LA VALL D’OLZINELLES (Sant Celoni, Vallès Oriental, Barcelona)

Forns de  Pega – LA VALL D’OLZINELLES (Sant Celoni, Vallès Oriental, Barcelona) – 11 setembre 2021

La Vall d’Olzinelles, al vessant obac del massís del Montnegre, és un indret singular. Una vall per gaudir del medi natural, del seu paisatge i del seu valor botànic. Entre plataners monumentals, arbres singulars i bosc d’alzines i sureres, aquest tresc circular i de bon fer és ideal per fer un bany de bosc.

El nom d’Olzinelles sembla que té el seu origen en una antiga vil·la romana, la vila d’Elzinelles, que marcava el límit oriental de la vall. Aquest topònim és una referència clara a l’abundància d’alzines de la contrada i que, encara avui, es poden veure. Les alzines sureres (Quercus suber), amb els seus troncs despullats del suro i vermells, són un atractiu per al caminant en el darrer tram d’aquesta entretinguda ruta.

DADES

Les sureres (Quercus suber)

➡️ Aproximació
Punt de trobada
Can Draper (Masia, prop de Sant Celoni), amb lloc per aparcar.
Com arribar-hi
Des de la sortida 11 de l’AP-7 cal anar en direcció al centre de Sant Celoni. Abans d’entrar a la població, arribats a la segona rotonda, es veurà l’indicador a Olzinelles per la BV-5112. Cal agafar aquesta sortida de la rotonda (2a sortida a mà dreta) i travessar el pont sobre el riu Tordera; passat el pont, girar a mà esquerra vora l’autopista i continuar per pista de terra fins a trobar el pas soterrat (a mà dreta) per travessar a l’altra banda de l’AP-7. Passada l’AP-7, continuar a mà esquerra, per pista de terra. Can Draper està a uns 300 m. Hi ha lloc (poc) per aparcar; tanmateix, hi ha més lloc per aparcar -si es continua per la pista- un cop sobrepassat Can Draper.

També s’hi pot arribar en tren. Des de l’estació de Sant Celoni a Can Draper hi ha 1 quilòmetre i mig, aproximadament.

Plataners monumentals (bassa Aranyal)

➡️ Avituallament
Bar de l’Estació (Sant Celoni)
Al bar de l’estació, sempre obert a primera hora, si pot entrar sense haver d’entrar a l’estació.
Punt d’aigua
La ruta es pot programar com un tresc matinal. Cal portar aigua i, si es vol, quelcom per fer un mos de reforç durant el tresc. Les fonts de la Pega i del Rector estaven seques. La font de l’Aranyal rajava (km 7 de ruta).
Àpat en ruta
S’ha programat un tresc a pas lent, per gaudir del bany de bosc, amb la idea de fer l’àpat en ruta. Depenent de les hores i ritmes dels trescaires, hi ha diversos indrets per fer una aturada per a l’àpat. Un dels més adequats seria la font de l’Aranyal, un desviament a mà dreta quan s’arriba al cedre de Can Valls; hi ha un punt d’aigua i el lloc és amable, recollit i ombrívol. Avui, però, l’àpat s’ha fet a un quilòmetre abans de l’arribada al final del recorregut, en la zona del Sot de la Remor. Hi ha una plantació de plataners just a mà dreta del camí; un lloc apropiat per passar una estona agradable a l’ombra.

Senyalització – SL-C 79

➡️ Senyalització
Aquest tresc circular segueix sempre el sender local SL-C 79 (marques blanques i verdes). Tota la ruta està molt ben senyalitzada. Hi ha senyals verticals indicadors i direccionals en abundància en tots els trams i també plafons explicatius d’indrets i llocs històrics i arbres monumentals. Es pot seguir amb tota facilitat.

➡️ Llocs i punts d’interès
Els llocs d’interès d’aquesta ruta són nombrosos i freqüents; també molt ben senyalitzats. Formen part de l’atractiu d’aquest tresc tant popular com entretingut:

Església de Sant Esteve

– Roure de Can Draper i pedres saleres
– Pou de glaç de Can Draper
– Pont de Can Plana
– Pollancre d’Olzinelles (27 m altura – 2,83 m perímetre)
– Conjunt d’interès de LA PEGA (Can Valls): forns de pega, alzina, antiga font, basses i plataners (indret d’aplecs de la gent de la contrada, temps enrere)
– Font del Rector
– Església de Sant Esteve d’Olzinelles
– Roure del Quintà (desaparegut per ventada; ara creixen els seus fills)
– Bassa, plàtans i font de l’Aranyal
– Cedre de Can Valls
– Conjunt del Pont de l’Aranyal (plàtans i faig)
– Fals aladern de Can Valls
– Bosc de sureres (darrer tram de la ruta).

