CAMÍ OLIBA – GR 151 (Etapa 1 – De Montserrat a Castellgalí/Manresa)

La travessia de Montserrat a Sant Miquel de Cuixà és un projecte certament engrescador. Aquesta travessia, batejada com el CAMÍ OLIBA, és una ruta llarga i sinuosa que ressegueix les petjades de l’Abat Oliba, des del monestir de Montserrat fins a les portes de la serralada del Canigó, muntanya mítica que uneix les catalunyes i on les aigües són gelades.

Mític o mitificat, Oliba ho va ser tot a les acaballes del segle X i durant la primera meitat del s.XI. Oliba, nascut el 971, fill del Casal de Barcelona i besnét de Guifré el Pilós, va ser comte, abat i bisbe; sens dubte, també un polític de primer nivell i d’influència social, política i religiosa contrastada. Abat i fundador de Montserrat, abat del Monestir de Santa Maria de Ripoll, de Sant Miquel de Cuixà i de Sant Martí del Canigó. Oliba va ser bisbe de Vic des de l’any 1018 fins a la seva mort (1046). Oliba impulsor de la vida monàstica i del romànic català. Oliba, home de consens; home de pau i treva. Oliba, viatger infatigable. Oliba, el gran trescador medieval.

El Pinyol-excursionistesdepega va iniciar aquesta travessada per Tots Sants (2019). En aquesta ocasió, amb tots els pinyolaires presents, s’ha aprofitat per fer la primera etapa. Hem considerat que el descens de la muntanya sagrada li confereix i imprimeix caràcter d’iniciàtica.

▶️ Aclariment
El Pinyol programa les etapes del CAMÍ OLIBA seguint la ruta del GR® 151 EL CAMÍ OLIBA (FEEC – Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya / GR 151® CATALUNYA). També val a dir que hi ha força coincidència amb la ruta oficial del CAMÍ OLIBA (Associació Rutes del Romànic), amb informació complementària excel·lent i recomanable. Tanmateix el Pinyol no segueix l’ordre numèric fixat pel GR® 151 FEEC; les etapes s’adapten a la idiosincràsia del grup. Tot i que són etapes lineals, com correspon a un GR, algunes d’elles són programades en format circular; una ruta circular afavoreix una observació més acurada del territori i també l’estalvi en gestió de vehicles i temps.

DADES
▶️ Aproximació a Castellgalí (Lloc de trobada i final d’etapa)
El lloc de trobada és Castellgalí; tot i que l’inici d’aquesta etapa és el Monestir de Montserrat, naturalment. Tanmateix, com que el recorregut és lineal, s’ha de gestionar la tornada amb vehicles des del final d’etapa (Castellgalí). És per aquesta raó que el lloc de trobada amb vehicles és a Castellgalí.
■ Lloc de trobada: Bar Montserrat (Camí de Montserrat, 22 – 08297 Castellgalí, Barcelona).
▶️ Gestió de vehicles
Tota etapa lineal planteja el problema de gestió de la tornada, un cop finalitzada.
En aquest cas (7 participants i 3 cotxes), s’ha optat per:
◼︎ Trobada dels 3 cotxes a Castellgalí (Bar Montserrat; aparcament fàcil al carrer).
◼︎ Els participants, amb 2 cotxes, es dirigeixen a l’Estació del Cremallera de Monistrol de Montserrat (per la C – 55). Hi ha aparcament gratuït cobert. Des de les 8.35 h hi ha un tren cada 20 minuts; també hi ha servei de bar.
◼︎ L’etapa finalitza al Camí de Montserrat, 22 (Castellgalí), on hi ha un dels vehicles aparcat. Els conductors van a buscar els cotxes a l’Estació del Cremallera; la resta esperen al Bar Montserrat.
▶️ Avituallament
◼︎ El Bar Montserrat està situat en la mateixa ruta (Camí de Montserrat, 22 – 08297 Castellgalí, Barcelona). Obert des de les 8.00 h. Atenció bàsica, però molt amistosa. També es pot fer un mos al servei de restauració de l’Estació del Cremallera.
◼︎ La Cafeteria – Montserrat
Situada just davant de l’estació del Cremallera de Montserrat. Funciona, renovat des del 2001, des de les 9.00 h i és el lloc més recomanable. Entrepans, brioixeria, begudes fredes i calentes, etc.
◼︎ Productes de la terra. Petit mercat a la vorera exterior del monestir. Solen posar les parades a partir de les 9.00 h.
▶️ Lloc d’interès
◼︎ Abadia de Montserrat
Un indret que no deixa ningú indiferent. Sempre he pensat que en Salvador Dalí hauria d’haver sentenciat que aquest -i no altre- era el centre còsmic de l’univers!
▶️ Pinyol – Excursionistesdepega
Avui el Pinyol ha sigut el fundacional + 1: Assumpta (guiatge de ruta,) Mireia, Laia, Marta i Jordi, Francesc i Esporqueret.
📷 Pinyolaires en 10 imatges

