CENTRE DE JARDINERIA BORDAS

CAP Esbarzer1CAP2 Bordas
Primera sortida botànica de la nova temporada 2017-2018. El grup Esbarzer (ADENC) va programar aquesta visita al Centre de Jardineria Bordas (Gavà, Barcelona) per conèixer de primera mà la gestió d’aquest espai; objectiu genèric. També -objectius derivats- per conèixer quines plantes de jardí s’adapten millor al nostre clima i quines tasques es poden fer durant la tardor per cuidar els jardins.

Una de les raons per les quals es va programar la visita a aquest centre de jardineria rau en el fet que es tracta d’un centre molt dinàmic. No només es dedica a la venda de productes de jardineria. També ofereix un vessant didàctic molt interessant: organització de tallers gratuïts per al públic en general (caps de setmana) i promoció de la cultura del medi natural entre els centres educatius. Val la pena esmentar que el Centre de Jardineria Bordas va rebre el Premi d’Or al millor centre de jardineria d’Espanya (Premios Garden Magazine 2014).

DADES
Organització: Grup de botànica ESBARZER (ADENC, Sabadell)
Guiatge: Sr. Joan Bordas, Mestre Jardiner; Sra. Lia Casas, Responsable de Comunicació
Participants: 7 – Socis i no socis
Punt de trobada: Aparcament del Garden Center Bordas
Garden Center Bordas: Av. del Mar, s/n – Gavà, Barcelona. El centre ofereix una secció per a consultes de tota mena.

VISITA GUIADA

B1
Joan Bordas, Mestre Jardiner

El Sr. Bordas és un mestre jardiner apassionat per la jardineria. No triguem gaire a fer aquesta comprovació. Al llarg del recorregut pel centre anirà esmicolant alguns dels mites que el comú dels mortals solem tenir pel que fa a la vegetació que ens envolta. La seva introducció/salutació no pot ser més contundent: hi ha una gran manca de cultura agrícola/botànica al nostre entorn. Cultura, segueix el fil, ve de cultivar; de cultiu. Per tant, ens endinsem en l’àmbit agri-cultura

Alfred Bellés comenta que, fa moltes llunes, va ser Ciceró qui, en les Tusculanes, va introduir el terme cultura quan va citar els versos d’Acci: “de la mateixa manera com un camp [ager], per més fèrtil que sigui, sense conreu [sine cultura] no pot ser productiu, així l’esperit [animus] no pot ser-ne sense ensenyament [sine doctrina]” (II 5,13).

Sota el guiatge del mestre jardiner fem una inspecció ocular -també tàctil- dels diferents ambients del centre. Amb tan bon mestre (ens comenta que ell mateix no pot deixar mai d’aprendre), semblàvem un grup de l’acadèmia de peripatètics d’Atenes. No hi havia pregunta sense resposta; o sense una altra pregunta! Espai per desfer malentesos i mites; temps de treure la pols d’ignorància que ens envolta. Algunes pinzellades:

 • Centre de jardineria: un centre de jardineria treu més benefici de la venda de complements que de plantes (amb la venda de plantes no podria sobreviure!).B2
 • Compra de plantes: en general es compra més la planta acabada (amb flor!) que la planta de planter. Tanmateix, si es compra la planta acabada es gaudeix menys temps de la bellesa de floració.
 • Baladre/Adelfa (Nerium oleander), planta maleïda: excel·lentment adaptada al clima metiterrani, molt ornamental i resistent. Ai las, és metzinosa! Per tant, no té gaire sortida. El que la gent no sap és que una intoxicació deguda a aquest arbust és pràcticament impossible.
 • Plantes enfiladisses: poca sortida al mercat per les creences populars (embruten, atrauen animalons de tota mena que entren a casa, fan malbé les parets, etc.). Creences llunyanes a la realitat: ajuden a la conservació de les parets; proporcionen aïllament tèrmic; els animalons no volen viure dins la casa, sinó dins l’ambient de la planta, etc. Ai las, embruten a la tardor. No es pot tenir tot!
 • L’art de regar: una planta mor més per excés d’humitat que de sequera! Cal regar de manera abundant, però menys sovint.
 • Plantes bulboses: molts no ho sabíem; Catalunya és el lloc d’Europa amb més plantes bulboses (no necessàriament de tulipes, és clar!). Tanmateix, no hi ha cultura de sembrar bulboses; per altra banda, de manteniment fàcil i resistents.

