CANALS, PÒLDERS, MOLINS, TULIPES (Utrech i Holanda, Països Baixos – NL)

CANALS, MOLINS, AIGUAMOLLS, PÒLDERS, TULIPES (NL, Països Baixos, 9-15 abril 2022)

No som turistes; som viatgers. Observar i gaudir els paisatges idíl·lics dels Països Baixos en bicicleta era una experiència llargament cobejada, però posposada en el temps; també ho era el desig d’explorar la seva riquesa cultural. Aquesta ruta ha sigut tot això: una pedalada de descoberta, observació, gaudi i aprenentatge.

Si algun tret diferencial de la societat neerlandesa atrau la meva imaginació és la seva proverbial cultura de tolerància i liberalisme. Una societat que no va conèixer el feudalisme; no hi havia senyors de la terra en aquell immens delta, envaït pel Rin, el Mosa i l’Escalda, perquè no hi havia terra de la qual ser senyor. Un grupet d’individus s’associaven per defensar-se de l’enemic comú: l’aigua, el seu drac ancestral. Amb aquella lluita permanent contra l’aigua aconseguien fer surar un tros prim i llarg de terra, un altre i un altre, i un altre (pòlders), on cultivar per a la subsistència.

Pòlders, Schoonhoven (foto satèl·lit, Wikiloc)

Gent entenimentada ens diu que aquest és l’origen de la gran capacitat de consens i negociació dels neerlandesos davant una problemàtica; sempre amb tolerància i respecte per la llibertat individual d’altri. El mot pòlder, en boca dels neerlandesos, és  sinònim de negociar; “tenim diferències, doncs polderem“! Això dit, tots sabem que l’esmentada capacitat de consens, negociació, tolerància i liberalisme és una simplificació. En totes les societats hi ha llums i ombres; la neerlandesa, si s’aprofundeix en el seu historial, no és una excepció.

Cinc jornades amb bicicleta, sense pressa per arribar a destí, permeten cobrir un territori relativament extens. El destí de cada jornada tenia la seva rellevància; tanmateix, el destí no era l’objectiu principal de la jornada. El propòsit era, precisament, el trajecte. Durant cinc jornades es va pedalar uns 200 km, en cercle virtuós, pels territoris d’Utrecht, Holanda Meridional i Septentrional; evidentment, només es van cobrir tres de les dotze províncies que formen els Països Baixos. Les ciutats, pobles o llogarets de pas o destí d’Utrecht, Vianen, Schoonhoven, Kinderdijk, Gouda, Leiden, Lisse i Haarlem són considerats les perles dels Països Baixos. Cal imaginar que això de perles és un reclam turístic; tot i això, tots aquests indrets deixen la seva petjada en l’imaginari del visitant.

 

VAIXELL+BICI – CERCLE VIRTUÓS

Hugo Gietelink

▶️ Organització: Tripsite
Tripsite és només una de les variades agències que organitzen viatges de tota mena per tot el món; el Dr. Google ofereix un bon ventall d’altres possibilitats similars al respecte. Es va triar aquesta agència, amb modalitat de “tot inclòs” amb un vaixell hotelet, per poder assolir l’objectiu de cobrir la descoberta de bona part del territori en bicicleta; sense haver-se d’amoïnar per la possible inseguretat del temps en aquesta època de l’any. També existeix, evidentment, la modalitat de fer un recorregut autoguiat en bicicleta amb transport d’equipatge d’hotel a hotel inclòs; modalitat, per descomptat, menys onerosa.

▶️ Guiatge: Hugo Gietelink
Hugo és un holandès corpulent, coneixedor del medi, humanista, ple d’energia, vitalitat, entusiasme i, a més, un excel·lent comunicador. Sempre amb un contrapunt d’autocrítica i agut sentit de l’humor. És un apassionat de la seva terra i la fa estimar; sempre respectant la cultura del visitant. Un professional de vasta cultura; un professional d’excel·lència.

▶️ Participants: 24

Tutti quanti – Foto: Hugo Gietelink

Tots, exceptuant-ne dos, eren americans dels EUA. La majoria força interessats per conèixer quelcom, o quelcom més, de Catalunya. Ja sou independents? Aquesta va ser de les primeres frases que vaig sentir quan vaig anunciar d’on venia. Més en confiança, algú se’m va atansar per preguntar-me on estava exactament Catalunya i Barcelona; tanmateix, jo coneixia Frisco i Los Angeles, però no en tenia ni idea d’on situar la ciutat de Chico. Afablement, vam intercanviar mapes Google en més d’una ocasió!

