CAMÍ OLIBA – GR 151 (Etapa 11: L’Esquirol – Sant Pere de Torelló)

SANT PERE DE TORELLÓ i BELLMUNT – CAMÍ OLIBA / GR151 – Etapa 11: L’Esquirol – St. Pere de Torelló, 31 octubre 2021

Aquesta etapa del CAMÍ OLIBA és de molt bon fer: distància assumible i desnivell poc pronunciat. Una etapa per admirar paisatges poc freqüentats per la gent que no és de la comarcada osonenca. Bona part del recorregut passa prop de masos i pastures; les vaques amb els seus vedells juganers segueixen amb mirada fixa el pas d’aquests éssers estranys que fan camí. D’altra banda, els pobles de l’Esquirol i també Sant Pere de Torelló ofereixen el seu encant al visitant; són llogarets amb personalitat pròpia. Des de la distància es pot apreciar com les llars envolten els seus campanars ufanosos, símbols que aglutinen la història de la rodalia. La bellesa de les panoràmiques s’insinua al pas del trescador amb un esbós nostàlgic:

Temps de tardor …

Hermosa vall, bressol de ma infantesa,
blanc Pirineu,
marges i rius, ermita al cel suspesa,
per sempre adeu!
Arpes del bosc, pinsans i caderneres,
cantau, cantau;
jo dic plorant a boscos i riberes:
adeu-siau!
(L’emigrant, Jacint Verdaguer)

EL CAMÍ OLIBA …

Abat Oliba, fundador de Montserrat

La travessia de Montserrat a Sant Miquel de Cuixà és un projecte certament engrescador. Aquesta travessia, batejada com el CAMÍ OLIBA, és una ruta llarga i sinuosa que ressegueix les petjades de l’Abat Oliba, des del monestir de Montserrat fins a les portes de la serralada del Canigó, muntanya mítica que uneix les catalunyes i on les aigües són gelades. El Pinyol-excursionistesdepega va iniciar aquesta travessada per Tots Sants (2019).

Mític o mitificat, Oliba ho va ser tot a les acaballes del segle X i durant la primera meitat del s. XI. Oliba, nascut el 971, fill del Casal de Barcelona i besnet de Guifré el Pilós, va ser comte, abat i bisbe; sens dubte, també un polític de primer nivell i d’influència social, política i religiosa contrastada. Abat i fundador de Montserrat, abat del Monestir de Santa Maria de Ripoll, de Sant Miquel de Cuixà i de Sant Martí del Canigó. Oliba va ser bisbe de Vic des de l’any 1018 fins a la seva mort (1046). Oliba impulsor de la vida monàstica i del romànic català. Oliba, home de consens; home de pau i treva. Oliba, viatger infatigable. Oliba, el gran trescador medieval.

➡️ Aclariment 1

El Pinyol programa les etapes del CAMÍ OLIBA seguint la ruta del GR® 151 EL CAMÍ OLIBA (FEEC – Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya / GR 151® CATALUNYA). També val a dir que hi ha força coincidència amb la ruta oficial del CAMÍ OLIBA (Associació Rutes del Romànic), amb informació complementària excel·lent i recomanable. Tanmateix el Pinyol no segueix l’ordre numèric fixat pel GR® 151 FEEC; les etapes s’adapten a la idiosincràsia del grup. Tot i que són etapes lineals, com correspon a un GR, algunes d’elles són programades en format circular; una ruta circular afavoreix una observació més acurada del territori i també l’estalvi en gestió de vehicles i temps.

➡️ Aclariment 2
Aquesta etapa hauria de tenir el seu final al santuari de Bellmunt; tanmateix, per qüestions de gestió de vehicles a l’inici i final i també per poder-la fer sense presses (el dia es fa curt a finals d’octubre), s’ha decidit dividir-la en dos trams. El segon tram, de Sant Pere de Torelló al santuari de Bellmunt es farà en format circular més endavant.

