CAMÍ OLIBA – GR 151 (Etapa 02: La Salut/Viladordis – Artés)

Montserrat des de Navarcles

La segona etapa del Camí Oliba -GR 151- segueix els meandres del riu Llobregat  i s’endinsa en la comarca del Bages entre masies històriques i vinyes amb tradició mítica. Una tradició popular un xic surrealista apunta que el topònim Bages és un derivat de Bacus, el déu del vi!

Aquesta etapa, sense complicacions i de bon fer, ofereix panoràmiques d’allò més espectaculars. El primer tram de la ruta transcorre seguint el marge del riu Llobregat, riu que abraça el bell poble de Navarcles. Sobrepassat Navarcles cal girar la vista enrere sovint; la serralada de Montserrat presideix el Bages i acompanya el caminant al contrallum de la tarda. Tot un espectacle i gaudi pels ulls que ho contemplin.

EL CAMÍ OLIBA …

La travessia de Montserrat a Sant Miquel de Cuixà és un projecte certament engrescador. Aquesta travessia, batejada com el CAMÍ OLIBA, és una ruta llarga i sinuosa que ressegueix les petjades de l’Abat Oliba, des del monestir de Montserrat fins a les portes de la serralada del Canigó, muntanya mítica que uneix les catalunyes i on les aigües són gelades. El Pinyol-excursionistesdepega va iniciar aquesta travessada per Tots Sants (2019).

Mític o mitificat, Oliba ho va ser tot a les acaballes del segle X i durant la primera meitat del s.XI. Oliba, nascut el 971, fill del Casal de Barcelona i besnét de Guifré el Pilós, va ser comte, abat i bisbe; sens dubte, també un polític de primer nivell i d’influència social, política i religiosa contrastada. Abat i fundador de Montserrat, abat del Monestir de Santa Maria de Ripoll, de Sant Miquel de Cuixà i de Sant Martí del Canigó. Oliba va ser bisbe de Vic des de l’any 1018 fins a la seva mort (1046). Oliba impulsor de la vida monàstica i del romànic català. Oliba, home de consens; home de pau i treva. Oliba, viatger infatigable. Oliba, el gran trescador medieval.

➡️ Aclariment 1
El Pinyol programa les etapes del CAMÍ OLIBA seguint la ruta del GR® 151 EL CAMÍ OLIBA (FEEC – Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya / GR 151® CATALUNYA). També val a dir que hi ha força coincidència amb la ruta oficial del CAMÍ OLIBA (Associació Rutes del Romànic), amb informació complementària excel·lent i recomanable. Tanmateix el Pinyol no segueix l’ordre numèric fixat pel GR® 151 FEEC; les etapes s’adapten a la idiosincràsia del grup. Tot i que són etapes lineals, com correspon a un GR, algunes d’elles són programades en format circular; una ruta circular afavoreix una observació més acurada del territori i també l’estalvi en gestió de vehicles i temps.

➡️ Aclariment 2
L’etapa s’hauria d’iniciar a Castellgalí, com correspondria al punt d’arribada de l’etapa 1. Tanmateix s’ha decidit escurçar aquesta etapa a un recorregut de 17/18 km, ja que el dia és curt i aquesta distància permet caminar a un ritme més pausat, amb aturades a Sant Benet de Bages i Navarcles. El Santuari de Nostra Senyora de la Salut a Viladordis és, a més, un indret emblemàtic i de fàcil accés, amb espai d’aparcament generós.

DADES

Sant Benet de Bages

➡️ Aproximació – (Lloc de trobada i final d’etapa): Artés / Espai Artium: El Celler Cooperatiu d’Artés (Carrer Rocafort, 44 – Artés) és un lloc de trobada excel·lent per a la trobada dels participants. Artium, amb botiga i bar, obre a les 9.00 i ofereix espai i caliu mentre s’espera l’arribada dels participants i s’organitza la gestió de cotxes. Just al costat de l’Espai Artium hi ha una zona d’aparcament lliure: Carrer Callaris, 14 – 08271 Artés.

◼︎ Gestió de cotxes (7 persones, 4 cotxes)
 Els 4 cotxes es troben a Artés. Dos cotxes resten a l’aparcament (Artés) i amb els altres dos es va al punt d’inici de la ruta: Santuari de Ntra. Sra. de la Salut. Programar el GPS: Carrer La Salut, 54 – 08243 Manresa. El trajecte són uns 15/20 minuts. A la tornada, amb els dos cotxes aparcats a Artés, es va a buscar els altres dos vehicles.

➡️ Avituallament
◼︎ Espai Artium, Celler Cooperatiu d’Artés (Carrer Rocafort, 44 – 08271 Artés)
Un racó amb encant i servei amable: entrepans, begudes calentes, etc. Productes de proximitat i vins de la terra. L’espera no es fa mai llarga en un lloc tan acollidor com aquest. Altament recomanable.