▶️ Allotjament i avituallament

Merlijn – de magie van water

Un dels inconvenients de fer aquesta ruta en bici, i que s’havia previst, era la inseguretat del clima. El vent i la pluja són accidents meteorològics força normals, nord enllà; encara més als inicis de primavera. La solució més avinent, tractant-se de l’època primaveral, va ser fer la ruta amb el sistema que en aquella contrada és força comú; és a dir, fent un combinat de bicicleta i vaixell (Boat and Bike Tour). El vaixell fa d’hotel i segueix, per rius i canals, la ruta dels ciclistes. Al final de la pedalada, allà te’l trobes; has arribat a casa, com qui diu. Aquesta fórmula combinada ofereix els seus avantatges. En primer lloc, no has de fer i desfer equipatge cada jornada; en segon lloc, si una jornada amaneix intempestiva, es pot considerar una alternativa viable a una pedalada sota vent i pluja. El Merlijn és un petit vaixell, totalment restaurat i adaptat per fer d’hotelet flotant, amb capacitat per a 24 passatgers i 5 membres de tripulació. Net, polit, familiar, impecable. Els àpats són consistents i variats. La tripulació és també força familiar: Coen, el capità i Cristina (la seva dona), sotscapità i cuinera; Daniela, servei de bar; Maria, auxiliar de cuina i allotjament; Hugo, guia; i Sasha, el guardià de les essències! (de nit, des del llit, se sentien les seves petjades patrullant la coberta amunt i avall). L’amabilitat, servicialitat, acollida i professionalitat, amb atenció al detall, són els trets rellevants de tota la tripulació.

The Merlijn – de magie van water

Merlijn – Primera pedalada

Tot inclòs al vaixell: allotjament, avituallament i bicicletes. Amb una petita excepció: les begudes dels àpats, exceptuant aigua, infusions i cafè. Els àpats són substancials i variats: esmorzar de bufet lliure, pícnic per al migdia i els sopars (excepte un, a terra i per lliure), puntualment, a les 18:30. La cambra per dues persones és més que suficient i còmoda; cal no oblidar, tanmateix, que es tracta d’un vaixell petit i familiar. L’estat de conservació és impecable; net, polit i amb detalls molt familiars i amb serveis respectuosos amb el medi ambient. L’atenció i amabilitat de la tripulació és proverbial. Per si és d’interès d’algú, es pot fer el seguiment d’aquest petit vaixell al web; és la màgia de l’aigua.

 

RECORREGUT

En ruta – La serp multicolor

 

Pedalada circular per les províncies d’Utrecht, Holanda Sud i Nord, NL (Mapa: Google – Foto/mapa: Wikipèdia)

▶️ Itinerari
Aquesta ruta circular cobreix una bona part del gran delta que condiciona els Països Baixos. Tres grans rius (Rin, Mosa i Escalda) i les seves ramificacions inunden el territori. Per tant, els neerlandesos han de fer front a dues aigües: la dolça procedent dels rius que vol sortir al mar i, l’aigua del mar, que també vol envair les terres baixes de la contrada. Segles de lluita per resoldre d’una manera eficient aquesta doble problemàtica han convertit la societat neerlandesa, industriosa, diligent i enginyosa, en un col·lectiu expert en revertir un perill en un avantatge. El recorregut amb ull atent per les províncies d’Utrecht, Holanda Meridional i Holanda Septentrional n’és un excel·lent testimoni. Avui dia, sembla un fet contrastat, els Països Baixos poden presumir que el seu territori és el delta més segur del món!

Navegant … camí d’Utrecht

▶️ INICI: Amsterdam – Utrecht
(dissabte, 9 abril 2022)
El vaixell Merlijn, ancorat al moll Weemkade, prop de l’estació central de tren (Amsterdam Centraal), inicia la travessia a mitja tarda en direcció a Utrecht. El trajecte s’aprofita per fer les oportunes presentacions de la tripulació, explicacions sobre les instal·lacions del vaixell, recomanacions de seguretat, primer contacte entre els participants i precs i preguntes de rigor. El sopar serà servit, regularment, a les 18:30; avui fent travessia en direcció a Utrecht, on es farà nit als afores de la ciutat. És horabaixa, però la conversa és animada entre mos i mos; la majoria de participants han acudit de l’altra riba de l’Atlàntic. Una passejada nocturna per Utrecht serà una bona aproximació als llums i ombres d’aquesta ciutat i les seves singularitats.

