El Pinyol-excursionistesdepega es plantejava, ja fa dies, iniciar la ruta de gran recorregut (GR) del CAMÍ OLIBA. És una ruta llarga i sinuosa que ressegueix les petjades de l’Abat Oliba, des de Montserrat a Sant Miquel de Cuixà. Oliba, bisbe i abat, fundador de Montserrat. Oliba impulsor de monestirs, catedrals i esglésies. Oliba, impulsor de l’art romànic català. Oliba, home de consens; home de pau i treva. Oliba, viatger infatigable. Oliba, el gran trescador medieval.
El pont de Tots Sants (2019) és temps tardorenc; sembla una bona ocasió per iniciar aquest projecte de tresc per camins i viaranys trepitjats pel Bisbe Abat fa mil anys. La idea és poder assolir 3 etapes:
● Camprodon-Molló
● Molló-Basses de Puigsec-Coll d’Ares
● Coll d’Ares-Prats de Molló
Tanmateix el seu disseny es prepara amb un afegitó de repte: seran etapes circulars, no lineals. Cal no oblidar que els excursionistesdepega som experts en complicar les rutes i propensos a grans reptes i encigalades memorables! Finalment, la tercera etapa quedarà ajornada; una borrasca ens fa desistir del nostre intent. Les dues etapes assolides són realment espectaculars i espaterrants, a la tardor. El nivell d’esforç és moderat; només complicat per la distància, que s’aproxima als 20 km. Tanmateix són de bon fer.
➡️ Aclariment
El Pinyol programa les etapes del CAMÍ OLIBA seguint la ruta del GR 151 (FEEC – Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya / GR 151® CATALUNYA); no necessàriament en ordre correlatiu, però. Tanmateix, val a dir que hi ha força coincidència amb la ruta oficial del CAMÍ OLIBA, amb informació complementària excel·lent i recomanable.
DADES
▶️ Aproximació (com arribar-hi)
Situats a Camprodon (prop del Monestir de Sant Pere). Allotjament durant 3 nits.
▶️ Pinyol – Excursionistesdepega
Com no podia ser d’altra manera, el Pinyol-excursionistesdepega inicia grans recorreguts a la tardor, quan el dia és curt i els al·licients i reptes són patents. Aquest cop eren cinc aguerrits i foguejats d’encigalades varies: Assumpta, Mireia, Marta, Jordi i esporqueret.
▶️ Allotjament
● Apartaments Cal Noi, carrer Monestir, 12 (Camprodon).
Les claus s’han de recollir a l’Hotel Sant Roc, Plaça del Carme, 4 (aquests apartaments els lloga el mateix hotel). L’apartament ofereix cabuda per a 6 persones: 3 habitacions dobles, 2 banys. En general, còmode i net.
La ubicació de l’apartament, a pocs metres del Monestir de Sant Pere, és excel·lent per iniciar el tresc. Amb una mica de sort es troba aparcament al llarg del mateix carrer Monestir.
Punts febles de l’apartament:
▪︎ D’entrada, Hotel Sant Roc es nega a oferir més d’una clau per a 6 adults. Només s’aconsegueixen 3 claus (una per parella) després de fer una gestió amb Booking.com.
▪︎ Hotel Sant Roc no té ni l’atenció d’acompanyar i obrir l’apartament als primers a arribar a Camprodon.
▪︎ La dutxa d’un dels dos banys s’inunda al fer-ne ús.
▪︎ Manca d’estris de cuina: draps de cuina, ganivets de cuina (pocs i sense esmolar), absència de plats fondos.
▶️ Avituallament
Camprodon no és gens deficitari en serveis d’avituallament. Botigues i supermercats es troben a 5 minuts caminant.
● Restaurant Can Xicoy. Es fa una reserva per a 5 persones al restaurant Cal Xicoy; sempre ens agrada provar la cuina casolana de la contrada. L’experiència no resulta gens positiva: un cambrer d’allò més mal educat i impertinent amb les preguntes que se li fan; entra menjant a fer el servei (entre altres detalls de descortesia). Les amanides semblen del migdia (si no del dia anterior); de cuina “casolana” ben poc. No recomanem aquest lloc; sembla sobrevalorat a la xarxa.
● Taverna Freixenet (carrer Freixenet, 8). Aquest bar-taverna és un bon lloc per fer un mos o un cafè. Situat a 5 minuts de l’apartament. Sembla que també ofereix servei de restauració; millor que Can Xicoy, segur.
