NATURA EN ESTAT PUR

La Gomera; segona illa més petita de l’arxipèlag de les Illes Canàries. Un petit paradís per al trescador. Des de penya-segats impossibles, valls i barrancs profunds i paratges quasi desèrtics amb verd de tabaiba, fins a la frondositat exuberant i ufanosa de la laurisilva. Llogarets d’encanteri. La seva gent, sempre acollidora. Set jornades de tresc per aquell paradís …

DADES DEL TRESC
Organització: Acaminar Travel
Guiatge: Francesc Masó; ara ja fill adoptiu de la contrada. Coneix a ulls clucs tots els racons, crestes, enfonyalls i recers; i també la seva gent. Les seves explicacions panoràmiques, amb tota mena de detalls, ens revelen un fidel apassionat de la terra que dia a dia trepitgem.
Participants: 19. Molta colla. Varietat de sensibilitats. Bona disposició a la cordialitat. Els més veterans són també els més aguerrits!
Aproximació: Vol de Barcelona a Santa Cruz de Tenerife (Aeropuerto Tenerife Norte). Bus de l’aeroport a la localitat de Los Cristianos. Vaixell des de Los Cristianos a San Sebastián de la Gomera. Bus de San Sebastián a la localitat de Chipude. Tot en una jornada! A meu parer, un xic llarga.

ALLOTJAMENT
Ens hem allotjat en tres indrets diferents: Chipude (1000 m); Vallehermoso i San Sebastián de La Gomera. Aquesta combinació ofereix aspectes positius i negatius. D’una banda, permet un coneixement de l’illa de més abast; detall no menor. D’altra banda, la mobilitat d’allotjament genera un grau d’incomoditat (assumible potser) i fa el trajecte d’anada un xic pesat. Nogensmenys, els trajectes dins l’illa són força curts i assequibles. Per tant, considerar l’allotjament a San Sebastián per a cada dia d’estada no seria una mala opció.
S’ofereixen més detalls sobre avituallament en ruta a la descripció detallada de cada jornada (rutes wikiloc).
◼︎ Hotel Sonia – Bar Restaurante (Chipude)
Situat a la mateixa plaça de l’església; lloc de partida de dos trescs. Acomodació adient. Cuina tradicional i casolana. Amabilitat, cordialitat i generositat excel·lents. Molt recomanable.
◼︎ Tasca Restaurante El Carraca – Apartotel Triana II (Vallehermoso)
Al nucli urbà de Vallehermoso (a 3 km de la platja de Vallehermoso). Gent encantadora i acollidora, excel·lent cuina local i tradicional. Altament recomanable. També ofereixen allotjament en aparthotel (Aparthotel Triana II), prop del restaurant. La ubicació és perfecte, prop de la plaça i ajuntament. Supermercats varis.
◼︎ Hotel Torre del Conde
San Sebastián de la Gomera; just vora el parc Torre del Conde. Molt cèntric, còmode i agradable. La millor opció per a allotjament. Esmorzar de bufet; adient per a trescadors. Amabilitat. Habitacions agradables i netes; un detall interessant que el trescador agraeix: estenedor en el  bany. Zona de bars, restaurants, farmàcia i botigues. Caminant a tot arreu; prop del port i de la platja.

SENDERS i SENYALITZACIÓ
◼︎ Senders
Tots els senders estan molt ben senyalitzats. També hi ha senyals indicadors dels llocs més emblemàtics a tot arreu. A la llibreria de La Calera (Valle del Gran Rey) em comenten que els alemanys van iniciar la gran afició al tresc per l’illa ja fa anys. Hi ha una xarxa de senders PR extraordinària; són els PR LG, visibles i ben indicats en mapa (La Gomera-KOMPASS, per exemple). Hi ha dos GR (també ben visibles en mapa):
◼︎ GR 131 (transversal) – Cumbres de La Gomera
Des del llogaret de Vallehermoso fins a San Sebastián de La Gomera. Per tant, creua pràcticament tota l’illa. Aquest GR connecta amb PR LG varis al llarg del seu recorregut ple llom de La Gomera. Recomanat: es pot fer en tres jornades.
◼︎ GR 132 (circular) – Camino de la Costa
Dóna tota la volta a l’illa. També connecta amb múltiples PR, per descomptat. Recomanat: es pot fer en vuit jornades; però un trescador experimentat ho faria amb sis només.
◼︎ Mapa: La Gomera – KOMPASS (1:30.000)
Amb els recorreguts dels dos GR (131 i 132) i tots els PR de tota l’illa. Molt recomanable. Inclou petita guia (alemany). http://www.kompass.de
◼︎ Guia de senders
González, M., Ospina, L. (2013). Caminando por La Gomera – Guía de senderos. Santa Cruz de Tenerife: Turquesa.
Una guia força recomanable. Ofereix 30 rutes assequibles; 18 circulars. Presenta recorreguts amb text, imatges i també idees aclaridores pel que fa al medi natural (etnografia, geologia, flora, fauna, etc.). Perfecte per portar a la motxilla. Recomanació de Francesc Masó, guia i trescador empedreït.

