Trescant: VALL d’en BAS – LA GARROTXA

tres-cims-garrotxavall-den-bas
Tres dies de pont a La Vall d’en Bas (La Garrotxa). Tots Sants. Anticicló i fagedes en tardor. Aquesta confluència climàtica és quasi ideal per trescar -sens presses- per aquests indrets incomparables. I, si es vol, per fer uns quans cims; sempre força assequibles. Des de panoràmiques a 360º, cal gaudir l’espectacle i situar-se en l’entorn. De nord a nord, seguint les agulles del rellotge i des de diferents alçades, es poden identificar indrets tan emblemàtics com: el Canigó, Olot, Fageda d’en Jordà, volcà Cruscat, el Montseny, Sant Llorenç del Munt, Montserrat, el Pedraforca, el Puigmal, entre els llocs més comuns. Tots sense ajut de prismàtics.Tot sense despentinar-se. L’espectacle de la contrada està servit.

Un pinyol del Pinyol (excursionistesdepega) va decidir que el pont de Tots Sants era una excel·lent excusa per atansar-se a la Vall d’en Bas. Certament, admirar els colors de tardor per la contrada de la Garrotxa és un petit plaer dels deus. Durant 3 dies vam trescar pel Puig Rodó, Pic de l’Àliga, Fageda Grevolosa i la zona de Puigsacalm; cim inclòs. L’anticicló era propici a panoràmiques espectaculars. Els pocs bolets que treien el nas al nostre pas ens anunciaven que patien sequera extrema i que tampoc gaudiríem de l’espectacle del Salt de Sallent. La pluja constant de fulles ens acompanyava i anunciava la nova estació. Colors de tardor.
tardorLes tonalitats cromàtiques del paisatge ens explicaven que la clorofil·la es retirava a hibernar i els seus parents fotosintètics, carotenoides i antocianines, arribaven per romandre uns bons mesos a la contrada. Aquests parents de la clorofil·la, acabats d’arribar, decoraven la seva morada tardorenca de la Garrotxa amb tonalitats romàntiques: grocs i taronges, tonalitats vermelloses i daurades. Les millors gales per a aquesta època de l’any. Un lloc per quedar-s’hi. I ens hi vam quedar tres dies.

DADES
Trescaires: Assumpta, Mireia, Francesc, Julià. Un petit pinyol del gran pinyol dels excursionistsdepega.
Data: Pont de Tots Sants (29-31 d’octubre). Tardor.
Allotjament
Fonda Barris. Aquesta fonda es troba en el petit nucli de Joanetes, en plena Vall d’en Bas (Garrotxa): http://www.cuinavolcanica.cat/es/restaurants/fonda-barris
Les habitacions són un xic justes d’espai. Tanmateix aquest aspecte que podria ser negatiu queda diluït amb escreix per l’amabilitat dels hostalers. Joanetes és un indret molt proper a la sortida dels túnels de Bracons i, per tant, ideal per fer-hi una estada que permeti trescar pels voltants de la Vall d’en Bas sense llargs desplaçaments diaris. Situació ideal, amabilitat i preus raonables en són els seus atractius. Però n’hi ha més.
Àpats
Tos els àpats, molt recomanats, es poden fer a la mateixa Fonda Barris.  Cuina autòctona i tradicional. Productes de proximitat de la comarca. Esmorzars apropiats per a esforçats trescadors. Què més es podria demanar!
Com arribar-hi (des de Barcelona)
Per l’autovia C17 en direcció a Vic-Ripoll. Passat Vic, seguir senyals indicadors per agafar l’autovia C37 (pels túnels de Bracons). Just a la sortida dels túnels seguir indicadors a Joanetes.

BOLETS i FLORA
La ‘pertinaz sequía‘ no augurava un avistament de bolets espectacular. Això no obstant, ens acompanyaven flotes d’alzinoi (Armillaria melea) en zones ombreres i humides. També, pura casualitat, vam topar amb una rovellonera despistada en una zona més soleia. Evidentment, no vam poder resistir la temptació d’honorar els nostres ancestrals gens de recol·lectors! Pel que fa a la flora, tampoc era temps per admirar flors i violes: Alguna flor delicada d’herba fetgera, un verbascum jovenet i flonjós, flors de safrà bord al Pla de Manter i les arrels ancestrals dels faigs de la Grevolosa. Aquí s’ofereix una mostra dels avistaments:

TRES TRESCS
1. Dissabte, 29 d’octubre: Les Preses – Puig Rodó – St. Martí i St. Miquel del Corb
Dia esplèndid i solejat. Les Preses està encara mig endormiscat quan arribem. Iniciem el tresc sense entrebancs o demora. La temperatura de 5º, més d’hivern que de tardor, convida a moure cames. El dia promet i, quan el sol s’aixeca, també ho fa la temperatura. El recorregut es presenta interessant, caminant per alzinar i fageda. La descripció del tresc, amb tots els ets i uts, a Wikiloc: https://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=15822262
Imatges del dia

2. Diumenge, 30 d’octubre: Bracons – Pic de l’Àliga – Fageda de la Grevolosa
Després d’un esmorzar com els d’abans ens dirigim a la Collada de Bracons. Tot i que els trescaires més matiners ja fa estona que han arribat, encara trobem un petit espai per aparcar, per sort. Avui caminarem entre faig i gaudirem de les llums de tardor. Per acabar, arribarem a la fageda monumental de la Grevolosa. La descripció de la jornada: https://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=16524301
Imatges del dia 

3. Dilluns, 31 d’octubre: Bracons – Puigsacalm – Sta. Magdalena – Pla d’en Xurri
Aquest tresc no és circular. El dia anterior a la tarda portem un cotxe a dormir al Pla d’en Xurri (lloc d’arribada). L’esmorzar d’avui no ha sigut menys generós; sempre és un petit plaer poder fer una degustació dels productes de la comarca. Com el dia anterior, iniciem el tresc a la Collada de Bracons; avui però, en direcció a Puigsacalm. És el nostre rei dels tres trescs; llocs diversos i vistes sempre espectaculars. La descripció d’aquesta diada memorable a Wikiloc: https://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=16527219
Imatges del dia

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.