SANT PERE DE RODES-3 RUTES (Alt Empordà, Girona)

MONESTIR DE ST. PERE DE RODES, Alt Empordà, Girona, CAT (dissabte, 25 març 2023)

Rutes espectaculars, a ponent del Cap de Creus. L’entorn, en un dia solellós d’hivern o primavera sense ventolera empordanesa, ens ofereix panoràmiques de tota mena i color; des del majestuós Canigó al castell de Verdera i badies de Port de la Selva i Roses. Mar i muntanya.

Sant Pere de Rodes és un indret històric i un conjunt monumental d’allò més interessant per copsar el món medieval d’una sola ullada. La conjunció dels tres eixos que eren els puntals d’aquella societat feudal es troben reunits en un sol entorn i a poca distància l’un dels altres. El pal de paller era, per descomptat, l’espiritualitat del monestir de Sant Pere de Rodes i el seu atractiu com a centre de pelegrinatge arran de les relíquies que tenia en custòdia. El pelegrinatge va esperonar l’element productiu al voltant del monestir; està representat per la vila de Santa Creu. Tot aquest tràfec necessitava regulació i defensa. La defensa d’aquests dos elements era gestionada des del castell de Sant Salvador de Verdera. Un triangle virtuós que durant l’edat mitjana va servir de pol d’atracció internacional del comtat d’Empúries, que formava part de la marca hispànica (comtats de l’entorn dels Pirineus).

 

3 RUTES AL MONESTIR

El trescador ho té fàcil per arribar, com ho feia el vell pelegrí, a aquell conjunt monumental. De fet, el GR 11 – Senda Pirenaica (Pirineu sud) passa per allí. Tanmateix, com és el cas, si el trescador només pot ocupar una jornada també ho té fàcil. A Sant Pere de Rodes s’hi pot arribar, en ruta circular d’una jornada, des de diversos punts d’inici:

– Des de la vila de Llançà (ruta nord)
– Des del Port de la Selva (ruta llevant)
– Des de Palau-saverdera (ruta sud)

 1️⃣ RUTA NORD – LLANÇÀ

Monestir i castell, des de vila Sta. Creu

Aquesta ruta circular, des de la vila de Llançà, ofereix diversos components que la fan força atractiva; un pèl llarga per a alguns, però ho paga la pena. Un itinerari de grans contrastos. Des de Sant Pere de Rodes, la badia del Port de la Selva serà als nostres peus, des de la Punta de la Creu fins a la Punta de s’Arenella amb el seu far, inaugurat l’any 1913, de llum blanca i un flaix d’1 segon cada 5 segons i abast nocturn de 13 milles. El contrapunt al mar serà la imatge portentosa del Canigó enfarinat; aquell cim mític i llegendari d’ençà que Pere el Gran en va fer l’ascensió a l’edat mitjana i, sis segles després, va immortalitzar Mn. Cinto.

D’altra banda, no cal emfatitzar la rellevància històrica de la contrada. Aquesta mirada històrica partirà des del mateix nucli medieval de Llançà, a l’ombra el seu Arbre de la Llibertat (un plataner granat que  commemora la superació de l’antic règim a finals del segle XVIII i la conquesta  d’una societat lliure, igualitària i agermanada)  i culminarà en la vila medieval de Santa Creu de Rodes i el monestir de Sant Pere de Rodes. Repassant el paisatge més proper durant bona part del recorregut, caldrà admirar la resiliència extrema dels habitants medievals. Les marjades de pedra seca que aprofiten cada pam de terra pels voltants de la Vall de la Santa Creu han resistit el pas dels segles i en són el millor testimoni. I per acabar, un passeig agradable pel Camí de Ronda vora el mar, avui en calma cristallina. Efectivament, val la pena l’esforç i el cansament.

Itinerari
Llançà, Plaça Major / Arbre de la Llibertat – Carrer de St. Vicenç – Carrer de St. Pere de Rodes – Inici del sender/GR 11 (rotonda) – Coll del Perer – Serra del Coll – Mas de la Pallera – Ermita de Sta. Helena (Sta. Creu de Rodes) – Sant Pere de Rodes – La Vall de Santa Creu – Molí/Mas de Canavall – Forn de Canavall (Vinya Falcona) – Platja de la Vall (Port de la Selva – GR 92) – Far de l’Arenella – Platja del Cau del Llop – Carrers de Llançà – Plaça Major

● Ruta Wikiloc
Vegeu detalls del recorregut (mapa/GPS, km, desnivells, temps invertit, imatges, senyalització i dificultat de la ruta, itinerari detallat, descripció per trams, etc.) a rutes Wikiloc d’esporqueret: LLANÇÀ-SANT PERE DE RODES-CAMÍ DE RONDA-LLANÇÀ.

