ESTANYS DE MALNIU I MAL

Gran final de temporada del grup de botànica l’Esbarzer (ADENC, Sabadell). Una passejada botànica per l’entorn de l’Estany de Malniu, el Prat de Fondal i l’Estany Mal. És un recorregut curt i amb poc desnivell; formós i de bon fer.

En l’entorn de l’Estany de Malniu es pot observar la flora de la pineda, dels matollars i dels prats. Ben a prop s’hi troba el mulladiu del Prat de Fondal i, un poc més amunt, hi ha l’Estany de Mal; sempre per corriols de fàcil transitar.

DADES
▶️ Organització: ADENC (Sabadell) – Grup de botànica ESBARZER
▶️ Guiatge: Josep Mª Panareda, geògraf i botànic.
▶️ Participants: 15 (socis i no socis).
▶️ Punt de trobada (com arribar-hi):
Estació d’esquí de fons de Guils-Fontanera
▶️ Punt de sortida i arribada del recorregut: Planell de l’Agulla (2.200 m), una mica més enllà del petit refugi de la Feixa.
▶️ Climatologia: Sol i lluminositat de finals de juny; en plena onada de calor sahariana. Després del migdia, nuvolositat en augment que fa la passejada més agradable. Excel·lents panoràmiques.
▶️ Avituallament: Sortida de tot el dia. Suggeriments:
Esmorzar (si es va en temps de sobres): Qualsevol dels bars oberts del tram de carretera antiga que travessava Guardiola de Bergadà. Cal entrar a Guardiola, evitant el tram de la carretera C-16 de circumval·lació.
Aigua: No hi ha punts d’aigua potable en tot el recorregut.
📷 Gent ADENC i lliçó magistral en imatges …

RECORREGUT
Des de l’estació d’esquí de fons de Guils-Fontanera, on es fa una primera aproximació a l’entorn vegetal, continuem el trajecte amb cotxe per pista de terra en bon estat. Passem, a mà dreta, el diminut refugi de la Feixa i una mica més enllà arribem als prats del Planell de l’Agulla (2.200 m). Al final de la zona de prat improvisem aparcament arran de pista. El camí als estanys es troba a mà dreta, seguint la línia de la tanca de filferro que separa les pastures dels termes de Guils i Meranges. El corriol és sempre molt evident i ben fressat; de fet és un trajecte favorit de famílies amb nens que formiguegen cap a l’Estany de Malniu. Aquest recorregut i l’Estany de Malniu ocupen la major part de la nostra sortida botànica. Després d’un àpat camperol amb gran debat eco-climàtic inclòs, tanquem el cercle de l’estany. Fem després una escapada al mulladiu extens del Prat de Fondal on trobem segur la cotonera (Eriophorum scheuchzeri) i admirem panoràmiques a 360°. Remuntem després el corriol que puja a l’Estany Mal, els seus voltats vestits de vermell de neret (Rhododendron ferrugineum L.). Tot plegat, una jornada botànica de final de temporada rica en troballes i intercanvi de parers.

LA FLORA DE LA CONTRADA
La vegetació amb mirada de geògraf

Un dels aspectes en els quals Josep Panareda insisteix més és en contemplar la vegetació des de la perspectiva geogràfica del lloc. Situats a l’estació d’esquí (1907 m), se’ns fa reflexionar sobre aquest espai obert, amb pineda de pi negre (Pinus mugo uncinata). És un espai propiciat per l’acció humana on, fins fa pocs anys, era un prat de pastura immens per a milers de caps de bestiar. Per tant, la flora que s’hi pot trobar serà la de prats secundaris. A tall d’exemple: l’omnipresent pixallits (Taraxacum dissectum), el peu de gat (Antennaria dioica L.) o l’abundosa regalèssia de muntanya (Trifolium alpinum).

Situats al límit del prat del Planell de l’Agulla (2.200 m) ens topem amb roques granítiques, vestigis de les glaceres de fa 20-30 mil anys (morrenes laterals i frontals). Estem, per tant, en un bosc postglacera. Aquelles glaceres rocalloses, al seu pas, van soscavar el terreny originant enormes forats. Alguns d’aquests forats són avui estanys (Malniu i Mal); d’altres forats, colmatats al llarg dels temps pel dipòsit de sorres i fangs, s’han convertit en aiguamolls, molleres o torberes baixes (Prat de Fondal). Per tant, val la pena conèixer la història del medi natural per poder interpretar millor la vegetació de cada contrada. Així ho hem anat fent al llarg d’aquesta passejada botànica.

ELS COLORS DE LA CONTRADA – COLORS D’ESTIU
Inici d’estiu amb sol, el seu rei omnipresent, i amb onada de calor sahariana inclosa. Floració plena de colors de pràcticament tot el cercle cromàtic. Un gaudi pels ulls. He pogut recollir imatges de 35 espècies, però n’hem pogut descobrir i admirar moltes més. Colors d’estiu per tancar aquesta temporada botànica:
🌻 Els blancs
🌻 Els blaus
🌻 Els grocs
🌻 Els magenta-vermells
🌻 Varietats

SOL 
Ara que ginestes
enramen muntanyes
amb tendres flors grogues
de posat festiu,
el sol roig vesteix
a doll tots els arbres
per dir-nos que és ell
el rei de l’estiu.

Carme Cabús. (2015). SOL. Miralls d’Aigua.
Rescatat, 1 juliol 2019, de: https://mirallsdaigua.wordpress.com/2015/05/19/sol-6/

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.