MURA – TURÓ DELS DUCS – PUIG DE LA BALMA – MURA (Mura, El Bages, Serra de l’Obac, Barcelona)

CAP1 Mura i rodalia
MURA i rodalia. Tresc circular, 16 desembre 2020

Mura, Talamanca i Rocafort; tres pobles de mala mort; així figurava la dita popular en l’imaginari col·lectiu de la contrada. Tanmateix aquesta dita es capgira totalment quan fas un tomb per Mura, una vila d’ambientació inequívocament medieval. Ben bé es podria dir que Mura és un poble de bona, molt bona sort. Durant els darrers anys, aquest llogaret al marge dret de la Riera de Nespres, ha esdevingut un nucli d’atracció turística; els seus carrers, nets i polits, s’omplen de visitants i no resulta gens fàcil trobar-hi un seient a taula en caps de setmana. Situat a 454 m d’altitud i en un entorn privilegiat, al sud-est de la comarca del Bages, és un dels portals d’entrada al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l’Obac. Mura és un punt d’inici excel·lent per fer exploració del parc. Aquesta ruta circular n’és una mostra.

📸 Galeria: Mura, poble de bona sort

APROXIMACIÓ / LLOC DE TROBADA

◼︎ Mura: Zona aparcament / Centre d’Informació: convenientment ubicat a l’entrada del poble. GPS: https://goo.gl/maps/AVMJ77S36ZsRy8je7

AVITUALLAMENT

Mura presenta una bona oferta de restauració en caps de setmana. Entre setmana ja són figues d’un altre paner; normalment els bars i restaurants que obren ho fan a partir de les 10 del matí, un xic tard per als trescadors que volen fer una aturada per esmorzar.

◼︎ Esmorzar: Si es ve de Barcelona i rodalia, un lloc interessant per fer una aturada/trobada per esmorzar és el Bar del Casal de la Gent Gran de Matadepera, prop de la carretera BV-1221 que porta a Mura. El servei de bar és obert des de les 8 h i els seus entrepans de truita de 2 ous són proverbials. L’amabilitat del servei ho és també de proverbial.

◼︎ Àpat migdia: Després d’un tresc matinal amb inici i final a Mura, aquest llogaret és ideal per fer un àpat reparador. El lloc escollit ha sigut l’Hostal de Mura. És del pocs llocs que és obert en dies feiners. Aquest restaurant ofereix un menú a preu raonable, cuina casolana excel·lent amb productes de la terra i amabilitat contrastada. Recomanable.

◼︎ Aigua: L’única font que rajava és la Font de l’Era, dins la llera de la Riera de Nespres, a la sortida del poble. La Font del Cargol i la Font Cendrera, en ruta, no oferien senyal d’aigua. Per tant, cal fer aquesta previsió.

LLOCS D’INTERÈS

◼︎ Escola Vall de Néspola: Aquesta escola rural, ara ubicada al costat de la riera en el que va ser l’edifici de les antigues escoles de Mura, ha esdevingut un nucli dinamitzador de la localitat i rodalia en els darrers anys; una escola que res ha d’envejar l’escola finlandesa. No és un miracle; és l’esforç, il·lusió i visió educativa d’un grapat de mestres entusiasmats i excel·lents professionals. Una escola del segle XXI.

◼︎ Turó dels Ducs: Aquest és un indret on cal fer una aturada per contemplar la natura i gaudir de les immenses panoràmiques que deleixen la mirada més enllà del Parc de St. Llorenç del Munt: Montserrat, Pirineus, el Moncau.

◼︎ Puig de la Balma: Masia del segle XII, construïda sota una balma immensa i amb vint-i-sis generacions a l’espatlla. “Els murs d’aquest mas es troben encabits i penjats en els replans escarpats d’un cingle, tot aprofitant les cornises naturals. La part més antiga es podria considerar d’època preromànica, però s’hi han fet afegits al llarg dels segles. El casal és força irregular en tots els sentits: en alçada, amplària i profunditat. És destacable el caràcter defensiu i fortificat que aquesta construcció tindria anteriorment, aspecte que es pot deduir per la presència d’una espitllera tocant el sostre de la roca, des d’on es pot vigilar tot el camí d’accés a la casa. A la part més inaccessible del cingle, hi ha una dependència coneguda amb el nom de la presó. Al peu del camí, hi ha una altra balma amb un tancament de pedra seca. El sector més arcaic queda completat per unes arcades de caràcter medieval.” (Wikipèdia)

RECORREGUT

Acompanyats
Si vols anar de pressa, camina sol; si vols anar lluny, vés acompanyat”. (Proverbi africà)
La Covid-19 imposa restriccions i precaucions en aquest any malastruc. Avui els alliberats d’entre setmana eren quatre. En Miquel, en Jordi, en Xavier i esporqueret han pogut trobar un foradet entre setmana.

