UN TAST DE BULGÀRIA (Parcs naturals de Vitosha, Rila i Pirin – Sofia, Bulgària)

TRESC – PARCS NATURALS DE VITOSHA, RILA I PIRIN, sud de Sofia, Bulgària (6-14 agost 2022)

Bulgària no és només terra de varietat de paisatges, de muntanyes escarpades i costerudes, de boscos exuberants. Bulgària és també cruïlla i confluència entre orient i occident. Un indret apropiat per fer-ne un tast al pas lent del caminant. El pas de la història ha conformat una barreja cultural rica en costums, cuina, arquitectura, art i religió. Bulgària s’endinsa en la part oriental de la península balcànica, al sud-est d’Europa. Històricament, ha sigut un indret de pas, de domini o de conquesta, sovint cobejat per veïnats més forts i poderosos. Roma, Grècia i Bizanci la van trepitjar abans que Bulgària es convertís en un dels primers estats del continent europeu en el segle VII. Durant segles, després, va formar part del domini otomà. No va ser fins a finals del segle XIX que va assolir la seva independència. El seu segle XX no va ser gens fàcil i, amb aliances poc afortunades, es va trobar dins l’òrbita de l’antiga Unió Soviètica durant la segona part del segle passat. La influència soviètica va marcar en profunditat la psique búlgara, des de les arts, la cultura, arquitectura, l’ús de la terra, les pràctiques laborals i també la religió. El postcomunisme no ha sigut un sender gens fressat per al país; la mirada atenta del visitant pot observar fàcilment, encara avui, els vestigis de l’època d’influència soviètica. Tanmateix, avui dia, Bulgària ha capgirat la seva trajectòria vers occident.

DADES

Ani Lulcheva

ℹ️ Organització: Bonviure Trek

ℹ️ Guiatge: Ani Lulcheva
Ani és una guia professional fora del comú! Coneix el seu país i la seva història; l’estima i el fa estimar. La seva dedicació als visitants és absoluta, inclús fins al punt d’arribar a ser un xic “Jewish mother”, com diria un meu amic americà. És incansable. No hi ha detall que se li escapi, literalment. Explica apassionadament des del mínim detall rellevant de fets i gent de la seva terra fins a temes d’economia domèstica com podrien ser les claus de la rellevància del mercat de cotxes de segona mà a Bulgària. Controla tots els menús dels hotels perquè els visitants puguin gaudir d’una varietat culinària tradicional com mai no he pogut gaudir en un altre país. El seu acompanyament és constant i minuciós. Es fa estimar.

ℹ️ Allotjament

Sofia (2 nits): Hotel Niky 3* (16 Neofit Rilski Street, Sofia 1000 Bulgaria)
Aquest hotel és còmode, net i amb bona relació qualitat i preu. Situat al centre de la ciutat, a 3 minuts del Bulevard Vitosha i a 5 minuts del Palau Nacional de la Cultura. El personal és molt amable. Només ofereix servei d’esmorzar.

Bansko, església Santíssima Trinitat

Govedartzi (3 nits): Family Hotel Djambazkata kashta (2020 Govedartsi, 53 Iskar Blvd.)
Aquest hotel familiar està en el llogaret de Govedartzi, a uns 20 minuts del domini d’esquí del parc nacional de Rila. Les instal·lacions en excel·lent estat de conservació i netes. La família, mare i dos fills, es desviuen pels seus clients. Cuina casolana tradicional extraordinària.

Bansko 3* (3 nits): Hotel Dumanov (2770 Bansko, 15 “Nayden Gerov” Street)
Bansko és el Chamonix de Bulgària, però en petit (parc nacional de Pirin). Hotel familiar, net i polit, que ho porten dos matrimonis. Amabilitat i servicialitat extremes. Cuina casolana tradicional excel·lent. Des de Bansko, s’accedeix al parc nacional amb un trajecte curt amb vehicle.

ℹ️ Vols i trasllats
Algú se sorprendrà si li explico que per arribar a Sofia, des de Barcelona, s’ha hagut passar per Istanbul. És així; tota una jornada d’anada (i una altra de tornada) d’avions i escala de 3 hores. Trobo que aquest és un dels punts febles d’aquest viatge de tresc. A més, quan arribes a Barcelona, necessites certificació Covid, ja que vens d’un país (Turquia) no comunitari. L’altre punt feble, a parer meu, és la programació de trescs en alguns llocs diferents; es vol abraçar molt territori. Això comporta freqüents canvis d’hotel i pèrdua de temps en trasllats. Si es programessin les jornades de tresc en només un dels parcs nacionals, per exemple, segurament hi hauria temps de fer alguna altra ruta de tresc. Bonviure Trek podria programar, per exemple: “Bulgària-ruta A”, “Bulgària-ruta B”, “Bulgària-ruta C, explorant només una zona del territori en cada viatge.

