SOLDEU, A PAS LENT (Soldeu, Parròquia de Canillo, Andorra)

Estany del Siscaró – SOLDEU, A PAS LENT (Soldeu, Parròquia de Canillo, Andorra, 15-21 agost 2021)

Soldeu, a l’extrem nord-est d’Andorra i allunyat de l’agitació ambiental de les grans urbs, encara és un poble tranquil en ple estiu. Aquest poblet, situat a 1.800 m d’altura i en plena alta muntanya, és un lloc quasi ideal per escapar de la calor humida i enganxosa de cotes més baixes; ni que més sigui durant unes poques jornades. Per als trescadors, un petit paradís.

Pedro Tapia, trescador consagrat

Soldeu porta a la ment neu i gent. A l’estiu, però, és temporada baixa a Soldeu. El veïnat ofereix una munió d’al·licients per als amants de la natura, a ritme lent i relaxat, ja sigui a ple sol de les solanes o buscant l’ombra generosa de les obagues. Per als caminants, ofereix el repte dels desnivells pronunciats i rutes espectaculars, curtes o llargues, sovint poc freqüentades. Per a tothom, ofereix un escenari bucòlic o feréstec; de mirada curta o llarga, de grans panoràmiques o racons recòndits; sempre a gust d’aquells que gosen exclamar, com ho feia l’agustí fray Luis …

¡Qué descansada vida
la del que huye el mundanal ruido,
y sigue la escondida
senda, por donde han ido
los pocos sabios que en el mundo han sido!
Oda I. Oda a la vida retirada, Fray Luis de León (1527-1591)

¡Oh campos verdaderos!
¡Oh prados con verdad frescos y amenos!
¡Riquísimos mineros!
¡Oh deleitosos senos!
¡Repuestos valles, de mil bienes llenos!
Oda VIII. Noche serena, Fray Luis de León (1527-1591)

N.B. 1
● Versos dedicats a Pedro Tapia, bon amic i gran trescador que, des d’aquest mes d’agost, ha iniciat nous projectes vitals. Salut i natura, Pedro.
N.B. 2
● Trobareu més detalls sobre la contrada de Soldeu a SOLDEU A L’ESTIU.

DADES

➡️ Aproximació
● Punt de trobada:
Soldeu, a l’hotel Soldeu Maistre; just a tocar de l’Oficina d’Informació. Per arribar-hi, des de la Seu d’Urgell, caldrà travessar pràcticament tota Andorra. Tanmateix, avui en dia, el trajecte per Andorra és de bon fer, ja que s’ha desviat la carretera general dels centres urbans més densificats.

➡️ Avituallament
Un tresc matinal no sol presentar problemes d’avituallament en ruta. Les rutes aquí presentades es poden programar com a matinals; tanmateix, depenent de la condició física de cadascú, caldrà decidir entre el format matinal o una jornada més tranquil·la -slow mountain- i amb alguna aturada per reparar forces.

Hotel Soldeu Maistre

Hotel Soleu Maistre: Hotel Soldeu Maistre, carretera General de França, AD100 Soldeu, Andorra
Hotel familiar. Dolors, Josep Lluís, Teresa, el servei de neteja i restauració; tots eficients i d’extrema amabilitat. Net i polit. El preu d’allotjament és molt competitiu; l’estiu és temporada baixa. Ofereix aparcament, però només per a uns pocs cotxes. Es pot esmorzar des de les 7.30 h (amb opció de fer-ho un xic abans). Això vol dir que si surts caminant des de l’hotel o des d’un lloc proper, es pot iniciar el tresc no més tard de les 8.15 h i evitar així el sol tòrrid de passat migdia. El sopar és servit entre les 20.00 i les 22.00 h. Les begudes dels àpats s’abonen a part.

