LES FLANDES DE PIERA (Piera, Anoia, Barcelona)

LES FLANDES DE PIERA – Piera, Anoia, Barcelona (diumenge, 16 octubre 2022)

Sortida matinal circular pels voltants de Piera (comarca de l’Anoia) per passejar per la història, les vinyes, els boscos mediterranis i les Flandes de Piera, unes curioses estructures d’erosió de l’argila dels vorals del torrent de Ca n’Orpí.També es pot aprofitar l’ocasió per fer un tomb pel castell de Piera, l’església de Santa Maria de Piera i una part de l’entorn més històric d’aquesta vila. Tanmateix, el plat fort consisteix a visitar i admirar el tram del torrent de Ca n’Orpí conegut com les Flandes de Piera. Aquest tram del torrent constitueix un paratge singular i sorprenent. L’erosió pels efectes del pas de l’aigua dels dipòsits de les argiles de diferent duresa, al llarg dels segles, ha originat una notable varietat de formes d’aixaragallament espectaculars. A més, les gradacions cromàtiques de les argiles culminen l’espectacle de bellesa singular.

DADES

Les argiles …

ℹ️ Acompanyats
Avui hem fet camí: Assumpta (guiatge GPS) i EsPorqueret.

ℹ️ Aproximació (Piera, Anoia, Barcelona)
Per l’autopista de la Mediterrània, AP-7, fins a la sortida 25 (Martorell). Sortint de l’autopista, a la primera rotonda, cal entrar a l’N-224 en direcció a Capellades. L’N-224 ens porta directament a Piera. Un cop travessat el nucli de la població, en una gran rotonda, cal entrar per l’N-2242 (direcció a Sant Sadurní d’Anoia) que ens portarà prop del castell de Piera i l’església de Santa Maria de Piera.

ℹ️ Lloc d’inici i final de ruta
Plaça de l’Església (Piera). S’hi pot arribar en cotxe i hi ha lloc per aparcar. Es tracta de la plaça de l’església de Santa Maria de Piera. El castell de Piera es troba en el mateix indret.

ℹ️ Avituallament
És una sortida matinal. Cal no oblidar portar aigua suficient per a una bona hidratació. La font del Prat, ben prop de la vila de Piera no ofereix gaire garantia; la font no raja i l’estat de conservació del seu entorn és millorable. Tanmateix, a 5 minuts del punt d’inici, es pot fer una aturada al Cafè la Vila per fer un cafè o un petit esmorzar; està ubicat just sota de l’ajuntament. Al final del recorregut, també es pot aprofitar aquest local per fer l’àpat de final de ruta.
Cafè la Vila
Carrer de la Plaça, 21, 08784 Piera
Un lloc agradable i familiar on fer un cafè, un mos o un àpat. Tracte amistós, cuina casolana i preus raonables. Per a alguns és el “Cafè de la casa de la Vila”.

ℹ️ Llocs d’interès
Per descomptat, les Flandes de Piera, és el lloc de màxim interès; tanmateix, ja que ve de passada, val la pena aprofitar aquesta ruta per endinsar-se una mica més en el passat històric de la població i donar una ullada atenta a:

Sta. Maria de Piera

L’església de Santa Maria de Piera
Aquesta església té els seus orígens en la reconquesta cristiana, durant el segle X. Tanmateix, la tradició explica que ja els visigots havien aixecat un petit temple cristià en el mateix indret; temple que degué ser destruït durant la invasió musulmana. En qualsevol cas, església i castell van compartir indret i llarga història

El castell de Piera
També és conegut com el castell de Jaume I (el rei En Jaume hi passava temporades) o castell de Fontanet o, inclús, el castell de les Abelles. A l’indret hi havia existit un poblat ibèric que els romans van batiar com a Castrum apiaria; és a dir, “castell situat en un indret d’abelles”.

Portal Romanyà

Portal Romanyà
El dinamisme medieval de la vila de Piera va ser tal que es va decidir protegir-la amb muralles. A causa de la forma allargassada de la vila es van habilitar 2 portes d’entrada. Una en la boca nord (venint de Barcelona) que era coneguda amb el nom de Portal Sobirà; l’altra, en la boca sud (venint de l’Aragó) i coneguda com a Portal Jussà. Amb el pas del temps, el Portal Jussà va canviar a Portal d’en Golart i, actualment és conegut com a Portal d’en Romanyà.

RECORREGUT

ℹ️ Itinerari
Castell de Piera / Església de Santa Maria de Piera (aparcament) – Portal d’en Romanyà – Casa de la Vila – Font del Prat – Can Amat de Samuntà – Urbanització la Venta / Can Mussarró – Ermita del mas Bonans – La Venta – Torrent de Ca n’Orpí / Les Flandes – Llera del torrent – Castell de Piera

Flandes coronades …

ℹ️ Senyalització de la ruta
No hi ha senyalització per a aquesta ruta, llevat d’alguns senyals verticals direccionals en cruïlles de camins. Un bon mapa o el GPS són imprescindibles. Cal tenir present que el tram del torrent de Ca n’Orpí, on es poden admirar les Flandes de Piera, està marcat com a espai particular. De fet, el corriol d’aquest tram és sovint gairebé indestriable, a estones.