▶️ Llocs d’interès
● Monestir de Sant Pere (Camprodon). L’església, embolcallada en jardins, és tot el que resta de l’antic complex monàstic benedictí. Un bell monument del romànic.
● El Pont Nou (Camprodon). Un bell pont d’origen romànic, de nom no gaire original. Per sota hi passa el temps i les aigües dels rius Ter i Ritort. És el lloc on tot turista que vulgui presumir s’hi ha de fer una selfie!
● Església de Santa Cecília (Molló). Curiosament, situada als afores del nucli urbà. El campanar romànic, de quatre pisos, és certament impressionant. Les millors panoràmiques d’aquesta obra del romànic, juntament amb el nucli urbà sobre una esquena de turó, s’han d’observar des de llevant i un xic allunyat de la població.
● Església de la Mare de Déu de les Neus (Espinavell). Petita, rústica i bufona per dins.
▶️ Senyalització de senders
El trescador sempre espera i confia que una ruta GR estigui ben senyalitzada. Esporqueret suposava, però, que programades les rutes en format circular (estalvi de gestió de cotxe) el camí de tornada no seria tan evident; amb això ja s’hi comptava. Per aquesta raó, i amb bon criteri, s’havia previst seguir les rutes wikiloc d’algú experimentat com l’erill que fa un temps les havia enregistrades; un excel·lent referent per no perdre passa. La previsió va ser encertada, però no únicament a la tornada (sense marques) sinó també per no encigalar-se seguint el GR 151. La senyalització del tram del GR 151 fins a Molló és francament millorable; de Molló a les Basses de Puigsec la senyalització és més evident. En general, manca senyalització evident en força interseccions i bifurcacions.
RECORREGUTS
En principi, el Camí Oliba és una gran travessia (GR); per tant, les etapes no es plantegen com trescs circulars sinó lineals. Tanmateix, quan es planteja fer una llarga travessia en estones lliures (caps de setmana) s’ha de tenir en consideració la gestió de la tornada (vehicles o transport públic). Per tant, per estalviar la gestió de vehicles, aquestes dues etapes s’han dissenyat com rutes circulars.
1️⃣ Camprodon – Molló – Camprodon
(GR 151 – ETAPA 17, Camins del Bisbe i Abat Oliba – De Montserrat a Sant Martí de Canigó)
Tresc circular – 21,41 km – 605 m desnivell positiu – Temps en moviment: 4 h 14′
(Divendres, 1 novembre 2019)
El dia desperta clar, però amb núvols prims en alçada; a estones solellós cap a gran dia, amb només quatre núvols per fer bonic. Trepitjar les fulles i admirar els colors de tardor es converteix en un petit plaer dels déus. Les panoràmiques tintades de taronges, marrons, ocres, grocs, i vermells ens acompanyen al llarg de tot el recorregut. Tot un espectacle per a gaudi dels ulls i la contemplació. L’enveja de Claude Monet; també de Tolouse-Lautrec, que qualificava la tardor com la primavera de l’hivern!
▶️ Vegeu detalls del recorregut (km, desnivells, temps invertit, imatges, descripció per trams, etc.) a rutes wikiloc d’esporqueret: Camprodon-Molló-Camprodon
📷 Colors tardorencs – 12 Panoràmiques
2️⃣ Molló – Espinavell – Puig de les Basses – Molló
(GR 151 – ETAPA 18, Camins del Bisbe i Abat Oliba – De Montserrat a Sant Martí de Canigó)
Tresc circular – 19,3 km – 809 m desnivell positiu – Temps en moviment: 4 h 29′
(Dissabte, 2 novembre 2019)
La jornada comença fresquívola; estones de sol que il·lumina valls i turons i ressalta els colors de tardor. L’espectacle és una continuació de la jornada anterior; manquen adjectius per fer una descripció un xic acurada o poètica; no hi ha prou gamma d’adjectius entre bonic i espectacular. De nou, l’espectacle seria l’enveja de Monet! A mig recorregut d’anada convé fer una aturada per admirar el bell llogaret d’Espinavell i saludar les 54 ànimes que hi viuen. Arribats al Puigsec i les seves basses, el cel es vesteix amb les millors gales de grisos; aviat regarà la contrada. L’aire és fi i gelat. Baixant de cota al Pla d’en Xanau, des del turonet del Pedró de Sant Pere, les panoràmiques s’han convertit en hivernals; no per això menys espectaculars o sorprenents. També és espectacular la vila de Molló al llom de la carena; la seva perspectiva a contrallum d’horabaixa, des de Ca n’Illa, és impagable.