Restaurant Borda del Rector: Carretera General, Ctra. de la Vall d’Incles, AD100, Andorra
La situació d’aquest restaurant és ideal quan es finalitza una matinal a la Vall d’Incles. Cuina casolana, de la terra. Servei amable i excel·lent. Un lloc apropiat per fer un àpat després d’un tresc matinal per la contrada. És un restaurant excel·lent en més d’un sentit; el preu de l’àpat n’és un d’ells. Tanmateix algun dia el trescador pot estar disposat a fer un petit extra!

RUTES CIRCULARS DES DE SOLDEU

Riu Siscaró

Des del mateix nucli urbà de la vila s’han programat cinc rutes circulars amb la intenció d’estalviar temps de transport. Totes aquestes rutes s’inicien des del mateix lloc: entre l’entrada de l’hotel Soldeu Maistre i l’Oficina d’Informació de Soldeu, just a tocar de la carretera general (CG-2).

No era la intenció abastar una gran extensió de territori, sinó reconèixer només el de l’entorn més immediat. Anar a peu, per a molts encara, és un excel·lent mitjà de coneixement i gaudi del territori que trepitgem. Totes les rutes són circulars. Totes les rutes admeten petites variants, depenent de si es volen programar com a matinals o de tota una jornada. Totes les rutes ofereixen al·licients específics i trepitgen només la contrada de Soldeu / Canillo, Parròquia de Canillo, Andorra.

➡️ RUTA 1 – Soldeu – Golf Soldeu – Refugi Ribaescorjada – Canillo – Camí del Gall-Soldeu
Aquesta ruta és un xic llarga per fer-la com una matinal. Per fer-la matinal, es recomana la ruta 5. Si es fa en jornada sencera, el locus amoenus per fer un mos de migdia podria ser Canillo.

➡️ RUTA 2 – Soldeu – Refugi i estany Cabana Sorda – Estany d’Anrodat – Vall d’Incles – Soldeu
Aquesta circular espectacular és també recomanable fer-la en una jornada sencera; a pas més lent, per gaudir més de l’entorn. Si es fa en jornada sencera es pot inclús afegir el repte de pujar a l’estany de l’Isla (des de l’estany d’Anrodat). El locus amoenus per fer aturada i mos podria ser un dels estanys (Anrodat o Isla, si s’hi arriba).

Camí del Gall

➡️ RUTA 3 – Soldeu – Pas de les Vaques – Estanys del Siscaró – Soldeu
És una ruta circular per fer-la entre finals de juny i principis de juliol, si es vol gaudir de l’espectacular floració del neret (tram 3). La pujada sostinguda al Pas de les Vaques té el seu repte físic, però és molt progressiva i sense trams amb pendent extrema o dificultat tècnica. Si es programa per a jornada sencera, l’estany gran del Siscarò seria el locus amoenus per l’aturada i mos.

➡️ RUTA 4 – Soldeu – Pas de les Vaques – Estanys del Siscaró i Canals Roges – Refugi del Siscaró – Baladosa – Soldeu
Aquesta ruta es va programar per a tot el dia. Tota ella és un espectacle ininterromput. El locus amoenus triat va ser el refugi de la Cabana del Siscaró; hi ha un punt d’aigua. El tram des del pont i font del Travenc a la Baladosa és un xic força concorregut.

➡️ RUTA 5 – Soldeu – Camí del Gall – Refugi de Ribaescorjada – Soldeu
Aquesta circular combina el famós Camí del Gall (de baixada, en direcció a Canillo) amb l’ascensió ràpida al refugi lliure de Ribaescorjada per un bosc de pi negre frondós i ombrívol. El refugi és un diminut edifici, força ben equipat i conservat, al costat del domini de pistes d’esquí Grandvalira – El Tarter. Des del refugi, travessant pel mig de les instal·lacions d’esquí, la tornada a Soldeu segueix per pista de terra; és ràpida i fàcil.

📷 Grans panoràmiques

📷 Els estanys

FLORA D’ALTA MUNTANYA

Flor del vent (Anemone alpina L.)

