SOLDEU A L’ESTIU (Soldeu, Parròquia de Canillo, Andorra)

VALL D’INCLES (Soldeu, Andorra) – Camí del Siscaró, 6 juliol 2021

En general solem associar el nom d’Andorra amb neu, esquí i, pels aficionats a l’esport del shopping, compres a preus competitius i poder exhibir després el trofeu de la ganga. Això sol passar a l’hivern, temporada alta a Andorra. L’estiu són figues d’un altre paner.
Andorra va a pas lent, a l’estiu. Aquelles avingudes blanques plenes d’esquiadors que formiguegen amunt i avall durant l’hivern ara són buides i pelades; algunes, vestides de verd, són un delit per als ramats de vaques que estiuegen per les zones altes de les muntanyes. Els llogarets també ofereixen una imatge diferent; els blocs d’apartaments i hotels a mig gas, com a molt. No hi ha masses de gent al carrer. Aquesta és la raó, i no una altra, per la qual aquest trescador sol considerar l’època estiuenca per fer una escapada a aquelles valls pirinenques. Valls, cims i vegetació ofereixen un espectacle que cal trescar i admirar. Un dels llocs preferits dels qui defugim el trull de les multituds. Aquest cop, a inicis de juliol, l’exuberància de flora alpina és un al·licient afegit. I ja posats, recalarem el més lluny possible de connotació urbana. Soldeu, llogaret fronterer amb França, lluny del centre d’Andorra. ha sigut el locus amoenus escollit.

SOLDEU – VALL D’INCLES

És un fet que la història recent de Soldeu s’escriu amb neu. Tanmateix aquest llogaret, apartat del soroll mundanal a l’estiu, encara guarda vestigis d’un temps sense turistes. Just a sobre i ben prop del centre d’informació, ben al mig del centre urbà, hi ha una borda amb cabres i ovelles. Durant el dia s’enfilen muntanya amunt i, a posta de sol, el pastor ja amb una edat i una bossa plena de bocins de pa endurit les crida a retirada. Acudeixen encantades i, amb gest delicat, amb la boca li prenen el bocí que els hi ofereix. Deu ser com les postres del dia per a cabres i ovelles; es mengen el pa amb delit. Així, sense presses ni retrets, les fa passar cap a la borda, al centre urbà, amb el ritual de reclams guturals i veus que sol fer un pastor. Preguntat per si la gent -turistes- no protestava per haver de compartir l’espai amb les cabres ell respon, sense pensar-s’ho gaire: nosaltres vivíem aquí abans que ells! Escena ben bucòlica que recorda un temps que no tornarà.

Entorn de Soldeu: neret en floració i núvol per fer bonic

Soldeu, que no arriba a les 1000 ànimes, és l’últim nucli urbà just abans d’arribar al Port d’Envalira i forma part de la parròquia de Canillo (a Andorra, una parròquia -municipi, a casa nostra- és la primera i darrera instància administrativa per sota del Govern d’Andorra); les altres sis parròquies són: Encamp, Escaldes-Engordany, Sant Julià de Lòria, Andorra la Vella, la Massana i Ordino. La situació de Soldeu, a l’entrada de la Vall d’Incles, és ideal per programar trescs espectaculars i diversos. Ja ho va escriure, en mots més poètics que els meus, mossèn Cinto Verdaguer anys enrere (1883): Les Valls d’Ordino i Incles són més plenes d’harmonia de somni i de misteri al raig que hi deixa caure l’hemisferi a la serena de qui cova al món (“Canigó”).

La Vall d’Incles és un dels paratges naturals més bonics que es pot visitar. Una vall d’origen glacial, com delata la seva forma d’u, que permet gaudir de la bellesa del paisatge alpí. Les pastures es combinen amb algunes bordes aïllades i la flora és d’una abundància i vistositat que no té gaire a envejar a la vall d’Eina (Alta Cerdanya), per posar-la d’exemple, o a altres valls alpines. A mitjans de juny i juliol és el moment ideal per gaudir de tot l’espectacle. Aquesta vall és l’inici d’itineraris emblemàtics per als trescadors. És una vall de poc més de tres kilòmetres i es pot visitar des d’un camí paral·lel a la carretera conegut com el Camí de l’Obac; camí de passejada de petits i grans. Per a aquells més agosarats o exigents, aquest Camí de l’Obac pot ser la culminació afegida als 7 km del Camí del Gall que es pot iniciar a Canillo (partint de l’Oficina d’Informació), amb arribada a Soldeu i connexió amb el Camí de l’Obac (Vall d’Incles).

