ENCONTORNS DE MOIÀ (Moià, Moianès, Barcelona)

ALTIPLÀ DEL MOIANÈS – PANORÀMICA DES DEL MIRADOR DE LA CREU DE MOIÀ, Moià (31 desembre 2022)

No va ser mala idea finalitzar l’any amb una volta per l’altiplà del Moianès i la vila de Moià; un entorn poc trescat pels urbanites del Cap i Casal del Principat, com qui avui escriu. D’altra banda, una volta pertinent també pel fet que la vila de Moià és “carrer de Barcelona” des de 1384, un cop els moianesos van pagar els 2.000 florins d’or per comprar la vila i ser del tot lliures.

Escut de Moià (Viquipèdia, lenciclopèdia lliure)

Aquesta és la raó per la qual Moià ostenta el mateix escut de Barcelona, amb l’afegitó d’un creuat (croat, diner d’argent) al centre. Els moianesos, satisfets i encantats de rebre la protecció del Consell de Cent barceloní, van clavar l’escut a cada un dels portals de la vila. Moià és una vila amb personalitat i industriosa que, en els darrers decennis, ha doblat la seva població fins a sobrepassar avui els 6.000 habitants.

Molta d’aigua ha passat pel molí d’en Brotons i la riera i masia de Marfà des d’aquella data gloriosa de 1384. La masia de Marfà, masia fortificada, situada sobre una penya-segat de la riera de Marfà, és testimoni de la rellevància històrica del Moianès. La masia va ser el quarter general de l’exèrcit català de l’interior (amb intervenció directa en la batalla de Talamanca) durant el 1714. També va tenir la seva rellevància durant la Guerra del Francès i de les guerres carlines durant el segle XIX. Trescant avui pels encontorns de Moià es trepitja la història del castell de Clarà (segles xi-xii), que oferia seguretat i aixopluc a la vila. Malauradament, en el segle xviii va patir les ordres de demolició de Felip V; una venjança més d’aquell rei poc senyor en finalitzar la guerra de Successió.

RECORREGUT

Una ruta matinal força plaent amb indrets espectaculars, tant per les panoràmiques com pels llocs històrics que es trepitgen. Per a més detalls d’aquest recorregut, vegeu la ruta Wikiloc:

● Ruta Wikiloc
Vegeu detalls del recorregut (mapa/GPS, km, desnivells, temps invertit, imatges, senyalització de la ruta, itinerari detallat, descripció per trams, etc.) a rutes Wikiloc d’esporqueret: MOIÀ-CAPELLA I CASTELL DE CLARÀ-RIERA DE L’OM-MOIÀ

📷 Galeria

4 DADES

➡️ Aproximació (Moià)
A la vila de Moià s’hi pot arribar, ja sigui per la carretera C-59 (des de Barcelona, direcció sud-nord) o la transversal N-141c (direcció est-oest). En qualsevol cas, per arribar a la zona del punt d’inici del tresc, cal entrar al centre de la vila per la C-59, en direcció nord (a l’Estany) i travessar tota la població. Sortint de la vila (darreres cases), on la carretera fa un revolt, hi ha prou espai per aparcar. Aquesta zona d’aparcament és també el punt d’inici i final del tresc.

GPS: Pàrquing Avda. Escola Pia – Carretera de l’Estany, 2 08180 Moià, Barcelona
GPS: https://goo.gl/maps/b86uavPTjPB4sAuB8

➡️ Punt d’inici i final de ruta (Moià)
Zona d’aparcament, prop de l’Escola Pia.

➡️ Avituallament
Hi ha un punt d’aigua situat prop de la Creu del Mirador, a l’inici del tresc (vegeu waypoint “Font de l’Alzina / Creu del Mirador”). Si es vol fer un mos o esmorzar matiner, anant cap a Moià, el bar-restaurant Olimpo és el lloc on tothom que transita per la C-59 en direcció a Moià fa una aturada. Bar de carretera sempre molt concorregut i que obre de 6:30 a 17:00 cada dia, excepte els dimecres.

● Restaurant Olimpo (Carretera C-59, Mollet-Moià, Km. 17.400, 08140 Caldes de Montbui, Barcelona)
Bar força convenient per fer un cafè matiner o esmorzar de forquilla; lloc de pas, a 18 km de Moià. Tanmateix, fer-hi un àpat és força recomanable: cuina casolana, preus raonables i amabilitat del personal.

➡️ Llocs d’interès en ruta

Castell de Clarà – Des de la torre mestra

Aquests són els indrets de pas que han despertat l’interès del trescador:

● Mirador de la Creu  (km 0,6)
Miranda privilegiada amb vistes panoràmiques sobre la vila de Moià. La pujada a la creu es fa per caminets entre un jardí botànic, inaugurat l’any 1999, amb vocació divulgativa i didàctica.

● Capella de Sant Andreu de Clarà (km 3,5)
Capella d’estil romànic que data del segle xiii. De fet, aquesta era la capella del castell de Clarà, situat uns 200 m més amunt.

● Castell de Clarà (km 3,7)
Aquest castell, construït els segles xi-xii, tenia com a funció principal la protecció dels vilatans de Moià. Avui la vegetació ha fet  seves les antigues dependències; tanmateix, encara es poden apreciar les restes de la torre de l’homenatge on el castlà feia el seu jurament de defensa i guarda del castell.

● Masies en ruta o properes

Arrelades a la geografia de Catalunya, masos i masies formen part de la història del país. Els sentiments que sovint inspiren els ha descrit millor el nostrat, i per a molts, “príncep dels poetes”:

Com somrieu en hores del vespre, masos blancs,
entre pallers de bona companyia,
i cada mas ateny en curta rodalia
bosquet i blat i vinya i un marge amb tres pollancs.

Voldria, tot perdent-me per valls i fondalades
dir tes llaors, oh terra de salut!
enmig de coses fosques i vides oblidades
com aquest grill que canta dins un camí perdut.

Fragment del “Retorn a Catalunya”
Josep Carner (1884, Barcelona – 1970, Brussel·les)

Coromines – Masia amb xiprer catalogat (km 3)
Aquesta masia del segle xvii, al nord del turó de Sant Andreu i del castell de Clarà, resta visible a uns 200 m de la ruta.

Caseta d’en Fermí – Conjunt cuidat (km 4,5)
Masia del segle xviii situada al peu del turó de Sant Andreu, prop de la capella de Sant Andreu i el castell de Clarà.

• Can Fermí (fill) – Amb activitat ramadera (km 4,7)
Prop de la Caseta d’en Fermí. Conjunt agrari més modern que, fins fa pocs anys i durant un temps, es va utilitzar com projecte educatiu granja-escola com a projecte educatiu (Granja Escola la Caseta).

La Bussanya – Nissaga de prohoms il·lustres (km 6,9)
Masia del segle xvi que. Des de l’any 1644, amb la seva adquisició per part del notari Jacint Bussanya, fou la casa pairal d’una nissaga que proporcionà clergues, notaris i inclús membres de la Inquisició. Aquesta imponent masia presenta avui un estat de decadència lamentable.

Casagemes – Vinyes i vins (km 9)
Sembla que aquesta masia del segle xvii, situada prop de la ruta a un costat de la riera de l’Om, va conèixer les seves esplendors amb l’expansió del cultiu de vinyes per la contrada.

Salut i natura,
EsPorqueret

4 thoughts on “ENCONTORNS DE MOIÀ (Moià, Moianès, Barcelona)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.