➡️ Senyalització de la ruta
Es camina per carretera (uns pocs trams curts), però majoritàriament per camins locals. La senyalització és abundant; els senders locals i la confluència de GRs (3, 5, 7, 96, 107 i 151) n’és la raó. Els senyals del Camí Oliba no consten en els llocs habituals de senyals verticals; es mostren amb una petita placa específica adossada als pals dels senyals verticals. En una zona tan concorreguda no és fàcil perdre el camí; això no obstant, manca senyalització clara en algunes cruïlles secundàries.

➡️ Participants
El Covid19 imposa restriccions i precaucions. Tanmateix, aquesta etapa ha tingut bona acollida: Assumpta (lideratge GPS), Mireia, Marta, Dole, Jordi, Lluís i esporqueret.

📸 10 instantànies fent camíhttps://www.navarcles.cat/el-municipi/informacio-del-municipi/el-municipi-de-navarcles/

➡️ Llocs d’interès
◼︎ Santuari de Ntra. Sra. de la Salut a Viladordis: Romànic del s. xii; un dels llocs de pregària i devoció preferits per Ignasi de Loiola.
◼︎ Casa de les Tines: Conjunt de 7 tines gegantines fetes de pedra; des del riu, aquest conjunt es veu com un monument incrustat a la natura i entorn.
◼︎ Monestir de Sant Benet de Bages (Món Sant Benet): Un dels conjunts monàstics de l’edat mitjana més ben conservats de Catalunya; ara conegut com a Món Sant Benet, un projecte cultural, turístic i de lleure.
◼︎ Navarcles: Un poble a l’ombra del Monestir de St. Benet i abraçat pels rius Llobregat i el Calders.
◼︎ Masia Les Tàpies: Situada vora l’antic Camí Ral Vic Manresa; documentada des del segle XIV. Lloc de trobada i de pas dels ramats de transhumància quan baixaven de la muntanya. El conjunt forma part del patrimoni local del municipi de Calders.
◼︎ Artium, Celler Cooperatiu d’Artés: Un espai amb servei de bar i botiga on degustar i adquirir productes de proximitat de la terra.

📸 Arquitectura religiosa

RECORREGUT

Masia Les Tàpies

El Santuari de Ntra. Sra. de la Salut a Viladordis és un punt d’inici d’etapa excel·lent pel seu accés fàcil en cotxe. El GR 151 es dirigeix, de baixada, cap als vorals del riu Llobregat. Sense entrebancs. A partir d’aquest indret, a mà dreta, el riu acompanya el caminant fins a arribar a Navarcles. Des de la mateixa riba es podrà admirar, en la distància, la Casa de les Tines; el Bages és terra de vinyes des del segle XIX. De pas, es troba alguna barraca dels antics vinyaters i, un xic més endavant, la Resclosa, des d’on  el Canal de la Mina inicia el seu recorregut fins a la central elèctrica ubicada en el terme del Pont de Vilomara. Un dels plats forts de la jornada, però, serà l’arribada a l’antic Monestir de Sant Benet del Bages, actualment més conegut com a Món Sant Benet. Cal passar per aquest indret històric a pas molt lent; a pas de contemplació monacal. El nucli històric de Navarcles és a un tir de pedra; és recomanable travessar el centre històric per la plaça de la Vila. Una vila amb encant abraçada pel riu Llobregat. Es deixa aquest paratge urbà un cop sobrepassat el Llac de Navarcles. El camí, guanyant altura, recorrerà espais oberts passant per l’antiga masia de Les Tàpies; un temps fou hostal i cruïlla de transhumància. És molt recomanable girar sovint la vista a la nostra espatlla per admirar els contrallums de la tarda de la sempre impressionant serralada de Montserrat. Fent camí s’arriba al Pla de Can Vila i la seva masia; zona vitícola ja als afores de la vila d’Artés. Entre vinyes, Artés s’albira banyada pel sol de la capvesprada; una estampa preciosista de tardor. Entrant al poble s’arriba al destí i punt final d’aquesta bella etapa, l’Espai Artium – Celler Cooperatiu d’Artés.

➡️ Vegeu detalls del recorregut (mapa de ruta, km, desnivells, temps invertit, imatges, descripció per trams, etc.) a rutes wikiloc esporqueret: CAMÍ OLIBA – GR151 -Etapa 02 (La Salut/Viladordis – Artés)

📸 10 panoràmiques

4 thoughts on “CAMÍ OLIBA – GR 151 (Etapa 02: La Salut/Viladordis – Artés)

  1. Moltes gràcies per compartir !

    El dl., 28 de des. 2020, 19:42, esporqueret va escriure:

    > esporqueret posted: ” Montserrat des de Navarcles La segona etapa del Camí > Oliba -GR 151- segueix els meandres del riu Llobregat i s’endinsa en la > comarca del Bages entre masies històriques i vinyes amb tradició mítica. > Una tradició popular un xic surrealista apunta que el” >

    M'agrada

  2. Ya veo que has querido despedir el año con otra estupenda etapa del Camino Oliba-GR 151. Magnífica la arquitectura religiosa de la zona. Gracias por dar a conocer y compartir lugares muy interesantes. Saludos esporqueret.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.