DADES

➡️ Aproximació
● Punt de trobada:
Soldeu, a l’hotel Soldeu Maistre; just a tocar de l’Oficina d’Informació. Per arribar-hi, des de la Seu d’Urgell, caldrà travessar pràcticament tota Andorra. Tanmateix, avui en dia, el trajecte per Andorra és de bon fer, ja que s’ha desviat la carretera general dels centres urbans més densificats.

➡️ Avituallament
Un tresc matinal no sol presentar problemes d’avituallament en ruta. S’han fet tres sortides matinals espectaculars.

PUM i més… (Foto: Jordi Torelló)

Hotel Soleu Maistre: Hotel Soldeu Maistre, carretera General de França, AD100 Soldeu, Andorra
Hotel familiar. Net i polit. El servei és d’allò més amable i els preus són raonables. Ofereix aparcament, però només per a uns pocs cotxes. Es pot esmorzar des de les 7.30 h. Això vol dir que si surts caminant des de l’hotel o des d’un lloc proper, es pot iniciar el tresc entre no més tard de les 8.30 h i evitar així el sol tòrrid de passat migdia. El sopar és servit entre les 20.00 i les 22.00 h. Les begudes dels àpats s’abonen a part.

Restaurant Borda del Rector: Carretera General, Ctra. de la Vall d’Incles, AD100, Andorra
La situació d’aquest restaurant és ideal quan es finalitza una matinal a la Vall d’Incles. Cuina casolana, de la terra. Servei amable i excel·lent. Un lloc apropiat per fer un àpat després d’un tresc matinal per la contrada. És un restaurant excel·lent en més d’un sentit; el preu de l’àpat n’és un d’ells. Tanmateix algun dia el trescador pot estar disposat a fer un petit extra!

TRES RUTES MATINALS – SOLDEU
El fet d’estar allotjats a Soldeu ens permet iniciar aquestes rutes a una hora raonable, de bon matí. El mes de juliol és apropiat per acabar un tresc pels volts de les dues de la tarda, com a molt. L’objectiu és evitar les hores de sol més tòrrid.

➡️ PIC DE MONTMALÚS

Montmalús, allà dalt … (Foto: Jordi Torelló)

Un recorregut força espectacular de poc més de 8 km. L’objectiu és fer el cim de Montmalús. Tot i que la pujada és d’ascensió quasi constant, la ruta no presenta cap dificultat tècnica; això sí, es necessita un mínim de forma física per gaudir-la. A principis de juliol l’espectacularitat de les panoràmiques és enriquida amb la no menys espectacularitat de la flora. Un goig per als ulls.

Itinerari
Aparcament principal de l’estació d’esquí de Grau Roig – Estany Primer (Pessons) – Estany de Coma Estremera – Collada de Montmalús – Pic de Montmalús – Collada de Montmalús – Estany de Coma Estremera – Estany Primer, fins al restaurant – Pista a Grau Roig (baixada) – Aparcament Grau Roig

Acompanyats
No és fatal anar perduts, si es va en la direcció correcta! (Anònim)
Avui érem cinc aguerrits: Assumpta, Jordi (guiatge), Miquel, Xavier i esporqueret.
📸 Gent … amb cara i ulls

Ruta Wikiloc
Vegeu més detalls del recorregut (mapa de ruta amb punts de referència, km, desnivells, temps invertit, imatges, descripció per trams, etc.) a rutes Wikiloc esporqueret: Grau Roig – Montmalús
📸 Panoràmiques

➡️ VALL D’INCLES – ESTANY DE SISCARÓ

Per l’estany de Siscaró

Recorregut circular. Molt espectacular.

Itinerari
Entrada de la Vall d’Incles – Camí de l’Obac d’Incles – La Baladosa – Pont Travenc – Refugi Siscaró – Estany de Baix de Siscaró – Pleta dels Borrencs – Soldeu (Oficina de Turisme)

Acompanyats
Quan més t’apropes a la natura, més t’allunyes dels quòniams! (Anònim)
Avui érem 6 de ben eixerits: Conxita, que ens ha delectat amb la seva companyia durant una bona part del trajecte; Assumpta, Jordi (guiatge), Miquel, Xavier i esporqueret.
📸 Gent … amb cara i ulls

Ruta Wikiloc
Vegeu més detalls del recorregut (mapa de ruta amb punts de referència, km, desnivells, temps invertit, imatges, descripció per trams, etc.) a rutes Wikiloc esporqueret: Vall d’Incles – Estany de Siscaró
📸 Panoràmiques

➡️ CAMÍ DEL GALL

Canillo i la seva miranda Roc de Quer

Recorregut lineal (de Soldeu a Canillo i/o viceversa), ombrívol, vora el riu i de bon fer.

