MATAGALLS – CIM INICIÀTIC (Massís del Montseny, P. N. del Montseny, Barcelona)

MATAGALLS – CIM INICIÀTIC (Creu dedicada a Mn. C. Verdaguer, Massís del Montseny, Barcelona) (Gener, 2023)

No hi ha trescador digne del seu nom que no hagi fet l’ascensió del Matagalls més d’una vegada. Després del Turó de l’Home (1712 m) i les Agudes (1705 m), el cim de Matagalls (1697 m) és el tercer cim rellevant del massís del Montseny. Matagalls és el cim assequible per excel·lència; és el cim dels no iniciats; també dels iniciats, però. Matagalls és un cim proper, entranyable i emblemàtic, de dificultat assumible, de rutes variades i, per tant, molt popular. Vagis el dia que hi vagis, de dia o de nit, primavera, estiu, tardor o hivern, hi trobaràs trescadors de tota mena i condició a la Creu de Matagalls. Pujar al Matagalls en una nit de lluna plena estiuenca és un petit plaer dels déus; i si a més es coincideix amb una tempesta nocturna i llunyana, l’espectacle està servit.

Creu de Matagalls – Centre geodèsic

La popularitat d’aquest cim fa que més de qualcun, EsPorqueret entre ells, s’hagi preguntat més d’una vegada pel significat del topònim Matagalls. El significat d’aquest topònim sembla una barreja d’història i llegenda. La llegenda que a mi em va arribar, ara ja fa anys, era força explícita. Des de la foscor dels temps, Matagalls era el nom atorgat al cim per a trescadors granats en més de cent cims a les seves cames i dedicat als trescadors novells o urbanites, un xic inconscients, un xic fanfarrons o faroners, un xic “gallets”! Nom dedicat als “gallets”, és a dir, a tots aquells que solien fer una sortida de cavall i arribada de ruc; si és que arribaven! Pobrets, no en sabien gaire cosa del significat i abast de l’slow mountain; tanmateix, amb el temps aprendrien a fer una sortida d’avi i arribada d’infant! Per tant, gosaré dir que el Matagalls és el cim iniciàtic de Catalunya, clàssic entre els clàssics.

RUTES AL CIM

Un dels aspectes que considero força atractiu del Matagalls és la varietat de punts de partida per iniciar l’ascensió i assolir el cim. És a dir, hi ha diversitat de rutes possibles, siguin circulars o lineals. Entre aquestes dues opcions sempre triaré la circular; la trobo més entretinguda i no genera problemes de gestió de vehicles. D’entre les circulars també n’hi ha des de molt assequibles fins a diversos nivells de dificultat; també, val a dir-ho, cada ruta es pot allargar o escurçar depenent de la forma física del trescador i del temps de què es disposa, ja es tracti d’una ruta ràpida i matinal o d’una ruta de jornada sencera amb temps per badar i gaudir de l’entorn i les seves magnífiques panoràmiques. Tothom pot triar i remenar. Tanmateix, totes les rutes tindran el seu encant. Aquí van unes propostes:

➡️ Matagalls des de coll Formic, per Sant Segimon – Ruta des de ponent

Ruta de grans panoràmiques – Montserrat al fons

Aquest és l’itinerari d’ascens més habitual des de ponent. Ascensió molt popular i de bon fer; una ruta bàsicament descoberta d’arbrat i que, per tant, ofereix panoràmiques d’una espectacularitat singular. El descens per la font de Matagalls i el santuari de Sant Segimon allarga aquesta ruta uns pocs quilòmetres, però ofereix un plus a l’atractiu d’aquest itinerari circular. Vegeu alguns detalls:

Matagalls (per Collformic) – Bloc EsPorqueret (octubre 2017)
Temps de tardor. Dia solellós. Ni un núvol al zenit. Els núvols queden per sota; han passat la nit endormiscats arran de terra; allí segueixen, mandrosos, sense despertar. Una invitació a fer aquesta circular partint de Coll Formic; sense estressar-se gaire. L’ascensió al Matagalls és relativament assequible. El sender del cim a Sant Segimon ens ofereix panoràmiques majestuoses.

