CAMÍ OLIBA-GR 151 (Etapa 12: Sant Pere de Torelló – Santuari de Bellmunt)

ST. PERE DE TORELLÓ – SANTUARI BELLMUNT – CAMÍ OLIBA/GR151 – Etapa 12: St. Pere de Torelló-Bellmunt (5 febrer 2022)

Aquesta etapa del Camí Oliba, en format de ruta circular, és d’allò més espectacular. Carenejant entre boscatge d’alzines, roures, boix i faig, la visió del santuari de Bellmunt s’incrusta en la mirada del caminant. Una nau que navega al pas del temps des d’un  penya-segat formidable.

Des de Sant Pere de Torelló s’inicia l’ascensió seguint el PR-C45 en sentit antihorari. L’ermita de Sant Roc i l’històric mas Serrat de Nespla es troben a mig camí, testimonis del pas del temps. La pujada per la carena del Serrat dels Cristians Vells ens permet una visió panoràmica de l’espectacularitat de la vall del Ges al nostre costat dret i també, a la nostra esquerra, la silueta de Sant Pere de Torelló i la comarca d’Osona entre boires matineres.

Bellmunt, ermita al cel suspesa

El viarany carener ens porta, amb els mots poètics de Mn. Cinto, a “l’ermita al cel suspesa”; allà, dalt del penya-segat. Impressionant; les vistes panoràmiques des del santuari són senzillament espaterrants i fascinadores. Dalt de cim, la mirada és de gran angular; és el lloc ideal per recordar els versos de l’Emigrant:

“ Hermosa vall, bressol de ma infantesa,
blanc Pirineu,
marges i rius, ermita al cel suspesa,
per sempre adeu!
Arpes del bosc, pinsans i caderneres,
cantau, cantau;
jo dic plorant a boscos i riberes:
adeu-siau! ”

Durant el descens per la carena de la Serra de Bellmunt, l’espectacle continua. A mà dreta, la immensitat de la fageda; a mà esquerra, les cingleres vestides d’alzines des de les quals es pot contemplar Cabrera, la comarca d’Osona i, allà baix, Sant Pere de Torelló; un fil platejat que s’enfila cap al santuari. A mitja baixada, un cop s’arriba al Coll de l’Hostal del Mal Govern (enllaç amb el GR 151), cal aturar-se un instant per contemplar tot l’abast de la serralada que s’ha trepitjat durant la jornada. Una ruta memorable i recomanable.

EL CAMÍ OLIBA …

Abat Oliva (Ripoll, Catalunya) – ca.m.wikipedia.org

La travessia de Montserrat a Sant Miquel de Cuixà és un projecte certament engrescador. Aquesta travessia, batejada com el CAMÍ OLIBA, és una ruta llarga i sinuosa que ressegueix les petjades de l’Abat Oliba, des del monestir de Montserrat fins a les portes de la serralada del Canigó, muntanya mítica que uneix les catalunyes i on les aigües són gelades. El Pinyol-excursionistesdepega va iniciar aquesta travessada per Tots Sants (2019).

Mític o mitificat, Oliba ho va ser tot a les acaballes del segle X i durant la primera meitat del s. XI. Oliba, nascut el 971, fill del Casal de Barcelona i besnet de Guifré el Pilós, va ser comte, abat i bisbe; sens dubte, també un polític de primer nivell i d’influència social, política i religiosa contrastada. Abat i fundador de Montserrat, abat del Monestir de Santa Maria de Ripoll, de Sant Miquel de Cuixà i de Sant Martí del Canigó. Oliba va ser bisbe de Vic des de l’any 1018 fins a la seva mort (1046). Oliba impulsor de la vida monàstica i del romànic català. Oliba, home de consens; home de pau i treva. Oliba, viatger infatigable. Oliba, el gran trescador medieval.

➡️ Aclariment

El Pinyol/excursionistes-de-pega programa les etapes del CAMÍ OLIBA seguint la ruta del GR® 151 EL CAMÍ OLIBA (FEEC – Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya / GR 151® CATALUNYA). També val a dir que hi ha força coincidència amb la ruta oficial del CAMÍ OLIBA (Associació Rutes del Romànic), amb informació complementària excel·lent i recomanable. Tanmateix el Pinyol no segueix l’ordre numèric fixat pel GR® 151 FEEC o de l’Associació Rutes del Romànic; les etapes s’adapten a la idiosincràsia del grup. Tot i que són etapes lineals, com correspon a un GR, algunes d’elles són programades en format circular; una ruta circular afavoreix una observació més acurada del territori i també l’estalvi en gestió de vehicles i temps.

DADES

➡️ Aproximació (Lloc de trobada – final d’etapa)

Amb vehicle, cal arribar al poble de Sant Pere de Torelló. Des de Barcelona, per la C-17 i, després, per la C-37 en direcció a Olot. Cal sortir de la C-37 al senyal indicador “Torelló” i, posteriorment, seguir senyals indicadors clars a Sant Pere de Torelló. Cal entrar a la població seguint sempre per la carretera BV-5224 fins a la sortida del poble. A mà dreta, just al final del poble hi ha una zona d’aparcament excel·lent. L’aparcament serà el punt d’inici i final de la ruta.