RECORREGUT

Conjunt De-Pega per la Vall d’Olzinelles

● Itinerari
Can Draper (amb roure monumental i pedres saleres) – Pou de Glaç – Pont de Can Plana – Pollancre d’Olzinelles – Conjunt de la Pega (Can Valls: forns, alzina i font de la Pega) – Font del Rector – Església i Rectoria de Sant Esteve d’Olzinelles – Camps del Rector – Roures del Quintà – Bassa de l’Aranyal – Cedre de Can Valls – Font de l’Aranyal – Fals aladern de Can Valls – Pla de les Mines – Quatre Camins – Sot de la Remor – Can Draper.

● Acompanyats
Adopta els ritmes de la natura; el seu secret és la paciència. (Ralph Waldo Emerson)
En un entorn privilegiat i força apropiat per fer un bany de bosc, avui érem aquests excursionistes-de-pega: Assumpta (guiatge GPS), Anna, Marta i Jordi, Francesc i EsPorqueret.
📷 Galeria d’imatges: 10 instantànies

➡️ El tresc

Per la Vall d’Olzinelles …

Aquesta ruta popular per la vall d’Olzinelles transcorre, en gran part, per un paisatge excepcionalment frondós, entre alzinars i sureres, plàtans i altres arbres monumentals. És també una ruta carregada d’història; una història que va conèixer temps millors. El trescaire es troba amb racons realment interessants, tot i que la despoblació i disminució d’activitat socioeconòmica han anat minvant en els darrers lustres i es fa evident un cert aire de decadència. Vora el camí, o ben prop d’ell, es troben fonts, pou de glaç, forns de pega o la rectoria de Sant Esteve, per citar només alguns dels indrets que anys enrere funcionaven a ple rendiment. Les cases pairals (Can Draper, Can Plana, Can Valls) espargides per la vall i al voltant de l’església de Sant Esteve, són testimoni de la relació entre els humans i el medi natural des de temps immemorial. Les fonts i la riera d’Olzinelles afavorien els conreus i l’horta, però també abundaven altres recursos naturals. Una vall que fou sempre força transitada; un temps per la gent de la contrada que treballava el bosc (llenyataires, rajolers, pegaires, etc.) i, avui dia, per excursionistes-de-pega (aquest és el nostre llinatge) o trescadors de matinals a pas lent. Una ruta altament recomanable.

● Vegeu detalls del recorregut (ruta GPS, distància, desnivells, temps invertit, descripció tram a tram, imatges, etc.) a rutes Wikiloc d’EsPorqueret: LA VALL D’OLZINELLES des de CAN DRAPER (ruta circular)

Salut i natura,
EsPorqueret

BIBLIOGRAFIA / WEBGRAFIA

● Editorial Alpina (2015). Serralada Litoral. Montnegre Corredor. Parc del Montnegre i el Corredor. Escala 1:25.000. Editorial Alpina, SL.
La ruta de la Vall d’Olzinelles és tan popular que inclús està marcada en color taronja en aquest mapa!

● Sandra Ole (2015). Sant Celoni. Ruta Can Draper – Vall d’Olzinelles. Rutes Wikiloc: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/sant-celoni-ruta-can-draper-vall-dolzinelles-8663083
Aquesta ruta Wikiloc ha sigut de bona orientació durant la fase de preparació.

2 thoughts on “LA VALL D’OLZINELLES (Sant Celoni, Vallès Oriental, Barcelona)

    1. Gràcies, DEYEBRA, pel teu comentari i per llegir-me. També pel comentari sobre les fotos penjades a Google; intentaré esbrinar què pot haver passat. Les fotos són les originals i amb enllaç URL; no és normal que es vegin un pèl borroses (això és per a mi un d’aquells petits grans misteris de les TIC!).
      Salut i natura.

      M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.