📷 Grans panoràmiques – 10 imatges

➡️ 4 dades – ruta nord

Arbre de la Llibertat, Llançà

Aproximació (Llançà)
Per l’AP-7 fins a la sortida 4 (Figueres), continuar per l’N-II i enllaçar amb l’N-260 fins a la vila de Llançà. Si, des de l’N-260, es fa l’entrada a la població pel carrer Compte Onofre, hi ha un espai d’aparcament de terra a mà esquerra, a l’altura del centre comercial Eurostar Llançà. La plaça Major, punt d’inici de la ruta, és ben a prop.

Punt d’inici i final de ruta (Llançà)
Zona d’aparcament, a l’entrada de la població, prop del supermercat Eurospar Llançà.
GPS: https://goo.gl/maps/7FUzK3QUc6a16Jar7
Carrer Olot, 15, 17490 Llançà, Girona

Avituallament (Fleca granja Guisset)
El lloc més avinent i recomanat per fer un cafè matiner o un mos a l’inici del tresc és al carrer Major, a poques passes de l’inici del tresc sota l’Arbre de la Llibertat. Caminant pel carrer Pilota, passant per davant de l’escalinata de l’església de Sant Vicenç, s’arriba al carrer Major. Girant a mà dreta, es troba la fleca, granja Guisset. Després, des de la fleca, caldrà enfilar el carrer de Sant Vicenç per anar a buscar el GR 11 que puja a Sant Pere de Rodes. Fleca recomanable; obre a les 8 del matí.

2️⃣ RUTA LLEVANT – PORT DE LA SELVA 

Ruta est, de Port de la Selva

Ruta que ha de ser certament espectacular, partint de vora mar a nivell “0”, des del Port de la Selva. Serà espectacular, tant per les panoràmiques que es contemplaran des de qualsevol indret, com per la cresta de pujada que s’haurà de superar per arribar al castell de Verdera. Espectacular també pels “llocs d’interès que anirem trobant durant tot el recorregut, ermites, torres de defensa, cabanes de vinya, castell, vèrtex geodèsic, monestir, fonts, un antic molí, un poble abandonat, petits nuclis, dolmen, menhir, vinyes, camí de Ronda…, “. No ho dic jo, que encara no he fet aquesta ruta; ho diu jspdetera, autor de la ruta Wikiloc que aquí em plau oferir de mostra i exemple.

● Ruta Wikiloc
Vegeu detalls del recorregut (mapa/GPS, km, desnivells, temps invertit, imatges, senyalització i dificultat de la ruta, itinerari detallat, descripció, etc.) a rutes Wikiloc de jspdetera: Port de la Selva, Selva de Mar, St Salvador i castell de Verdera, Sta Helena, St Pere de Rodes, Vall de Sta Creu i camí de Ronda. 

3️⃣ RUTA SUD – PALAU-SAVERDERA

Ruta sud, pel castell de Saverdera

Aquesta ruta a Sant Pere de Rodes, amb ascensió prèvia al castell de Sant Salvador de Verdera, és d’una espectacularitat singular. També se li ha volgut donar un contrapunt de repte. Per tant, s’ha volgut imaginar fer la conquesta del castell per la ruta que el castlà mai no esperarà l’enemic; és a dir, pel seu penya-segat inexpugnable, o quasi. Així s’ha programat; així s’ha fet. L’ascensió directa i costeruda, fent passes de ieti per salvar escalons rocosos d’un corriol maleït, porta just a sota de l’impressionant penya-segat conegut com a Salt de la Reina sobre el qual es troben les restes d’aquell castell llegendari; per aquest penya-segat volaven princeses i cavalls de llegenda escapant dels seus ancestrals perseguidors. Tanmateix, el més impressionant d’aquesta ruta són les panoràmiques magnífiques; espectacle que la mirada pot gaudir durant tot el recorregut, tant d’ascensió com de descens.