Trajectum Lumen – El túnel del temps

Utrecht: Trajectum Lumen
Trajectum (avui Utrecht), vora el Rin, era el campament romà fronterer de la Germània Inferior; aquell fortí va representar l’inici d’aquest nucli urbà despert i vitalista. Utrecht, ciutat amb connotació històrica propera a nosaltres. La Pau d’Utrecht (1713-1715) va segellar el destí de la guerra de Successió Espanyola (Gibraltar, Menorca, Sicília, Sardenya, Flandes són topònims que formaren part de les cartes en joc). Utrecht, és avui dia una ciutat de gran riquesa cultural. Un dels detalls culturals que ha adquirit notorietat els darrers deu anys és la iniciativa nocturna, artística i popular, coneguda com a Trajectum Lumen. A posta de sol i fins a mitjanit, alguns indrets de la ciutat són il·luminats amb una aurèola de misteri i màgia. Si es pot copsar el moment, sense el soroll juvenil amb unes cerveses de més, val la pena aturar-se, contemplar i admirar la màgia de colors nocturns. Hi ha un recorregut marcat, si un es pot entretenir, per gaudir de tot l’espectacle amb calma. El recorregut es pot iniciar des de l’Oficina de Turisme (carrer Domplein 9), al mateix centre de la ciutat.
📷 Galeria d’imatges: Trajectum Lumen – 7 instantànies

▶️ JORNADA 1: Utrecht – Vianen – Schoonhoven
(diumenge, 10 abril 2022)
El Merlijn navega durant l’esmorzar. Ventet, temps fresquívol i pluja fina fins a arribar al moll de desembarcament. Temps per desembarcar, distribuir les bicis i fer les proves d’adaptació i funcionament pertinents. Una primera pedalada moderada fins a arribar al punt de sortida, l’històric llogaret de Vianen. Durant l’edat mitjana, Vianen va ser una ciutat lliure, refugi i santuari de lladregots i serfs fugits. La bellesa de centre històric mereix alentir el pas per breus moments. L’ajuntament és una preciositat: indret social de trobada i mercat, de gestió i de jutjat; tot alhora. La pedalada, generalment per camins sobre dics de contenció, ens mostra aquesta Holanda en tota la seva bellesa: pòlders (llençols de terra guanyats al mar) a banda i banda, salzes esmotxats (pollards), canya borda (rieten) i aus d’aiguamolls de tota mena saluden el nostre pas. Tot és tranquil, tot és ordre i contenció, tot és espectacularment bonic. Llogarets com Lexmond, Ameide, o Lopik, amb les seves llars pulcres i impol·lutes, a banda i banda del riu, són un goig per als ulls. Tot endreçat, tot ben polit.

Ameide – Entre aiguamolls i cotó fluix

Aquest primer contacte restarà dins la retina del nostre cervell per molt de temps. Trenta-cinc kilòmetres després, es travessa l’encantadora ciutat de la plata, Schoonhoven; aquí ens espera, acollidor, el Merlijn. Tanmateix, alguns més aguerrits no podem resistir la temptació de fer una altra pedalada circular per les proximitats de Schoonhoven abans de sopar: el camí preciós de Bonrepas (per on passà Napoleó a cavall), els aiguamolls de Haastrecht i el concert simfònic de les aus en horabaixa; i pòlders a banda i banda. Un petit regal extra del dia; 20 km. No obstant això, per a qualcú que conec, un regal enverinat! He descobert musculatura que el meu cos ignorava! Jornada memorable.

