CAMÍ OLIBA – GR 151 (Etapa 8: Pantà de Sau – Tavertet)

EL CAMPANAR DE SAU – CAMÍ OLIBA, Etapa 8: Sau – Tavertet – Sau (5 juny 2022)

L’etapa 8 del Camí Oliba, des del pantà de Sau a Tavertet, s’ha programat com una ruta circular. El tram de tornada a Sau, trescant pels cingles del Pla de Dalt del Castell, és un espectacle corprenent i singular només observable des d’aquesta ingent i formidable talaia. Espectacle altament recomanable.
L’etapa s’inicia, prop del Club Nàutic Vic Sau, en l’indret conegut com el Mirador del Campanar de Sau. Es tracta d’una zona d’esbarjo amb espai per a aparcament. Des d’allí, fent drecera per un sender local (SL), es pot enllaçar amb els GR 2 i GR 151. El camí va guanyant altura per sota dels cingles de Tavertet i, per tant, les vistes panoràmiques són cada cop més impressionants i magnífiques. A partir de la miranda dels cingles de Moltorer i la de Tavertet, l’espectacle està servit. No menys portentoses són les panoràmiques del retorn; la Miradora i la llarga cinglera del Pla de Dalt del Castell, ja de tornada, proporcionen unes vistes portentoses sobre l’abast del pantà de Sau. Una jornada de mirada llarga.

EL CAMÍ OLIBA …

Abat Oliba (Vic)

La travessia de Montserrat a Sant Miquel de Cuixà és un projecte certament engrescador. Aquesta travessia, batejada com el CAMÍ OLIBA, és una ruta llarga i sinuosa que ressegueix les petjades de l’Abat Oliba, des del monestir de Montserrat fins a les portes de la serralada del Canigó, muntanya mítica que uneix les catalunyes i on les aigües són gelades. El Pinyol-excursionistesdepega va iniciar aquesta travessada per Tots Sants (2019).

Mític o mitificat, Oliba ho va ser tot a les acaballes del segle X i durant la primera meitat del s. XI. Oliba, nascut el 971, fill del Casal de Barcelona i besnet de Guifré el Pilós, va ser comte, abat i bisbe; sens dubte, també un polític de primer nivell i d’influència social, política i religiosa contrastada. Abat i fundador de Montserrat, abat del Monestir de Santa Maria de Ripoll, de Sant Miquel de Cuixà i de Sant Martí del Canigó. Oliba va ser bisbe de Vic des de l’any 1018 fins a la seva mort (1046). Oliba impulsor de la vida monàstica i del romànic català. Oliba, home de consens; home de pau i treva. Oliba, viatger infatigable. Oliba, el gran trescador medieval.

➡️ Aclariment
El Pinyol/excursionistes-de-pega programa les etapes del CAMÍ OLIBA seguint la ruta del GR® 151 EL CAMÍ OLIBA (FEEC – Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya / GR 151® CATALUNYA). També val a dir que hi ha força coincidència amb la ruta oficial del CAMÍ OLIBA (Associació Rutes del Romànic), amb informació complementària excel·lent i recomanable. Tanmateix el Pinyol no segueix l’ordre numèric fixat pel GR® 151 FEEC o de l’Associació Rutes del Romànic; les etapes s’adapten a la idiosincràsia del grup. Tot i que són etapes lineals, com correspon a un GR, algunes d’elles són programades en format circular; una ruta circular afavoreix una observació més acurada del territori i també l’estalvi en gestió de vehicles i temps.

DADES

➡️ Aproximació – Pàrquing Pantà de Sau (Lloc de trobada – Inici i final d’etapa)
Amb vehicle, des de l’Eix, C-25, sortida 187 en direcció a Folgueroles, s’arriba a l’aparcament situat a l’àrea d’esplai del pantà de Sau i mirador del campanar; just passat el Club Nàutic Vic Sau. Des de la C-25 es tarda una mitja hora aproximadament.

➡️ Avituallament
Bar Restaurant Nou Can Morilla
Aquesta braseria és un bon lloc on aturar-se a fer un refresc o un mos. Els caps de setmana és obert de 9:00 a 17:00. Està situat en un revolt de la carretera N-141d, abans de la baixada a la Presa del Pantà de Sau.
Bar Restaurant Can Miquel (Tavertet)
A mitja ruta, prop de l’església (Passatge les Fonts, 4), amb una terrassa ombrívola i tracte agradable, Can Miquel és un lloc on fer una aturada i un mos.

➡️ Llocs d’interès 

Església St. Cristòfol – Tavertet

Tavertet
Més que d’un poble, es podria parlar d’un conjunt monumental; la població i rodalia. Tant la població com l’espectacularitat del seu entorn són un locus amoenus de primer nivell. Els seus elements patrimonials, així com l’estil rústic del seu nucli urbà i el seu entorn feréstec fan d’aquest indret un conglomerat de postal.
Sant Cristòfol de Tavertet
L’església parroquial de Tavertet, dedicada a Sant Cristòfol, es mereix una visita pausada. L’església data del segle XI. L’edificació romànica inicial va ser objecte d’ampliacions d’estils diversos al llarg dels segles. Tanmateix, a finals el segle XX es va fer una remodelació per deixar al descobert tota l’esplendor del seu romànic inicial.

RECORREGUT

En ruta …

Acompanyats
La manera més clara d’entrar a l’Univers és a través d’un bosc salvatge. (John Muir)
La colla d’avui: Assumpta (lideratge GPS), Mireia, Marta i Jordi, Josep M., Francesc i EsPorqueret.