UN TAST DE BULGÀRIA

Monestir de Santa Maria de Vitosha

Una setmana de tresc no dóna per a més que un tast del territori d’un país. L’objectiu de la visita a aquest país llunyà era descobrir la seva orografia trescant pel parc natural de Vitosha, el massís muntanyós als afores de Sofia, i pels dos parcs nacionals de Rila i Pirin, al sud de Sofia. I, ja que hi érem, es va aprofitar el viatge per intentar entendre la cultura de la gent de la contrada, visitar alguns indrets singulars (monestirs de Dragalevtsi i de Rila), i una visita ràpida al centre històric de la ciutat de Sofia amb el seu ric patrimoni religiós i històric. Sofia, val a dir-ho, és considerada per gent entenimentada dins l’eix transnacional de l’antiga ruta de la Seda que unia Xina i Occident i, també, una ruta natural d’aus migratòries coneguda com la “gran ruta d’Aristòtil”. Un tast de Bulgària.

Monestirs de Dragalevtsi i de Rila

Monestir de Santa Maria de Vitosha (Dragalevtsi)
A prop del residencial de Dragalevtsi de Sofia, es troba el monestir ortodox de Santa Maria de Vitosha. El va fundar el tsar de Bulgària, Ivan Alexander, l’any 1345. El conjunt del monestir consta d’una petita església, edificis residencials i dependències. Durant els segles XV i XVI el monestir va ser un centre d’excel·lència de la cultura; tenia la seva escola-monestir i es va convertir en un dipòsit de registres culturals búlgars. Entre els manuscrits completats en el monestir es poden citar: el Boyana Beadroll, una llista de governants búlgars medievals; l’Evangeli del sacerdot Nicolau de 1469; l’Evangeli Dragalevtsi de 1534 i un saltiri acabat el 1598. El monestir havia proporcionat refugi al revolucionari Vasil Levski (1837 – 1873) durant l’època d’alliberament nacional. El monestir va ser declarat monument cultural.
📷 Galeria: 8 instantànies

Monestir de Rila

Monestir de Rila
El monestir de Sant Joan de Rila és el monestir més important de Bulgària. Situat al final de la vall del riu Rila, a uns 120 km al sud-oest de Sofia, va ser fundat en el segle X per l’ermità Joan de Rila. La seva estructura arquitectònica és imponent; de fet, era també un centre fortificat, amb la seva torre guaita i control on es refugiaven els monjos en temps problemàtics. Al llarg dels segles, el monestir ha sigut el far espiritual, educacional i cultural de Bulgària. La superfície total del monestir i les seves dependències ocupa una extensió de 8800 metres quadrats i tot el conjunt està envoltat per un mur de protecció de 22 metres d’altura. El monestir té unes 300 habitacions, 100 de les quals són cel·les monàstiques. L’església principal, dedicada al Naixement de la Mare de Déu, és un edifici de cinc cúpules. Els iconòstasis tallats en fusta i les pintures murals són realment impressionants. D’entre les moltes icones, exposades a la veneració dels creients, les més rellevants són la icona de la Mare de Déu d’Hodegetria del segle XII, la icona de la meravella de Sant Ivan de Rila del segle XVII. L’any 1983, el monestir va ser inclòs en la Llista del Patrimoni Cultural de la Humanitat de la UNESCO.
📷 Galeria: 10 instantànies

Sofia, cruïlla de camins

Palau Nacional de la Cultura, Sofia

Sofia, capital de Bulgària, ofereix els seus més de dos mil anys d’història al visitant. Resulta impressionant contemplar les velles esglésies del primer cristianisme (St. Georgi Rotunda i la basílica de Sta. Sofia, per exemple); però n’hi ha més. Fruit del seu esperit d’identitat nacional, que va tenir la seva renaixença en la segona meitat del s. XIX, es va erigir la catedral de Sant Alexander Nevsky, el temple més gran ortodox dels Balcans. Per cert, el líder del nacionalisme búlgar es deia també Alexander Nevsky i la seva estàtua es pot contemplar davant l’edifici del Parlament, ben prop de la catedral. Una passejada pel centre històric de Sofia és una bona oportunitat per admirar, no només el conjunt religiós de les seves esglésies sinó també la monumentalitat d’edificis civils i, en alguns d’ells, els vestigis de la cultura soviètica de l’antiga URSS.