Des del Centre d’Informació (aparcament) es travessa aquest llogaret en direcció a l’església del poble. Les primeres hores del matí, sense gaire trull, és el millor moment per admirar els racons singulars d’aquesta vila. Aquesta primera aproximació ens portarà a l’església de Sant Martí, una fita obligada. Des del portal romànic de l’església cal baixar i entrar a la Riera de Nespres i caminar, a mà esquerra, en direcció a la Font de l’Era. El sender SL-C 69 s’enfila per la carena en direcció al Coll d’Estenalles. Girant la vista enrere es poden contemplar unes excel·lents panoràmiques de Mura que desperta lentament amb els primers raigs del sol poruc de desembre. El camí guanya altura constantment i, arribats al Turó dels Ducs, el sol ja ha perdut la timidesa matinera. Aquest indret, el punt més elevat de la ruta, ofereix panoràmiques espectaculars.

📸 Galeria: 10 imatges espectaculars de Mura i voltants (fotos: Jordi Torelló)

▶️ (TRAM 1) Mura – El Castellot – Font del Cargol – Turtó dels Ducs: Aquest primer tram, travessant el poble de Mura en direcció a l’Església de St. Martí és força agraït; el sender local és de bon fer. Des de l’església es baixa a la Riera de Nespres en direcció a la Font de l’Era; el sender local SL-C 69 s’enfila en direcció al Coll d’Estenalles.

Montserrat des del Turó dels Ducs

El sender va guanyant altura i, girant la vista enrere, es pot observar la panoràmica de Mura; el poble queda allà baix, enclotat. Les vistes des del sender són cada cop més amples. Un cop superat el roc del Castellot, la Font del Cargol i la cruïlla que porta a les Coves de Mura, s’arriba aviat al Turó dels Ducs. Aquest és el punt més alt del tresc, 820 m, des del qual s’albiren panoràmiques excel·lents del Montcau, els Pirineus i també Montserrat. Un indret per aturar el pas i contemplar la natura.

▶️ (TRAM 2) Turó dels Ducs – Font Cendreta – Les Fontetes – Puig de la Balma: Des del Turó dels Ducs, aquest tram és de baixada en direcció al Torrent dels Codolosos. Es gira en direcció nord-oest per un corriol només evident per una humil fita de pedres. Baixada ràpida i caldrà estar atents a la següent fita de pedres, a mà dreta, que indica el viarany que ens portarà a la Font Cendrera. Es camina pel marge esquerre del torrent fins que el viarany, ara més evident, travessa el torrent.

Masia Puig de la Balma

Pel marge dret s’arriba aviat a Les Fontetes, intersecció amb la pista forestal que, a mà dreta, ens porta directament al Puig de la Balma. Aquesta masia és certament singular, tota ella a resguard d’una balma immensa; una masia amb tradició de vint-i-sis generacions. L’enclavament és espectacular.

▶️ (TRAM 3) Puig de la Balma – Creu de la Vila – Mura (per l’escola): El camí des del Puig de la Balma a Mura no presenta cap entrebanc; ben senyalitzat amb senyals verticals porta a la Creu de la Vila. Des d’aquest punt, Mura està a un tir de pedra. Bones panoràmiques del poble. En la cruïlla per baixar al poble per la Font del Formatget, girarem a mà esquerra per arribar a Mura entrant per l’Escola Vall de Néspola. Es pot travessar la riera pel costat de la mateixa escola. Arribar a la zona d’aparcament és qüestió de minuts. Val la pena fer un vol de migdia per aquest llogaret ple de sort, encant i racons sorprenents.

▶️ Vegeu detalls del recorregut (mapa de ruta, km, desnivells, temps invertit, imatges, descripció per trams, etc.) a rutes wikiloc esporqueret: MURA – TURÓ DELS DUCS – PUIG DE LA BALMA – MURA (Mura, El Bages, Serra de l’Obac, Barcelona)

6 thoughts on “MURA – TURÓ DELS DUCS – PUIG DE LA BALMA – MURA (Mura, El Bages, Serra de l’Obac, Barcelona)

 1. Gràcies per compartir. Per mi va ser una troballa, tant el poble de Mura com la balma, el restaurant i el museu del Puig de la Balma. És un raconet que es visita poc i que val molt la pena.

  El dl., 18 de gen. 2021, 16:25, esporqueret va escriure:

  > esporqueret posted: ” MURA i rodalia – Tresc circular – 16 desembre 2020 > Mura, Talamanca i Rocafort; tres pobles de mala mort; així figurava la dita > popular en l’imaginari col·lectiu de la contrada. Tanmateix aquesta dita es > capgira totalment quan fas un tomb per Mura, una ” >

  M'agrada

 2. Quin apunt més genial! Quin blog tan acurat!!! Moltes felicitats, Julià!

  El 18 gen 2021, a les 16:25, esporqueret va escriure:

  
  esporqueret posted: ” MURA i rodalia – Tresc circular – 16 desembre 2020 Mura, Talamanca i Rocafort; tres pobles de mala mort; així figurava la dita popular en l’imaginari col·lectiu de la contrada. Tanmateix aquesta dita es capgira totalment quan fas un tomb per Mura, una “

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.