CAMÍ OLIBA-GR 151 (Etapa 15: Castell de Milany – Vallfogona de Ripollès)

TORRENT DE LA MASICA – CAMÍ OLIBA, Etapa 15: Castell de Milany – Vallfogona de Ripollès (11 febrer 2023)

Aquesta etapa quinzena del Camí Oliba s’ha programat com a recorregut circular, partint de Vallfogona de Ripollès. La ruta d’ascensió al castell de Milany des de Vallfogona pel torrent de la Masica, amb la seva font de la Tosca i les seves gorgues i salts d’aigua, és un espectacle continuat que sobrepassa l’encanteri, sigui estiu, tardor, primavera o hivern.A ple estiu, el pas per les voreres del torrent és ombrívol, sota el fullam d’avellaners i faigs; aquesta ombra generosa ajuda a gaudir de l’entorn i a fer el camí lleuger. En un dia assolellat d’hivern, sense vent i després d’una nevada generosa, la llum del sol travessa les arcades nevades de les branques nues dels avellaners i escalfa l’ambient gèlid de la contrada. A ple hivern, en lloc de regalims o salts d’aigua, es podran admirar els caramells o candeles d’un entorn glaçat. Tot un espectacle. Aquest és el plantejament que s’ha fet en aquesta data. A causa de l’abundosa nevada de fa pocs dies, s’ha decidit escurçar la ruta i no tornar a fer l’ascensió al castell de Milany (ja fet el cim des de Vidrà, etapa 14). Per tant, el recorregut s’ha programat fent el retorn a Vallfogona per l’enllaç amb el GR 151-1, després del collet de Jonquer. Un retorn no gens fàcil a causa de la neu acumulada i no trepitjada, entre les cotes 1000 i 1280.

CAMÍ OLIBA

Abat Oliba (Ripoll, Catalunya), commons.wikimedia.org

La travessia de Montserrat a Sant Miquel de Cuixà és un projecte certament engrescador. Aquesta travessia, batejada com el CAMÍ OLIBA, és una ruta llarga i sinuosa que ressegueix les petjades de l’Abat Oliba, des del monestir de Montserrat fins a les portes de la serralada del Canigó, muntanya mítica que uneix les catalunyes i on les aigües són gelades. El Pinyol-excursionistesdepega va iniciar aquesta travessada per Tots Sants (2019).

Mític o mitificat, Oliba ho va ser tot a les acaballes del segle X i durant la primera meitat del s. XI. Oliba, nascut el 971, fill del Casal de Barcelona i besnet de Guifré el Pilós, va ser comte, abat i bisbe; sens dubte, també un polític de primer nivell i d’influència social, política i religiosa contrastada. Abat i fundador de Montserrat, abat del Monestir de Santa Maria de Ripoll, de Sant Miquel de Cuixà i de Sant Martí del Canigó. Oliba va ser bisbe de Vic des de l’any 1018 fins a la seva mort (1046). Oliba impulsor de la vida monàstica i del romànic català. Oliba, home de consens; home de pau i treva. Oliba, viatger infatigable. Oliba, el gran trescador medieval.

➡️ Aclariment
El Pinyol EDP, excursionistes-de-pega, programa les etapes del CAMÍ OLIBA seguint la ruta del GR® 151 EL CAMÍ OLIBA (FEEC – Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya / GR 151® CATALUNYA). També val a dir que hi ha força coincidència amb la ruta oficial del CAMÍ OLIBA (Associació Rutes del Romànic), amb informació complementària excel·lent i recomanable. Tanmateix el Pinyol no segueix l’ordre numèric fixat pel GR® 151 FEEC o de l’Associació Rutes del Romànic; les etapes s’adapten a la idiosincràsia del grup. Tot i que són etapes lineals, com correspon a un GR, algunes d’elles són programades en format circular; una ruta circular afavoreix una observació més acurada del territori i també l’estalvi en gestió de vehicles i temps.

