MATAGALLS (per Collformic)

CAPwpress TITOLCAP1wpress CREUTemps de tardor. Dia solellós. Ni un núvol al zenit. Els núvols queden per sota; han passat la nit endormiscats arran de terra; allí segueixen, mandrosos, sense despertar. Una invitació a fer aquesta circular partint de Coll Formic; sense estressar-se gaire. L’ascensió al Matagalls és relativament assequible. El sender del cim a Sant Segimon ens ofereix panoràmiques majestuoses. El Pinyol mini (Assumpta, Mireia, Josep M. Nogué, Julià) ha gaudit del temps de tardor.

DADESCAP Matagalls
Com arribar-hi (des de Barcelona)
Sortida de Barcelona per la C-17 en direcció a Vic. Sortida 49 per entrar a la BV-5303. Continuar per la BV-5303 fins a Seva. Passada la rotonda d’entrada a Seva, entrar a la BV-5301 (segona a la dreta); direcció a Brull. Passar Brull fins arribar a Coll Formic (Km 26,4; aparcament i restaurant).

Zona: Parc Natural del Montseny
Inici i final de ruta: Collformic (1.142m)
Condicions de ruta: sense problemes; ben senyalitzada.
Condicions climàtiques: excel·lents; dia solei; lleugera brisa en alçada.
Punts d’aigua: el millor és la Font del Matagalls, de baixada del cim en direcció a Sant Segimon.
RUTA: Vegeu detalls de la ruta (mapa, punts d’interès, distàncies i desnivells…)

Llocs d’interès
Santuari de Sant Segimon – Posada El Santuari: Cal fer una aturada al bar de la posada; ambient agradable; decoració ambiental apropiada.
Capella de Sant Miquel dels Barretons: construïda al segle XVI per l’ermità Miquel, procedent de Borgonya, atret per la llegenda de Segimon.
Avituallament
Restaurant Coll Formic: Se ets matiner, val la pena fer-hi l’àpat de migdia. Cuina catalana. Servei amical i excel·lent. Preus força raonables. Convé reservar.

TRAM A TRAMCAP cap el cim

Pujada al Matagalls
CAP CollformicDes de Collformic, iniciem el tresc d’esquena al restaurant. Seguirem sempre les marques del GR 5.2 en direcció al cim; corriol molt trescat. Guanyant alçada veurem a la dreta, a sota, el mas de Santandreu de la Castanya; el mas habitat més alt del Montseny. L’ascensió és continuada, però de bon fer. Observarem grups familiars nombrosos, indicador de la popularitat d’aquesta ruta. Alguns dels seus membres semblen fer l’aventura de la seva vida: corvats, mans als genolls, jersei lligat a la cintura i tot fent alguna esbufegada. En un dia clar com el d’avui és obligat fer alguna aturada per contemplar les panoràmiques espectaculars a 360º. Noranta minuts després som al cim; no som els primers. Lloc de trobada i d’admiració de la natura des d’aquest vèrtex geodèsic; un dels millors miradors del país.

Matagalls – Sant Segimon

IMG_2411
“El Santuari”

Aquest tram de la ruta per arribar a Sant Segimon el fem seguint el PR-C 205; tot ben senyalitzat i trescat. Ben aviat arribarem al punt de trencall (Collet de la Font) que ens permet arribar, en 5 minuts, a la Font de Matagalls; desviament a mà dreta. En un dia calurós sadollarà la set del trescaire. Normalment raja en abundància; avui només un rajolí, però. Ai las, la pertinaz sequía… que deia aquell homenet de memòria infausta! Continuem fins arribar al Coll de Saprunera i, un xic més endavant, podrem contemplar la Capella de Sant Miquel dels Barretons en un turonet encinglerat. Continuarem camí fins baixar a la pista que, a mà dreta i en pocs minuts, ens portarà a Sant Segimon. La posada és un lloc per quedar-s’hi!

Sant Segimon – Collformic

CAP bolet
Foliota

Concloure aquest tresc circular des de Sant Segimon és d’allò més senzill. És suficient seguir la pista forestal fins arribar a Collformic. Hi ha un parell de dreceres; una opció que cadascú pot considerar. En aquest tram hem pogut admirar una flota de foliota de pell daurada (Pholiota aurivella) en un tronc de faig.

CAP flor
Seneci

També hem vist, en plena floració, exemplars de la que es considera una planta invasiva, el Seneci del cap (Senecio inaequidens). Avui predominaven els grocs.

Galeria de fotos… en ordre cronològic

3 thoughts on “MATAGALLS (per Collformic)

  1. És un plaer anar llegint els articles, sempre ben documentats i ben il·lustrats amb galeries d’imatges. Llavors un ja desitja tenir més temps per anar a trescar i gaudir d’aquestes i altres rutes. Sempre fent camí amb optimisme i un somriure als llavis.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.