📷 Galeria – 8 instantànies en ruta

➡️ Itinerari
Aparcament del Mirador del Campanar de Sau (SL-C 94) – GR 2 i GR 151 – Tavertet – Cingles de Tavertet  – La Miradora – Pla del Castell – Baixant del Castell – Mirador del Castell – Coll del Puig de la Força – Mirador del Campanar de Sau.

➡️ Ruta i senyalització

Cinglera amunt

Tram d’ascensió a Tavertet
Aquest tram de pujada a Tavertet no ofereix cap complicació rellevant. La ruta s’inicia prop de la zona d’aparcament amb senyals verticals del sender local SL-C 94, fins a enllaçar amb els GR2 i GR 151. Només cal estar atent en algunes bifurcacions on la senyalització no és del tot evident (la ruta GPS Wikiloc és d’utilitat en aquests casos). Un com s’ha enllaçat amb el GR ja no hi ha problema. La pujada és de bon fer.

SAU, des de la cinglera

Tram de descens a Sau
Des de Tavertet, el camí és bastant planer fins a arribar a la zona de balmes del Castell i Coll del Puig de la Força. De fet, aquest primer tram planer transcorre per les sobre les cingleres de Tavertet. Cal fer servir mapa o GPS, ja que no és part d’una ruta estàndard. La ruta es complica molt si es fa pel coll del Puig de la Força. Passat el coll, un viarany no marcat baixa en picat i pot ser força perillós; no recomanable. Vegeu l’advertiment en el següent apartat (Ruta Wikiloc).

➡️ Ruta Wikiloc
Vegeu detalls del recorregut (km, desnivells, temps invertit, imatges, descripció per trams, etc.) a rutes Wikiloc d’esporqueret: PANTÀ DE SAU-TAVERTET-MIRADORS-SAU. Cal fer un advertiment a qui s’animi a seguir aquesta ruta. No recomano fer el tram final que baixa des del coll del Puig de la Força. Aquest darrer tram baixa en picat per un viarany no marcat que pot ser fins i tot perillós si no s’està amb molt bona forma física; tant en temps sec com en temps humit. Si es vol fer aquesta ruta aconsellaria iniciar la baixada a Sau pel Baixant del Castell; hi ha un corriol marcat en mapa que baixa en direcció al Club Nàutic i àrea d’esplai del Pantà de Sau. Aquesta baixada és també ràpida; tanmateix, no crec que sigui tan perillosa com la que es va fer pel coll del Puig de la Força. L’altra alternativa seria fer el recorregut en el sentit de les agulles del rellotge; la pujada al coll del Puig de la Força serà exigent, però no tan perillosa.
📷 Galeria – 12 panoràmiques espaterrants de Sau

Digitalis lutea L.

FLORA
Aquesta primavera seca ha foragitat l’abundància de colors florals. Tanmateix, l’espernallac (Santolina chamaecyparissus) sempre es troba en els indrets més feréstecs. La seva taca de groc i perfum intens són característics i agradosos sempre. També ha sigut una agradable sorpresa, quasi un goig intel·lectual, la troballa d’una didalera groga solitària (Digitalis lutea L.) que encara no acabava de mostrar tota la seva esplendor entre ombres d’alzinar i boix. Cal tenir present, però, que totes les plantes del gènere digitalis són força tòxiques en mans inexpertes. Per sort, la toxicitat no passa als ulls de qui les pot admirar vora el camí.

Salut i natura,
EsPorqueret

WEBGRAFIA

El Camí Oliba. (2017). El Camí Oliba. A peu. Associació Rutes del Romànic.
Rescatat, 15 febrer 2022, de: https://www.camioliba.cat/a-peu/

FEEC. (2022). Fem muntanya. Senders. GR 151 El Camí Oliba – 267,234 km. Federació d’entitats Excursionistes de Catalunya.
Rescatat, 15 febrer 2022, de: https://senders.feec.cat/fem-muntanya/senders/sender/gr-151-el-cami-oliba/

A PEU DE PÀGINA – (Camins del Bisbe i Abat Oliba)

El Camí Oliba és un sender de gran recorregut homologat que connecta algunes de les obres més emblemàtiques de l’art romànic català. Transcorre entre Montserrat i els Pirineus i passa per algunes de les ciutats i pobles amb més història de la Catalunya Vella, com Manresa, Vic, Ripoll i Sant Joan de les Abadesses. Creua el paisatge d’interior i de mitja muntanya de les comarques del Bages, Osona i el Ripollès en un itinerari poc exigent i envoltat de serveis turístics i comercials de gran valor afegit.

El Camí Oliba és un autèntic museu al mig de la natura. És art, cultura i història en la seva essència, en espais gairebé inalterats al llarg dels temps. És un recorregut pels orígens de Catalunya, quan personatges com el bisbe i abat Oliba van decidir repoblar i cristianitzar aquestes terres sembrant-les d’esglésies i monestirs.
Avui, aquest camí ja transitat pels nostres ancestres s’omple de caminadors, excursionistes i corredors que es proposen cobrir els seus més de 200 quilòmetres, de nord a sud o de sud a nord. Les seves passes contribueixen a escampar, encara més, el coneixement d’aquestes obres mil·lenàries.
(FEEC – Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya / GR 151® CATALUNYA)

4 thoughts on “CAMÍ OLIBA – GR 151 (Etapa 8: Pantà de Sau – Tavertet)

    1. Gràcies, Josep M. Va ser així, talment. Per a alguns de nosaltres, el darrer descens va ser un “trenca-genolls”, excepte per a la “dona biònica”!; tanmateix, vam sobreviure i en tindrem un bon record. Salut i natura,
      EsPorqueret

      M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.