Itinerari
Aparcament (Palau-saverdera) – Surera cremada – Dòlmens d’en Boet i Fontasia – Ascensió al castell per la cova de Veta Negra – Coll de les Palomeres – Punt geodèsic – Castell de Verdera – Monestir de St. Pere de Rodes – Santa Creu – Mas Ventós – Ermita de St. Onofre – Palau-saverdera (aparcament)

● Ruta Wikiloc
Vegeu detalls del recorregut (mapa/GPS, km, desnivells, temps invertit, imatges, senyalització i dificultat de la ruta, itinerari detallat, descripció per trams, etc.) a rutes Wikiloc d’esporqueret: CASTELL DE ST. SALVADOR DE VERDERA

📷 Grans panoràmiques – 10 imatges

➡️ 4 dades- ruta sud

Aproximació (Palau-saverdera)
Per l’AP-7, direcció Girona, fins a la sortida 4 (Figueres); entrar a l’N-2, N-260 i GI-610 cap al carrer Tramuntana, 6 (Palau-saverdera). Aparcament de franc.

Punt d’inici i final de ruta (Palau-saverdera)
Aparcament (Carrer Tramuntana, 6 – 17495 Palau-saverdera).

Avituallament 
Just a l’entrada del carrer Tramuntana hi ha el Centre Cívic de la vila, a uns 100 m de l’aparcament. El bar sol obrir cada dia, excepte dilluns, a les 8:00. Ens agraden les fleques de poble. Ens hem arribat a la pastisseria Can Berta (Carrer Padró, 2). És una botiga molt petita i només tenien pastissos. La coca de forner de tota la vida avui no tocava.

 

➡️ LLOCS D’INTERÈS EN RUTA

Església de Sta. Helena de Rodes

Arbre de la Llibertat (Llançà, Plaça Major)
També conegut com l’Arbre de la Plaça. Aquest plataner (Platanus x hispanica) que presideix la plaça Major és el veí més estimat de la vila i alhora el testimoni viu del pas de les generacions. “Tota la gent de Llançà hi ha passat, per aquí sota; tothom. Quan neixes, quan et cases i quan et mors passes per sota de l’arbre de la plaça”, diu l’Arnald …

Santa Creu de Rodes (vila medieval)
Un quilòmetre abans del monestir de Sant Pere de Rodes s’arriba a aquest indret on hi ha les restes del poble medieval que va néixer, créixer i prosperar gràcies a l’atractiu i rellevància del monestir. Avui només se’ns insinuen les seves antigues parets, les dues arcades de les portes nobles d’entrada i sortida; poca cosa més; llevat de la mig restaurada església dedicada a Santa Helena. A Santa Creu rebien atenció els pelegrins, després del llarg viatge i abans d’atansar-se al monestir.

Església de Santa Helena de Rodes (s. X)
El nom Helena fa referència a la mare de l’emperador Constantí I, el Gran. No cal explicar gaire la seva història, lligada a la institucionalització del cristianisme. Si s’hagués de fer cas a la historiografia més pietosa, en podria sortir un fulletó televisiu melodramàtic. Tanmateix, llegenda o mite, aquesta és la realitat de la dedicació d’aquesta església a Santa Helena, descobridora de la “Santa Creu”. Tot lliga.

Monestir: campanar i torre de defensa

Monestir de Sant Pere de Rodes
Aquest monument a l’arquitectura romànica catalana va ser el centre espiritual de la contrada entre els segles XI i XIV. La seva lenta reconstrucció està mostrant l’abast de les dimensions colossals del que fou un conjunt monacal d’allò més rellevant a l’edat mitjana. Sembla que la maldestra gestió dels abats, a partir del segle XV, va propiciar l’inici de la decadència monàstica i, de retruc, de la seva rellevància regional. A partir del segle XVI el monestir va patir episodis repetitius de saqueig i espoli; la famosa Bíblia de Rodes, a tall d’exemple, es troba ara a la Bibliothèque nationale de França. Per cert, aquella bíblia va ser un regal de l’abat Oliba a la comunitat benedictina amb motiu de la consagració de l’església del monestir al segle XI; avui dia és considerada un dels manuscrits més rellevants del món. No va ser fins als darrers decennis del segle XX quan es va iniciar un pla de protecció, estudi i restauració del monestir i encontorns.

Castell de Sant Salvador de Verdera
Castell roquer, primer comtal, després monacal i finalment comtal una altra volta, en mans dels comtes emporitans. Indret llegendari i propici a fenòmens paranormals. Des de la terrassa natural que mira al sud, coneguda popularment com a Salt de la Reina, una dama i el seu cavall salten al buit, escapant d’alternatives menys atractives.

