BARRAQUES DE PEDRA SECA (Vilanova d’Espoia, Capellades, Anoia, Barcelona)

BARRAQUES DE PEDRA SECA – MUNTANYA DE VILA-SECA, Vilanova d’Espoia, Anoia, Barcelona (31 octubre 2022)

Tresc matinal pels voltants de Vilanova d’Espoia, a uns 3 km de la vila de Capellades (comarca de l’Anoia) per passejar per la història, les vinyes, els boscos mediterranis i les incomptables barraques de la muntanya de Vila-seca i voltants. S’han comptat fins a 24 barraques, al pas dels caminants (però n’hi ha més!), i se’ls ha batiat seguint diversos paràmetres no gaire rigorosos (llicència d’EsPorqueret). Les barraques d’aquest indret són testimoni de l’activitat agrícola intensiva dels segles XVIII i XIX. Avui dia el bosc de la muntanya de Vila-seca ja ha reclamat el seu territori de sempre.

Barraca d’en Tonet (Vilanova d’Espoia)

Vilanova d’Espoia és un llogaret situat sobre un turó que fou fundat pels senyors de Claramunt pels voltants del segle XII. La ruta s’inicia dins el mateix nucli urbà, entre l’església de Sant Salvador i la barraca d’en Tonet. El visitant imagina que la barraca d’en Tonet és un homenatge a les generacions de pagesos que van conrear i donar vida a la contrada. Aquest és un recorregut relativament curt per la muntanya de Vila-seca amb l’objectiu d’albirar i explorar la munió de barraques de pedra seca que apareixen en aquest entorn. El fet que la majoria d’aquestes barraques estiguin ara ubicades dins zona boscosa fa pensar que, durant els segles XVIII i XIX, gran part d’aquest indret muntanyós eren vinyes i terres de conreu. Algunes barraques es troben en estat ruïnós o quasi; d’altres, força ben conservades. En aquesta ruta se n’han pogut observar de prop fins a 24, però se n’han albirades més d’espargides per la zona boscosa.

BARRAQUES DE PEDRA SECA

Fins fa poques generacions, la mobilitat es feia a peu o amb carro. Les distàncies que avui ens semblen curtes i irrellevants, eren molt importants fins fa quatre dies. Quan s’anava al tros o a la vinya el pagès s’hi passava la jornada. Per tant, disposar d’una barraca o caseta per guardar quatre eines, fer un mos a recer al migdia i una becaina o refugiar-se en cas de mal temps era cabdal per no haver de tornar al mas amb la feina a mig fer.

La barraca (foto adaptada de: La Culla)

De temps immemorial, a la conca mediterrània es feia servir la pedra seca per a tota mena de construccions: parets, ponts, aqüeductes, pous de glaç, tines cobertes (vinyes) casetes i barraques. La majoria de barraques de la contrada són de planta circular; tanmateix, també se’n feien de quadrades i rectangulars. Les parets de la barraca solen ser molt gruixudes, per raons òbvies. El sostre sol tenir forma cònica, fet amb pedres planes; aquestes pedres es disposen en forma inclinada per expulsar l’aigua en dies de pluja. El tancament del sostre se solia fer amb una pedra plana; de vegades es podia deixar una petita obertura que feia funcions de xemeneia si es volia fer foc dins la barraca i també d’enllumenament natural. Aquest petit forat se solia tapar amb una pedra per fora. El toc final de força barraques consistia en el cobriment de la volta amb terra i bulbs de lliri. Aquest cobriment oferia aïllament i els bulbs dels lliris proporcionaven consistència a la capa d’aïllament. Com es pot inferir, en temps primaveral les barraques així enllirades oferien un toc de color mediterrani ben vistós.

DADES

ℹ️ Acompanyats
Avui hem gaudit del camí: Assumpta (guiatge GPS-Wikiloc) i EsPorqueret.