Coll Formic – Matagalls – St. Segimon – Ruta Wikiloc / EsPorqueret (gener 2023)
Res millor que iniciar el nou any amb l’ascensió al Matagalls, un tresc matinal i de bon fer. En un dia clar, quatre núvols per fer bonic i boires matinals que embolcallen les valls properes, aquesta ruta és d’allò més espectacular i altament recomanable. L’espectacularitat de la ruta és deguda a les panoràmiques magnífiques que es podran gaudir a tort i a dret durant el recorregut, especialment dalt del cim i durant el descens.

➡️ Matagalls, des del coll de Bordoriol, pel coll de l’Ordials – Rutes des de llevant

Viladrau, des del coll d’Ordials

Ascensió al cim des de llevant. Una ruta interessant i amb itineraris variats. L’ascensió es pot fer pel coll d’Ordials, per un corriol amb marques “C” que puja ombrívol entre la fageda fins ben prop del cim i, també, per la font dels Mosquits. Tanmateix, les dues rutes d’ascensió que m’agraden -de més bon fer- són les dues primeres; prefereixo alternar el descens pel coll Pregon i font dels Mosquits o per la pista forestal (si els genolls es queixen gaire).

Matagalls de dia, pel coll d’Ordials – Bloc EsPorqueret (juny 2017)
Onada de calor de juny de 2017; el ple estiu s’ha avançat un mes! Els meteoròlegs ens diuen que es tracta de l’onada de calor més intensa des que hi ha dades enregistrades! Es nota i molt. Tanmateix, s’ha decidit desafiar els elements: el cim de Matagalls. Per sort, l’itinerari és força ombrívol, circular i amb quatre fonts al llarg del recorregut.

Nocturna a Matagalls, pel coll d’Ordials – Bloc Esporqueret (juliol 2017)
Contemplar la posta de sol des del Coll d’Ordials (1470 m) i admirar la lluna plena de juliol des del Matagalls; aquest era l’objectiu del tresc d’horabaixa.

Coll de Bordoriol-Font Rupitosa-Matagalls – Ruta Wikiloc (EsPorqueret, gener 2020)
El Massís del Montseny en una estampa hivernal. L’ascensió al Matagalls a l’inici d’hivern no té res a veure amb l’ambient d’ombres de verdor de primavera o estiu. Ara es pot contemplar la serralada del Matagalls en tot el seu abast. La cara nord, per on fem camí no és un bosc, és una badia de pals i astes al seu refugi d’hivern. Un espectacle. Un bon inici d’any.

➡️ Matagalls, des Sant Bernat de Menthon, per Sant Marçal – Rutes des del sud

La creu de Matagalls, des del vessant sud

L’ascensió al Matagalls des de Sant Bernat de Menthon és una pujada solitària i, sovint, per corriols perduts. Allí dalt, a la creu, trobarem ja abundant companyia. La tornada pel coll Pregon i Sant Marcial també es fa per sender força trepitjat. Finalment, el tram de Sant Marçal a Sant Bernat, torna a ser força solitari.

Sant Bernat-Matagalls-Sant Marçal – Ruta Wikiloc (EsPorqueret, agost 2020)
Aquesta ruta circular al Matagalls s’inicia des del vessant sud, a l’antic hotel Sant Bernat. No és una ruta gaire popular o habitual; tanmateix, té el seu encant. Es tracta d’un itinerari molt variat que passa per avellanedes, alzinars i rouredes, castanyedes i fagedes depenent, naturalment, de l’altitud i orientació. Ruta ben entretinguda.

➡️ Matagalls, des de Viladrau i rodalia, per  l’Erola i Sant Segimon – Rutes des del nord

Santuari de Sant Segimon a l’hivern

Les rutes que s’inicien des de Viladrau o la Solana (pàrquing entre el km 1 i 2 de la GI-520) solen ser més exigents, tant per la  distància com pel desnivell positiu.

Viladrau-Matagalls per l’Erola – Ruta Wikiloc (estelbuch, novembre 2020)
Ruta que es pot fer tot l’any, però altament recomanable en temps de tardor. Un itinerari que passa per llocs emblemàtics com l’ermita de la Mare de Déu de l’Erola, la capella de Sant Miquel de Barretons i el santuari de Sant Segimon.

Salut i natura,
EsPorqueret

One thought on “MATAGALLS – CIM INICIÀTIC (Massís del Montseny, P. N. del Montseny, Barcelona)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.