Salze coronadís

Knotwilg (Salze coronadís)
Resulta un xic sorprenent veure la munió de salzes esmotxats que voregen canals i séquies de desguàs. D’una banda, s’ha demostrat que ofereixen una excel·lent protecció de terraplens i onades; d’altra banda, els brots es fan servir per a tota mena d’aplicacions. Aquesta espècie arbòria, principalment salze blanc (Salix alba) sembla l’arbre nacional d’Holanda Meridional. Un cop el tronc arriba a uns 2 metres d’alçada, l’arbre s’esbranca cada parell d’anys. Aquests troncs de salze vora canals són coneguts com a pollards. Les branques són aprofitades per a una gran varietat d’usos: tanques, cistells i marjades, entre d’altres.
📷 Galeria d’imatges – Salze coronadís

Canyís a les marjades

Rieten daken (Teulades de canyís)
El canyís, canya borda (Phragmites australis), s’empodera dels marges dels canals. El canyís, omnipresent a tot aquest delta immens, ofereix santuari i refugi per a l’enorme varietat de fauna voladora (més de 30 espècies) que saluda el pas del visitant. A més de santuari de biodiversitat, des d’antuvi, el canyís va propiciar la indústria dels coberts, les famoses taulades de canyís (Rieten daken). Actualment, a Holanda hi ha unes 350 companyies dedicades a l’artesania de les teulades de canya borda; moltes d’elles organitzades dins el gremi Dutch Federation of Thatchers.
📷 Galeria d’imatges: canyís i teulades

Ruta Wikiloc + galeria: Vegeu detalls del recorregut (km, desnivells, temps invertit, imatges, descripció per trams, etc.) a rutes wikiloc d’esporqueret: VIANEN-SCHOONHOVEN

▶️ JORNADA 2: Schoonhoven – Kinderdijk – Gouda
(dilluns, 11 abril 2022)
Aquesta etapa fa una aproximació a un dels indrets emblemàtics d’Holanda: Kinderdijk i la zona d’Alblasserwaard, amb els seus famosos 19 molins construïts pels voltants de 1740 i, actualment, patrimoni de la humanitat (UNESCO, 1997).

Arribada a Kinderdijk

Kinderdijk molens: Molins i pòlders
Gairebé un terç del territori dels Països Baixos està per sota del nivell del mar. El punt més alt (fronterer amb Bèlgica i Alemanya) és d’uns 300 m per sobre; el més baix, a Nieuwekerk aan den Ijssel (entre Kinderkijk i Gouda), marca 7 m per sota del nivell del mar. Això és un fet incontestable; tanmateix, i ho he sentit més d’un cop durant la pedalada, Déu va crear el món, però els neerlandesos van crear els Països Baixos. Poca broma. El llogaret de Kinderkijk i el seu entorn en són el millor testimoni. Kinderdijk és un pòlder gegant, a uns 15 km a l’est de Rotterdam. Per fer el drenatge d’aquell pòlder, pels voltants de 1740, es va idear un sistema sincronitzat de 19 molins. L’aproximació a la zona des de les planures interiors és espectacular; un parell de segles més tard, el senyor Quixot hauria quedat absolutament aclaparat per haver d’enfrontar-se a aquells 19 gegants del vent en defensa de la seva Dulcinea. Ara són patrimoni de la humanitat de la UNESCO, un gaudi per a la imaginació i, per descomptat, un gran atractiu turístic.
📷 Galeria d’imatges: 10 instantànies

La llar amb sostre de canyís

Molens (molins): llar, caseta i hortet
En alguns indrets el molí i voltants era la llar del moliner i la seva família; la llar podria ser el mateix molí o una casa adjacent. Si hi havia espai suficient, no hi mancava un petit hort, qualcun corral d’animals domèstics o una zona de pesquera. Un lloc que, avui dia, molts turistes solen contemplar com un indret bucòlic i idíl·lic.
📷 Galeria d’imatges: Molí i llar
📷 Galeria d’imatges: Cal moliner – interioritats

Ruta Wikiloc + galeria: Vegeu detalls del recorregut (km, desnivells, temps invertit, imatges, descripció per trams, etc.) a rutes wikiloc d’esporqueret: SCHOONHOVEN-KINDERDIJK-GOUDA

▶️ JORNADA 3: Gouda – Leiden
(dimarts, 12 abril 2022)
Aquesta etapa es va iniciar a Gouda, amb una aturada llarga al centre de la ciutat. Gouda és una ciutat amb fama i encanteri. L’edifici de l’ajuntament, aïllat al centre, presideix la gran plaça; lloc de trobada, socialització i mercat. La vida passa entre els sons dels quarts, mitges i hores dels carillons de l’ajuntament i de Sint-Janskerk. A Gouda i rodalia tot gira al voltant del formatge. Tot un espectacle que s’inicià amb la fundació d’aquest llogaret per la família Van der Goude a l’Edat Mitjana i que, l’any 1272, el compte Floris V atorgà a la vila els drets de ciutat. Enguany, precisament, se celebra el 750è aniversari d’aquell esdeveniment.

