FAGEDA de PUIG-ANTIC i COVES DEL TOLL (Moianès)


Primera sortida del grup de botànica ESBARZER (ADENC, Sabadell) de la temporada 2018-2019. Un combinat de botànica i geologia. S’han explorat dos indrets ben particulars del Moianès: les Coves del Toll, de gran interès geològic i paleontològic i la desconeguda i resilient Fageda de Puig-antic (la ventafocs de les fagedes catalanes).

Abraham ens ofereix una primera aproximació

DADES
Organització: ADENC – Grup de botànica ESBARZER
Guiatge: Abraham Mas
Participants: 18 (socis i no socis)
Punt de trobada: Coves del Toll (Per arribar-hi: (Com arribar-hi: GPS)
Punt de sortida i arribada del recorregut: Coves del Toll
Climatologia: Dia solei, com era d’esperar per a l’estiuet de Sant Martí. Any de pluja generosa. Camins i corriols enfangats; ha calgut negociar amb cura el pas de la riera sobre pista.
Avituallament: A les Coves del Toll no hi ha servei de bar o restauració. En tractar-se d’una sortida de tot el dia cal portar menjar i beguda. Aquells que facin el trajecte des de Barcelona / Sabadell / Terrassa en direcció a Caldes de Montbui-Moià trobaran a mà dreta el Bar Restaurant Olimpo (Carretera Mollet-Moià, km 17,400, 08140 Caldes de Montbui). Un lloc excel·lent, al costat de carretera, per fer-hi un mos o un cafè; inclús un esmorzar de forquilla, si es va un xic afamat! Algú comenta que els àpats són també casolans i de deu!

LLOCS D’INTERÈS
Coves del Toll
Fagedes a Catalunya
La Diputació de Barcelona ens mostra cinc fagedes: Fageda d’en Jordà, Fagedes del Montseny, la Grevolosa, Sauva Negra (al moianès) i la Fageda del Retaule (a les Terres de l’Ebre, la fageda més meridional d’Europa). Tanmateix, de la Fageda de Puig-antic, ni rastre a la xarxa.
Santa Coloma Sasserra i Roure del Giol
El Roure del Giol: Arbre monumental de Catalunya (1991)

RECORREGUT
Coves del Toll: Visita guiada a les coves.
Fageda de Puig-antic i Santa Coloma Sasserra: Acabada la visita a les coves, amb vehicles, s’ha anat en direcció a Collsuspina i s’ha aparcat en un espai possible abans del trencall -a mà dreta- que porta al mas Puig-antic. Des del mas Puig-antic s’ha continuat per pista forestal i camins fins a arribar a Santa Coloma Sasserra. Tornada als cotxes pel mateix camí.
🚻 Galeria d’imatges

Entrada: galeria sud

LES COVES DEL TOLL DE MOIÀ
El plafó informatiu del Parc geològic i miner de la Catalunya Central és prou explícit en
referència a les coves: Formades en roques calcàries d’un antic escull coral·lí de fa 38
milions d’anys, actualment l’acció del riu subterrani fa formant cavitats de gran bellesa. Conegudes també com el “Palau de la Fauna del Quaternari” són un dels jaciments paleontològics més importants d’Europa. En l’àmbit arqueològic s’hi han trobat restes de la presència humana des del Paleolític Mitjà fins a l’Edat del Bronze amb un considerable nombre d’enterraments i altres materials del Neolític.

Hem visitat les galeries sud i oest i, entre altres

Perforació de l’aigua (galeria oest)

detalls, hem descobert que:
● Tota la cova és una formació càrstica de diverses galeries provocada per l’aigua de pluja procedent del torrent del Gomar.
● L’aigua aprofita les diàclasis per perforar cavitats al llarg de milions d’anys.
● Inicialment, la surgència de l’aigua es produïa per la galeria sud. L’acumulació de sediments, de fins a 10 m, va arribar a taponar aquesta galeria. En un revolt pronunciat, l’aigua va inclús perforar la roca en absència de diàclasis. Així es va originar la surgència actual per la galeria oest.
● Les cavitats més espectaculars són dins la galeria oest, amb dues sales visitables (amb permís de l’aigua): Sala de la Pota d’Elefant i Sala de la Trompa d’Elefant.

Fossilització del corall

● La galeria sud fou, al llarg del temps, aprofitada per animals del quaternari (ós de les cavernes, lleons de les cavernes i hienes) i també va ser lloc d’enterrament. Actualment hi fan vida algunes parelles de ratpenats.
● L’any 2016 es va trobar una dent de nen Neandertal dins la galeria sud.
● No hi ha estalactites. Tot el sostre és corall fossilitzat (del mar de la contrada de fa 50 milions anys). Aquest fet ofereix
una seguretat de pas quasi absoluta.
◼︎ Galeria d’imatges

LA FAGEDA DE PUIG-ANTIC (La fageda ventafocs de Catalunya)

Abraham i Alfred: detalls de la fageda

Alguns detalls indicatius de zona natural perquè el faig (Fagus sylvatica) pugui prosperar:
● Mínims de pluviositat per any: 900-1000 litres.
● L’amplitud tèrmica (diferència de temperatura) no ha de ser extremada.

La Fageda de Puig-antic és una de les fagedes més al sud del territori. Orientada a cara nord, com és natural. L’índex de pluviositat de la zona (entre 800-850 litres/any) està inclús per sota del límit natural de pluviositat que necessita el faig. D’altra banda, l’amplitud tèrmica de la zona és d’uns 15ºC i, per tant, un xic extremada. En conseqüència, la Fageda de Puig-antic és una fageda excepcional, al límit, resilient, diminuta i un xic amagada. Poc coneguda inclús per a molta gent de la contrada, però nogensmenys espectacular. Baixant del mas de Puig-antic només l’hem pogut identificar de lluny pels colors de tardor.

Curiosament, la fageda de Puig-antic no és fàcil de trobar ni al Doctor Google! De fet, no l’he trobada. Sí que he trobat les Fagedes a Catalunya; la Diputació de Barcelona ens mostra cinc: Fageda d’en Jordà, Fagedes del Montseny, la Grevolosa, Sauva Negra (al moianès!) i la Fageda del Retaule (a les Terres de l’Ebre, la fageda més meridional d’Europa!). Tanmateix, de la Fageda de Puig-antic, ni rastre.
🌿Galeria d’imatges
🌿Galeria d’imatges: rajoles de tardor – fulles de faig

SANTA COLOMA SASSERRA
Sobrepassada la Fageda de Puig-antic, es pot arribar a un indret singular i estratègicament situat: Santa Coloma Sasserra. Conjunt d’església parroquial (segle XI) amb Rectoria, xiprer  i masia del Giol. Tot el conjunt és monumental, inclús el Roure del Giol, d’uns 20 metres d’alçada i 4,50 metres de corda, perímetre del tronc a una alçada d’1,50 metres. És roure mil·lenari, segons alguns entenimentats, sota el qual  han menjat, jugat i fet gresca moltes generacions que acudeixen als aplecs que anualment se celebren en lloança i honor de Santa Coloma. I si no fos mil·lenari, que ho sembla, segur que és llegendari. Un indret per aturar-s’hi i descansar uns moments; talment com diu la llegenda que  Sant Antoni de Pàdua va fer amb el seu cavall blanc i alat, de pas vers terres llunyanes.
⛪️ Galeria d’imatges

Esporqueret

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.