A l’alta muntanya, la gran floració es va acabar passat mitjà juliol. Ja no es pot admirar la bellesa i elegància del marcòlic groc (Lilium pyrenaicum), per exemple. Tanmateix, sempre es troben plantes que fan una floració fascinadora més tardana que sorprèn i atrapa els ulls del caminant. Entenimentats i neòfits no deixen d’admirar les clapes aïllades de tora blava (Aconitum napellus L.) o tora pirinenca (Aconitum vulparia Rchb); són bellament cridaneres, però ningú mai no les toca; la seva toxicitat és força coneguda i totalment dissuasiva. És època en la qual la flor del vent (Anemone alpina L.) està de carnestoltes; les seves flors s’han tapat la cara amb una perruca espaterrant, però que no desmereix la seva bellesa. Allí estan, a les àgores dels prats alpins, de celebració. I d’entre els cards i calcides, cal destacar la bellesa de la flor del card nutant (Carduus nutans L.) i l’elegància de la flor de la carlina (Carlina acanthifolia) i la cardiguera (Carlina acaulis L.). Efectivament, són totes elles vulgaritats botàniques; tanmateix, vulgaritats que donen pinzellades de color i gran bellesa als prats alpins i alegren el pas esforçat dels trescadors.
🌼 Galeria de bellesa floral d’agost

Salut i natura,
EsPorqueret

BIBLIOGRAFIA – WEBGRAFIA

● Andorra Turisme. (2018). Camins d’Andorra. Turisme d’Andorra, 3a edició. Amb col·laboració dels Comuns.
És un recull de 66 itineraris. Cada itinerari és una fitxa separada i numerada.
Els recorreguts estan marcats sobre el terreny amb diferents marques en pintura o amb rètols de fusta que trobarà a la llegenda d’aquest recull. Hem intentat que les fitxes siguin pràctiques i manejables, amb dades concretes sobre les característiques de l’itinerari, una detallada topoguia i abundant informació gràfica. (nota d’autor).

● Baracetti, Michel. (s. d.). Guia de plantes d’Andorra. Estatges montà, subalpí i alpí. Comú d’Encamp, Encamp, Andorra.
Aquesta guia està dissenyada perquè pugueu reconèixer els hàbitats i les plantes vasculars d’Andorra, i per explicar-vos una mica la història i de l’ús que se’n feia en el passat o que encara se’n fa ara. He optat per presentar les diferents espècies seleccionades per hàbitats. En efecte, els botànics s’han adonat que les condicions físiques del medi (altitud, orientació, pendent, temperatura, l’aigua, el substrat, roca subjacent…) determinen la presència o l’absència de les diferents espècies. … (nota de l’autor).

● Figuera, M., et al. (2018). Mapa i guia excursionista i turística. Andorra. Comapedrosa, Engorgs, Juclà, Pessons, Tristaina. Alpina 40. Editorial Alpina, SL. Escala 1:40.000
Aquest mapa és d’utilitat per fer-se una idea general del territori i la contrada que es trepitja. Tanmateix, no ofereix el detall que el trescador necessita i troba en un mapa 1:25.000.

● Imperdibles. (2018). Andorra – Soldeu – Obaga d’Incles – Estanys del Siscaró – Pas de les Vaques – Soldeu. Ruta Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/andorra-soldeu-obaga-dincles-estanys-del-siscaro-pas-de-les-vaques-soldeu-28792567

4 thoughts on “SOLDEU, A PAS LENT (Soldeu, Parròquia de Canillo, Andorra)

  1. És un plaer llegir els teus apunts, tan complets (els apunts complementaris com en aquest cas l’anterior “Soldeu a l’estiu”, la descripció floral o les referències poèticas, en són una mostra), rigorosos (bibliografia i enllaços externs, p.e.) i, per descomptat, útils (rutes, parades, imatges, enllaços interns…). Bravissimo!

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.