PRADES, LA VILA VERMELLA (Baix Camp, Camp de Tarragona, Tarragona)

Església de Sta. Maria – Vila Vermella (Prades, Tarragona) – 24 setembre 2021

Prades, la Vila Vermella, situada en un altiplà a 950 m sobre el nivell del mar, presideix el massís muntanyós conegut com les Muntanyes de Prades. Trepitjar la contrada entre el paisatge forestal que predomina en aquest indret singular és un petit plaer dels déus; per tant, el lloc ideal per donar-se un bany de bosc pretardorenc.

Per a mi, com per a molta altra gent de casa nostra, Prades i el seu entorn muntanyenc és un indret poc conegut o poc trepitjat. Per començar, no en tenia idea del sobrenom tan ben trobat d’aquesta vila; el cognom de Vila Vermella li ve de la pedra sorrenca de color rogenc utilitzada per construir bona part dels edificis. Els ulls del visitant ho constaten només arribar a la Creu de Terme i el Portal de la Creu, per on s’accedeix a la Plaça Major i a l’església de Santa Maria. Observant l’entorn de la plaça, des de la zona porticada fins a la façana de Santa Maria, el visitant no pot eludir la idea d’estar trepitjant història. No resulta difícil d’imaginar el formigueig de traginers per aquest indret durant els segles XIII i XIV, l’època més esplendorosa de la vila, quan es programaven fins a quatre fires de ramaderia l’any. La plaça encara és el centre de reunió social, però segurament sense la bullícia i frenesia d’antuvi. Aquesta potser va ser també la mirada del poeta:

Entrada a la Vila Vermella

Si jo fos marxant a Prades
—A les boires de tardor—
Per guardar-vos de glaçades
Us donaria flassades
I caperons de castor.
I, per guarnir la pallissa,
Les figures de terrissa
On Vós vestiu de Pastor.

(J. V. Foix (1893-1987)

Actualment, l’aïllament entre muntanyes sembla donar a la vila un cert aire de suspensió en el temps.

DADES

➡️  Aproximació

Com arribar a Prades (des de la zona nord del país)
Si es viatja des de la meitat nord del país i es vol estalviar temps i revolts, la recomanació és arribar per la via més ràpida a Montblanc, l’Espluga de Francolí o Vimbodí. De Montblanc a Prades, per aquesta ruta, es tarden uns 30 minuts en condicions normals. La ruta seria: AP-2 fins a Montblanc – N-240 a l’Espluga de Francolí i Vimbodí – TV-7004 en direcció a Vilanova de Prades – TV-7005 + T-700 a Prades.
Punt de trobada (inici del tresc)
Plaça Major i església de Santa Maria
Finalització
Creu de Terme i església de Santa Maria

➡️ Avituallament

Ermita de l’Abellera

Hotel Restaurant La Botiga
Aquest hotelet, situat a la mateixa Plaça Major, és força avinent per fer-hi un parell de nits. Les habitacions que donen a l’exterior són les més recomanables; les interiors són un xic petites. En règim de mitja pensió es pot gaudir de la cuina tradicional catalana. L’atenció és molt amable. Tanmateix, però, cal mentalitzar-se que els ritmes de la vila no solen ser semblants als dels urbanites accelerats; el temps d’espera per ser servit a taula és considerable, per no dir un xic massa llarg.
Altra oferta d’allotjament
De fet n’hi ha, però no és abundant. La recomanació és fer una reserva en temps.

➡️ Senyalització: Tresc Prades-Tossal de la Baltasana
La primera meitat del tresc, fins a la font del Mas d’en Pagès (km 5), no ofereix cap problema seriós d’orientació; segueix la ruta del GR 171, direcció N. Així i tot, sembla que s’ha modificat la ruta des de la sortida de Prades fins a l’entrada en el bosc i en aquest curt tram urbanitzat els senyals no són evidents. Quan es deixa el GR 171, després de la font del Mas d’en Pagès, ja són figues d’un altre paner. Tot i que en algunes cruïlles hi ha un senyal vertical que indica la direcció a Prades (que són d’agrair), hi ha altres interseccions en les quals no es pot endevinar la ruta a seguir en direcció a les ermites. S’agrairia un senyal vertical que digués “A Prades per les ermites”, per exemple. Per tant, el GPS és necessari per encertar la direcció en algunes interseccions d’aquest tram de ruta. Val a dir que, un cop arribats a l’ermita de l’Abellera (km 10) el sender a la Vila Vermella és prou evident.

RECORREGUT

Entre pi roig i roure reboll

Itinerari
Prades (Plaça Major) – Tossal de la Baltasana – Font del Mas d’en Pagès – Roca del Gringol – Bassa del Celestino – Coll del Serafí – Mas del Teodoro – Ermita de l’Abellera – Ermita de Sant Roc – Ermita de Sant Antoni – Prades (Plaça Major).

➡️ El tresc
Aquest tresc circular és, possiblement, el més adient per fer una primera aproximació a aquesta contrada singular. La ruta ofereix dos atractius singulars. En el primer tram del recorregut, per una banda, es fa la descoberta del roure reboll (Quercus pyrenaica Willd.) Aquesta és un dels pocs indrets de Catalunya on se’l pot contemplar en tota la seva esplendor. Per altra banda, ja en el terç final de l’itinerari, es pot admirar la devoció ancestral de la gent de la contrada passant per tres ermites situades a poca distància entre elles i properes a la vila de Prades. L’ermita de l’Abellera és un indret ben conservat sota un penya-segat impressionant. Ruta altament recomanable.

● Vegeu detalls del recorregut (ruta GPS, distància, desnivells, temps invertit, descripció tram a tram, imatges, etc.) a rutes Wikiloc d’EsPorqueret: PRADES – TOSSAL DE LA BALTASANA – 3 ERMITES – PRADES

● Galeria d’matges: Vila Vermella – Plaça Major

Salut i natura,
EsPorqueret

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.