Ermita de Sant Onofre (Palau-saverdera)
Cada any, a principis de juny, aquesta ermita dedicada a l’ermità hongarès Onofre, és revisitat per la gent de la contrada en bonhomiós aplec. Allí s’hi celebra missa al migdia, es fa un dinar de germanor (però la teca la porta cadascú), es ballen sardanes i els arribats als darrers batecs de l’adolescència s’enamoren.

 

APUNT FLORAL

És primavera i pel camí ens acompanyen els colors més matiners. Des de Palau-saverdera, la cara sud de la serralada de Rodes és enfarinada, no per la neu, però; és l’abundància del bruc boal (Erica arborea) en plena floració. A les parts més baixes, les primeres flors rosa amb un contrapunt central ataronjat de l’estepa blanca (Cistus albidus) es feien mirar. Vora camí despuntaven ufanoses, tot i la sequera imperant, les mates de caps d’ase (Lavandula stoechas) amb els seus extrems florals d’un lilós intens. Entre unes i altres, s’interposava qualque mata de llobí de flor blau cel (Lupinus angustifolius), no encara en plena floració. El coll de les Palomeres, al migdia, espargia la flaire intensa de mel que regalava el morrisà bord (Alyssum maritimum) i feia joc amb el blanc enfarinat del bruc boal. Ja prop del monestir, a la cara nord, amagades en algun racò humit i ombrívol despuntaven els blaus intensos de les violetes (Viola odorata). També, complementant la coloració, eren cridaners els grocs del ginestell (Genista triflora) i dels crepis (Crepis sancta); aixó sí, aquests darrers fent honor al seu cognom, ben posadets just davant de l’entrada del monestir. Pujant des de Llançà, acompanyaven els primers passos l’abundància d’Opuntia stricta, una varietat de figuera de moro que abunda al nord est de Catalunya; tot i que es considera planta invasiva, en alguns llocs es fa servir com a planta ornamental. Les darreres floracions hivernals estaven representades per matolls de gatosa (Ulex parviflorus) amb el seu groc intens mirant al Canigó. Aquesta és una mostra primaveral de plantes ordinàries extraordinàries que han fet el nostre caminar un xic més lleuger.

Salut i natura,
EsPorqueret

 

WEBGRAFIA – Per saber-ne més

ℹ️ Arbre de la Llibertat (Llançà, Plaça Major)

● Alfaro Lucas, A. (2021). La llibertat és un plataner a Llançà. LA MIRA-Magazín, Històries.
Rescatat, 8 març 2023, de: https://www.lamira.cat/histories/1736/la-llibertat-es-un-plataner-a-llanca
• Breu ressenya històrica

● Gencat. (2021). Arbre de la Llibertat de Llançà. Generalitat de Catalunya, Medi Ambient i Sostenibilitat.
Rescatat, 8 març 2023, de: https://mediambient.gencat.cat/ca/05_ambits_dactuacio/patrimoni_natural/arbres-monumentals/am_arbres_monumentals_fitxes/alt-emporda-12/arbre-de-la-llibertat-de-llanca/
• Dades de l’arbre i NB.

● Turisme-Llançà. (s. d.). Arbre de la Llibertat. Llançà – Costa Brava, Oficina de Turisme.
Rescatat, 8 març 2023, de: https://www.visitllanca.cat/ca/patrimoni/descobreix-llanca/arbre-de-la-llibertat/
• Breu ressenya històrica

ℹ️ Santa Creu de Rodes

● Marimon, Sílvia. (2011). El poble oblidat de Sant Pere de Rodes. Diari ara, Societat – 22/08/2011.
Rescatat, 3 març 2923, de: https://www.ara.cat/societat/poble-oblidat-sant-pere-rodes_1_2567960.html i
https://docs.gestionaweb.cat/1349/santa-creu-de-rodes.pdf
• Una ressenya força interessant del projecte arqueològic (UAB) de descoberta de les restes històriques d’aquesta vila que va néixer a l’ombra del monestir.

ℹ️ Església de Santa Helena de Rodes

● Ajuntament del Port de la Selva. (s. d.). Església de Santa Helena de Rodes. El Port de la Selva, Turisme. elportdelaselva.cat
Rescatat. 3 març 2023, de: https://www.elportdelaselva.cat/ca/turisme/que-visitar/esglesia-de-santa-helena-de-rodes/
• Apunt interessant de la situació, història, arquitectura, mesures de protecció i bibliografia bàsica. (Amb PDF d’informació addicional sobre la vila de Santa Creu de Rodes.