RECORREGUT
Un cop s’arriba al Monestir, si no s’ha fet mai, cal explorar amb un cert deteniment aquell conjunt arquitectònic i històric. Els components del Pinyol ja ho han fet diverses vegades. No ens detindrem avui. El descens de la muntanya de Montserrat en direcció a Manresa és de bon fer. Entomant el Camí dels Degotalls, en un dia d’hivern i mirant nord enllà, podem admirar la silueta blanca dels Pirineus. No perdrem gaire de vista aquest espectacle fins a arribar, per la Baixada dels Matxos, al Monestir de Sant Benet. A partir d’aquest indret, ens caldrà girar sovint l’esquena. A la nostra espatlla, l’espectacle està servit durant la resta del camí. A mesura que ens allunyem de la serralada les vistes es converteixen en panoràmiques de gran angular. Només el llarg camí d’asfalt destorba el trescador. Quan gira la vista enrere se li acaben els adjectius, tan sorprenents són les panoràmiques. És per aquesta raó per la qual s’ha improvisat una miranda espectacular en el Pla del Mas-Roig. Entre dos ullastres, un banc i unes pedres, el trescador pot fer un descans i sadollar la vista i la imaginació contemplant tot l’abast impressionant de la millor silueta de Montserrat. La resta del camí ja serà un xic irrellevant.
▶️ Vegeu detalls del recorregut (mapa de ruta, km, desnivells, temps invertit, imatges, descripció per trams, etc.) a rutes wikiloc esporqueret: Montserrat – Castellgalí
📷 Grans panoràmiques en 10 imatges

FLORS VORA EL CAMÍ
Encara queden quatre flors d’hivern pel camí, com la perfumada flor del Marfull (Viburnum tinus L.) i alguna de primaveral que despunta. D’entre aquestes darreres, sempre m’ha impressionat la formosor blavenca de la flor de la Foixarda (Globularia alypum L.). Aquesta flor, una corona blava, és una preciositat que acompanya el trescador per qualsevol corriol assolellat, calcari, sec i pedregós del macís de Montserrat. La Foixarda (també coneguda com a Coroneta blava, Escorsiada o Olivereta), a més de la bellesa de la seva flor, ofereix un ventall de propietats medicinals gens menyspreable:
◼︎ És un bon purgant contra el restrenyiment.
◼︎ També és antireumàtica, antigotosa i antidiabètica (casos de sucre, gota i diabetis).
◼︎ És un bon antiàcid en els casos d’acidesa d’estómac.
🌻 La Foixarda en imatges
🌻 Altres flors vora camí

WEBGRAFIA

● erill. (2015). Camins del Bisbe i Abat Oliba (GR-151), de Montserrat a les Basses de Puigsec (Molló) amb 14 etapes.
Rescatat, 29 desembre 2019, de: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/camins-del-bisbe-i-abat-oliba-5a-etapa-vic-folgueroles-tavernoles-i-tornada-pel-pr-c-40-10439145
Les rutes wikiloc d’erill ens han sigut molt útils per fer una programació i gestió de les etapes. També per estalviar-nos dubtes en interseccions de camins amb poca o nul·la senyalització. Erill ens ha ofert idees per convertir rutes lineals amb circulars, aquestes sempre més fàcils de gestionar.

● ajuradopoza. (2018). CER. GR®151 ETAPA 01: Monasterio de Montserrat – Castellgalí (Bages-Barcelona) (06.10-2018)
Rescatat, 15 març 2020 de: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/cer-grr151-etapa-01-monasterio-de-montserrat-castellgali-bages-barcelona-06-10-2018-29334157
La ruta wikiloc d’ajuradopoza és també vàlida. Finalitza a Castellgalí; la ruta d’erill finalitza a Manresa.

A PEU DE PÀGINA – (Camins del Bisbe i Abat Oliba)
El Camí Oliba és un sender de gran recorregut homologat que connecta algunes de les obres més emblemàtiques de l’art romànic català. Transcorre entre Montserrat i els Pirineus i passa per algunes de les ciutats i pobles amb més història de la Catalunya Vella, com Manresa, Vic, Ripoll i Sant Joan de les Abadesses. Creua el paisatge d’interior i de mitja muntanya de les comarques del Bages, Osona i el Ripollès en un itinerari poc exigent i envoltat de serveis turístics i comercials de gran valor afegit.

El Camí Oliba és un autèntic museu al mig de la natura. És art, cultura i història en la seva essència, en espais gairebé inalterats al llarg dels temps. És un recorregut pels orígens de Catalunya, quan personatges com el bisbe i abat Oliba van decidir repoblar i cristianitzar aquestes terres sembrant-les d’esglésies i monestirs.
Avui, aquest camí ja transitat pels nostres ancestres s’omple de caminadors, excursionistes i corredors que es proposen cobrir els seus més de 200 quilòmetres, de nord a sud o de sud a nord. Les seves passes contribueixen a escampar, encara més, el coneixement d’aquestes obres mil·lenàries.
(FEEC – Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya / GR 151® CATALUNYA)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.