DADES

Un cop assolit el turó de Puigborriana

➡️ Aproximació (Lloc de trobada – final d’etapa)
L’Esquirol
Aquest és un indret força apropiat i recomanable per fer l’espera de tots els components del grup.
● Gestió de cotxes (6 persones, 4 cotxes)
S’han deixat 2 cotxes a l’aparcament públic de Sant Pere de Torelló i als altres 2 a l’Esquirol, el punt de partida de l’etapa. El trajecte de Sant Pere de Torelló a l’Esquirol és d’uns 30 minuts.

➡️ Allotjament i avituallament
● Casa de turisme rural CA LA ROTLLADA
Aquesta masia, antic hostal del camí ral entre Vic i Olot, està ubicat a poc més d’un km de Cantonigròs. La masia s’ha reconvertit, com tantes altres, per acollir i acomodar gent que vol respirar aires no contaminants i restar allunyada de sorolls urbans. El lloc és idíl·lic i els apartaments força acollidors. Els hostes poden escollir entre fer de cuiners a l’apartament o bé provar la cuina casolana de pagès; Maria, la mestressa, és una excel·lent cuinera que cuida tots els petits detalls per fer l’estada agradosa.
Bar Rovi
Un lloc força concorregut, amb encant i servei amable: cafè, croissants, entrepans, begudes calentes, etc. Altament recomanable per fer l’espera dels més endarrerits.
● Restaurant Pizzeria la Xicra (Sant Pere de Torelló)
A l’arribada a Sant Pere de Torelló, situat a uns 100 metres de l’aparcament públic i amb terrassa oberta a la mateixa BV-5224 (Av. Joan Maragall), aquest local convida a seure una estona i celebrar la diada.

➡️ Senyalització de la ruta
Es camina per pista de terra, generalment per camins locals; tanmateix, des del km 2 fins al km 5 la ruta s’ha seguit per pista fins al mas La Garolera i, després, per corriols sense marques visibles (el GPS ha sigut de gran utilitat). Val la pena arribar a Puigborriana per, des d’allí, contemplar panoràmiques extraordinàries de la contrada. D’altra banda, la senyalització vertical és clara en cada intersecció del camí que segueix la pista de terra. Els senyals/anagrama del Camí Oliba no consten en els llocs habituals de senyals verticals; es mostren amb una petita placa específica adossada al pal dels senyals verticals. Si un no vol crear-se problemes d’haver de trescar per corriols i viaranys li serà suficient fer cas als senyals verticals que indiquen Sant Pere de Torelló.

➡️ Llocs d’interès

Església de Santa Maria del Corcó (L’Esquirol)
És l’església parroquial de l’Esquirol; un edifici barroc bastit el s. XVIII. El seu campanar és un excel·lent punt de referència i ubicació. Aquest és sempre un bon punt de partida per iniciar algun tresc per la contrada.
Església de Sant Pere de Torelló
És una església d’estil neoclàssic, construïda durant el s. XVIII; impressiona la decoració de la seva façana principal. Església i campanar dominen l’horitzó de les terres de la vila.

Al llarg de la ruta es podran admirar els masos que van apareixent a banda i banda del camí d’aquest indret de terres de pastura i conreus. Es fa camí pel costat de masos monumentals, de gran volada, amb solera i història. Aquestes ens han sortit al pas:

Mas Puigdauret (km 2,5)
Prop del camí de ruta, aquesta masia està documentada des del s. XIV. Si el caminant s’hi apropa, li sortiran al pas mitja dotzena de gossos que anunciaran als quatre vents que algú s’acosta; tanmateix el seu anunci es fa amb tonalitat més aviat amistosa que no pas intimidatòria.
Mas la Garolera (km 3,1)
Es passa per les cases d’aquest mas històric (documentat des del s. XV); masia coneguda antigament com l’Era d’en Grau o també la Garaulera, i que va ser cremada pels francesos l’any 1656.
Mas Morelles (km 10,2)
Una de les grans cases del terme de Sant Pere de Torelló. És de destacar el porxo i les baranes de fusta, no visibles des del camí de ruta.
Masia Les Moles (km 10,9)
Aquesta masia, que es veu imponent a mà dreta abans d’arribar a St. Pere de Torelló és catalogada com a Bé Cultural d’Interès Local. Fins al 1926 aquesta masia va ser l’ajuntament de les masies de Sant Pere de Torelló i tenia l’obligació de donar acollida i menjar als captaires.