▶️ Fent camí
L’inici d’aquesta ruta és urbà; un tast curt, però intens, dels històrics inicis de la vila de Piera. L’església de Santa Maria, el castell de Piera, el Portal Romanyà i l’entorn de la Casa de la Vila ens transporten a altres temps quan el sol i la conversa, no el rellotge, segurament marcaven el temps dels vilatans. Es pot comprovar fent una aturada al Cafè de la Vila, just sota les arcades de l’ajuntament. La resta del camí, fins a arribar al plat fort del dia, és una passejada per l’entorn foraviler entre rieres, camins i les masies de Ca n’Amat de Samuntà, Ca n’Orpí i Bonans i la Venta. Sobrepassat el mas la Venta, ara precintat, s’inicia el singular paratge de les Flandes de Piera. En aquest recorregut d’uns 800 m es pot contemplar el fascinant efecte del pas del temps erosionant les argiles i les seves parets amb tonalitats cromàtiques preciosistes. És l’espectacle sempre sorprenent de la natura.
Ruta Wikiloc
Vegeu detalls del recorregut (km, desnivells, temps invertit, imatges, descripció per trams, etc.) a rutes Wikiloc d’esporqueret: LES FLANDES DE PIERA
📷 Les Flandes: formes i varietats cromàtiques espectaculars
📷 Les Flandes: formes i varietats cromàtiques – verticalitat

Salut i natura,
EsPorqueret

WEBGRAFIA – Per saber-ne més

ℹ️ Castell de Piera

● Ajuntament de Piera. (s. d.). Castell de Piera. Castell de Jaume I o de Fontanet. viladePiera.cat
Rescatat, 22 octubre 2022, de: https://www.viladepiera.cat/recorregut-arquitectonic/castell-piera
⁃ Breu història i imatges.

● Ballo, R. I M. Tañà. (2022). Castell de Piera / Anoia. Catalunya Medieval – Castells, Torres, Fortificacions i altres construccions.
Rescatat, 22 octubre 2022, de: https://www.catalunyamedieval.es/castell-de-piera-anoia/
⁃ Excel·lent reportatge fotogràfic; exteriors del castell.

ℹ️ Església de Santa Maria de Piera

● Ajuntament de Piera. (s. d.). Església de Santa Maria. viladePiera.cat. Ajuntament de Piera.
Rescatat, 24 octubre 2022, de: https://www.viladepiera.cat/la-vila/piera-per-descobrir/recorregut-arquitectonic/esglesia-de-santa-maria
⁃ Breu descripció històrica i fotos d’època.

● Poblesdecatalunya. (2022). Església de Santa Maria (Piera – Anoia). Guia del patrimoni històric i artístic dels municipis catalans.
Rescatat, 24 octubre 2022, de: https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=4318
– Descripció breu i reportatge fotogràfic.

ℹ️ Piera

● Mirallas Sariola, J. A. (2003). Nova vella imatge de Piera. IdeaSportraining / Web d’en Jaume A. Miralles. http://www.mirallas.org
Rescatat, 16 octubre 2022, de: https://www.mirallas.org/wp-content/uploads/2009/12/NovaVellaPiera.pdf
⁃ En el primer paràgraf, l’autor explica la distribució dels barris històrics de la vila.

● Mirallas, Jaume. (2017). Història de Piera. IdeaSporTraining (web personal). http://www.mirallas.org
Rescatat, 22 octubre 2022, de: https://www.mirallas.org/historia-de-piera/
⁃ Antecedents, comarca, situació geogràfica, descripció breu de la vila, breu història del poble, monuments importants, etc.

ℹ️ Portal Romanyà

● Ajuntament de Piera. (s. d.). Portal d’en Romanyà. Portal Jussà o d’en Golart. Piera.
Rescatat, 16 octubre 2022, de: http://piera.perception.es/recorregut-arquitectonic/portal-romanya
⁃ Breu història del Portal Romanyà.
⁃ En aquesta mateixa web hi ha una secció de “Recorregut arquitectònic” força interessant, des de l’església de Santa Maria i el castell de Piera fins a la majoria de casals de rellevància.

● poblesdecatalunya. (s. d.). Portal Romanyà (Piera – Anoia). Guia del patrimoni històric i artístic dels municipis catalans.
Rescatat, 16 octubre 2022, de: https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=4322
⁃ Bon reportatge fotogràfic.

● Viquipèdia. (2021). Portal Romanyà.
Rescatat, 16 octubre 2022, de: https://ca.wikipedia.org/wiki/Portal_Romany%C3%A0

2 thoughts on “LES FLANDES DE PIERA (Piera, Anoia, Barcelona)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.