▶️ Vegeu detalls del recorregut (km, desnivells, temps invertit, imatges, descripció per trams, etc.) a rutes wikiloc d’esporqueret: Molló-Espinavell-Basses de Puigsec-Molló
📷 Colors de tardor – 10 panoràmiques
📷 El Pinyol en acció
AMBIENT TARDORENC
▶️ Avellaners – Bedolls – Cirerers – Faigs – Pinedes – Roures i rosers
Colors, des dels vermells als taronges, acompanyen i vesteixen el camí; un camí de bedolls i cirerers, pins i roures i marges d’avellaners.
🍁 Imatges de tardor
▶️ Tocats del bolet: final de temporada
Ja no queden boletaires a la contrada. Tanmateix, es poden observar exemplars de bolets un xic tardans; tots visibles al pas del trescador. Un gaudi pels tocats del bolet i per a qualsevol caminant amb vestigis d’homo recolector.
🍄 La mostra de la trescada
▶️ El cicle vital de l’Apagallums
El moment més espectacular, des de punt de vista de boletaire, és topar-se amb tota una família de bolets i poder observar, d’una sola ullada, totes les fases de creixement. L’Apagallums o Paloma (Macrolepiota procera) ha sigut el nostre petit goig intel·lectual de la trescada.
🍄 Família d’Apagallums
LA TARDOR a la capvesprada
Recollits i entorn de taula, arròs, quinoa amb verdura, un got de vi, moniatos, castanyes i panellets, moscatell, bonhomia i conversa amistosa. “Amic, vols venir?“; ara que…
La tarda és molt clara,
l’aire té sentors de mar i
muntanya.
Fugim dels sorolls
i busquem la calma
on compartirem les nostres
paraules.
Poques en direm i ben
escoltades,
amb pau dins del cor,
llum en les mirades.
Vols venir, amic?
La tarda és tan clara!
[Joana Raspall]
Bibliopoemes (2016). Poesia Infantil i Juvenil – Amic, vols venir? (blog).
Rescatat, 14 novembre 2019, de: http://bibliopoemes.blogspot.com/2016/01/vine-amic-tots-junts-aconseguirem-la.html
WEBGRAFIA / Cartografia
● El Camí Oliba (2017). La ruta d’art romànic que uneix les comarques del Bages, del Moianès, d’Osona i del Ripollès.
L’Associació Rutes del Romànic (2002) constituïda pels Consells Comarcals i ajuntaments és la promotora d’aquesta ruta. Aquesta web ofereix una informació exhaustiva de la ruta dividida en 3 grans etapes, des de Montserrat a les Basses de Puigsec (frontera amb França). La informació inclou: etapes i trams, serveis (allotjaments, restaurants, activitats), recursos romànics, rutes complementàries, propostes i agenda. Cada tram de cadascuna de les 3 etapes ofereix una munió de detalls de ruta: resum de ruta (km, desnivells, etc.), fitxa tècnica (es pot descarregar el track i també una guia detallada de la ruta, pas a pas), mapa del recorregut i perfil de la ruta. Informació excel·lent.
● erill (2015). Camins del Bisbe i Abat Oliba (GR-151), de Montserrat a les Basses de Puigsec (Molló) amb 14 etapes. Wikiloc – Rutes del Món. es.wikiloc.com
Només ofereix el tram català des de Montserrat amb la frontera amb França. Aquest llarg tram erill l’ha dividit en 14 etapes; algunes d’elles circulars (la ruta circular evita la gestió de vehicles al punt d’inici i de finalització). L’autor no segueix estrictament els trams marcats pel camioliba.cat; tanmateix, cada etapa de la ruta està força ben definida i fiable. En alguna etapa, per exemple, la 14a, el GR ha sigut retocat posteriorment; per tant, és millor seguir les marques de GR que la ruta per lliure que erill va marcar el seu dia.
● Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya – FEEC (2013). GR 151 – Senders de Gran Recorregut – El Camí Oliba.
El GR 151 de la FEEC està dividit en 18 etapes; totes elles entre Montserrat i les Basses de Puigsec (frontera amb França). Cada etapa del GR 151 ofereix valuosa informació: fitxa tècnica completa, possibilitat de descàrrega del track, perfil de l’etapa, presentació i descripció detallada per quilometratge i temporització.