Ruta Wikiloc – Ruta circular urbana
Vegeu detalls del recorregut (km, desnivells, temps invertit, imatges, descripció per trams, etc.) a rutes Wikiloc d’esporqueret: Sofia, centre històric.
📷 Galeria: instantànies Sofia monumental
📷 Galeria: Esglésies de Sofia

Riquesa culinària

Àpats en el reservat de l’hotel familiar Djambazkata kashta (Govedartzi)

La riquesa culinària de Bulgària comparteix trets i flaires de la cuina balcànica en general i especialment dels seus veïns grecs i turcs. La cuina búlgara es fonamenta en els productes més comuns de primera mà de la regió: carn, verdures, iogurt i formatges i varietat d’espècies. La seva gastronomia és fresca, abundant, generosa i saborosa. Els plats principals solen ser guisats de verdures, carn o en combinació. Entre els plats aperitius i sopes destaquen el pastís de formatge (banitsa), la sopa freda de iogurt i cogombre (tarator) i, a l’estiu, l’omnipresent amanida (shopska salata) amb tomàquet, cogombre, pebrot verd, ceba i formatge, els colors de la senyera del país! I no hi ha com batiar un bon plat amb un tast de rakia, la popular beguda alcohòlica produïda per destil·lació de fruita fermentada, per convertir un àpat en una festa familiar. S’ha tingut la fortuna de poder fer un tast de cuina casolana i la seva riquesa, preparada en un ambient familiar, tant a Govedartzi com a Bansko; un tast preparat amb generositat i servit amb simpatia i tota mena d’explicacions d’Ani i els cuiners. Res no pot superar aquesta acollida. Tant la ceràmica, com el contingut, com la bonhomia familiar; tot plegat, cada horabaixa era una festa …

RUTES DE TRESC

ℹ️ Senyalització de senders

Els senders són marcats amb tres bandes horitzontals. La banda central està pintada amb el color principal de la ruta per a l’orientació, mentre que la funció de les dues bandes laterals (en blanc) és només per ressaltar el color central. Els colors direccionals emprats són: vermell, verd, blau, groc i marró; dues rutes poden coincidir en la senyalització. Els colors no indiquen, en general, el grau de dificultat de la ruta; tanmateix, m’informen que el color vermell indicaria que la ruta passa per trams aeris i carenes. Les marques solen pintar-se en llocs visibles sobre troncs d’arbres, roques, parets d’edificis, etc. En alguns indrets, en llocs pedregosos on el sender és poc visible o prop del cim, es troben fites de pedres en piràmide. La senyalització vertical en alfabet ciríl·lic no és gens útil pels qui no el saben interpretar; no sol haver-hi la versió en alfabet llatí. El sistema de senyalització és aclaridor; això no obstant, no sempre es fa el manteniment necessari i en alguns trams els senyals poden estar mig esborrats o esborrats del tot. Per cert, en els mapes de senderisme, els colors de les rutes són reflectits amb una línia del color de cada sender.

▶️ RUTA 1

Per la fageda de Vitosha…

Església de Boyana-Fageda de Vitosha-Monestir de Dragalevtsi
Aquest tresc per la fageda de Vitosha, la muntanya a tocar de Sofia, s’inicia a l’església de Boyana (barri de la ciutat). L’església és una petita joia arquitectònica construïda en 3 etapes diferents – segles XI, XIII i XIX. Forma part del Patrimoni de la UNESCO per l’alta qualitat dels seus frescos que tenen trets prerenaixentistes. Un excel·lent inici d’un recorregut a l’ombra generosa dels faigs, agradable i de bon fer i amb un final espectacular al monestir de Santa Maria de Vitosha, a Dragalevtsi.

Ruta Wikiloc
Vegeu detalls del recorregut (km, desnivells, temps invertit, imatges, descripció per trams, etc.) a rutes Wikiloc d’esporqueret: Església de Boyana-Fageda de Vitosha-Monestir Dragalevtsi
📷 Galeria: 10 instantànies

▶️ RUTA 2

Entre camps d’epilobi …

Malyovitsa-Llac Jonchevo-Cim Lopushki-Malyovitsa (P. N. de Rila)
Des de les instal·lacions del centre de muntanyisme de Malyovitsa, iniciem l’ascensió per un bosc joliu de pins i avets en direcció al llac Jonchevo; el llac favorit de l’artista Jonchev, i per això anomenat així en honor seu. Des del llac, per sender pedregós i panoràmiques espaterrants, es continua l’ascensió fins a assolir el cim Lopushki (2698 m).

