CAMÍ OLIBA – GR 151 (Etapa 14: Vidrà – Castell de Milany)

CASTELL DE MILANY – CAMÍ OLIBA, Etapa 14: Vidrà – Castell de Milany (5 novembre 2022)

“Prop d’un poble, en una cresta d’una serralada, hi ha encara les restes d’un castell: és el castell de Milany, un castell carregat d’anys i d’història. Tan antic és que ni els historiadors saben d’on ve el seu nom.” … (El cavaller de Milany, adaptat de Joan Amades). L’ascensió al castell de Milany des de Vidrà, en un dia assolellat de tardor, és un petit plaer dels déus. Entre fagedes i boixos, les panoràmiques es van obrint als ulls del caminant: Bellmunt, el Montseny, Montserrat, Pedraforca i Pirineus enfarinats;  un regal per a la vista i la imaginació. Un cop assolit el cim, si el dia és diàfan i lluminós, les panoràmiques des del castell seran espectaculars. I si, a més, s’aixequen quatre núvols lenticulars sobre el Pirineu, nord enllà, l’espectacle serà servit i la llegenda del cavaller de Milany cobrarà vida en el nostre imaginari. Ascensió de bon fer i tornada sense entrebancs ni complicacions. Ruta espectacular i recomanable.

EL CAMÍ OLIBA

Abat Oliva (Ripoll, Catalunya), commons.wikimedia.org

La travessia de Montserrat a Sant Miquel de Cuixà és un projecte certament engrescador. Aquesta travessia, batejada com el CAMÍ OLIBA, és una ruta llarga i sinuosa que ressegueix les petjades de l’Abat Oliba, des del monestir de Montserrat fins a les portes de la serralada del Canigó, muntanya mítica que uneix les catalunyes i on les aigües són gelades. El Pinyol-excursionistesdepega va iniciar aquesta travessada per Tots Sants (2019).

Mític o mitificat, Oliba ho va ser tot a les acaballes del segle X i durant la primera meitat del s. XI. Oliba, nascut el 971, fill del Casal de Barcelona i besnet de Guifré el Pilós, va ser comte, abat i bisbe; sens dubte, també un polític de primer nivell i d’influència social, política i religiosa contrastada. Abat i fundador de Montserrat, abat del Monestir de Santa Maria de Ripoll, de Sant Miquel de Cuixà i de Sant Martí del Canigó. Oliba va ser bisbe de Vic des de l’any 1018 fins a la seva mort (1046). Oliba impulsor de la vida monàstica i del romànic català. Oliba, home de consens; home de pau i treva. Oliba, viatger infatigable. Oliba, el gran trescador medieval.

ℹ️ Aclariment

El Pinyol/excursionistes-de-pega programa les etapes del CAMÍ OLIBA seguint la ruta del GR® 151 EL CAMÍ OLIBA (FEEC – Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya / GR 151® CATALUNYA). També val a dir que hi ha força coincidència amb la ruta oficial del CAMÍ OLIBA (Associació Rutes del Romànic), amb informació complementària excel·lent i recomanable. Tanmateix, el Pinyol no segueix l’ordre numèric fixat pel GR® 151 FEEC o de l’Associació Rutes del Romànic; les etapes s’adapten a la idiosincràsia del grup. Tot i que són etapes lineals, com correspon a un GR, algunes d’elles són programades en format circular; una ruta circular afavoreix una observació més acurada del territori i també l’estalvi en gestió de vehicles i temps.

DADES

➡️ Aproximació (Vidrà)
Des de Barcelona, per la C17 en direcció a Ripoll, fins a Sant Quirze de Besora. Entrar a Sant Quirze i seguir senyals indicadors a Santa Maria de Besora i Vidrà (per la carretera BV 5227). Entrant a Vidrà, cal continuar fins al final de la població; un roure monumental, just a la vora de l’hostal Serrasoles, és la millor fita d’arribada. Girant a mà esquerra, s’arriba a la zona d’aparcament.

➡️ Punt de trobada
Aparcament, Hostal Serrasolses.

