CAMÍ OLIBA – GR 151 (Etapes 5 i 6 – De Vic al Monestir de Casserres)

IMG_8924 còpia
Monestir St. Pere de Casserres – CAMÍ OLIBA/GR 151 – Etapes 5/6 – Vic-Monestir St. P. de Casserres (6-7 desembre 2019)

La travessia de Montserrat a Sant Miquel de Cuixà és un projecte certament engrescador. Aquesta travessia, batejada com el CAMÍ OLIBA, és una ruta llarga i sinuosa que ressegueix les petjades de l’Abat Oliba, des del monestir de Montserrat fins a les portes de la serralada del Canigó, muntanya mítica que uneix les catalunyes i on les aigües són gelades. Mític o mitificat, Oliba ho va ser tot a les acaballes del segle X i durant la primera meitat de l’XI. Oliba, nascut el 971, fill del Casal de Barcelona i besnét de Guifré el Pilós, va ser comte, abat i bisbe; sens dubte, també un polític de primer nivell i d’influència social, política i religiosa contrastada. Abat i fundador de Montserrat, abat del Monestir de Santa Maria de Ripoll, de Sant Miquel de Cuixà i de Sant Martí del Canigó. Oliba va ser bisbe de Vic des de l’any 1018 fins a la seva mort (1046). Oliba impulsor de la vida monàstica i del romànic català. Oliba, home de consens; home de pau i treva. Oliba, viatger infatigable. Oliba, el gran trescador medieval.

El Pinyol-excursionistesdepega va iniciar aquesta travessada per Tots Sants (2019). El pont de la Puríssima era un bon moment per cobrir un parell d’etapes més; aquest cop amb Vic com a punt de referència. Per aquestes dates, el Mercat Medieval de Vic és un incentiu afegit per trescar pels voltants d’aquesta vila. L’esperit Oliba impregna l’atmosfera de boires matineres i de llum balsàmica la capvesprada. Vic, Calldetenes, Sant Julià de Vilatorta, Folgueroles, Tavèrnoles i el Monestir de Sant Pere de Casserres seran excel·lents referents.

➡️ Aclariment
El Pinyol programa les etapes del CAMÍ OLIBA seguint la ruta del GR 151 (FEEC – Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya / GR 151® CATALUNYA); no necessàriament en ordre correlatiu, però. Tanmateix, val a dir que hi ha força coincidència amb la ruta oficial del CAMÍ OLIBA, amb informació complementària excel·lent i recomanable.

DADES
▶️ Aproximació (com arribar-hi)
Situats a Vic (Barcelona). Allotjament durant 2 nits.

▶️ Pinyol – Excursionistesdepega
Com no podia ser d’altra manera, el Pinyol-excursionistesdepega inicia grans recorreguts a la tardor, quan el dia és curt i els al·licients i reptes són patents. Aquest cop eren més que de costum, però tots aguerrits i foguejats d’encigalades variades: Assumpta (guiatge gps), Mireia, Marta i Jordi, Francesc, Lola i Dole, Vicens i Esporqueret.

▶️ Allotjament
Hostal 4 Carreteres (Tona, prop de Vic). El Mercat Medieval de la ciutat tenia copades totes les possibilitats d’allotjament. Des de 1956, aquest hostal i restaurant familiar ha sigut un punt de trobada d’amics, famílies i de feina. Des de les 6 de la matinada el bar ofereix escalfor, amabilitat, bon humor i millor cafè a tots aquells que volen fer una aturada en el camí. L’hostal va conèixer temps millors, quan fer un trajecte de Barcelona a la neu o de feina era un projecte llarg i sinuós. Una vintena d’habitacions encara en funcionament i a ple rendiment en són testimoni. L’hostal conserva l’esperit familiar i d’acollida i manté les habitacions amb bon estat per als viatgers més exhaurits o per als treballadors temporals de la zona. Els preus són d’allò més raonable i els àpats són casolans; el servei és ràpid i amable. No es pot demanar més.

▶️ Avituallament
En ruta hi ha diversos llocs per fer una aturada i un mos i on esperar l’arribada dels més endarrerits a l’inici de la ruta.
Restaurant Bar Ca La Nena (Calldetenes). Situat al carrer Gran, 20; a pocs metres de l’aparcament públic i centre de la vila. Un lloc perfecte per a l’inici i final de ruta.
Restaurant i bar Colomer, més conegut com a Can Janot a Tavèrnoles. Situat al carrer Montseny, 15. Un lloc molt avinent, ja que és un bon lloc de trobada i espera. Bar obert a partir de les 8.00 h; es pot fer inclús un esmorzar de forquilla! A més, coincideix amb les dues etapes; la primera, de pas i d’inici de ruta la segona.
Bar Restaurant Monestir. Un lloc on recuperar forces. Carn a la brasa i embotits de Vic; no hi ha cosa més casolana. També es pot demanar el menú del dia.