FLORA GOMERA
No sóc un expert en flora; sóc un simple aficionat. M’agrada reconèixer els arbres i arbusts, plantes i flors que em surten a camí. Són sempre amables i vistosos acompanyants del caminant. A La Gomera, diuen els experts, hi ha el major número d’endemismes de flora per km2 d’Europa; comenten que n’hi ha més de cinquanta espècies vegetals endèmiques! Entre elles he triat la més espectacular que he trobat, l’arcila (Pericallis steetzii); el meu petit goig intel·lectual de la trescada!

La varietat de flora de La Gomera es distribueix en ambients:
◼︎ Fins a 500 m
Predomini de matollars: tabaibas i cardones (gènere euphorbia) i verodes (gènere kleinia); les més comunes.
◼︎ Entre 500-1000 m i barrancs profunds
Domini de la laurisilva i Monteverde creat per la influència dels vents alisis (trade winds). És un bosc de clima temperat, humit i càlid alhora. Les espècies vegetals més comunes de la laurisilva són: el loro (Laurus azorica), la faya (Myrica faya) i el bruc boal (Erica arborea), entre d’altres.
◼︎ A partir de 1000 m
Bosc baix (bosquina), principalment poblat per fayas (Myrica faya), bruc boal (Erica arborea) i acebiños (Illex canariensis), entre d’altres.
◼︎ Penya-segats i grans rocs humits
Cedres canaris (Juniperus cedrus), arboços (Arbutus canariensis) i plantes crasses: bejeques i beas (aeonium) i cerrajas/lechugones (sonchus), entre d’altres.
🍀 Galeria d’imatges de la flora de La Gomera

JORNADES DE TRESC
CHIPUDE – LA FORTALEZA – VALLE GRAN REY – PLAYA LA CALERA
Divendres, 28 desembre 2018
Des de la plaça de l’església de Chipude iniciem l’ascensió a La Fortaleza (1243 m). Aquest és el santuari sagrat dels aborígens. Un dia clar i seré. Des de la plataforma d’aquest gegant podem admirar l’entorn més proper i també la llunyania: El Hierro al sud-oest, La Palma al nord-oest i la resta de l’illa pels voltants. Ara ens toca una baixada memorable fins al nivell del mar; trenca cames i trenca genolls. Tanmateix, gaudim de l’espectacle de la tabaiba i les palmeres que poblen aquestes contrades. Valls avall, amb aturada a l’excel·lent miranda de l’Ermita de Guadalupe. Passat migdia entrem de ple al Valle Gran Rey; els genolls es queixen; els ulls i la imaginació gaudeixen. Després de “duelos y quebrantos” arribem a La Calera; platja de sorra volcànica. Locus amoenus per remullar peus, cames i cos; per contemplar, ponent enllà, el sol que s’enfonsa cap a les amèriques. Espectacle absolut; ara descansats.
◼︎ Descripció més detallada (mapa, km, desnivells, temps en moviment, etc.) i imatges de la ruta:
🌍 Ruta wikiloc: Chipude/La Fortaleza/Valle Gran Rey/Playa La Calera (Esporqueret)
🎞 El tresc en poc més d’un minut …

