CAMÍ OLIBA – GR 151 (Etapa 7: Casserres/Parador de Vic – Vilanova de Sau)

09 El Pantà de Sau còpia
Pantà de Sau – CAMÍ OLIBA/GR 151 – Etapa 7 – Casserres-Vilanova de Sau (dissabte, 12 setembre 2020)

Al peu de la serralada de les Guilleries i al pas per la contrada de Collsacabra (Cabrerès) el Ter va esculpir sense presses, però magistralment, uns paratges de bellesa singular. L’espectacularitat panoràmica d’aquesta ruta circular -de bon fer- acompanyarà al caminant i captivarà la seva mirada i també la seva imaginació.

CAMÍ OLIBA – GR 151
La travessia de Montserrat a Sant Miquel de Cuixà és un projecte certament engrescador. Aquesta travessia, batejada com el CAMÍ OLIBA, és una ruta llarga i sinuosa que ressegueix les petjades de l’Abat Oliba, des del monestir de Montserrat fins a les portes de la serralada del Canigó, muntanya mítica que uneix les catalunyes i on les aigües són gelades a ple estiu.

Mític o mitificat, Oliba ho va ser tot a les acaballes del segle X i durant la primera meitat del s. XI. Oliba, nascut el 971, fill del Casal de Barcelona i besnét de Guifré el Pilós, va ser comte, abat i bisbe; sens dubte, també un polític de primer nivell i d’influència social, política i religiosa contrastada. Abat i fundador de Montserrat, abat del Monestir de Santa Maria de Ripoll, de Sant Miquel de Cuixà i de Sant Martí del Canigó. Oliba va ser bisbe de Vic des de l’any 1018 fins a la seva mort (1046). Oliba impulsor de la vida monàstica i del romànic català. Oliba, home de consens; home de pau i treva. Oliba, viatger infatigable. Oliba, el gran trescador medieval.

➡️ Aclariment 1
El Pinyol programa les etapes del CAMÍ OLIBA seguint la ruta del GR 151 (FEEC – Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya / GR 151® CATALUNYA); no necessàriament en ordre correlatiu, però. Tanmateix, val a dir que hi ha força coincidència amb la ruta oficial del CAMÍ OLIBA, amb informació complementària excel·lent i recomanable. El Pinyol-excursionistesdepega va iniciar aquesta travessada per Tots Sants (2019).
➡️ Aclariment 2
Tot i que es tracta d’una etapa de travessa, aquest cop i per evitar gestió de cotxes a l’inici i final de recorregut, s’ha decidit fer-la circular; és sempre més entretingut, menys avorrit, que fer la tornada pel mateix camí. L’únic inconvenient que s’ha trobat és que, a partir del moment que la ruta arriba a l’embassament de Sau, es camina per pista asfaltada fins al punt d’inici. Tanmateix, just arribant a l’embassament, es pot caminar uns 100 m fins a la mateixa riba on hi ha espai més que suficient per fer una aturada, fer un mos i contemplar l’espectacle de la natura (val la pena!).

DADES
▶️ Aproximació – Inici
◼︎ Lloc de trobada / inici de tresc: Coll de Terrades (Aparcament)
Zona d’aparcament (a uns 500 m abans d’arribar al Parador de Vic-Sau). Senyal vertical “Les Masies de Roda” (A mà dreta de la carretera BV-5213; passat km 9).
Carretera de Casserres – BV-5213: https://goo.gl/maps/56LEJpuJvLCtgGXaA

N.B. Uns 500 m abans d’arribar al Parador de Turisme de Vic-Sau, passat el km 9 de la carretera BV-5213 i a mà dreta, és ben visible un senyal vertical enorme que indica “Les Masies de Roda”. Aquest lloc ofereix espai asfaltat ample per a aturades d’autobusos; també, abans del senyal esmentat, hi ha una entrada a una zona molt gran d’aparcament de terra (amb bassiots enormes si ha plogut el dia abans!). Cal no confondre Les Masies de Roda que es troba al cercador de Google (que correspon al petit municipi prop de Roda) amb els senyals “Les Masies de Roda” que hi ha disposats a diversos indrets del territori! En cas de dubte, si es fa servir el GPS al cotxe, és millor buscar la ubicació del Parador de Turisme Vic-Sau.

 ▶️ Senyalització de la ruta
En general, la ruta del GR 151 (Camí Oliba) d’aquest tram està ben senyalitzada amb marques GR (blanc-vermell) i també indicadors verticals. No s’ha trobat cap punt de confusió rellevant. El tram de tornada, pista asfaltada que voreja l’embasament (GR 210), no ofereix dubtes en absolut. Els revolts d’aquesta pista estreta, sovint ombrívola, porten directament a l’aparcament del punt d’inici.

▶️ Avituallament
Es programa un àpat de carmanyola a la riba de l’embassament de Sau. Tanmateix, anant cap al lloc de trobada o a la tornada, es pot fer una aturada al Restaurant Colomer (Can Janot) de Tavèrnoles (just a tocar de la BV-5213). Els dissabtes obren d’hora i ofereixen esmorzars de forquilla per als més exigents o afamats. També és un bon lloc per dinar; a la tornada, fent-hi un refresc, es pot comprovar la seva popularitat. A Vilanova de Sau, a mitja ruta, també hi ha serveis de bar i restauració.