▶️ Llocs d’interès
Tots els llocs esmentats es troben en el recorregut amb l’ordre de la marxa, des de Caldetenes en direcció a Sant Julià de Vilatorta. Tot dependrà del temps de què es disposi per fer una aturada més o menys pausada.
Església de Sant Julià de Vilatorta. Romànic (en ruta).
Ermita de Sant Roc. Als afores de Sant Julià de Vilatorta (en ruta).
Església de Santa Maria. Folgueroles. Romànic i barroc (en ruta).
Casa Museu Verdaguer. Folgueroles (en ruta). A la Casa Museu es poden concertar visites literàries pel poble i rodalia i admirar l’obra del poeta rebel, Mossèn Cinto.
Ermita de la Damunt. Als afores de Folgueroles (en ruta). Segle XIII.
Església de Sant Esteve de Tavèrnoles. Romànic (en ruta). Segle XI.●
Ermita de Sant Jordi de Puigseslloses. Arquitectura popular (en ruta amb un curt desviament). Aquí Mossèn Cinto va cantar la seva primera missa.
Pont d’en Bruguer. Pont medieval d’estil gòtic sobre el riu Gurri (en ruta). Facilitava el camí ral de Vic a Folgueroles. Impressionant.
Poblat Ibèric de Savassona. Embolcallat en misteri (en ruta).
Ermita de Sant Feliuet de Savassona. Segle XI (en ruta amb un curt desviament).
Monestir de Sant Pere de Sasserres. Monestir benedictí que fou contruït sobre la capella del Castell de Casserres (segle XI).

▶️ Senyalització de senders
El trescador sempre espera i confia que una ruta GR estigui ben senyalitzada. Esporqueret suposava, però, que programades les rutes en format circular (estalvi de gestió de cotxe) el camí de tornada no seria tan evident; amb això ja s’hi comptava. Per aquesta raó, i amb bon criteri, s’havia previst seguir les rutes wikiloc d’algú experimentat com l’erill que fa un temps les havia enregistrades; un excel·lent referent per no perdre passa. La previsió va ser encertada, però no únicament a la tornada (sense marques) sinó també per no encigalar-se seguint el GR 151. En general, manca senyalització evident en algunes interseccions i bifurcacions.

RECORREGUTS
En principi, el Camí Oliba és una gran travessia (Gran Recorregut, GR); per tant, les etapes no es plantegen com trescs circulars sinó lineals. Tanmateix, quan es planteja fer una llarga travessia en estones lliures (caps de setmana) s’ha de tenir en consideració la gestió de la tornada (vehicles o transport públic). Per tant, per estalviar la gestió de vehicles, la primera de les etapes s’havia programat en format circular. De fet, sempre que sigui possible, seguirem aquest plantejament.

1️⃣ Calldetenes – St. Julià – Folgueroles – Tavèrnoles – Pont d’en Bruguer – Calldetenes
(GR 151 – ETAPA 5 – CAMÍ OLIBA – De Montserrat a Sant Martí de Canigó)
Tresc circular – 19,45 km – 267 m de desnivell positiu – Temps en moviment: 3 h 45′
(Divendres, 6 de desembre 2019)

Calldetenes desperta lentament. Sonen les campanades de les nou a la Plaça Vella; d’allí partim a la recerca de la connexió amb el GR 151 als afores de la vila. L’amabilitat d’unes veïnes matineres ens ajuda a trobar els senyals; ara coincideixen amb la Ruta dels Molins. Només en queden les restes, dels molins d’antuvi. Els camps de conreu són emboirats avui. Molí a molí, fem camí vora la llera del Torrent de Sant Martí. Font rere font, fem l’aproximació a Sant Julià de Vilatorta; un indret abundós d’aigua i fonts. El Parc de les 7 Fonts, avui en obres de restauració, n’és un bon testimoni. El clac clac dels bastons de caminar ressonen per carrers antics que aguanten amb decòrum el pas del temps. A la sortida del poble, per un breu instant, admirarem l’Ermita de Sant Roc. Més endavant ens espera el nucli històric de Folgueroles, bressol del Poeta Rebel. Aquí sortim de ruta per admirar aquesta històrica i bufona vila i cavil·lar per aquests carrers on corria Mossèn Cinto la seva infantesa. El lloc es mereix una bona estona. Ja més als afores pujarem a l’Ermita de la Damunt, lloc de devoció i pelegrinatge dels folguerolencs. Resta poc camí per arribar a Tavèrnoles i admirar l’església romànica de Sant Esteve; il·luminada, de nit deu ser de veure! Cal continuar, que encara ens queda una altra fita rellevant com és l’Ermita de Sant Jordi de Puigseslloses; aquest turó va ser testimoni de la primera missa de Mossèn Cinto. Guaitem els prats de la plana des de l’atalaia estant; tot un espectacle al sol del capvespre. Fem camí; aviat arribarem a la darrera fita de la jornada: el Pont d’en Bruguer, on