➡️ Avituallament
No hi ha punts d’aigua al llarg del recorregut.

Hostal Serrasolses – La Creu de l’Arç (Vidrà)
L’hostal obre a les 8:30. Força convenient per fer un cafè matiner. Tanmateix, fer un àpat a l’hostal és força recomanable: cuina casolana, preus raonables i amabilitat extrema del personal (dissabtes i diumenges força concorregut!). També, finalitzat el tresc, és el lloc apropiat per fer-hi un beure i comentar la jornada.

➡️ Llocs d’interès

Castell de Milany a la tardor

Castell de Milany
El castell de Milany està situat entre els municipis de Vidrà i Vallfogona i és el castell de Catalunya construït a més alçada. Sembla que els GPS moderns no es posen d’acord amb la seva altura: entre els 1.529 i 1.533 m. L’enciclopèdia catalana ens recorda que ja era “esmentat el 962, pertangué als vescomtes de Besalú i després als vescomtes de Bas. Era el centre de la baronia de Milany , que comprenia la parròquia de Vidrà (amb les sufragànies de Cabagés i Covidases) i la de Vallfogona i drets, en discussió, sobre part del terme de Llaés. En foren castlans la família Milany. El castell fou abandonat al s. XIV i els senyors s’instal·laren a Vallfogona; a partir del s. XVI s’anomenà, per això, baronia de Vallfogona. Pertangué als Milany i als Pinós.”

Si el castell fou abandonat al s. XIV, no ens hauria d’estranyar el seu estat ruïnós. Cal també imaginar que la llegenda del cavaller de Milany, en versió curta o més detallada, nasqué i es va alimentar i créixer tenint en compte l’estat d’abandonament del castell. Existeixen diverses versions de la llegenda del cavaller:

El Cavaller de Vidrà
Aquesta masia, d’estil barroc i construïda dins la vila, data de l’any 1787. És considerada una de les masies històriques més importants de Catalunya. Sembla que els ancestrals propietaris, família Vila d’Abadal, l’han posada a la venda el setembre d’enguany per un valor inicial de 2.990.000 €. Una ganga!

Mas el Palou Xic
Aquest mas va ser una de les principals masoveries del Cavaller de Vidrà; això era per allà, l’any 1811. Actualment, ha sigut convenientment restaurada com a segona residència.

RECORREGUT

Som al cim … Montse, Mireia, EsPorqueret, Jordi, Marta, Assumpta, Lali, Francesc, Josep M.

➡️ Acompanyats
“- Què curta que és la vida! Si almenys poguéssem viure mil anys…” (El cavaller de Milany)
“Els herois van i venen; les llegendes són per sempre.” (Kobe Bryant)
Avui hem gaudit del camí: Assumpta (guiatge GPS-Wikiloc), Mireia, Lali i Francesc, Montse i Josep M., Marta i Jordi i EsPorqueret.
📷 Galeria – 10 instants fent camí

El Pas del Faig – tardor

➡️ Punt d’inici i final de ruta
Aparcament, Hostal Serrasolses, al final de la població. S’ha fet ús d’aquest espai perquè la intenció era fer el cafè abans de partir i, en acabar la ruta, un beure. Tanmateix, hi ha possibilitats d’aparcament alternatiu fàcil; per exemple, al carrer de l’escola (ben proper). La ruta s’inicia a la mateixa entrada de l’aparcament. Hi ha senyals indicadors i la marca GR és visible (cal remuntar per una escala) des de l’entrada de l’aparcament.