CHIPUDE – PARQUE NACIONAL DE GARAJONAY – VALLEHERMOSO
Dissabte, 29 desembre 2018
Sortim caminant cap a El Cercado, llogaret de les dones ceramistes (ceràmica sense torn). Aquí cal una aturada per visitar Ceràmica Rufina. Rufina va passar el testimoni a noves generacions i gaudim d’una demo. Abans de fer la primera incursió a la laurisilva ens aturem a fer un tast del famós barraquito canario. Entrem en plena laurisilva, bosc encantat i sempre fascinant del Parque de Garajonay (laurisilva). Trescant entre llums i ombres admirem fayas (Myrica faya), bruc boal (Erica arborea) i peus de corb (Geranium reuteri). Impressiona veure bruc tan monumental. Passem per Las Creces i ens aturem al Mirador de Risquillos de Corgo. Aquí tenim una excel·lent perspectiva panoràmica de la immensitat de Vallehermoso; vall majestuosa. Potser la zona més fèrtil de La Gomera; un embassament enorme -La Encantadora- proporciona aigua a bastament a la contrada. Aquest espectacular tram trencacames, amb final per carretera, en fa desitjar l’arribada a la plaça de l’ajuntament de Vallehermoso. Final del tresc amb una aturada reparadora a El Carraca. Per sort, descansem a Vallehermoso.
◼︎ Descripció més detallada (mapa, km, desnivells, temps en moviment, etc.) i imatges de la ruta:
🌍 Ruta wikiloc: Chipude/Parque Nacional de Garajonay/Vallehermoso (Esporqueret)
🎞 El tresc en poc més d’un minut …

VALLEHERMOSO – ARGUAMUL – ERMITA STA. CLARA – VALLEHERMOSO
Diumenge, 30 desembre 2018
Avui la nostra ruta s’enfila nord-oest en direcció a l’Ermita de Santa Clara. Passem i admirem el bosc de sabina (Juniperus turbinata) més gran de les illes; alguns exemplars enormes i forçuts. Ja al pla de l’ermita gaudim uns minuts de la panoràmica al mar; Arguamul i els illots de Baja de los Roques al fons. Ens atrevim amb una baixada a Arguamul amb punts un xic complicats i caminem entre un mar de ruda ben glauca (Ruta microcarpa Svent.). Tenim un microobjectiu: saludar els amics de “Don Francisco” (escampats pel llogaret) i visitar el seu locus amoenus, on fem l’àpat (de llauna). La gent de la contrada és certament acollidora, generosa i hospitalària (tast de vi casolà inclòs). Tornem sobre els nostres passos a Santa Clara. Des de l’ermita, continuem el tresc per la carena de Chijeré. Primers albiraments del Teide; el gegant de les illes ens acompanyarà la resta dels nostres trescs. La baixada a la Playa de Vallehermoso és encimbellada, amb panoràmiques extraordinàries al Teide i Vallehermoso.
◼︎ Descripció més detallada (mapa, km, desnivells, temps en moviment, etc.) i imatges de la ruta:
🌍 Ruta wikiloc: Vallehermoso/Ermita Sta. Clara/Arguamul/Playa Vallehermoso (Esporqueret)
🎞 El tresc en poc més d’un minut …

AGULO – CENTRO VISITANTES GARAJONAY – VALLEHERMOSO
Dilluns, 31 desembre 2018
El tresc s’inicia a Agulo, llogaret mariner ben aïllat entre penya-segats i el mar. Un poblet que mereix una passejada entre carrers nets i polits. Ens enlairem en direcció al Mirador de Abrante. La pujada, penya-segat amunt, far bufar a més d’un. La recompensa és una espatarrant vista panoràmica d’Agulo i el Teide des del Mirador de Abrante; miranda de vidre al buit. Temps per contemplar i també visitar el bar. Continuem, ara per paratge lunar, fins a arribar al Centro de Visitantes del Parque Nacional de Garajonay. Una enorme maqueta de La Gomera ens posa en context. També podem aprendre aspectes de l’etnologia de l’illa; encara més, podem contemplar la flora autòctona en el ben cuidat jardí botànic. Seguim fent camí seguint el GR 132. El darrer tram el fem al sol de capvespre. Ens espera el Roque Cano, que presideix majestuós tot Vallehermoso; el voregem i baixem, un xic trinxats, a Vallehermoso. És el final del tresc i és cap d’any a la plaça de l’ajuntament del poble.
◼︎ Descripció més detallada (mapa, km, desnivells, temps en moviment, etc.) i imatges de la ruta:
🌍 Ruta wikiloc: Agulo/Centro Visitantes Garajonay/Vallehermoso (Esporqueret)
🎞 El tresc en poc més d’un minut …