Ruta Wikiloc
Vegeu detalls del recorregut (km, desnivells, temps invertit, imatges, descripció per trams, etc.) a rutes Wikiloc d’esporqueret: Malyovitsa-Llac Jonchevo-Cim Lopushki
📷 Galeria: 10 panoràmiques

▶️ RUTA 3
Malyovitsa-Llac Elenino-Malyovitsa (P. N. de Rila)

Tocant els núvols …

Ruta d’entrada al parc nacional de Rila (aparcament), en direcció al refugi. Els 3 km d’ascensió suau al refugi es fan per un sender frondós i regat per les aigües gelades que baixen rialleres del circ glacial del llac Elenino. Des del refugi de Malyovitsa, es fa una ascensió esbalaïdora per trams pedregosos i costeruts fins a arribar al llac Elenino. La sumptuositat dels murs ciclopis del circ de recollida d’aigües es reflecteix dins el llac. Tot un espectacle que convida a la contemplació.

Ruta Wikiloc
Vegeu detalls del recorregut (km, desnivells, temps invertit, imatges, descripció per trams, etc.) a rutes Wikiloc d’esporqueret: Malyovitsa-Llac Elenino
📷 Galeria: 10 panoràmiques

▶️ RUTA 4
Refugi Banderitsa-Llacs-Cim Todorka-Banderitsa (P. N. de Pirin)

Llac dels Peixos amb creixen bord

Aquesta ruta és una immersió en la bellesa alpina de l’alta muntanya per gaudir de les formes precioses esculpides pel gel fa milers d’anys. Estem al cor del cor del parc nacional de Pirin, declarat Patrimoni Natural de la Humanitat per la seva biodiversitat excepcional. L’ascensió comença per una preciosa vall verda d’origen glacial, amb els seus nombrosos llacs: l’Ull, el llac dels Peixos, el llac de les Granotes, el llac Llarg. Els contemplarem des de les altures del cim Todorka i de baixada.

Ruta Wikiloc
Vegeu detalls del recorregut (km, desnivells, temps invertit, imatges, descripció per trams, etc.) a rutes Wikiloc d’esporqueret: Refugi Banderitsa-Llacs-Cim Todorka (2690 m)
📷 Galeria: 15 panoràmiques de comiat

UN TAST DE FLORA

Tot i que dins l’agost la gran floració de la contrada sol haver ja passat de llarg, encara s’han pogut captar colors i formes d’exquisida bellesa. Tanmateix, era el meu desig poder captar alguna imatge d’un parell de plantes, si més no, endèmiques locals. Ai las, la prímula de Rila (Primula deorum) o la rosella de Pirin (Papaver degenii) ja feia dies que no es deixaven admirar! Això no obstant, sí que s’ha pogut admirar l’abundància de cua de guilla, que en aquest indret he deduït seria el Verbascum davidoffi. La flora és el millor acompanyant multicolor del caminant; l’abundància de floració d’epilobi (Epilobium angustifolium) no l’he gaudit mai a casa nostra. Per sobre dels 2000 m també s’han deixat veure els colors delicats de les genetianelles, els grocs intensos dels geums, les taques vermelles sobre blanc de les saxífragues o el blanc de neu immens de creixen bord (Ranunculus peltatus) sobre llac dels Peixos (P. N. de Pirin).
🌼 Galeria: flora i fongs / mostra

Salut i natura,
EsPorqueret

WEBGRAFIA

ℹ️ Bulgària, cuina tradicional

● Begonja, S.J.. (2022. Food Of Bulgaria, 20 Tasty Bulgarian Foods To Try. Chasing the Donkey – Travel the Balcans & Beyond. Chasingthedonkey.com. (Travel blog).
Rescatat, 5 setembre 2022, de: https://www.chasingthedonkey.com/bulgarian-foods-of-bulgaria-cuisine/
Excel·lent introducció i explicació dels plats típics
Excel·lent aproximació als països dels Balcans i Croacia

● Lyubomira. (2022). 18 Traditional Bulgarian Foods and Drinks You Have to Try. Bulgarian On The Go. bulgarianonthego.blog.
Rescatat, 5 setembre 2022, de: https://bulgarianonthego.blog/traditional-bulgarian-food/

● QuéTradiciones. (s. d.). ¿Qué tradiciones y costumbres hay en Bulgaria? La comida en la vida diaria. QuéTradiciones (web).
Rescatat, 5 setembre 2022, de: https://quetradiciones.com/costumbres-de-bulgaria/