➡️ Itinerari
Vidrà (aparcament Hostal Serrasolsas), “La Creu de l’Arç” – Les Portelles – Mas Palou Xic – Coll de Cristòfol – Coll de l’Home Mort – Puig de l’Obiol (1543 m) – Plana de Vidala – Coll de l’Amorriador – Pla de la Bronza – Coll de Milany – Castell de Milany (1529 m) – Masia de Milany – Riera de Milany – Coll del Forn – Coll de Cristòfol, Mas Palou Xic – Vidrà

➡️ Senyalització de la ruta
La senyalització del tram d’ascensió és acceptable. Les marques GR són força visibles, en general. Tanmateix, algunes ja presenten indicis de desgast en alguns indrets, especialment en alguns petits trams on el corriol no és evident. Un cop sobrepassat el mas Palou Xic cal estar atents; el GPS ajuda en el tram d’ascensió al Puig de l’Obiol. Des del Puig de l’Obiol és aconsellable seguir el filat metàl·lic de separació; en cas de dubte, ullada al GPS fins a arribar al coll de Milany. Les restes del castell són ja visibles; en arribar al pas canadenc és aconsellable fer l’aproximació al castell pel costat esquerre del fil metàl·lic.

Pla de la Bronza – tardor

De baixada del castell, en direcció al mas de Milany, cal caminar fins al pas canadenc i girar a mà dreta per corriol/viarany poc evident. Hi ha marques grogues que cal seguir fins al mateix mas. En alguns indrets d’aquest curt tram hi ha pilonets de fusta amb marca groga; si no hi ha boira, són visibles a certa distància. Des del mas de Milany, no hi ha senyalització específica d’aquesta ruta. Cal seguir la pista que baixa en direcció a Vidrà i Santa Maria de Besora fins a la bifurcació “Coll del Forn” (amb senyals verticals). Aquí, cal girar a mà esquerra, per tornar a enllaçar -de baixada- amb el GR 151-1.

➡️ Fent camí
Aquesta etapa del CAMÍ OLIBA segueix la ruta alternativa GR 151-1 i, per estalviar gestió de vehicles, es va programar en format circular. De fet, sempre que s’ha pogut, s’han programat les etapes del Camí Oliba en format circular. No tan sols es fa estalvi de gestió de vehicles; també és una forma de reconeixement del territori més pausada i arreu. Aquests excursionistes-de-pega som uns grans afeccionats a la pràctica de “slow mountain”. Caminar sense presses ens permet valorar, admirar i entendre el medi natural i també compartir allò que vint ulls veuen més que dos o quatre; i, perquè no, aprofitar la jornada per fer una posada al dia, amb safareig inclòs.

Ruta Wikiloc
Vegeu detalls del recorregut, tram a tram (mapes, km, desnivells, temps invertit, imatges, descripció per trams, etc.), a rutes Wikiloc d’esporqueret: VIDRÀ-CASTELL DE MILANY.
📷 Galeria – Panoràmiques des del castell (12i)
📷 Galeria – Tardor horitzontal (10i)
📷 Galeria – Verticalitat de la tardor (10i)

Salut i natura,
EsPorqueret

WEBGRAFIA – Per saber-ne més

ℹ️ Castell de Milany

● Ajuntament de Vidrà. (…). Castell de Milany. Web Oficial de L’Ajuntament de Vidrà.
Rescatat, 24 setembre 2022, de: http://www.vidra.cat/coneix/llocs-dinteres/castell-de-milany/
⁃ Breu descripció històrica

● Diputació de Barcelona. (s. d.). Castell de Milany. Consorci de la Vall del ges, Orís i Bisaura. Diputació de Barcelona.
Rescatat, 24 setembre 2022, de: https://territori.gesbisaura.cat/castell-de-milany/
⁃ Una mica d’història

● Fàbregas i Espadaler, M. (2017). Sota l’enderroc: Les restes del Castell de Milany. Revista AUSA. XXVIII. 179 (2017) P. 139-151. Patronat d’Estudis Osonencs.
Rescatat, 24 setembre 2022, de: file:///Users/julia/Downloads/335979-Text%20de%20l’article-483480-2-10-20180402.pdf
⁃ Treball de recerca: objectius, coneixement històric, intervenció arqueològica, conclusions i bibliografia.