DADES

ℹ️ Aproximació (des de Barcelona)
Per la carretera C-17 (Eix del Congost) fins a Ripoll. Entrar a Ripoll en direcció a Sant Joan de les Abadesses, per la C-26. Dins el nucli central de la població, sobrepassada l’estació de ferrocarril, caldrà girar a mà dreta en direcció a Vallfogona del Ripollès per l’N-260a, coneguda com la carretera d’Olot. Seguint per corbes i revolts, 12 km després, s’arriba a Vallfogona. Cal entrar a la població pel primer desviament, a mà dreta, i baixar pel carrer Prat de l’Om; continuar a mà esquerra, baixant pel Camí Meridià Verd fins a arribar a un petit aparcament (plaça de la Vila). Si no hi ha lloc, es pot aparcar al mateix Camí Meridià Verd (la ruta s’inicia des de l’aparcament, en direcció sud, pel GR 151-1).

ℹ️ Lloc d’inici i final de ruta (Vallfogona)
Plaça de la Vila, zona d’aparcament; sud de la població.

ℹ️ Avituallament

● Club Del Cafè Novell (Ripoll)
Entrant a Ripoll, en direcció a Sant Joan de les Abadesses, per la C-26. Un cop passada l’estació de ferrocarril, a mà esquerra del carrer, hi ha el Club Del Cafè Novell. A la seva altura, a mà dreta, hi ha l’aparcament de Condis Life; a primera hora és el millor lloc per aparcar-hi per a un cafè al Club. El bar obre a les 5:00 els dies feiners i a les 7:00 els dissabtes (diumenges, tancat). És un lloc estratègicament ideal per fer un petit esmorzar o el cafè matiner.

Restaurant/Cafeteria EL FORN (Vallfogona del Ripollès)
El Forn obre a les 9:00, un xic tard per esmorzar en dies d’estiu. Tanmateix, fer un àpat al Forn és força recomanable: cuina casolana, preus raonables i amabilitat extrema del personal (dissabtes i diumenges força concorregut!). Recomanable fer reserva en temps si es vol fer un àpat a migdia.

Valfogona medieval

ℹ️ Llocs d’interès

Vallfogona de Ripollès
Aquest preciós llogaret, amb els seus racons medievals, va conèixer els seus millors temps durant el segle XVIII, quan a la vila hi vivien 1247 ànimes; actualment el cens és de 230. Un llogaret no només preciós, sinó també situat en un enclavament d’entorn fèrtil. Així ho indica l’etimologia del seu nom, valle faecŭnda.

Castell de Milany
Un castell en estat ruïnós. Fou abandonat durant el segle XIV. Tanmateix, aquelles ruïnes i entorn endinsats en la història de la contrada, van generar una llegenda que ens arriba en diverses variants; totes elles interessants:

Torrent de la Masica
Un recorregut d’estiu estimulant i refrescant. Un recorregut d’hivern encisador.

RECORREGUT

Torrent de la Masica – Itinerari d’hivern (Pinyol EDP)

Es presenten dos itineraris alternatius. El primer és l’itinerari que inclou l’ascensió al castell de Milany; l’itinerari convencional, diríem. L’itinerari alternatiu, a ple hivern, està pensat per fer camí per la font de la Tosca i el torrent de la Masica amb molta calma; cal temps i perspectiva per admirar les formes capricioses de gel que es formen en els degotalls i gorgues del torrent. Tanmateix, els qui hem seguit aquesta ruta del Camí Oliba ja vam assolir anteriorment el cim del castell des de Vidrà (etapa 14).
📷 Galeria – Pinyol EDP en 12 instantànies

Torrent de la Masica gelat

➡️ Itinerari estàndar
Vallfogona de Ripollès – Pont de Vallfogona (Pont Medieval) – Molí de Dalt – Font de la Tosca – Bauma del Boer – Gorgs – Saltant Costa de Llastanosa – La Barraca – Coll del Jonquer – Coll de Milany – Castell de Milany – Coll de Milany (GR 151-1) – Camí del Bac de la Portella – Pont de Vallfogona – Vallfogona
📷 Galeria d’imatges – 12 instantànies