➡️  Avituallament

Restaurant Pizzeria LA XICRA – Carrer Josep Vilanova, 6, 08572 Sant Pere de Torelló.
Des de l’aparcament, a uns 100 m, entrant al poble; a la mateixa carretera. Lloc obert a primera hora i força popular entre la gent de la contrada i esportistes de tota mena. Servei amable i bona cuina. Un bon lloc per esperar la resta del grup.

Santuari de Bellmunt
Ofereix servei d’hostatgeria, bar i restauració. Excel·lent tracte i amabilitat. Un lloc ideal per fer una aturada i un mos. Si no hi ha gran afluència de gent, a la terrassa, davant la capella, es pot fer l’entrepà o carmanyola si es fa una consumició.

➡️  Llocs d’interès

Capella de Sant Roc

Capella de Sant Roc
La campana d’aquesta capella de Sant Roc del Serrat de Nespla porta una inscripció amb la data de 1698 i els noms dels seus padrins, Francesc Serrat i Madrona Serrat, segurament fills del mas del Serrat de Nespla.

El Serrat de Nespla (masia)
Casa de pagès que porta història a les seves espatlles; masia documentada ja en el segle XIII. En el segle XIX es va construir un edifici residencial al seu costat. Està situada en el pas del camí ral de Sant Pere de Torelló a Vidrà.

Santuari de Bellmunt
Aquest santuari, construït sobre un penya-segat on hi havia l’antic castell de Sa Reganyada és segurament una de les talaies més rellevants de Catalunya. Des de 1246 m d’altura es pot observar la Plana de Vic, la Vall del Ges i el Bisaura, Cabrera, els Pirineus i, també, fins i tot Montserrat, en un dia clar.

RECORREGUT

● Acompanyats
La manera més clara d’entrar a l’Univers és a través d’un bosc salvatge. (John Muir)
La colla d’avui: Assumpta (lideratge GPS), Mireia, Marta i Jordi, Josep M., Francesc, Lluís i EsPorqueret.

➡️  Itinerari
Sant Pere de Torelló (aparcament públic) – Carretera BV-5224 (fins al primer revolt) – PR-C45 (Urbanització Fontdevila) – Ermita de Sant Roc – El Serrat de Nespla (masia) – Portella – Collet Font Xeca – Santuari Mare de Déu de Bellmunt – Serra de Bellmunt – Coll de Duec – Font del Formatge – Coll de l’Hostal del Mal Govern (GR-151) – Coll del Pedronet – Cementiri – Plaça Mn. Cinto – Església de Sant Pere de Torelló – Aparcament.

➡️  Ruta i senyalització

La Portella

Tram d’ascensió (St. Pere de Torelló – Santuari de Bellmunt)
L’ascensió es fa en sentit antihorari, en gran part pel PR-C45; bastant ben senyalitzat. Només es deixa aquest sender per fer la desviació per la Portella i la pujada per la carena del Serrat dels Cristians Vells, on es torna a enllaçar amb el PR-C45 al Collet de Font Xeca. Aquesta bifurcació es troba uns 800 m després de la masia del Serrat de Nespla. Si es fa aquest tram de desviació, en lloc de continuar pel PR, cal tenir present que la senyalització no és del tot evident (algunes taques vermelles sovint ja mig esborrades). El camí fins a la Portella és sender molt ben fressat i bo de fer, amb pujada suau. Arribats a la Portella cal deixar el sender i pujar, a mà esquerra, pels rocs, i buscar el viarany en direcció nord-oest. Durant els primers 50 m caldrà superar els grans rocs amb una grimpada; no és perillosa, però no apropiada per a qui pateixi de vertigen o no estigui acostumat a caminar per muntanya. La resta, per viarany prou evident, va carenejant fins al santuari sense problemes de rellevància.

Baixada entre alzines

● Tram de baixada (Santuari de Bellmunt – Sant Pere de Torelló)
En la primera part d’aquest tram, que transcórrer per la carena de la serra de Bellmunt, la senyalització no és gaire evident. Hi ha algunes marques vermelles i algunes de verd i groc. Des del santuari, cal caminar fins a la zona de les antenes, passar-les pel costat i, després, es veu el corriol que es caminarà durant 2 km llargs (sempre per la carena). Caldrà girar a mà esquerra, en direcció sud-est, per sender ample i tortuós, i fer els 2,5 km de baixada de la carena per enllaçar amb el GR 151 (després d’un tram curt de pista asfaltada). En algun moment serà convenient fer ús del GPS Wikiloc per continuar pel camí correcte. El GR 151 està millor senyalitzat i, sense entrebancs, porta a Sant Pere de Torelló.

