CAMÍ OLIBA – GR 151 (Etapa 4 – De l’Estany a Sentfores/Vic)

IMG_9315La travessia de Montserrat a Sant Miquel de Cuixà és un projecte certament engrescador. Aquesta travessia, batejada com el CAMÍ OLIBA, és una ruta llarga i sinuosa que ressegueix les petjades de l’Abat Oliba, des del monestir de Montserrat fins a les portes de la serralada del Canigó, muntanya mítica que uneix les catalunyes i on les aigües són gelades. Mític o mitificat, Oliba ho va ser tot a les acaballes del segle X i durant la primera meitat de l’XI. Oliba, nascut el 971, fill del Casal de Barcelona i besnét de Guifré el Pilós, va ser comte, abat i bisbe; sens dubte, també un polític de primer nivell i d’influència social, política i religiosa contrastada. Abat i fundador de Montserrat, abat del Monestir de Santa Maria de Ripoll, de Sant Miquel de Cuixà i de Sant Martí del Canigó. Oliba va ser bisbe de Vic des de l’any 1018 fins a la seva mort (1046). Oliba impulsor de la vida monàstica i del romànic català. Oliba, home de consens; home de pau i treva. Oliba, viatger infatigable. Oliba, el gran trescador medieval.

El Pinyol-excursionistesdepega va iniciar aquesta travessada per Tots Sants (2019). El pont de la Puríssima era un bon moment per cobrir un parell d’etapes; aquest cop amb Vic com a punt de referència. Per aquestes dates, el Mercat Medieval de Vic és un incentiu afegit per trescar pels voltants d’aquesta vila. L’esperit Oliba impregna l’atmosfera de boires matineres i de llum balsàmica la capvesprada. Vic, Calldetenes, Sant Julià de Vilatorta, Folgueroles, Tavèrnoles i el Monestir de Sant Pere de Casserres seran excel·lents referents.

➡️ Aclariment
El Pinyol programa les etapes del CAMÍ OLIBA seguint la ruta del GR 151 (FEEC – Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya / GR 151® CATALUNYA); no necessàriament en ordre correlatiu, però. Tanmateix, val a dir que hi ha força coincidència amb la ruta oficial del CAMÍ OLIBA, amb informació complementària excel·lent i recomanable.

DADES
▶️ Aproximació (com arribar-hi)
Situats a Vic, Restaurant Nou Pamplona. Aquest és el lloc de trobada. Des d’aquest punt s’inicia la gestió de vehicles, ja que l’etapa és lineal, de A (L’Estanyol) a B (Sentfores/La Guixa). Vegeu com s’ha fet la gestió de vehicles amb més detall a rutes wikiloc: esporqueret.

▶️ Pinyol – Excursionistesdepega
Com no podia ser d’altra manera, el Pinyol-excursionistesdepega inicia grans recorreguts a la tardor, quan el dia és curt i els al·licients i reptes són patents. Aquest cop eren els sis del nucli dur i inicial; tots aguerrits i foguejats d’encigalades variades: Assumpta (guiatge gps), Mireia, Marta i Jordi, Francesc i Esporqueret.

▶️ Avituallament
En ruta hi ha diversos llocs per fer una aturada i un mos i on esperar l’arribada dels més endarrerits a l’inici de la ruta.
Restaurant Nou Pamplona (Vic). Un lloc estratègic de trobada de tota la vida per a la gent de la contrada. Servei amable i cuina casolana.
Cal Xaconet (L’Estany) és la fleca de la vila. Es troba a la mateixa Plaça del Monestir, on hi sol haver lloc per aparcar. A primera hora sempre s’hi pot trobar un bocí de coca de forner.
● En ruta, es passa per un parell de fonts. S’ha comprovat que la Font de la Canaleta, a uns 3 km de l’Estany, raja amb generositat. No ens hem entretingut a comprovar la Font del Cava (just als afores de Santa Eulàlia de Riuprimer).

▶️ Llocs d’interès
Monestir de Santa Maria de l’Estany. Una gran joia del romànic català. El conjunt és espectacular.
Monestir de Santa Maria de l’Estany: Horari, dies de visita del monestir, telèfon de contacte (visita molt recomanable, especialment el claustre).

RECORREGUT
En principi, el Camí Oliba és una gran travessia (Gran Recorregut, GR); per tant, les etapes no es plantegen com trescs circulars sinó lineals. Tanmateix, quan es planteja fer una llarga travessia en estones lliures (caps de setmana) s’ha de tenir en consideració la gestió de la tornada (vehicles o transport públic). Ha sigut el cas d’aquesta etapa.
L’inici d’aquesta etapa és justament a la mateixa Plaça del Monestir de l’Estany. A les 9.00 del matí d’un dissabte aquest llogaret del nord del Moianès es desperta lentament. Abans de fer camí, resulta obligat admirar els exteriors del conjunt romànic del monestir durant uns minuts. L’etapa de l’Estany a Vic no presenta cap dificultat; és més, la ruta és de baixada i de molt bon fer. La major part del recorregut es fa per pistes, siguin de terra, cimentades o asfaltades. La senyalització és força clara i regular. Un recorregut ideal per fer una caminada agradable entre el Moianès i Osona.
▶️ Vegeu detalls del recorregut (km, desnivells, temps invertit, imatges, descripció per trams, etc.) a rutes wikiloc d’esporqueret: L’Estany – Sentfores/La Guixa
📷 Moianès – Osona a l’hivern: 12 instantànies

WEBGRAFIA
erill. (2015). Camins del Bisbe i Abat Oliba (GR-151), de Montserrat a les Basses de Puigsec (Molló) amb 14 etapes.
Rescatat, 29 desembre 2019, de: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/camins-del-bisbe-i-abat-oliba-5a-etapa-vic-folgueroles-tavernoles-i-tornada-pel-pr-c-40-10439145
Les rutes wikiloc d’erill ens han sigut molt útils per fer una programació i gestió de les etapes. També per estalviar-nos dubtes en interseccions de camins amb poca o nul·la senyalització. Erill ens ha ofert idees per convertir rutes lineals amb circulars, aquestes sempre més fàcils de gestionar.

A PEU DE PÀGINA – (Camins del Bisbe i Abat Oliba)
El Camí Oliba és un sender de gran recorregut homologat que connecta algunes de les obres més emblemàtiques de l’art romànic català. Transcorre entre Montserrat i els Pirineus i passa per algunes de les ciutats i pobles amb més història de la Catalunya Vella, com Manresa, Vic, Ripoll i Sant Joan de les Abadesses. Creua el paisatge d’interior i de mitja muntanya de les comarques del Bages, Osona i el Ripollès en un itinerari poc exigent i envoltat de serveis turístics i comercials de gran valor afegit.

El Camí Oliba és un autèntic museu al mig de la natura. És art, cultura i història en la seva essència, en espais gairebé inalterats al llarg dels temps. És un recorregut pels orígens de Catalunya, quan personatges com el bisbe i abat Oliba van decidir repoblar i cristianitzar aquestes terres sembrant-les d’esglésies i monestirs.
Avui, aquest camí ja transitat pels nostres ancestres s’omple de caminadors, excursionistes i corredors que es proposen cobrir els seus més de 200 quilòmetres, de nord a sud o de sud a nord. Les seves passes contribueixen a escampar, encara més, el coneixement d’aquestes obres mil·lenàries.
(FEEC – Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya / GR 151® CATALUNYA)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.