Ja deu brodar lo Gurri son riberal alegre
perquè a jugar-hi a estones davallin los infants,
i les bardisses cloure la boca del Gorg Negre
perquè el bram de l’abisme no esglaï els caminants.
(La Plana de Vic a l’esbart de sos poetes, Mossèn Cinto Verdaguer)

Del Pont d’en Bruguer a Calldetenes és una passejada pels prats de la plana vestits de verd.

▶️ Vegeu detalls del recorregut (km, desnivells, temps invertit, imatges, descripció per trams, etc.) a rutes wikiloc d’esporqueret: Calldetenes-Folgueroles-Tavèrnoles
📷 Arquitectura religiosa
📷 Panoràmiques
📷 Pinyol-depega en ruta – Etapa 5

2️⃣ Tavèrnoles – Poblat Ibèric – Fucimanya – Monestir de St. Pere de Casserres
(GR 151 – ETAPA 6 – CAMÍ OLIBA – De Montserrat a Sant Martí de Canigó)
Tresc lineal – 11,82 km – 416 m desnivell positiu – Temps en moviment: 2 h 33′
(Dissabte, 7 desembre 2019)

Tavèrnoles a primera hora i pas tranquil. L’entrada a Les Guilleries, des de ponent, és avui emboirada. La boira ens acompanya fins al Poblat Ibèric de Savassona, tot embolcallat del misteri de la història; també fins dalt de l’Ermita de Sant Feliuet, avui sense panoràmica. Un cop passat el Collet de Passarella, el sol s’empodera del territori i ens permet admirar imponents vistes sobre el Ter, meandrós en aquest indret. Fem camí fins a passar la urbanització de Fucimanya per endinsar-nos al Torrent de l’Infern; cal negociar el torrent amb cura; després de la llevantada de fa pocs dies les aigües baixen un xic esverades. Des d’aquest punt, s’inicia el darrer tram d’ascensió al cim del Serrat dels Moros per viaranys evidents. A partir d’aquest indret tot és panoràmic; el Ter, ara ja quasi embassament, alenteix el seu pas. El Monestir de Sant Pere de Casserres allà, al fons, és fita carregada d’història; així ho dóna a entendre el Poeta Rebel:

Com deu alçar Casserres sa bizantina torra
per veure Saladeures i el vell cloquer de Vic!
Lo Ter que envers Girona marradejant s’escorre
se’n porta gaires pedres del seu mural antic?
(La Plana de Vic a l’esbart de sos poetes, Mossèn Cinto Verdaguer)

Arribats a lloc al migdia. Temps per admirar la reconstrucció del que fou castell i després reducte monàstic. Temps per compartir àpat seguts a l’herba humida del recinte.

▶️ Vegeu detalls del recorregut (km, desnivells, temps invertit, imatges, descripció per trams, etc.) a rutes wikiloc d’esporqueret: Tavèrnoles-Monestir de St. Pere de Casserres
📷 Arquitectura religiosa
📷 Panoràmiques
📷 Pinyol-depega en ruta – Etapa 6

WEBGRAFIA
● erill. (2015). Camins del Bisbe i Abat Oliba (GR-151), de Montserrat a les Basses de Puigsec (Molló) amb 14 etapes.
Rescatat, 29 desembre 2019, de: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/camins-del-bisbe-i-abat-oliba-5a-etapa-vic-folgueroles-tavernoles-i-tornada-pel-pr-c-40-10439145

Les rutes wikiloc d’erill ens han sigut molt útils per fer una programació i gestió de les etapes. També per estalviar-nos dubtes en interseccions de camins amb poca o nul·la senyalització. Erill ens ha ofert idees per convertir rutes lineals amb circulars, aquestes sempre més fàcils de gestionar.

● LletraA. (s.d.). La Plana de Vic a l’esbart de sos poetes. Flors de Calvari – Altres poemes. Literatura catalana a internet. Universitat Oberta de Catalunya – Institut Ramon Llull.
Rescatat, 27 desembre 2019, de: https://lletra.uoc.edu/especials/folch/verdague.htm

4 thoughts on “CAMÍ OLIBA – GR 151 (Etapes 5 i 6 – De Vic al Monestir de Casserres)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.