▶️ Llocs d’interès
◼︎ Església de Santa Maria de Vilanova de Sau
Tot i que segurament el seu origen és anterior, està documentada des de la primera meitat del segle XI.
◼︎ El Pantà de Sau – Sacrifici i llegat
Ja fa més de mig segle (1963) que les aigües del Ter van cobrir per complet el poblet de Sant Romà de Sau. Ara queden només unes 300 persones en el territori que es nodreixen bàsicament del turisme.
◼︎ Parador de Vic-Sau
Situat a península de Casserres, passat el Coll de Terrades i a 3 km del Monestir de Sant Pere de Casserres, aquest parador va ser construït prop de l’antiga masia del Bac de Sau i l’arquitecte, José Osuna, es va inspirar en la masia de les Ferreres de Sant Bartomeu del Grau (s. XVIII) per a la seva construcció.

▶️ Pinyol – Excursionistesdepega
A poc a poc s’arriba abans
El Pinyol tresca a pas lent, partidari com és del plenigaudi de l’entorn i de converses intimistes que sovint originen encigalades memorables; encigalades cada cop menys sovintejades però, ara que es disposa d’un rigorós control de guiatge GPS. Els més moderns, d’aquest pas lent, en diuen ara Slow Mountain; tanmateix el Pinyol ja fa 20 anys que ho practica. En aquesta ocasió s’ha fet el ple. El Pinyol s’ha incrementat fins a 10: Assumpta (guiatge GPS), Mireia, Marc, Marta i Jordi, Montse i Josep Ma. (ens ha delectat amb explicacions de la composició geològica de les cingleres), Lluís i Francesc (amb l’ull posat a les millors panoràmiques) i Esporqueret.
📷 Pinyolaires en ruta

RECORREGUT
Aquesta etapa ofereix bellesa i espectacularitat. L’embassament de Sau fa de mirall perfecte per on cauen les cingleres que porten a Tavertet. Entre boires matineres, aquests cingles s’intueixen com a monstres colossals que han passat la nit al ras i desperten, a poc a poc, dins l’aigua. Aquest trescador, fent un salt enrere, imagina l’Abat Oliba trepitjant aquest mateix camí des de l’enclavament privilegiat del Monestir de Sant Pere de Casserres a Vilanova de Sau i contemplant, en actitud de pregària, aquest miracle de la natura.
▶️ Vegeu detalls del recorregut (mapa de ruta, km, desnivells, temps invertit, imatges, descripció per trams, etc.) a rutes wikiloc esporqueret: Coll de Terrades – Vilanova de Sau – Pantà de Sau
📷 10 panoràmiques

VORA EL CAMÍ
Aquesta era una etapa de gaudi bàsicament panoràmic. La flora ja estava en retirada. Tanmateix sempre sorgeix alguna sorpresa agradable vora el camí. Avui s’ha posat en evidència la sajolida (Satureja montana), amb flors albines i de flaire intensa; el condiment de la Mediterrània. Amagada a l’ombra humida s’ha pogut admirar una seva cosina, la rementerola (Satureja calamintha); planta aromàtica i medicinal amb flors de delicats colors violacis i rosats. No tot han estat flors i violes, però. La troballa de la jornada no l’ha proporcionada la vegetació; ha sigut un detall fòssil que en Josep Ma. ha captat sobre pedra i ens l’ha mostrat en perspectiva geològica: la lumaquel·la, també coneguda com a coquina. Es tracta d’una roca sedimentària carbonàtica formada per acumulació de closques de mol·luscs unides per ciment. El petit goig intel·lectual de la jornada.
📷 Sajolida, rementerola i lumaquel·les

WEBGRAFIA
◼︎ Amiguet, Ll. 2018. “¡’Pole, Pole’!”. La Contra, La Vanguardia.
Rescatat, 25 setembre 2020, de: https://www.lavanguardia.com/lacontra/20180825/451432595394/pole-pole.html

Aquesta ruta s’ha programat amb l’ajuda i referències de:

A PEU DE PÀGINA – (Camins del Bisbe i Abat Oliba)

El Camí Oliba és un sender de gran recorregut homologat que connecta algunes de les obres més emblemàtiques de l’art romànic català. Transcorre entre Montserrat i els Pirineus i passa per algunes de les ciutats i pobles amb més història de la Catalunya Vella, com Manresa, Vic, Ripoll i Sant Joan de les Abadesses. Creua el paisatge d’interior i de mitja muntanya de les comarques del Bages, Osona i el Ripollès en un itinerari poc exigent i envoltat de serveis turístics i comercials de gran valor afegit.

El Camí Oliba és un autèntic museu al mig de la natura. És art, cultura i història en la seva essència, en espais gairebé inalterats al llarg dels temps. És un recorregut pels orígens de Catalunya, quan personatges com el bisbe i abat Oliba van decidir repoblar i cristianitzar aquestes terres sembrant-les d’esglésies i monestirs.
Avui, aquest camí ja transitat pels nostres ancestres s’omple de caminadors, excursionistes i corredors que es proposen cobrir els seus més de 200 quilòmetres, de nord a sud o de sud a nord. Les seves passes contribueixen a escampar, encara més, el coneixement d’aquestes obres mil·lenàries.
(FEEC – Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya / GR 151® CATALUNYA)

2 thoughts on “CAMÍ OLIBA – GR 151 (Etapa 7: Casserres/Parador de Vic – Vilanova de Sau)

  1. Bravíssim! Més acurat, impossible!

    El 25 set 2020, a les 17:50, esporqueret va escriure:

    
    esporqueret posted: “Al peu de la serralada de les Guilleries i al pas per la contrada de Collsacabra (Cabrerès) el Ter va esculpir sense presses, però magistralment, uns paratges de bellesa singular. L’espectacularitat panoràmica d’aquesta ruta circular -de bon fer- acompany”

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.