JERDUÑE – PLAYA DEL CABRITO – S. SEBASTIÁN DE LA GOMERA
Dimarts, 1 gener 2019
La ruta comença en un revolt de la carretera GM-3, prop del llogaret de Jerduñe. Caminem sud-est en direcció a la Playa del Cabrito. Passem per antics nuclis de població ara en ruïnes; antiga zona de cereals -ara quasi desèrtica- que alimentaven l’illa. Cada racó cultivable, per diminut que fos, era aprofitat. De fet, La Gomera és famosa mundialment per les seves marjades o feixes. Arribats a Playa del Cabrito observem el verger que cultiva l’Hotel Finca El Cabrito; un indret amb un cert grau de polèmica. Un descans amb mos inclòs i reprenem camí vora costa, que no vol dir planer. Pujades i baixades fins a arribar a San Sebastián, amb vistes d’ocell impagables al port, la població i també al Teide. Entrem a San Sebastián vorejant el Parque de la Torre del Conde, prop del nostre allotjament.
◼︎ Descripció més detallada (mapa, km, desnivells, temps en moviment, etc.) i imatges de la ruta:
🌍 Ruta wikiloc: Jerduñe/Playa del Cabrito/San Sebastián de La Gomera (Esporqueret)
🎞 El tresc en poc més d’un minut …

ALTO DE GARAJONAY – PARQUE NATURAL – EL CEDRO – HERMIGUA
Dimecres, 2 gener 2019
El tresc estrella. Partint de la zona coneguda com Los Pajaritos (carretera GM-2), iniciem l’ascensió al cim de La Gomera. Ascensió de molt bon fer i, si el dia no surt emboirat, amb vistes panoràmiques excel·lents. Dalt del cim l’espectacle està servit: vistes amb dilatades panoràmiques a tota l’illa: La Fortaleza (lloc sagrat dels aborígens), El Teide, El Hierro i també La Palma. I ponent enllà … Les Amèriques! Ara ens espera una altra baixada trenca-genolls. Ens endinsem al Parque de Garajonay, un espectacle de llums i ombres (laurisilva). Fem una aturada obligada al bar-restaurant La Vista (dins el parc encara) per fer un tast de cuina casolana. Reparades les forces, ataquem ara la baixada pronunciada i definitiva fins al nucli d’Hermigua. Final de tresc.
◼︎ Descripció més detallada (mapa, km, desnivells, temps en moviment, etc.) i imatges de la ruta:
🌍 Ruta wikiloc: Alto de Garajonay/Parque Natural/El Cedro/Hermigua (Esporqueret)
🎞 El tresc en poc més d’un minut …

DEGOLLADA DE PERAZA – ROQUES CENTRALES – DEGOLLADA
Dijous, 3 gener 2019
Ruta circular per paratges de pi canari i “roques”. Partim de la zona d’aparcament de La Degollada de Peraza (carretera GM-2) i seguim sempre el PR LG 17. Baixem per boscatge joliu fins a les proximitats de l’aïllat poblet de La Laja. Des d’aquí remuntarem fins a la Casa del Manco. Aquest indret és una miranda excel·lent per observar i admirar els roques canaris centrals; gegants volcànics repartits pel territori. Farem una aturada curta a l’Ermita de las Nieves i culminarem, en un tres i no res, el cercle a La Degollada. Degustació obligada de garbanzas al bar-restaurant Degollada de Peraza. Final de la trescada.
◼︎ Descripció més detallada (mapa, km, desnivells, temps en moviment, etc.) i imatges de la ruta:
🌍 Ruta wikiloc: Degollada de Peraza/Roques Centrales/Degollada (Esporqueret)
🎞 El tresc en poc més d’un minut …

Salut i bons trescs,
Esporqueret

One thought on “NATURA EN ESTAT PUR

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.