ANDORRA: TRESC-REVETLLA de SANT JOAN

Andorra és un paradís per fer-hi tresc i d’altres esports. Gaudir d’un pont d’entrada a l’estiu és la perfecta excusa per fer una escapada a aquella contrada i gaudir de l’abundància de llum solar, de la flora, del paisatge i de les panoràmiques que s’obren als ulls per sobre dels 2.000 metres d’altitud. Una revetlla de Sant Joan diferent.

Aquest és un tresc de revetlla de St. Joan total. Farem recorreguts circulars: Un tresc circular té l’avantatge d’estalviar la gestió de transport; el punt d’inici i final al mateix lloc. El Pinyol-de-pega (Assumpta, Mireia, Francesc, Esporqueret) ha decidit atacar aquests trescs pel desnivell positiu més ràpid i pronunciat. La raó és senzilla. Com diuen alguns fisioterapeutes, les escales es pugen amb el cor i es baixen amb els genolls! El meu traumatòleg ho diu d’una altra manera: l‘ascensor és per baixar, no pas per pujar! Per tant, sempre que sigui possible, farem el descens pel seu pendent més suau i fent servir els bastons de caminar.

DADES
▶️ Aproximació (com arribar-hi)
Situats a Andorra cal arribar a Arinsal: Plaça de l’Església, 1, AD400 Arinsal, Andorra
▶️ Allotjament
Hotel Comapedrosa (Arinsal). El vam escollir com a base de rutes; és el millor, ja que s’estalvia gestió en trajectes i cotxe. Cal tenir present que les comunicacions han millorat molt a Andorra; per tant, es pot decidir l’allotjament en funció de la comoditat de desplaçament i de la fiabilitat de l’allotjament. Tanmateix, pel que fa a l’hotel escollit, hem tingut millors experiències en hotels de la mateixa categoria (***). Espai de l’habitació doble insuficient i distribució pobre. Per sort, el bany era reformat.

▶️ Llocs d’interès
La Vall de Sorteny-Senders botànics (informació interessant)
Sorteny-Itineraris (web dels itineraris)
Conjunt de passejades botàniques amb recorreguts curts, numerats i senyalitzats. Fullets d’informació a l’entrada del parc i atenció amabilíssima. Petita Guia de flors que ajuda a identificar la flora. Un petit jardí botànic amb una mostra de la flora d’Andorra, distribuït per ambients o hàbitats. Excel·lent opció per passar-hi unes hores si la flora és del teu interès! I si la flora no és la teva prioritat, una passejada per aquest indret també és molt recomanable.

▶️ Senyalització de senders
A Andorra la senyalització dels senders de les rutes que hem fet és certament encomiable; tant pel que fa a les indicacions de ruta en interseccions de camins com les marques de sender durant tots els recorreguts. Les marques (cercles grocs) dels senders d’Andorra són abundants i ben visibles en general.
📷  Mostra de senyalització en imatges

▶️ Cartografia/Literatura
Andorra: Comapedrosa-Engorgs Juclà-Pessons-Tristaina (2018-2019). Alpina 40 – Escala 1:40.000. Editorial Alpina, SL
Comentari: No gaire útil; 1:40.000 no ofereix gaire detall.
Andorra Turisme (2018). Camins d’Andorra. http://www.visitandorra.com
Comentari: Excel·lent guia d’excursions distribuïdes per parròquies. Cada excursió, numerada, amb informació útil i variada de l’itinerari. Es pot trobar a llibreries i a qualsevol Oficina d’Informació. Preu molt raonable (6€ d’avui). Molt recomanable: cada excursió està disposada en un sol full (separat de la resta) amb tota la informació rellevant; per tant, no cal portar tot el pes de la guia quan surts a caminar!
Baracetti, Michel. (s. d.). Guia de plantes d’Andorra. Comú d’Encamp. Andorra. ISBN978-99920-1-724-1
Comentari: Excel·lent petita guia de les plantes d’Andorra per a no iniciats. Plantes distribuïdes per hàbitats amb curta explicació. Fotos de les plantes amb nom científic i populars també. Índex alfabètic per nom científic i també per nom popular.

RECORREGUTS
1️⃣ Arinsal-Camí de Percanela-Pla de l’Estany-Arinsal (Parròquia de la Massana)
(Dissabte, 22 juny 2019) (Itinerari 35 – Camins d’Andorra)
Tresc circular – 11,56 km – 658 m desnivell positiu – Temps en moviment: 3 h 55′
Aquest tresc surt del mateix nucli antic d’Arinsal i és de bon fer. Nivell d’exigència física moderat. La meva recomanació és fer el recorregut contra les agulles del rellotge; la remuntada i desnivell principal es fa a l’inici i per corriol ombrívol. El descens, des del Pla de l’Estany, és d’un desnivell força assumible i no castiga tant els genolls.

Aquest recorregut és espectacular. Les panoràmiques majestuoses. La vegetació vestida d’estiu. En cotes baixes, després de la primera remuntada, trobem alguns conreus herbacis i prats de dall. Al nostre pas travessem boscos de pi roig (Pinus sylvestris), amb un pi monumental que fa de fita vora el corriol; també de pi negre (Pinus uncinata) en les zones més altes. Arribats al Pla de l’Estany ens donen la benvinguda les egües i els seus pollins. Un locus amoenus per fer-hi una aturada i contemplar aquest bell entorn abans d’iniciar el descens. Recorregut altament recomanable.
Vegeu els detalls d’aquest tresc circular a Wikiloc-esporqueret: Arinsal-Percanela-Pla de l’Estany-Arinsal
📷 Per un breu moment…

2️⃣Circ, Estanys i Cim de Tristaina (Ordino-Arcalís, Andorra)
Diumenge, 23 juny 2019 – Revetlla de St. Joan
Tresc circular – 10,12 km – 812 m desnivell positiu – Temps en moviment: 4 h 29′
El punt d’inici d’aquest tresc extraordinari és de fàcil accés. La ruta surt del mateix aparcament de l’estació d’esquí d’Arcalís-Vallnord, just a l’esquerra del bar-restaurant. Molt ben senyalitzat; en 20-30 minuts ens plantem al collet des d’on es pot admirar tot el circ de recollida d’aigües, els estanys i, al fons, el cim de Tristaina. Ara només queda triar la ruta per on atacar el cim!

El plat fort del nostre pont de revetlla estiuenca. Un itinerari certament extraordinari. Terrenys abruptes i pintorescos d’alta muntanya. No podem evitar les aturades per captar el moment, el paisatge, la gent, la flora d’alta muntanya.
Vegeu els detalls d’aquest tresc circular a Wikiloc-esporqueret: Circ-Estanys-Cim de Tristaina
📷 Panoràmiques espectaculars

3️⃣ Itinerari pel Camí de les Fonts (Itinerari 45: Camins d’Andorra)
Dilluns, 24 juny 2019 – Sant Joan
Estem de camí de tornada. Aprofitem el matí per estirar les cames amb una matinal circular pel Circuit de les Fonts. Seguim sempre les indicacions i senyals de l’Itinerari 45 de Camins d’Andorra. Una passejada agradable i sense presses entre flors i boscatge de pi roig i boix. La millor manera de finalització d’aquesta revetlla d’estiu singular.

FLORA DE LA CONTRADA
Els colors d’estiu… un plaer pels ulls.
🌻 Blancs
🌻 Blaus
🌻 Grocs
🌻 Magenta/Vermell
🌻 Variats
🌻 Pendent identificació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.