  B3
  “A l’eixida de casa hi ha una olivera que té raó”, va dir el poeta
 • Terra per a jardineria: la millor prové d’Alemanya; excel·lents torberes d’on treure la matèria primera.
 • La poda: millor fer una poda ocasional. Quan hi ha brots nous, abans de que xuclin aliment de la planta. No tenir por de tallar brots nous amb els dits; la planta ho agraeix. Gaudir de branquetes de plantes aromàtiques per tenir a casa. Gaudir del jardí.
 • Adobs i fertilitzants: és millor combinar adobs orgànics (més ecològics) amb fertilitzants minerals (millor granulats de llarga durada; lents).
 • Bona selecció de plantes de viver: es recomana visitar la web de Vivers Sala Graupera (Mataró).
 • Gaudir del teu jardí: no només un plaer per als ulls; tallar unes flors, unes branquetes de plantes aromàtiques i gaudir-les a casa. Un petit plaer dels deus.

TARDOR: TASQUES DE JARDINERIA

B4

Tasques de jardineria de tardor

La visita acaba a la sala-taller del centre. Un descans després de les quasi tres hores peripatètiques per les diferents seccions. Hem just entrat a la tardor i és el moment de pensar i aprendre quines tasques són més apropiades per aquesta època de l’any:

 • Plantació de plantes de fulla perenne: La terra encara està de saó; no fa molt de fred; les plantes no es deshidraten fàcilment.
 • Plantació de bulbs: les bulboses que floreixen a l’hivern i primavera.
 • Plantes de test: es poden plantar tot l’any, però millor evitar l’estiu.B5
 • Podes de tardor i hivern: mini podes, eliminar xucladors, eliminar brots nous en zones no adequades. Reduir botons florals si cal. A més de ser un gran plaer manual del bon afeccionat, millora en molt els resultats i evita sempre les grans podes severes.
 • Coníferes: la millor època de poda o esporga de formació és a l’octubre. Retalls gairebé tot l’any excepte amb forts freds o calors.
 • Fruiters: tot tipus de cítrics cal podar-los passat el fred. La poda de formació millor el mes d’octubre; podes de neteja durant tot l’any excepte en ple hivern o ple estiu.B6
 • Rosers: poda variable depenent de si són arbustius, de peu, ploraners o enfiladissos. En general, l’època més indicada és després de Nadal. Després de la floració s’aconsella una poda de neteja. A finals d’agost, en molts casos, una poda de neteja i un fort abonat i reg. Així tindrem una floració molt generosa.
 • Fertilitzants: cal abonar moltes plantes amb esmenes vegetals orgàniques (fruiters, rosers, etc.).B7
 • Oxigenació de la terra: és important cavar la terra, especialment en parterres (oxigenació i sanejament). A l’octubre i abril practicar una cavada lleugera; a principis d’hivern una cavada important.

Recomanacions finals
En principi, tot l’any és bo per plantar sempre que se segueixin aquests requisits:B8

 1. Escollir la planta adequada segons condicions climàtiques i mediambientals.
 2. Comprar plantes en un centre especialitzat (cultius amb normativa europea; cultius no forçats).
 3. Una preparació del sòl molt elaborada, garantint un drenatge perfecte.
 4. Seguir un correcte manteniment.
 5. En cas de dubte, fer la consulta en un centre especialitzat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.