CAMÍ OLIBA – GR 151 (Etapa 03: Artés/La Ruca – L’Estany)

Mas ROJANS – CAMÍ OLIBA / GR 151 – Etapa 03, 6 juny 2021

La tercera etapa del Camí Oliba travessa els altiplans de la Catalunya central. S’ha deixat enrere la vall del Llobregat. La ruta s’endinsa en les altes terres del Moianès amb altituds d’entre 700 i 1000 metres; el Collet de Sant Pere (922 m) és la fita més elevada d’aquest tram. Des dels altiplans les panoràmiques són espectaculars.

Ens situem a tocar de la Catalunya vella; un indret allunyat de grans centres urbans i poc transitat per urbanites, si més no abans de la construcció de l’Eix Transversal (C-25). La contrada està farcida de masos i masies amb recorregut històric. En aquesta zona, l’autosuficiència del mas estava basada en l’agricultura de secà. La repoblació es va iniciar cap al segle X. Aquestes terres frontereres eren cedides pels comtes als qui demostressin que les havien cultivades durant trenta anys. Amb el temps aquests grups de masies es van organitzar en parròquies; les parròquies eren el centre de la vida social de la gent de la contrada.

EL CAMÍ OLIBA …

Abat Oliba – Montserrat

La travessia de Montserrat a Sant Miquel de Cuixà és un projecte certament engrescador. Aquesta travessia, batejada com el CAMÍ OLIBA, és una ruta llarga i sinuosa que ressegueix les petjades de l’Abat Oliba, des del monestir de Montserrat fins a les portes de la serralada del Canigó, muntanya mítica que uneix les catalunyes i on les aigües són gelades. El Pinyol-excursionistesdepega va iniciar aquesta travessada per Tots Sants (2019).

Mític o mitificat, Oliba ho va ser tot a les acaballes del segle X i durant la primera meitat del s.XI. Oliba, nascut el 971, fill del Casal de Barcelona i besnét de Guifré el Pilós, va ser comte, abat i bisbe; sens dubte, també un polític de primer nivell i d’influència social, política i religiosa contrastada. Abat i fundador de Montserrat, abat del Monestir de Santa Maria de Ripoll, de Sant Miquel de Cuixà i de Sant Martí del Canigó. Oliba va ser bisbe de Vic des de l’any 1018 fins a la seva mort (1046). Oliba impulsor de la vida monàstica i del romànic català. Oliba, home de consens; home de pau i treva. Oliba, viatger infatigable. Oliba, el gran trescador medieval.

➡️  Aclariment 1
El Pinyol programa les etapes del CAMÍ OLIBA seguint la ruta del GR® 151 EL CAMÍ OLIBA (FEEC – Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya / GR 151® CATALUNYA). També val a dir que hi ha força coincidència amb la ruta oficial del CAMÍ OLIBA (Associació Rutes del Romànic), amb informació complementària excel·lent i recomanable. Tanmateix el Pinyol no segueix l’ordre numèric fixat pel GR® 151 FEEC; les etapes s’adapten a la idiosincràsia del grup. Tot i que són etapes lineals, com correspon a un GR, algunes d’elles són programades en format circular; una ruta circular afavoreix una observació més acurada del territori i també l’estalvi en gestió de vehicles i temps.

➡️  Aclariment 2
Aquesta etapa s’hauria d’iniciar a Artés, com correspondria al punt d’arribada de l’etapa 2. Tanmateix s’ha decidit escurçar aquesta etapa a un recorregut de 17/18 km, ja que el recorregut és d’ascensió constant i aquesta distància permet caminar a un ritme més pausat, amb aturades per gaudir de l’espectacle de la natura en primavera.

