
Partint de Cantonigròs es pot fer la pujada directa al santuari de Cabrera; un tram relativament curt i d’exigència física normal, tot i ser de pujada. El recorregut és espectacular i les panoràmiques magnífiques. Un tresc matinal perfecte per a un dia de primavera.
Un cop admirat la magnitud de l’espectacle panoràmic, s’ha fet la tornada pel Pla d’Aiats, baixant en picat pel Grau de l’Escaleta, masia d’Aiats i, pel Camí d’Aiats, fins a Cantonigròs. Tanmateix cal tenir present que la baixada pel Grau de l’Escaleta és un xic exigent i trenca genolls; si els genolls aguanten, l’espectacle de baixada val la pena.
COLLSACABRA, CABRERÈS, CABRERA, L’ESQUIROL
Aquest indret espectacular és relativament poc conegut per a molta gent de casa nostra, llevat dels habitants arrelats a la contrada. És més, existeix un cert nivell de confusió amb la toponímia d’aquest terme jurisdiccional que té el seu origen en què va ser una incipient construcció militar l’any 952 i que va esdevenir castell amb el pas del temps. Per tant, anem a pams. D’una banda, els termes Collsacabra i Cabrerès són equivalents; fan referència a la comarca natural de la Catalunya interior (al nord de Vic) ubicada entre Osona, la Garrotxa i la Selva. D’una altra banda, Cabrera faria referència a la serralada muntanyenca situada al nord de la comarca de Collsacabra o Cabrerès; els cims més rellevants i coneguts de la serra són: Cabrera, Pla d’Aiats, Vores de Masellera, Puig dels Llops, Montcau, Puig d’en Bach i Puig de la Bastida. Sobre la serralada de Cabrera es va construir el castell i, posteriorment el santuari dedicat a la Mare de Déu. Aquesta serralada de Cabrera és a cavall de la Vall d’en Bas (la Garrotxa) i de l’Esquirol (Osona).

El castell de Cabrera -més ben dit, el poc que queda d’ell- està ubicat en el terme municipal de l’Esquirol, a la comarca d’Osona. Ara bé, si fem una cerca al nostrat Dr. Google amb l’entrada “Castell de Cabrera” veurem que de castells de Cabrera n’hi ha quatre als països catalans:
– Castell de Cabrera (L’Esquirol, Collsacabra/Cabrerès, Osona, Barcelona)
– Castell de Cabrera (Maçanet de Cabrenys, Alt Empordà, Girona)
– Castell de Cabrera (Cabrera d’Igualada, Anoia, Barcelona)
– Castell de Cabrera (Illa de Cabrera, a 10 milles al sud de l’illa de Mallorca)
Les possibles confusions no acaben aquí. Resulta que l’Esquirol era conegut com a Santa Maria de Corcó fins fa quatre dies (ho va ser des de 1743 fins a 2014). L’origen del topònim esquirol és ben curiós. Aquest nucli urbà es va originar durant el segle XV en un mas (mas Parai) que feia també d’hostal, a mig camí entre Vic i Olot. Segons sembla, a l’hostal hi havia un esquirol i que devia ser força popular entre els passavolants; res d’estrany doncs que els clients acabessin popularitzant el lloc com l’Hostal de l’Esquirol. L’Esquirol és el cap i casal d’un extens municipi a l’est d’Osona; Cantonigròs, Sant Julià de Cabrera i Sant Martí Sescorts són tres petits nuclis urbans d’aquest terme.
DADES
➡️ Aproximació
◼︎ Punt de trobada (inici del tresc):
Entrada de Cantonigròs. Aquest cop s’ha pogut deixar el cotxe en l’aparcament del restaurant Puntí (el primer edifici, a mà dreta, en arribar a Cantonigròs, rotonda). Aquest aparcament és només per a clients i s’havia fet reserva per dinar.
◼︎ Finalització:
El mateix punt d’inici
➡️ Avituallament
Un tresc matinal no sol presentar problemes d’avituallament en ruta.
◼︎ Hostal restaurant 4 Carreteres: Carretera C17, km – 08551 Tona
Quan tots venim de Barcelona i rodalia, el lloc ideal de trobada i agrupament és aquest. Obert des de les 6, ofereix acollida, bon cafè i uns xuixos que no te’ls acabes!
◼︎ Restaurant Can Puntí: Carretera de Vic a Olot, km 24, 08569 Cantonigròs, Barcelona.
La situació d’aquest restaurant és ideal quan es finalitza una matinal a Cantonigròs. Cuina casolana, de la terra. Servei amable i excel·lent. Un lloc apropiat per fer un àpat després d’un tresc matinal per la contrada.

