COLL D’ESTENALLES – MURA – PUIG DE LA BALMA

CAP1 EstenallesCAP mura2Mura, un poblet al límit sud-est del Bages, és un enclavament medieval amb encant. Mai no havia arribat a Mura caminant. I em feia ganes. El Pinyol, aquest cop reduït a tres, vam programar un tresc circular des del Coll d’Estenalles, passant per Mura, el Puig de la Balma, Puig Andreu i Puigbò. Vam aprofitar una finestra de bonança al temps insegur d’aquests primers dies de gener.

Mura Talamanca RocafortSempre m’han impressionat els llogarets recòndits i apartats dels circuits comuns de trànsit. També m’impressiona la dita vallesana: “Mura, Talamanca, Rocafort; tres pobles de mala mort“. Des del Vallès, aquests pobles són d’accés complicat; d’aquí segurament la dita. Ara bé, Mura no en té res de mala mort. Els caps de setmana sol ser ple de visitants, la majoria gastronòmics; però també n’hi ha d’altres que aprofiten per fer una escapada rural i visitar, llibret en mà (o sense), els seus voltants.

DADESCAP Montserrat
Com arribar-hi (des de Barcelona)
Aproximació a Terrassa per la C-58. Continuar per la C-58 fins al trencall que enllaça amb la B-40, donant tota la volta a Terrassa. Al final d’aquesta circumval·lació s’arriba a la BV-1221, carretera de Terrassa a Talamanca, en direcció a Matadepera. Des de Matadepera seguir per la BV-1221 fins al km 14/15. A mà esquerra és ben visible la zona d’aparcament del Coll d’Estenalles.
Zona: Serra de l’Obac, Vallès Occidental, El Bages, Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l’Obac.
Mapa: Sant Llorenç del Munt i Serra de l’Obac (E: 1:20.000). Centre Excursionista de Terrassa. Editorial Albada, S.A. Terrassa.
Inici/final de ruta: Coll d’Estenalles. Aparcament.
Condicions de la ruta: En general, de bon fer. Senders i pista. El tram més complicat: des del Puig de la Balma fins a enllaçar amb el sender principal que arriba a Mura des de Coll de Boix; senyalització millorable. Iniciar el tresc al Coll d’Estenalles té un avantatge i un inconvenient. Avantatge: arribada més ràpida i assequible al punt d’inici. Inconvenient: la tornada, des de Mura, és sempre de camí ascendent (les cames ho noten).
Condicions climàtiques: Bones, especialment el matí. Excel·lents panoràmiques a: Montserrat, Montcau i Pirineu nevat.
Punts d’aigua: Hi ha algunes fonts pel camí. La Font del Cargol, a tocar de sender, sol estar seca. Arribant a Mura hi ha la Font de l’Era amb un bon rajolí. En qualsevol cas, per emergències, es pot comprar aigua a Mura o al Puig de la Balma.
Avituallament: Si el trescador no té pressa pot fer una aturada per reparar forces, ja sigui en un dels nombrosos restaurants de Mura o bé al Puig de la Balma.

RUTA
Vegeu detalls de la ruta (mapa, punts d’interès, temps, distàncies i desnivells, etc.)
Llocs d’interès
Les Coves de Mura (cal desviar-se del camí; vam passar de llarg).
Mura: Llogaret d’ambient medieval al sud-est de la comarca del Bages.
Puig de la Balma: Mas espectacular pel seu enclavament: encabit i penjat en els replans escarpats d’una cinglera. Servei de bar i restauració.

TRAM A TRAMIMG_3808 copia

Coll d’Estenalles – Mura
IMG_3764Sortint de l’aparcament es pot fer drecera cap a l’antic mas de La Mata; ara és una Oficina del Parc Natural. Visible des de l’aparcament. Es pot pujar uns metres fins a l’Ermita de Sant Jaume, vora el casal. Des d’allí es baixa a la pista que ens portarà a Coll de Boix. Bon camí i bona senyalització. Arribats a Coll de Boix girarem a mà dreta en direcció a Mura, sender directe i ben fressat. Cal fer una aturada a l’esquerra per admirar i contemplar l’Alzina del Vent; exemplar formidable i majestuós. Font EraDesprés, en dia clar, podrem contemplar panoràmiques de Montserrat a esquerra; del Montcau, a dreta; i també dels Pirineus nevats en aquesta època de l’any. De baixada trobarem el trencall que, a esquerra; porta a les Coves de Mura. No en vam fer cas; vam continuar baixant cap a la Font del Cargol (font temporal, diu el senyal!). La baixada és ara pronunciada. Aviat es veurà, enfonsat, el poble de Mura. Aigua a la Font de l’Era, a peu de la Riera de Nespres. Aturada curta a peu de l’església de Sant Martí. Som a Mura. Tram en imatges…

Mura – Puig de la Balma
Puig de la BalmaSituats a peu d’església travessem la Riera de Nesples pel corriol que ens portarà al Puig de la Balma. Toc d’atenció: seguint aquest corriol amunt, cal agafar el primer gir a mà dreta, abans de travessar un rierol (si arribeu al rierol… ja us heu passat!). Aviat s’arriba a la Creu de la Vila; un turonet amb creu. Passat el turó aviat podrem veure el Mas Puig de la Balma. Arribarem sense problemes. Lloc per fer un mos restaurador. Hi ha servei de restauració i bar. Pots consumir el teu entrepà, comprant una beguda; entaulat, però fora del bar. Tram en imatges…

Puig de la Balma – Coll d’Estenalles
Montserrat2Des del Mas, ara caldrà enfilar la pista que ens portarà fins a una cruïlla també de pista. Aquí cal girar a mà esquerra per pista i continuar un tram de poc més d’un km. Caldrà ara buscar un corriol (poc marcat des de la pista) que ens portarà cap al Puig Andreu. El vorejarem i contiunarem per corriol fins a passar, també vorejant-lo, el Puigbò. Anem guanyant alçada i ens trobarem aviat al Turó dels Ducs (també anomenat Rocaprenys). Vistes panoràmiques. I endavant fins a enllaçar amb el sender que al matí hem recorregut per baixar a Mura. Estarem atents per girar a mà esquerra quan el sender arriba a pista. Ara girarem quasi 180° i farem la pista que passa per les ruïnes de La Coma d’en Vila (a mà esquerra, a peu de pista). Tot pista fins a arribar a La Mata. Decidim seguir la pista que baixa de La Mata a l’aparcament; pista engalanada amb ufanosos cedres. Val la pena. Tram en imatges…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.