Itinerari
Soldeu (Oficina d’Informació i Turisme) – Camí del Gall – Canillo (Oficina d’Informació i Turisme)

Acompanyats
No és tan rellevant on vas, sinó amb qui hi vas! (Anònim)
Avui érem 6, tots contents: Conxita, Assumpta, Jordi (guiatge), Miquel, Xavier i esporqueret.
📸 Gent … amb cara i ulls

Ruta Wikiloc
Vegeu més detalls del recorregut (mapa de ruta amb punts de referència, km, desnivells, temps invertit, imatges, descripció per trams, etc.) a rutes Wikiloc esporqueretCamí del Gall
📸 Panoràmiques

FLORA D’ESTIU

L’entorn vegetal de la contrada ofereix una floració exuberant, prolífica i ufanosa durant la segona quinzena de juny i la primera de juliol. Sovint val la pena minorar el pas per gaudir de la varietat i bellesa de formes i colors.

Marcòlic groc (Lilium pyrenaicum)

Com si es tractés d’una plantació de jardí, en alguns trams es troba un camp sencer de marcòlic groc (Lilium pyrenaicum), d’orquídies tacades (Dactylorhiza maculata), de candelers (Geranium sylvaticum L.), de licnis alpina (Lychnis alpina L.) o d’erígeron alpí (Erigeron alpinus L.); aquestes dues darreres belleses sobre el mateix altiplà de Montmalús. Evidentment, sense oblidar l’espectacularitat i copiosa florida del neret (Rhododendron ferrugineum) en tots els indrets més solans i les vores rocoses vestides de verd amb l’abundància de regalèssia de muntanya (Trifolium alpinum L.). Si algun caminant para atenció a tanta varietat de bellesa, sense presses, se li fa la nit en ruta! A continuació només una petita mostra d’allò que els ulls han admirat:

🌼 Blancs
🌼 Blaus
🌼 Fúcsies
🌼 Grocs
🌼 Vermells
🌼 Varietat

Salut i natura,
esporqueret

BIBLIOGRAFIA – WEBGRAFIA

● Andorra Turisme. (2018). Camins d’Andorra. Turisme d’Andorra, 3a edició. Amb col·laboració dels Comuns.
És un recull de 66 itineraris. Cada itinerari és una fitxa separada i numerada.
Els recorreguts estan marcats sobre el terreny amb diferents marques en pintura o amb rètols de fusta que trobarà a la llegenda d’aquest recull. Hem intentat que les fitxes siguin pràctiques i manejables, amb dades concretes sobre les característiques de l’itinerari, una detallada topoguia i abundant informació gràfica. (nota d’autor).

● BaracettiMichel. (s. d.). Guia de plantes d’Andorra. Estatges montà, subalpí i alpí. Comú d’Encamp, Encamp, Andorra.
Aquesta guia està dissenyada perquè pugueu reconèixer els hàbitats i les plantes vasculars d’Andorra, i per explicar-vos una mica la història i de l’ús que se’n feia en el passat o que encara se’n fa ara. He optat per presentar les diferents espècies seleccionades per hàbitats. En efecte, els botànics s’han adonat que les condicions físiques del medi (altitud, orientació, pendent, temperatura, l’aigua, el substrat, roca subjacent…) determinen la presència o l’absència de les diferents espècies. … (nota de l’autor).

● Imperdibles. (2018). Andorra – Soldeu – Obaga d’Incles – Estanys del Siscaró – Pas de les Vaques – Soldeu. Ruta Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/andorra-soldeu-obaga-dincles-estanys-del-siscaro-pas-de-les-vaques-soldeu-28792567

● LosK2delasKumbres. (2016). Camí del Gall (Camino del Gallo) – Soldeu a Canillo – Andorra.
Ruta Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/cami-del-gall-camino-del-gallo-soldeu-a-canillo-andorra-13721872

2 thoughts on “SOLDEU A L’ESTIU (Soldeu, Parròquia de Canillo, Andorra)

 1. Hola Julià,

  No deixis mai d’escriure aquestes cròniques: amb elles em fas venir ganes de visitar alguns llocs ben bonics que encara no conec o bé reviure aquelles excursions que fa temps que he visitat.

  Una forta abraçada per tu i l’Assumpta,

  Mar Miranda ACAMINAR TRAVEL

  > El 24 jul 2021, a les 14:07, esporqueret va escriure: > >

  M'agrada

  1. Gràcies, Mar. El teu comentari anima a continuar, certament. Des de fa un temps, a cada mirador que trobo li dic “Miranda”; em recorda aquells llocs recòndits que tu i Francesc -i en companyia de Maria, sempre animosa- ens heu ajudat a descobrir i gaudir.
   Salut i natura,
   esporqueret

   M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.