Ajuntament de Gouda

Sortim de la festivitat urbana en direcció al llogaret de Baskoop, famós pels seus hivernacles d’horticultura; diuen que n’hi ha prop de 800, situats en els allargats pòlders a banda i banda del camí. Estem al cor verd d’Holanda Meridional. Passem també per la vila d’Alphen aan den Rijn, amb un ajuntament cristal·lí i diàfan. Tot és vidre, transparència i facilitat d’accés i atenció, com ha sigut la voluntat del municipi; com hauria de ser qualsevol institució d’atenció ciutadana. Quaranta kilòmetres després s’arriba a Leiden, el destí de la jornada. Leiden és ciutat també amb història; bressol del gran i llegendari Rembrandt. La seva universitat és capdavantera en recerca científica i el jovent, entre llibres, portàtils i tauletes o entre cervesa i cervesa, crea una atmosfera d’allò més vitalista i vibrant.

Gouda – Les noies del formatge

Gouda: Epicentre del formatge
Aquesta ciutat s’ha fet famosa per haver cedit el topònim al formatge holandès més antic i acreditat. Tots els dijous, d’abril a setembre, la plaça de l’ajuntament es converteix en el mercat més singular del formatge Gouda (Kaasmarkt). L’homenatge de la ciutat a les noies del formatge és palès, avui, davant el monumental ajuntament, ufanoses amb el formatge sota el braç. Peces gegantines de formatge han arribat amb carretons tirats per cavalls al Goudse Waag, lloc de balança i control; els nois les han descarregat i, en un anar i venir frenètic, les han pesat i exposat a la vista de tothom i, ara, les noies formatgeres llueixen el fruit de dies i hores de dedicació, treball i bon ofici. A casa nostra (CAT), alguns nadons neixen amb un pa sota el braç, es diu; a Gouda, les noies es passegen per la plaça amb un Gouda sota el braç!
📷 Galeria d’imatges: 8 instantànies

Ruta Wikiloc + galeria: Vegeu detalls del recorregut (km, desnivells, temps invertit, imatges, descripció per trams, etc.) a rutes wikiloc d’esporqueret: GOUDA-LEIDEN

Lisse-Keukenhof – Tulipes

▶️ JORNADA 4: Leiden – Lisse – Keukenhof – Haarlem
(dimecres, 13 abril 2022)
Avui l’esmorzar es fa navegant en direcció a la població de Lisse. El paisatge, a banda i banda del Merlijn, és d’allò més bucòlic: un molí al contrallum matiner de llevant i, a ponent, algunes vaques saluden el nostre pas amb mirada inquisidora. A Lisse, llogaret bufó, s’inicia la pedalada més esperada pels pòlders de tulipes; amb aturades freqüents per admirar la bellesa singular d’aquells llençols enormes de colors variats. A pocs kilòmetres de Lisse és obligada una aturada al famós i immens jardí de Keukenhof; de fet, el més gran jardí de tulipes del món mundial. No només tulipes, també camps sencers de jacints acompanyen el nostre pedalar amb la seva flaire i color al llarg de la jornada amb destinació a Haarlem.

Keukenhof – Tulipes

Keukenhof: jardí de tulipes – locus amoenus
El jardí de Keukenhof ocupa una superfície d’unes 50 quarterades; tot l’espai per a una simfonia de colors que fan la competència a l’arc de Sant Martí. Sembla que més de 7 milions de bulbs, entre tulipes, narcisos i jacints, s’apleguen en tot aquest espai per crear un ambient de paradís terrenal; eclosió de flaires i colors. Tanmateix, el fil conductor d’aquest espai singular són les més de 800 varietats de tulipes. Dues hores de passejada i contemplació no són suficients per gaudir de la màgia i encanteri d’aquest locus amoenus, com anunciarien segles enrere Teòcrit (Idil·lis) o Virgili (Èglogues).
📷 Galeria d’imatges: Keukenhof – mosaic de tulipes
📷 Galeria d’imatges: Keukenhof – singularitat o anomalia?
📷 Galeria d’imatges: Keukenhof – panoràmiques

Ruta Wikiloc + galeria: Vegeu detalls del recorregut (km, desnivells, temps invertit, imatges, descripció per trams, etc.) a rutes wikiloc d’esporqueret: LISSE-KEUKENHOVEN-HAARLEM

Un esclop en 5 minuts!