➡️ Ruta wikiloc
Vegeu detalls del recorregut (km, desnivells, temps invertit, imatges, descripció per trams, etc.) a rutes wikiloc d’esporqueret: SANT PERE DE TORELLÓ – SANTUARI DE BELLMUNT

📷 Galeria12 imatges en ruta

Salut i natura,
EsPorqueret

WEBGRAFIA

El Camí Oliba. (2017). El Camí Oliba. A peu. Associació Rutes del Romànic.
Rescatat, 15 febrer 2022, de: https://www.camioliba.cat/a-peu/

FEEC. (2022). Fem muntanya. Senders. GR 151 El Camí Oliba – 267,234 km. Federació d’entitats Excursionistes de Catalunya.
Rescatat, 15 febrer 2022, de: https://senders.feec.cat/fem-muntanya/senders/sender/gr-151-el-cami-oliba/

Prat Puig, A. (2020). Esglésies i ermites: Ermita de Sant Roc, a Sant Pere de Torelló. VALLGESBISAURA.
Rescatat, 14 febrer 2022, de: https://www.vallgesbisaura.com/territori/esglesies-i-ermites/esglesies-i-ermites-ermita-de-sant-roc-a-sant-pere-de-torello/

Prat Puig, A. (2017). Cases de Pagès. El Serrat, a Sant Pere de Torelló. VALLGESBISAURA.
Rescatat, 14 febrer 2022, de: https://www.vallgesbisaura.com/territori/cases-de-pages/cases-de-pages-el-serrat/

Prat Puig, A. (2018). Esglésies i ermites: El Santuari de Bellmunt, a Sant Pere de Torelló. VALLGESBISAURA.
Rescatat, 14 febrer 2022, de: https://www.vallgesbisaura.com/territori/esglesies-i-ermites/esglesies-i-ermites-el-santuari-de-bellmunt/

A PEU DE PÀGINA – (Camins del Bisbe i Abat Oliba)

El Camí Oliba és un sender de gran recorregut homologat que connecta algunes de les obres més emblemàtiques de l’art romànic català. Transcorre entre Montserrat i els Pirineus i passa per algunes de les ciutats i pobles amb més història de la Catalunya Vella, com Manresa, Vic, Ripoll i Sant Joan de les Abadesses. Creua el paisatge d’interior i de mitja muntanya de les comarques del Bages, Osona i el Ripollès en un itinerari poc exigent i envoltat de serveis turístics i comercials de gran valor afegit.

El Camí Oliba és un autèntic museu al mig de la natura. És art, cultura i història en la seva essència, en espais gairebé inalterats al llarg dels temps. És un recorregut pels orígens de Catalunya, quan personatges com el bisbe i abat Oliba van decidir repoblar i cristianitzar aquestes terres sembrant-les d’esglésies i monestirs.
Avui, aquest camí ja transitat pels nostres ancestres s’omple de caminadors, excursionistes i corredors que es proposen cobrir els seus més de 200 quilòmetres, de nord a sud o de sud a nord. Les seves passes contribueixen a escampar, encara més, el coneixement d’aquestes obres mil·lenàries.
(FEEC – Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya / GR 151® CATALUNYA)

8 thoughts on “CAMÍ OLIBA-GR 151 (Etapa 12: Sant Pere de Torelló – Santuari de Bellmunt)

 1. Gràcies per compartir.

  El dt., 15 de febr. 2022, 13:14, esporqueret va escriure:

  > esporqueret posted: “Aquesta etapa del Camí Oliba, en format de ruta > circular, és d’allò més espectacular. Carenejant entre boscatge d’alzines, > roures, boix i faig, la visió del santuari de Bellmunt s’incrusta en la > mirada del caminant. Una nau que navega al pas del temps des” >

  M'agrada

 2. Felicitsts de nou, Julià, per la feina ben feta… i quins camins més atractius que trobeu. La primera fotografia, Bellmunt, és una meravella, amb un camí que sembla que encara no hagi trepitjat ningú… i que genials els versos del grandíssim Verdaguer i que gran, també, l’abat Oliba (excel·lent fotografia de la seva escultura!
  Alguna toponímia, per cert, espectacular (“serrat dels cristians vells”, “coll de l’hostal del mal govern”…)
  … el menys atractiu, si més no a primera vista, és la capella de St. Roc (llevat la campana, hahaha). Continueu trescant i explicant-nos-ho!

  M'agrada

  1. Gràcies, DeYebra.
   Tothom va gaudir molt d’aquesta ruta; és espectacular i entretinguda. El santuari realment sembla penjat allà dalt; per pura sort, la foto sembla encertada i ofereix aquella sensació d’un indret penjant del cel! Efectivament, vam riure amb la toponímia local! Sempre m’han impressionat els topònims de cada contrada, sovint tant expressius. Un gaudi, tot plegat.
   Salut i natura,
   EsPorqueret

   M'agrada

 3. De nuevo Juliá, otra etapa del Camino Oliba estupenda. Ésta etapa con bosque, rocas, crestas, trepadas….ermitas y santuarios en lugares increíbles. Una ruta que me pone los dientes largos “de envidia”. Y como siempre amena y excelente descripción de la misma. Salud

  M'agrada

  1. Gracias, Pedro. Esa fue una etapa que gustó mucho a todos los participantes. Practicamos “slow mountain” con gusto; fue espectacular. Algunos acabaron “trinchados”, dicen, pero la mar de contentos. Salut i natura.
   EsPorqueret

   M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.