DADES

➡️  Aproximació  (Lloc de trobada – final d’etapa)
L’Estany – Restaurant Hostal Grau: Carrer Verdaguer, 6 – 08148 L’Estany, Barcelona
Aquest és un indret força apropiat i recomanable per fer l’espera de tots els components del grup; situat a la vista del Monestir de Santa Maria de l’Estany, punt d’arribada i partida de rutes. El bar, just a l’entrada del poble per la carretera C-59, és un lloc de trobada per a molta gent. És obert a partir de les 8.00, excepte els dimarts i dimecres.
Gestió de cotxes (9 persones, 4 cotxes)
Els 4 cotxes es troben a L’Estany (final de la ruta), al carrer Verdaguer. Dos cotxes resten a l’Estany i amb els altres dos es va al punt d’inici de la ruta: Casa de colònies La Ruca. Des de l’Estany a La Ruca cal anar fins a Moià per la C-59 i, al centre de la població, girar a mà dreta per la carretera N-141c en direcció a Artés. Entre els km 21-20 i hi ha un trencall a mà dreta que indica l’entrada al restaurant Urbisol i també la pista asfaltada en direcció a la casa de colònies La Ruca. Arribats a La Ruca es veurà una petita zona on aparcar els cotxes, al costat d’un transformador. Aquesta és una de les dues entrades a la casa de colònies.

➡️  Avituallament
Restaurant Hostal Grau: Carrer Verdaguer, 6 – 08148 L’Estany, Barcelona
Un lloc força concorregut, amb encant i servei amable: cafè, croissants, entrepans, begudes calentes, etc. Altament recomanable.

Anagrama GR 151

➡️  Senyalització de la ruta
Es camina sempre per pista de terra (només un parell de trams curts d’asfalt), majoritàriament per camins locals. La senyalització vertical és clara en cada intersecció. Aquest tram del Camí Oliba és el que s’ha trobat més ben senyalitzat fins ara. Els senyals/anagrama del Camí Oliba no consten en els llocs habituals de senyals verticals; es mostren amb una petita placa específica adossada al pal dels senyals verticals. En cap moment no es genera confusió sobre per quina direcció continuar.

➡️  Llocs d’interès
● Una ruta per admirar les masies que van apareixent a banda i banda del camí d’aquest indret de la Catalunya central; masies monumentals, de gran volada, amb solera i història. De fet, a l’altiplà del Moianès s’han comptat prop de cent! Aquestes ens han sortit al pas:
• Masia La Careta, amb les seves oques guardianes (Sta. Maria d’Oló, Moianès)
• Mas Rojans, documentat des de mitjans del s.X.; també conegut com a Casa de Rojans (Sta. Maria d’Oló, Moianès)
• Mas La Rovira (Moianès)
• Mas de Sant Miquel (Sta. Maria d’Oló, Moianès), del s. XVIII.

Monestir de Santa Maria de l’Estany
Una gran joia del romànic català. El conjunt és espectacular.
Monestir de Santa Maria de l’Estany
Horari, dies de visita del monestir, telèfon de contacte (visita molt recomanable, especialment el claustre).

RECORREGUT

Pels altiplans del Moianès

Itinerari
Casa de colònies La Ruca – Zona els Clapers – Masia La Careta – Mas Rojans – Mas Rovira – Mirador Altiplans Centrals – Mas de Sant Miquel – Collet i Ermita de Sant Pere – L’Estany

Tota l’etapa és pràcticament de pujada, tanmateix no és gens exigent. El desnivell es reparteix bé entre els quasi 18 km d’aquest recorregut. S’ha programat l’inici de ruta al davant de l’entrada de la casa de colònies La Ruca (on s’han deixat els cotxes) pel carrer de l’esquerra avall. A uns 100 metres és visible el senyal vertical que indica les direccions a Artés i l’Estany. La pista de terra voreja la propietat de la casa de colònies. A partir d’aquest indret, en totes les interseccions, només caldrà seguir la indicació direccional a l’Estany. En cap moment s’han trobat problemes per manca d’indicadors en les nombroses interseccions de la ruta. Només cal dedicar-se a gaudir de la natura que ens envolta en temps primaveral (entre clapes blaves de les flors de jonça i lli narbonenc) i, a mig camí,  de les panoràmiques extraordinàries des dels altiplans.

Acompanyats
Trescar és la resposta; la pregunta és irrellevant.
El Covid19 imposa restriccions i precaucions. Tanmateix, aquesta etapa ha tingut força acollida: Assumpta (lideratge GPS), Mireia, Marta i Jordi, Francesc, Josep M. i Montse, Marc i esporqueret.