▶️ JORNADA 5: Haarlem – Amsterdam
(dijous, 14 abril 2022)
Aquesta llarga pedalada final ens ha fet apreciar un xic més la resiliència de la gent del territori. Entre canals, pòlders i molins, hem rodat per poblets menuts i grans (Spaarndam, Nauerna, Zuidende, Westzaan i Zaandijk), amb una aturada al cementiri d’aquesta darrera localitat per retre un record als avantpassats d’Hugo, el nostre infatigable guia. Ens hem plantat, amb pausa instructiva, al llogaret on s’ha aturat el temps (Zaanse Schans) i, passant per la zona d’esbarjo dels amsterdamesos (Twiske), ens hem atansat a Amsterdam. Hem culminat, així, el cercle virtuós de la nostra aventura.

L’heroi de l’aigua

Hans Brinker (símbol de resiliència)
Al vilatge d’Spaarndam s’hi troba una petita escultura dedicada a la proverbial resiliència dels neerlandesos amb la seva lluita ancestral pel domini de l’aigua. Curiosament, Hans Brinker, el noi i heroi que va salvar Holanda d’una imminent inundació taponant amb els seus dits la petita esquerda del dic de contenció durant tota una nit, no és ni tan sols un personatge holandès; encara més, és un heroi força desconegut entre els mateixos neerlandesos. Aquesta història és una creació (Hans Brinker, or The Silver Skates, 1865) de l’escriptora nord-americana de novel·la infantil, Mary Mapes Dodge; escriptora que, per cert, mai no va trepitjar els Països Baixos. Tanmateix, val a dir-ho, la metàfora és potent i fascinant.

Zaanse Schans (Zaandam i Zaandijk): 1000 molins

Molins al vent!

Aquest llogaret, a la riba del riu Zaan i al nord-oest d’Amsterdam, és un indret on el temps s’ha aturat. De fet, aquesta zona vora el Zaan és considerada l’àrea industrial més antiga del món. A finals del s. XVII hi havia un milenar de molins que processaven matèries primeres: cereals, fusta, paper, olis, espècies, tabac, cànem i pedra per a pigments. A partir de 1850, el vapor va substituir gradualment els molins de vent. Ara resta només un petit reducte, Zaanse Schans, amb 18 molins conservats com a monuments al comerç i la tecnologia; un autèntic museu a l’aire lliure del passat industrial i un atractiu turístic preparat per a gaudi i aprenentatge.
📷 Galeria d’imatges: On el temps s’ha aturat
📷 Galeria d’imatges: Un esclop en 5 minuts!

Ruta Wikiloc + galeria: Vegeu detalls del recorregut (km, desnivells, temps invertit, imatges, descripció per trams, etc.) a rutes wikiloc d’esporqueret: HAARLEM-ZAANSEE SCHANS-AMSTERDAM

▶️ Nit a Amsterdam
El Merlijn, sempre sol·lícit, ens acull la darrera nit. S’ha culminat el cercle virtuós. Àpat de gala i comiat dilatat i sentit. Descans i, l’endemà, diàspora.

📷 Galeria d’imatges per al record: 10 +demilmots

 

WEBGRAFIA

▶️ Gouda i el seu formatge
● Bond, Sarah. (2021). Gouda Cheese 101. Live eat learn.
Rescatat, 18 maig 2022, de: https://www.liveeatlearn.com/gouda-cheese/
● HOLA S.L. (2022). Gouda, el epicentro del queso en Holanda. HOLA.com
Rescatat, 27 abril 2022, de: https://www.hola.com/viajes/20220325206935/que-ver-en-gouda-queso-holanda/
● Holandia.es. (2022). Gouda. La ciudad del queso. Holandia.es. Tu guía de Holanda en español. (web)
Rescatat, 27 abril 2022, de: https://holandia.es/provincias-holanda/holanda-meridional/gouda/
● Mi lado viajero. (2021). Qué ver y hacer en Gouda en un día, Holanda. Mi lado viajero / SANTANDER – ESPAÑA.
Rescatat, 27 abril 2022, de: https://www.miladoviajero.com/que-ver-en-gouda/

