PERPINYÀ – CENTRE DEL MÓN

L’Estació de Perpinyà, La Gare, es va inaugurar el 12 de juliol de 1858. No va ser fins 100 anys després quan aquest locus singular va adquirir notorietat mundial. L’inefable Salvador Dalí la va posar sobre el mapa amb la seva onírica i surrealista definició com a centre còsmic de l’univers.

Les performances de Dalí eren proverbials. No ho va ser menys la que va fer a l’andana de l’estació de Perpinyà el 27 d’agost de 1965. Aquella performance va ser la guspira que va encendre una flama que encara ara projecte una aura de lluminositat sobre aquest indret del nord dels Pirineus i proper al mar Mediterrani. Perpinyà, un indret amb història, que un temps (1276-1349) compartí capitalitat del Regne de Mallorca amb Ciutat de Mallorca. El Palau dels Reis de Mallorca, a la ciutadella de Perpinyà, n’és encara testimoni.

Una passejada per la història de Perpinyà és un camí de descoberta i plaer. El seu centre històric, des del Castillot i passant per la Llotja, la Catedral, la Plaça de la República, Notre Dame La Real i el Palau dels Reis de Mallorca, entre altres llocs emblemàtics, ens transporta a un temps històric on la influència de la ciutat s’estenia per la mediterrània.

DADES
▶️ Com arribar-hi (des de Barcelona)
El tren és el mitjà més ràpid, econòmic i directe. El tren ens porta al moll de l’os, al “centre còsmic de l’univers”; Dalí dixit. L’estació de tren de Perpinyà és un bon punt de partida per fer aquest recorregut per la història d’aquesta vila.
El cotxe és una altra alternativa; un xic més costosa, però que ofereix més llibertat de moviment. L’aparcament exterior de l’estació, abans de les 9.00 h, és el lloc més adequat si s’utilitza en dissabte; a partir de les 9.00 h el més probable serà no trobar-hi lloc. Es pot validar la butlleta d’aparcament fins a les 12.00 h per un euro (els dissabtes, a partir d’aquesta hora és gratuït). Cal recordar que dissabte és el dia de mercat, localitzat a la Plaça de la República i voltants (al mateix centre històric).

▶️ Avituallament
L’oferta de restauració al centre històric és abundant i variada. Només faré referència a dos llocs:
Le Cafe d’Elféa (14 Rue de Cloche): Famós per les seves amanides, plats combinats, pastes i infusions.
Le Figuier (7 Rue du Figuier): Cuina mediterrània. Per aquest escriptor de secà, fer un àpat a Le Figuier seria un ritual obligat; Esporqueret va néixer i créixer dins un figueral.

▶️ Llocs d’interès
Estació de Perpinyà – Centre del Món
Cal trepitjar la vella andana on Salvador Dalí va fer la seva performance. La inscripció “Perpignan Centre du Monde”, amb lletres de mida colossal, és ben visible al terra de l’andana.
Le Castillet
El Castellet (s. XIV) és l’antiga porta d’entrada principal de la vila. També va servir de presó (s. XVII-XVIII). Actualment és un museu d’història i cultura local de la Casa Pairal. Per tant, és pas obligat per fer una entrada històrica al centre neuràlgic de la vila.
La Loge de Mer
La Llotja de Mar és un edifici remarcable, d’estil gòtic català (s. XIV), arbitrava el comerç marítim. Exemple de les llotges medievals típiques de les grans ciutats de la Corona d’Aragó. Avui en dia és oficina de turisme i, adossat a l’edifici s’hi troba la casa de la vila.
Cathédrale de Saint-Jean-Baptiste
Catedral d’estil gòtic amb una única nau central de 80 m de llargària. Una petita joia.
Campo Santo
Va ser el cementiri de la catedral; de fet, està adossat a la mateixa catedral. La seva forma de claustre és ben singular. Actualment, l’esplanada es fa servir per a concerts i actes culturals.
Notre Dame La Réal
Aquesta església, vorejant la ciutadella de la ciutat, va ser la capella del Palau dels Reis de Mallorca.
Palais des rois de Majorque
Visita virtual
El Palau dels Reis de Mallorca es troba sobre el turonet de la ciutadella. A resguard del Canigó, aquest palauet i el seu entorn són de visita obligada. El rei Jaume II no volia ser menys que els seus col·legues i va decidir tenir residència a terres continentals. El palau es va iniciar l’any 1274 (estil romànic darrerenc) i es va acabar vint-i-sis anys més tard, el 1300 (estil gòtic).
Place de la République
És el centre neuràlgic de la vila; tant de la vida social com comercial amb el mercat dels matins, dissabte inclòs.
La Basse
Al seu pas per Perpinyà, La Basse és un autèntic locus amoenus; talment com una típica rambla mediterrània. Aquest rierol de 16 km travessa la ciutat de Perpinyà i desemboca en el Têt just als afores de la ciutat. Tant la seva llera com les voreres dels seus dos costats han sigut condicionades i enjardinades per a oci i gaudi de la gent de la contrada i visitants.

RECORREGUT
Aquest recorregut pel centre històric de Perpinyà és només un dels molts possibles; amb inici i final a La Gare. Sempre dependrà del temps disponible. En el cas que ens ocupa es va fer un recorregut circular ràpid pels llocs que es van considerar més emblemàtics; és a dir, va ser no més que una primera presa de contacte. També cal tenir present que, tot i que el recorregut es pot fer amb poc més d’una hora, el temps de durada dependrà de les aturades que es facin a cada indret que es vol visitar. Un dels llocs històrics més desitjats de veure i trepitjar va ser el Palau dels Reis de Mallorca, al turó de la ciutadella. Des del palau, dalt del turó, el Canigó presideix la contrada.

▶️ Vegeu detalls del recorregut (ruta gps, km, desnivells, temps invertit, imatges, descripció per trams, etc.) a rutes wikiloc d’esporqueret: Perpinyà – Centre del Món
▶️ Perpinyà històric en 10 imatges…
▶️ Palau dels Reis de les Mallorques – 10 instantànies
Com bon figueraler no vaig poder resistir la temptació de reprendre possessió d’aquest palauet!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.