RECORREGUT

● Itinerari
Ajuntament de l’Esquirol – Mas Puigdauret – Mas la Garolera – Serrat de la Creu – Autovia C-37 – Mas Morelles – Sant Pere de Torelló
En ruta…

Acompanyats
Mira a fons la natura i ho entendràs tot millor. – (Albert Einstein)
La colla d’avui: Assumpta (lideratge GPS), Mireia, Marta i Jordi, Josep M. i esporqueret.

Aquesta etapa, dissenyada i adaptada al gust i conveniència del Pinyol-excursionistesdepega, ofereix bons al·licients, dilatades panoràmiques i és de molt bon fer. Llevat d’un tram curt de poc més d’un km, a partir del mas La Garolera, que transcorre per viaranys poc fressats i poc o gens evidents, la resta segueix generalment camins de pista de terra sense accidents remarcables. Una jornada apropiada per compartir companyonia i conversa sobre el bé i el mal o els darrers aprenentatges de vida domèstica.

📷 Galeria: 10 panoràmiques 

➡️ Ruta wikiloc
Vegeu detalls del recorregut (km, desnivells, temps invertit, imatges, descripció per trams, etc.) a rutes wikiloc d’esporqueret: L’ESQUIROL – SANT PERE DE TORELLÓ

Salut i natura,
EsPorqueret

 

WEBGRAFIA

● ajurdopoza. (2018). CER. GR®151 Etapa 03: Artés (Bages-Barcelona) – L’Estany (Moianès-Barcelona) (01-12-2018).
Rescatat, 30 novembre 2021, de: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/cer-grr151-etapa-08-lesquirol-a-santa-maria-de-besora-osona-barcelona-25-05-2019-36848499
Aquesta ruta és recent i força ben explicada. Tanmateix, només s’ha seguit el primer tram d’aquesta llarga ruta: des de l’Esquirol a Sant Pere de Torelló.

● erill. (2015). Camins del Bisbe i Abat Oliba (GR-151), de Montserrat a les Basses de Puigsec (Molló) amb 14 etapes.
Rescatat, 29 desembre 2019, de: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/camins-del-bisbe-i-abat-oliba-5a-etapa-vic-folgueroles-tavernoles-i-tornada-pel-pr-c-40-10439145
Les rutes wikiloc d’erill ens han sigut molt útils per fer una programació i gestió de les etapes. També per estalviar-nos dubtes en interseccions de camins amb poca o nul·la senyalització. Erill ens ha ofert idees per convertir rutes lineals amb circulars, aquestes sempre més fàcils de gestionar.

A PEU DE PÀGINA – (Camins del Bisbe i Abat Oliba)

El Camí Oliba és un sender de gran recorregut homologat que connecta algunes de les obres més emblemàtiques de l’art romànic català. Transcorre entre Montserrat i els Pirineus i passa per algunes de les ciutats i pobles amb més història de la Catalunya Vella, com Manresa, Vic, Ripoll i Sant Joan de les Abadesses. Creua el paisatge d’interior i de mitja muntanya de les comarques del Bages, Osona i el Ripollès en un itinerari poc exigent i envoltat de serveis turístics i comercials de gran valor afegit.

El Camí Oliba és un autèntic museu al mig de la natura. És art, cultura i història en la seva essència, en espais gairebé inalterats al llarg dels temps. És un recorregut pels orígens de Catalunya, quan personatges com el bisbe i abat Oliba van decidir repoblar i cristianitzar aquestes terres sembrant-les d’esglésies i monestirs.
Avui, aquest camí ja transitat pels nostres ancestres s’omple de caminadors, excursionistes i corredors que es proposen cobrir els seus més de 200 quilòmetres, de nord a sud o de sud a nord. Les seves passes contribueixen a escampar, encara més, el coneixement d’aquestes obres mil·lenàries.
(FEEC – Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya / GR 151® CATALUNYA)

5 thoughts on “CAMÍ OLIBA – GR 151 (Etapa 11: L’Esquirol – Sant Pere de Torelló)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.