RECORREGUT
● Itinerari
Cantonigròs – Carretera C-153 pel pont de la Rotllada – Camí d’Aiats – Riera d’Aiats – Puig de Llops (nord-est – Coll de Bram – Santuari de Cabrera – Cim de Cabrera / castell – Les Marrades – Coll de Bram – Pla d’Aiats – Grau de l’Escaleta – Masia d’Aiats – Camí d’Aiats – Cantonigròs
En aquesta ocasió la pujada al santuari s’ha fet pel sender del marge dret de la riera d’Aiats; després s’ha continuat pel marge esquerre fins a arribar al sender que porta als Aiats i aquí, girant a mà esquerra, s’ha arribat al Coll de Bram vorejant el Puig de Llops per la cara nord-est. El santuari era a tocar. La tornada, des del santuari, s’ha fet per les Marrades en direcció al Pla d’Aiats, baixant en picat pel Grau de l’Escaleta, masia d’Aiats i, pel Camí d’Aiats, fins a Cantonigròs. La baixada pronunciada pel Grau de l’Escaleta no és recomanable en temps de molta humitat.
● Acompanyats
Tinc dos metges, la cama esquerra i la dreta. (GM Trevelyan)
Avui: Assumpta i esporqueret.
● Senyalització
Un cop travessada la carretera C-153, pel pont de la Rotllada, hi ha un senyal vertical en direcció a Cabrera. La senyalització no és excel·lent un cop es deixa la pista principal (Camí d’Aiats) però, per un costat de la riera d’Aiats o per l’altre, el sender sempre porta a Coll de Bram, el santuari i Cabrera (cim). De tornada, arribats a la porta principal del santuari, ens caldrà trencar a mà esquerra pel sender empedrat anomenat de les Marrades (baixada més esglaonada i de bon fer) per arribar a Coll de Bram. Cal estar atents per agafar el corriol de tornada (direcció al Pla d’Aiats) des del Coll de Bram; no hi ha senyalització definida. Des del coll seguim pel sender que, a pocs metres, gira avall a mà esquerra per la fageda (en cap cas baixar per la pista del coll). És el sender que porta directament al Pla d’Aiats; no n’hi ha d’altre i tampoc hi ha senyals indicadors. Uns 500 metres abans d’arribar a la cinglera (val la pena arribar-hi per admirar la contrada) es pot veure una petita teulada -a mà dreta- del que va ser la borda d’Aiats. Aquest punt marca el camí per baixar, passant ara per davant l’antiga borda, pel Grau de l’Escaleta en direcció (sense senyals, però sense confusió possible) a la masia d’Aiats. Es voreja la masia i es troba del Camí d’Aiats que porta a Cantonigròs.
● Ruta Wikiloc
Trobaràs més detalls del recorregut (mapa de ruta amb punts de referència, km, desnivells, temps invertit, imatges, descripció per trams, etc.) a rutes Wikiloc esporqueret (wpt: waypoint / punt de referència): CANTONIGRÒS – SANTUARI DE CABRERA – PLA D’AIATS – CANTONIGRÒS
FLORACIÓ DE PRIMAVERA
El fullatge i els prats ofereixen tot un espectacle de verdor i tots els colors de l’arc de Sant Martí. És gaudi pels ulls i serenor per a l’esperit. L’abundància d’herba blava (Polygala vulgaris) acompanya gran part del camí. Aquesta planta humil de la família de les Poligalàcies ens ofereix, no tan sols un plaer per als ulls d’abril a agost, sinó també una munió gens menyspreable de propietats medicinals: anticoagulant, antiinflamatòria, antisèptica, bronquial, digestiva, diürètica, estomacal, febrífuga, refrigerant, sudorífica, sedant, etc. Les pluges primaverals han fet la seva tasca, com es mostra en imatges:

🌺 Blancs
🌺 Blaus
🌺 Grocs
🌺 Varietat
Salut i natura,
esporqueret
Gràcies per compartir. Bon estiu !
El dc., 14 de jul. 2021, 15:15, esporqueret va escriure:
> esporqueret posted: ” Partint de Cantonigròs es pot fer la pujada directa > al santuari de Cabrera; un tram relativament curt i d’exigència física > normal, tot i ser de pujada. El recorregut és espectacular i les > panoràmiques magnífiques. Un tresc matinal perfecte per a un dia ” >
M'agradaM'agrada
A tu, Josep M. per interessar-te i llegir.
esporqueret
> El 17 jul 2021, a les 18:49, esporqueret va escriure:
>
>
M'agradaM'agrada