➡️ Itinerari hivernal
Vallfogona de Ripollès – Pont de Vallfogona (Pont Medieval) – Molí de Dalt – Font de la Tosca – Bauma del Boer – Gorgs – Saltant Costa de Llastanosa – La Barraca – Coll del Jonquer – GR 151-1 (Camí del Bac de la Portella, a Vallfogona) – Pont de Vallfogona – Vallfogona
📷 Galeria hibernal – 12 panoràmiques de glaç i caramells

➡️ Senyalització i dificultat de la ruta
La senyalització de la ruta és abundant en el tram d’ascensió pel torrent de la Masica (Tornall, en alguns mapes). Es veu que és un tram molt popular. El tram que va des del Saltant Costa de Llastanosa, passant per la Barraca, al coll de Jonquer i enllaç amb el GR 151-1, no està senyalitzat; tanmateix, és un camí força horitzontal i evident fins al coll. Després del coll de Jonquer, es baixa suaument (durant 1 km) per pista forestal fins a enllaçar amb el GR. Hi ha alguna bifurcació en la qual el GPS fa bon servei. Un cop enllaçat amb el GR 151-1 només cal fer el darrer esforç, l’ascens al castell, seguint les marques del GR. El descens des del castell de Milany a Vallfogona pel GR 151-1 no presenta problemes rellevants de senyalització. És un descens ràpid i còmode, amb un tram d’uns 3 km de pista forestal.

Si es decideix fer la “ruta hivernal”, un cop arribats al GR 151-1 (pista) des del collet de Jonquer, només cal girar a mà dreta per la pista (Camí del Bac de la Portella – GR) en direcció a Vallfogona. Seguir els senyals GR.

➡️ Fent camí – Ruta hivernal

Tosca, el gegant protector de Vallfogona

En aquesta ocasió s’ha programat la ruta hivernal; la nevada recent de febrer ho aconsellava. Des del nucli medieval de Vallfogona, en direcció sud, cal enllaçar amb el GR 151-1 fins al pont de Vallfogona. Aquí cal desviar-se a mà esquerra en direcció al Molí de Dalt, seguint el curs de la riera de Vallfogona i, després, seguir les indicacions a la font de la Tosca; el primer goig visual del tresc. Des de la font, es camina per pista fins a arribar al trencall (molt ben indicat, a mà esquerra) que, per sender, s’enfila pel torrent de la Masica; un recorregut d’uns 3 km amb instants de sorpresa i fascinació. L’arbrat, despullat de fullam, permet el pas del sol de febrer; el dia sense vent fa que l’ascensió sigui força agradable. De gorg en gorg, de salt en salt, s’arriba al Saltant de Costa de Llastanosa i al Pla del Ginebret. Aquí es fa un gir d’uns 170° per enllaçar amb el GR151-1 (un tram quasi horitzontal d’uns 3 km, passant per la Barraca i el coll de Jonquer). Un cop arribats a l’enllaç amb el GR, per la pista coneguda com a Camí del Bac de la Portella, cal girar a mà dreta. El descens a Vallfogona és de bon fer (si no hi ha gaire neu); només cal continuar pista avall seguint les marques del GR. No hi ha pèrdua possible.

N.B. En el cas de programar aquesta ruta després d’una nevada recent i abundant (10 cm o més per la pista forestal des de la font de la Tosca), només seria aconsellable la “ruta circular hivernal” en el cas de fer-la amb raquetes. Sense raquetes és totalment desaconsellada; en tal cas, el més recomanable seria fer només l’ascensió del torrent de la Masica i baixar pel mateix camí d’ascensió.

● Ruta Wikiloc – Itinerari estàndar
Vegeu detalls del recorregut (ruta GPS, km, desnivells, temps invertit, imatges, descripció per trams, etc.) a rutes Wikiloc d’esporqueret: Vallfogona-Torrent de la Masica-Castell de Milany-Vallfogona

Salut i natura,
EsPorqueret

5 thoughts on “CAMÍ OLIBA-GR 151 (Etapa 15: Castell de Milany – Vallfogona de Ripollès)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.