TURÓ DE L’HOME (Parc Natural del Montseny, Barcelona)

Any de pandèmia. Trescs de proximitat. El Montseny, amb els turons de Matagalls i de l’Home, és un indret emblemàtic per a la gent de la contrada. El Turó de l’Home és el cim més alt (1.706 m), per pocs metres, però el més alt.  Aquest cim sempre serà un referent i els corriols que a ell ens porten seran ben fressats.

L’ascensió al Turó de l’Home, en recorregut circular des de la Font de Passavets, és una ruta que sempre serà “un clàssic”. Aquesta és una ruta de molt bon fer; sense cap dificultat i per senders i corriols ben senyalitzats i fressats. Una matinal agradable per a qualsevol estació de l’any. A l’hivern es pot, fins i tot, tocar neu i admirar els arbres sense el seu vestit primaveral. A la primavera es contemplarà la natura que desperta lentament del somni hivernal. A l’estiu és un lloc ideal per fer una ruta a l’ombra generosa dels faigs i, en acabar, es pot fer un àpat de carmanyola amb els peus en remull dins la Riera de Passavets (just a tocar de la font i de l’aparcament). A la tardor, amb una mica de sort, es podran admirar quatre bolets.

DADES
▶️Aproximació (GPS – Global Positioning System)
◼︎ Font de Passavets, Parc Natural, Montseny: https://goo.gl/maps/tKFgHhTvAfky9yih8

◼︎ Per la C 17, direcció Vic/Ripoll, fins a Tona (4 Carreteres). Des de Quatre Carreteres, continuar a mà dreta per la BV-5303 en direcció a Sant Miquel de Balenyà i Seva. Continuar i enllaçar, a mà dreta, amb la GI-520 en direcció a Viladrau. Passat Viladrau, enllaçar amb la GI-453 i després, a dreta, amb la GI-5201 fins a Sant Marçal. Continuar 6 km per la BV-5114; a mà dreta hi ha l’aparcament prop de la Font de Passavets.

▶️ Avituallament
◼︎ Hostal 4 Carreteres (Tona, prop de Vic)
Un bon esmorzar. Des de 1956, aquest hostal i restaurant familiar ha sigut un punt de trobada d’amics, famílies o de camí a la feina. Des de les 6 de la matinada el bar ofereix escalfor, amabilitat, bon humor i millor cafè a tots aquells que volen fer una aturada en el camí.

◼︎ Avet Blau Hostal
Restaurant (km 21 ctra. BV-5114, Santa Fe del Montseny, 08470, Barcelona) Un lloc per fer un bon àpat al migdia. Cuina catalana i casolana. Els caps de setmana és un lloc força freqüentat. Trucar abans és una bona opció.

◼︎ Riera de Passavets
Just a tocar de la font i de l’aparcament. En un dia calorós no és gens mala opció fer un àpat de carmanyola amb els peus en remull dins la riera i gaudir del moment amb els amics després del tresc. Avui ha sigut la nostra opció.

▶️ Qui és qui
Ens agrada el tresc de proximitat: Assumpta (guiatge GPS), Mireia, Lluís i Esporqueret.
📷 Fets i gent – 10 imatges

RECORREGUT – Entre faigs i avets
El recorregut circular que es proposa consisteix a fer l’ascensió al cim del Turó de l’Home salvant el desnivell de la manera més ràpida possible, fent el cercle contra el rellotge. En aquest cas, l’ascensió serà doble. En primer lloc es fa la pujada a Les Agudes. És una ascensió ràpida des de la Font de Passavets. Des de Les Agudes, amb panoràmiques imponents als Pirineus, es caminarà (NE) per la carena en direcció al Turó de l’Home. En un dia clar, l’espectacle paisatgístic està servit. Des del Turó de l’Home es baixa directament al Coll Pregon i a Rocs Cremats. Des de Rocs Cremats el camí s’endinsa en el misteri de la fageda. Una pista ben senyalitzada ens porta a la Font de Passavets respectant les corbes de nivell. És una baixada també respectuosa amb els genolls; una baixada sota l’ombra generosa dels faigs, a resguard de l’avetosa; una baixada refrescant en sentir el remor de la riera. Al cap i a la fi

No vull mes riqueses
Que les que el bosc m’ha donat
Els teus rierols d’aigua fresca
Que neixen del meu passat.
L’olor d’herba fresca
Que en llevar-me amb el nou jorn
Em porta per les dreceres
Bosc endins cap el profon
De la verdor mes intensa
Que jo conec en el mon.

(Fragment – Poesia al Monseny –
joancanhosta, 3 març 2008
http://joanet-canhosta.blog.cat/2008/03/03/poesia-al-montseny/)

▶️Vegeu detalls del recorregut (mapa de ruta, km, desnivells, temps invertit, imatges, descripció per trams, etc.) a rutes wikiloc esporqueret: Turó de l’Home des de la Font de Passavets i Les Agudes (circular)

📷 10 Panoràmiques

FLORA VORA CORRIOLS
El mes d’agost no és el millor moment per admirar la floració de la contrada pels corriols del Montseny. Tanmateix, cada època de l’any proposa el seu encant al caminant. Les milfulles (Achillea millefolium L.) ofereixen un toc de neu endarrerida. La bruguerola (Calluna vulgaris L.) treu la seva floració tímidament. Els caps rodons (Allium sphaerocephalon L.) posen una nota porpra a la carena. Els clavells de muntanya (Dianthus seguieri Vill) mostren la seva delicadesa ciànica. La cua de guilla (Verbascum thapsus L.) està al seu punt més àlgid. La bitxera borda (Vincetoxicum hirundinaria) encara està florint a les cotes més elevades.  Els faigs (Fagus sylvatica L.), vestits d’estiu, mostren el que serà l’abundància de la collita tardorenca.
🌻 Flora en imatges

BIBLIOGRAFIA
◼︎ Mapa i guia excursionista. Montseny, Parc Natural. E-25. Editorial Alpina, edició 2002.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.