● Vegeu detalls del recorregut (km, desnivells, temps invertit, imatges, descripció per trams, etc.) a rutes wikiloc d’esporqueret: CAMÍ OLIBA-GR 151-ETAPA 03

FLORACIÓ PRIMAVERAL

Les clapes de jonsa (Aphyllanthes monspeliensis L.) i l’ufanós lli narbonenc (Linum narbonense) endiumengen les vores del camí de suaus tonalitats de blavor. També s’han trobat clapes enormes de card marià (Silybum marianum), algun card d’ase (Cirsium vulgare) en tota la seva esplendor i la bellesa de la flor de vuit pètals de la centaura groga (Blackstonia perfoliata L.). De l’inflabous (Tragopogon pratensis) només s’ha pogut admirar l’enormitat de l’esfera dels seus fruits, amb els paracaigudes preparats per visitar altres contrades on reproduir-se la temporada vinent. Goig pels ulls, tot plegat.

WEBGRAFIA

● ajurdopoza. (2018). CER. GR®151 Etapa 03: Artés (Bages-Barcelona) – L’Estany (Moianès-Barcelona) (01-12-2018).
Rescatat, 18 juny 2021, de: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/cer-grr151-etapa-03-artes-bages-barcelona-lestany-moianes-barcelona-01-12-2018-30978314
Aquesta ruta és recent i força ben explicada. Recomanable per a qui vulgui fer aquesta etapa.
● erill. (2015). Camins del Bisbe i Abat Oliba (GR-151), de Montserrat a les Basses de Puigsec (Molló) amb 14 etapes.
Rescatat, 29 desembre 2019, de: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/camins-del-bisbe-i-abat-oliba-5a-etapa-vic-folgueroles-tavernoles-i-tornada-pel-pr-c-40-10439145
Les rutes wikiloc d’erill ens han sigut molt útils per fer una programació i gestió de les etapes. També per estalviar-nos dubtes en interseccions de camins amb poca o nul·la senyalització. Erill ens ha ofert idees per convertir rutes lineals amb circulars, aquestes sempre més fàcils de gestionar.

A PEU DE PÀGINA – (Camins del Bisbe i Abat Oliba)
El Camí Oliba és un sender de gran recorregut homologat que connecta algunes de les obres més emblemàtiques de l’art romànic català. Transcorre entre Montserrat i els Pirineus i passa per algunes de les ciutats i pobles amb més història de la Catalunya Vella, com Manresa, Vic, Ripoll i Sant Joan de les Abadesses. Creua el paisatge d’interior i de mitja muntanya de les comarques del Bages, Osona i el Ripollès en un itinerari poc exigent i envoltat de serveis turístics i comercials de gran valor afegit.

El Camí Oliba és un autèntic museu al mig de la natura. És art, cultura i història en la seva essència, en espais gairebé inalterats al llarg dels temps. És un recorregut pels orígens de Catalunya, quan personatges com el bisbe i abat Oliba van decidir repoblar i cristianitzar aquestes terres sembrant-les d’esglésies i monestirs.
Avui, aquest camí ja transitat pels nostres ancestres s’omple de caminadors, excursionistes i corredors que es proposen cobrir els seus més de 200 quilòmetres, de nord a sud o de sud a nord. Les seves passes contribueixen a escampar, encara més, el coneixement d’aquestes obres mil·lenàries.
(FEEC – Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya / GR 151® CATALUNYA)

2 thoughts on “CAMÍ OLIBA – GR 151 (Etapa 03: Artés/La Ruca – L’Estany)

  1. Moltes gràcies per compartir, Julià.

    El dl., 21 de juny 2021, 15:47, esporqueret va escriure:

    > esporqueret posted: ” La tercera etapa del Camí Oliba travessa els > altiplans de la Catalunya central. S’ha deixat enrere la vall del > Llobregat. La ruta s’endinsa en les altes terres del Moianès amb altituds > d’entre 700 i 1000 metres; el Collet de Sant Pere (922 m) és la fita” >

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.