● Fàbregas Espadaler, M. i Pujol Russell, F. (2013). Memòria de la intervenció arqueològica al Castell de Milany (T.M. de Vidrà, Osona). ATICS – Gestió i difusió del patrimono arqueològic i històric.
Rescatat, 24 setembre 2022, de: http://calaix.gencat.cat/bitstream/handle/10687/425498/qmem10757.pdf?sequence=1&isAllowed=y
⁃ Situació geogràfica i geològica, introducció històrica, descripció de restes visibles, objectius, metodología, desenvolupament dels treballs, conclusions, bibliografia, annex, inventari, repertori estratigràfic, documentació fotogrfica i planimètrica.

● Prat i Puig, A. (2017). Indrets i racons: el castell de Milany, a Vidrà. VALLGESBISAURA (bloc).
Rescatat, 24 setembre 2022, de: https://www.vallgesbisaura.com/territori/indrets-i-racons/indrets-i-racons-el-castell-de-milany/
⁃ Breu citació de l’historiador Mn. Antoni Pladevall i Font
⁃ Excel·lent reportatge fotogràfic (amb imatges antigues)

● Viquipèdia. (2022). Castell de Milany. Wiquipèdia – L’enciclopèdia lliure.
Rescatat, 24 setembre 2022, de: https://ca.wikipedia.org/wiki/Castell_de_Milany
⁃ Arquitectura, història i referències.

ℹ️ La llegenda (Cavaller de Milany)

● AELC. (s. d.). Pep Coll. (“La llegenda del cavaller Milany”, dins del llibre Llegendes d’arreu de Catalunya). Associació d’escriptors en llengua catalana, pàgina web.
Rescatat, 24 setembre 2022, de: https://www.escriptors.cat/autors/collp/llegendes-darreu-de-catalunya
⁃ Versió de Pep Coll de la llegenda del cavaller del castell de Milany. Potser la més detallada i completa.

● Dokumen. (s. d.). El Cavaller de Milany. (Adaptat de Joan Amades). DOKUMEN.TIPS.
Rescatat, 25 setembre 2022, de: https://dokumen.tips/documents/el-cavaller-de-milany.html?page=2
⁃ Versió adaptada de Joan Amades

● Prat i Puig, A. (2015). Llegendes i tradicions: El Castell de Milany, la llegenda del cavaller de Milany. VALLGESBISAURA (bloc).
Rescatat, 24 setembre 2022, de: https://www.vallgesbisaura.com/llegendes-i-tradicions/llegendes-i-tradicions-la-llegenda-del-cavaller-de-milany/
⁃ Tres versions de la mateixa llegenda del cavaller de Milany

ℹ️ Cases de pagès

● Erra, M. (2018). El Cavaller de Vidrà obre portes. El 9 NOU.CAT, Cultura i gent / Calaix. Premsa d’Osona, S. A.
Rescatat, 10 novembre 2022, de: https://el9nou.cat/osona-ripolles/general/el-cavaller-de-vidra-obre-portes/
– L’emblemàtica finca de Vidrà s’estrena acollint esdeveniments i vol posar les bases d’una futura fundació per a la recuperació d’entorns rurals.

● Prat i Puig, A. (2015). Cases de pagès: El Cavaller, a Vidrà. VALLGESBISAURA. Cases de Pagès (bloc).
Rescatat, 10 novembre 2022, de: https://www.vallgesbisaura.com/territori/cases-de-pages/cases-de-pages-el-cavaller-de-vidra/
– Excel·lent reportatge fotogràfic (inclou imatges antigues).

● Prat i Puig, A. (2015). Cases de pagès: Palou Xic, a Vidrà. VALLGESBISAURA. Cases de Pagès.
Rescatat, 10 novembre 2022, de: https://www.vallgesbisaura.com/territori/cases-de-pages/cases-de-pages-palou-xic/
– Excel·lent reportatge fotogràfic (abans i després de restauració.

● Viquipèdia. (2022). El Cavaller de Vidrà. Viquipèdia. L’enciclopèdia lliure.
Rescatat, 10 novembre 2022, de: https://ca.wikipedia.org/wiki/El_Cavaller_de_Vidr%C3%A0
– Descripció i història

4 thoughts on “CAMÍ OLIBA – GR 151 (Etapa 14: Vidrà – Castell de Milany)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.