● VanessaTravels. (2022). Comida típica de Bulgaria: qué comer y beber. Vanessatravels.net.
Rescatat, 5 setembre 2022, de: https://www.vanessatravels.net/europa/bulgaria/que-comer-en-bulgaria/

● ViajeroCasual.com. (2022). Bulgaria, 18 platos de comida típica búlgara. El blog de Viajes para los viajeros casuales.
Rescatat, 2 setembre 2022, de: https://viajerocasual.com/comidas-tipicas-de-bulgaria/#Ensalada_Shopska

ℹ️ Monestirs de Rila i Dragalevtsi

● Andreev A. (2019). Rila Monastery in Bulgaria, the place that keeps 1000 years of history. Andrey Andreev, Travel & Photography (blog).
Rescatat, 5 setembre 2022, de: https://www.andrey-andreev.com/en/rila-monastery/
Excel·lent fotografia i bona descripció del conjunt històric

● Bulgarian Academy of Sciences. (2018). Dragalevtsi Monastery of the Dormition / Mother of God of Vitosha (paintings from the second layer in the naos). Institute of Art Studies, Bulgarian Academy of Sciences.
Rescatat, 5 setembre 2022, de: https://zografi.info/?page_id=1160&lang=en
Excel·lent descripció de l’arquitectura i frescs del monestir

● Bulgarian Monasteries. (2022). Dragalevtsi Monastery “Virgin Mary ol Vitosha”. Bulgarian Monasteries.com.
Rescatat, 5 setembre 2022, de: https://www.bulgariamonasteries.com/en/dragalevtsi_monastery.html

● Bulgarian Monastery. (2022). Rila Monastery “Saint Ivan of Rila”. Bulgarian Monastery.
Rescatat, 5 setembre 2022, de: http://www.bulgarianmonastery.com/en/monastery/rila_monastery.html

● UNESCO. (2022). Rila Monastery. UNESCO World Heritage Centre.
Rescatat, 5 setembre 2022, de: https://whc.unesco.org/en/list/216/

ℹ️ Senyalització de senders

● Alpenwild. (2022). Abundant Trail Signs Make Alpine Hiking Easy. Trail Signs in the Swiss Alps. Alpenwild, Alpine Adventures Perfected.
Rescatat, 31 agost 2022, de: https://www.alpenwild.com/staticpage/trail-signs-in-the-swiss-alps/
Guia bàsica per a Suïssa

● Donahue, Kevin. (2021). How to: Follow Trail Markers and Trail Blazes in Europe. One Step Then Another.com – Kale by LyraThemes.com.
Rescatat, 31 agost 2022, de: https://www.onestepthenanother.com/caminodesantiago/how-to-follow-trail-markers-and-trail-blazes-in-europe/
Guia força completa de les diferències de senyalització de senders al continent europeu (per grups de països)

● Martínez, Juan. (2020). Types Of Signs At The Hiking Routes Of The Alps. http://www.thetravelersbuddy.com.
Rescatat, 31 agost 2022, de: https://www.thetravelersbuddy.com/2020/09/30/hiking-signs-alps/
Senyalització rutes dels Alps
Inclou: Hiking trails, Mountain trails, Alpine routes, How to read hiking signs, Additional signs in diferent countries, Easy tips for your first hike

● Top Guides LTD. (2020). Are the Trails Marked Well? Top Guides Bulgaria.
Rescatat, 31 agost 2022, de: https://bulguides.com/trails-network/

● Zig Zag Holidays Ltd. (2021). Trail Marquings in Bulgaria. Zig Zag Holidays.
Rescatat, 31 agost 2022, de: https://www.zigzagbg.com/trail-markings-in-bulgaria/
Zig Zag Holidays comunica que ha donat per finalitzada la seva activitat amb data 01.01.2022.

ℹ️ Sofia, cruïlla de camins

● Mamá en Bulgaria. (2018). Qué ver en sofía si solo dispones de unes hores para visitar la Ciudad. Mamà Española en Bulgaria.
Rescatat, 3 setembre 2022, de: https://www.mamaenbulgaria.com/2018/04/que-ver-en-sofia-bulgaria-en-unas-horas.html

● The Crazy Tourist. (2022). 15 Best Things to Do in Sofia (Bulgaria). The Crazy Tourit, blog.
Rescatat, 3 setembre 2022, de: https://www.thecrazytourist.com/15-best-things-sofia-bulgaria/

 

8 thoughts on “UN TAST DE BULGÀRIA (Parcs naturals de Vitosha, Rila i Pirin – Sofia, Bulgària)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.