ℹ️ Aproximació (Vilanova d’Espoia)
Per l’autovia A2, des de Barcelona, fins a la sortida 559. Enllaçar amb la C-15, direcció a Capellades. Enllaçar amb la C-244, abans d’entrar a Capellades, per enllaçar posteriorment amb la BV-2135, que porta directament a Vilanova d’Espoia. El tram de carretera entre la C-15 i la C-244, pels afores de Capellades, és un xic complicat si no es fa ús del GPS. La millor solució que s’ha trobat ha sigut la següent:
Adreça GPS: La Pedra Dret – 08789 Vilanova d’Espoia (monument del poble).
GPS: https://goo.gl/maps/fpPpwBjCcRvhqz4T7

ℹ️ Lloc d’inici i final de ruta
Entre l’església de Sant Salvador i la barraca d’en Tonet. S’hi pot arribar en cotxe, entrant pel carrer Major, i hi ha lloc per aparcar, just sobrepassada l’església.

RECORREGUT

Llogaret de Vilanova d’Espoia

ℹ️ Senyalització de la ruta
No hi ha senyalització per a aquesta ruta. Un bon mapa o el GPS són imprescindibles. La idea és observar de prop la munió de barraques que, temps enrere, servien d’aixopluc i estalvi d’eines agrícoles.

Barraca perfecta (11, de ruta)

ℹ️ Itinerari
Aquest itinerari no senyalitzat s’inicia dins el nucli urbà al final del carrer Major, entre l’església de Sant Salvador i la barraca d’en Tonet (barraca restaurada). Des d’aquí, en direcció a Capellades,  un corriol de baixada ens porta cap a la zona boscosa. Ben aviat s’arriba a les faldes del bosc de la muntanya de Vila-seca. A partir d’aquí, amb l’ajuda del GPS, es pot seguir aquest circuit de manera fàcil i sense grans complicacions. Només cal tenir present que, en alguns llocs, s’ha hagut de sortir uns quants metres del camí per poder arribar a una barraca determinada i poder observar-la de prop; algunes barraques seran visibles dins el bosc des del mateix camí. Altrament, tot el recorregut es fa per pistes de terra o corriols per dins del boscatge. En general, si no se surt de pista o corriol, tot el recorregut és de força bon fer.
Ruta Wikiloc
Vegeu detalls del recorregut (mapa/gps, km, desnivells, temps invertit, imatges, descripció per trams, etc.) a rutes Wikiloc d’esporqueret: BARRAQUES DE PEDRA – MUNTANYA DE VILA-SECA
📷 Galeria – Barraques: exteriors
📷 Galeria – Barraques: interioritats

Salut i natura,
EsPorqueret

WEBGRAFIA – Per saber-ne més

● Andreu, A. (2018). L’art de la pedra seca i les barraques de vinya. Cupatges.cat. Vins i gastronomia a la xarxa. Naciódigital. (Reportatge).
Rescatat, 1 novembre 2022, de: https://www.naciodigital.cat/cupatges/noticia/5571/art-pedra-seca-barraques-vinya
– Descripció i història
– Rutes de la pedra seca

● Bricollé, D. (2022). Per què es planten lliris sobre les barraques de vinya? Regió7.cat.
Rescatat, 1 novembre 2022, de: https://www.regio7.cat/bages/2022/05/24/per-planten-lliris-les-barraques-66488139.html

● La Culla. (s. d.). Les construccions de pedra seca. Aprofitament dels materials geològics. CdA del Bages, La Culla. Manresa. Generalitat de Catalunya, Departament d’Educació.
Rescatat, 1 novembre 2022, de: http://www.xtec.cat/~jgirabal/materialsgeolo/pedraseca.pdf
– Descripció de la barraca: elements, tipus, complements, etc.

● Observatori i Paisatge de Catalunya. (2022). La pedra seca a Catalunya. Paisatges de pedra seca. Dossier.
Rescatat, 1 novembre 2022, de: http://www.catpaisatge.net/dossiers/pedra_seca/cat/presentacio_catalunya.php
– Descripció de varietat de “barraques” per a l’activitat agrícola i ramadera.

● Viquipèdia. (2022). Barraca de vinya. Viquipèdia. L’enciclopèdia lliure.
Rescatat, 1 novembre 2022, de: https://ca.wikipedia.org/wiki/Barraca_de_vinya
– Descripció i tipus.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.