● Josep Maria, Mn. (2016). Goigs a santa Helena. Port de la Selva (Alt Empordà, Girona). Goigs i devocions populars, Blog de mn. Josep Maria.
Rescatat, 3 març 2023, de: https://algunsgoigs.blogspot.com/2016/10/goigs-santa-helena-port-de-la-selva-alt.html

ℹ️ Monestir de Sant Pere de Rodes

● Ajuntament del Port de la Selva. (s. d.). Monestir de Sant Pere de Rodes. El Port de la Selva, Turisme. elportdelaselva.cat
Rescatat, 3 març 2023, de: https://www.elportdelaselva.cat/ca/turisme/que-visitar/monestir-de-sant-pere-de-rodes/
• Bon resum de la història del monestir (per èpoques), un apunt de la seva arquitectura i llegendes.

● Arrimada, Javier. (2021). Sant Pere de Rodes, Monestir romànic. Apunts d’Història de l’Art. Fjavier – Pàgina de Ciències Socials. Xtec.cat, Pàgines de batxillerat humanístic i artístic.
Rescatat, 3 març 2023, de: http://www.xtec.cat/~jarrimad/medieval/romanico/santpere.html

● Bertral, X. (2013). La Bíblia de Sant Pere de Rodes una assignatura pendent? Diari ara, diumenge / ARA TU – 27/01/2013.
Rescatat, 9 març 2023, de: https://diumenge.ara.cat/premium/suplements/ara_tu/biblia-sant-pere-rodes-assignatura_1_3862992.html
• Reclamació per al patrimoni de Catalunya

● Monestirs.cat 2023. (2021). Monestir de Sant Pere de Rodes. Sant Pere de Roda / Sancti Pteri Rotensis (el Port de la Selva, Alt Empordà).
Rescatat, 3 març 2023, de: https://www.monestirs.cat/monst/aemp/ae42rode.htm
• Excel·lent apunt històric, reportatge fotogràfic excel·lent i bibliografia.

● Monestirs.cat 2023. (2021). Bíblia de Sant Pere de Rodes. Monestirs de Catalunya. Sant Pere de Roda / Sancti Pteri Rotensis (el Port de la Selva, Alt Empordà).
Rescatat, 9 març 2023, de: https://www.monestirs.cat/monst/aemp/ae42rodeA.htm
• Breu descripció amb imatges a tot color.

● Patrimoni. gencat.cat. (s.d.). Monestir de Sant Pere de Rodes. El colós del Cap de Creus.
Rescatat, 3 març 2023, de: https://patrimoni.gencat.cat/ca/coleccio/monestir-de-sant-pere-de-rodes

ℹ️ Castell de Sant Salvador de Verdera

● Ajuntament del Port de la Selva. (s. d.). Castell de Sant Salvador de Verdera. El Port de la Selva, Turisme. elportdelaselva.cat.
Rescatat, 9 març 2023, de: https://www.elportdelaselva.cat/ca/turisme/que-visitar/castell-de-sant-salvador-de-verdera/
• Breu ressenya: situació, història i bibliografia bàsica

● Departament de Cultura, gen.cat. (2018). Castell de Sant Salvador de Verdera. Generalitat de Catalunya.
Rescatat, 3 març 2023, de: https://patrimoni.gencat.cat/es/monumentos/monumentos/conjunto-monumental-de-sant-pere-de-rodes/castillo-de-sant-salvador-de-verdera2
• Apunt curt del poble de Santa Creu de Rodes, Castell de Sant Salvador de Verdera i Monestir de Sant Pere de Rodes.

● Gironès, J. (2012). Castells catalans. Verdera. PDF extret del web: http://ca.wikipedia.org/wiki/Castell_de_Verdera
Rescatat, 9 març 2023, de: https://castellscatalans.cat/imatges/Verdera.pdf
• Història, estructura i llegendari (PDF, 4 pàgines)

ℹ️ Ermita de Sant Onofre (Palau-saverdera)

● Mora. A. (2020). Ermita de Sant Onofre, Palau Saverdera. L’Empordà Sobirà. Girona. CONÈIXER CATALUNYA, bloc.
Rescatat, 29 març 2023, de: http://coneixercatalunya.blogspot.com/2020/05/ermita-de-sant-onofre-palau-saverdera.html
• Apunt interessant de l’ermita i entorn.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.