▶️ Hans Brinker, heroi de llegenda
● Dodge, Mary Mapes. (1876). Hans Brinker or The Silver Skates. A Story of Life in Holland. New edition, With Sixty Original Illustrations. New Yourk, Scribener, Armstrong, and Company. 1876.
Rescatat, 18 maig 2022, de: https://ia802604.us.archive.org/11/items/hansbrinkerorsil00dodg/hansbrinkerorsil00dodg.pdf
● Wikipedia. (2022). Hans Brinker or The Silver Skates.
Rescatat, 18 maig 2022, de: https://en.wikipedia.org/wiki/Hans_Brinker,_or_The_Silver_Skates

▶️ Molins i pòlders
● UNESCO World Heritage Centre. (1992-2022). Mill network at Kinderdijk-Elshout.
Rescatat, 18 maig 202, de: https://whc.unesco.org/en/list/818/
● Grupo Buendía. (2022). Molinos de Holanda. Guia de viaje de Ámsterdam. NL Países Bajos.
Rescatat, 27 abril 2022, de: https://buendiatours.com/es/guias/amsterdam/molinos-holanda
● Jordi. (2017). Zaanse Schans. Una excrusió d’allò més bucòlica prop d’Amsterdam. MilViatges. Blog de viatges i etnologia.
Rescatat, 27 abril 2022, de: https://www.milviatges.com/ca/2017/zaanse-schans-molinos-viento-holanda/
● Kale. (2014). The Mills of Kinderdijk – A Unesco World Heritage Site. Travellinn, life is a journey.
Rescatat, 18 maig 2022, de: https://travellinn.net/2014/08/13/the-mills-of-kinderdijk-a-unesco-world-heritage-site/

▶️ Salze coronadís, l’arbre nacional d’Holanda Meridional
● Tjeerd Bouma et al. (2022). Pollard willows stop waves, Document d’informes científics, Wave attenuation through forests under extreme conditions. TU Delft.
Rescatat, 28 abril 2022, de: https://www.tudelft.nl/en/2022/citg/pollard-willows-stop-waves
● Wikipedia. (2021). Salze gallard. Wikipèdia.
Rescatat, 28 abril 2022, de: https://nl.wikipedia.org/wiki/Knotwilg
● Wikipedia. (2022). Salze coronadís.
Rescatat, 28 abril 2022, de: https://ca.wikipedia.org/wiki/Salze_coronad%C3%ADs

▶️ Teulades de canyís – Thatched roofs
● Designboom. (2021). Natrufied tops biobased villas in the Netherlands with overhang thatched roofs. Designboom.com
Rescatat, 28 abril 2022, de: https://www.designboom.com/architecture/natrufied-biobased-villas-the-netherlands-overhanging-thatched-roofs-01-27-2021/
● International Thatching Society. (2022). Dutch Federation of Thatchers.
Rescatat, 28 abril 2022, de: https://thatchers.eu/content/holland/

 

4 thoughts on “CANALS, PÒLDERS, MOLINS, TULIPES (Utrech i Holanda, Països Baixos – NL)

  1. Gràcies, Josep M., pel comentari i per llegir-me. Efectivament, una trescada ben diferent; sense desnivells, però les pedalades diàries van despertar més d’un dels meus músculs més adormits!
   EsPorqueret

   M'agrada

 1. Por fin he podido leer y disfrutar vuestro viaje marítimo-ciclista por esas tierras del Norte. He disfrutado mucho no solo con las descripciones del recorrido, sino con todas esas particularidades del país y del territorio por el que habéis transitado. Impresionantes los molinos, la rapidez en crear un zueco, jaja, y el jardín de tulipanes Keukenhof, sobre todo las fotos de “singularidad o anomalías” de tulipanes. Buen viaje y mucho disfrute. Saludos. Pedro

  M'agrada

  1. Gracias, Pedro, por leer esta entrada y por tus comentarios elogiosos. Siempre impresiona poder aprender de territorios más lejanos y costumbres diferentes a las nuestras; y, por supuesto, disfrutarlas. También impresiona comprobar como un colectivo humano, con esfuerzo e ingenio, es capaz de hacer de la “necesidad virtud” en condiciones, con frecuencia, extremadamente adversas.
   Salut i natura,
   EsPorqueret

   M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.