A MONTSERRAT pel CAMÍ HISTÒRIC

CAP1 MontserratEl Camí Vell de Collbató al Monestir de Montserrat era la via principal de pujada al santuari de Montserrat. La història ens explica que per aquesta via van accedir-hi els monjos, però també pelegrins i sants, nobles i reis i visitants de tota mena. Per aquesta via va haver-hi trànsit intens fins que el segle XVIII es va fer gran. Per cert, Fra Garí devia ser el més agosarat de tots els monjos; ell feia drecera des de Collbató, tirava pel dret fins a Les Voltes! Tant és així que la seva drecera ha sobreviscut amb el seu nom: Drecera de Fra Garí.

DADES
Aproximació
En cotxe fins a Collbató: Punt d’arribada – Carrer Muntanya, 34 (Bombers) (Inici i final del tresc).
Recomanable: el millor lloc per aparcar. Just al costat dels Bombers de Collbató i ha una gran esplanada per aparcar.

Avituallament i llocs d’interès
◼︎ Bar Muntanya (Carrer Muntanya, 43 – Collbató)
Bar de tota la vida. Obre a les 7.30 h; cada dia, excepte dimecres. Prop de l’edifici dels bombers i de l’aparcament.
◼︎ La Cafeteria (Montserrat)
Situada just davant de l’estació del Cremallera de Montserrat. Funciona, renovat des del 2001, des de les 9.00 h i és el lloc més recomanable. Entrepans, brioixeria, begudes fredes i calentes, etc.
◼︎ Restaurant El Cup (Collbató)
Dins la vila de Collbató. Si es fa aquest tresc com una matinal no és mala idea fer un àpat reparador en aquest lloc un cop tancat el cercle. El lloc antigament era un cup (edifici i/o recipient, generalment d’obra, on es trepitja el raïm i on el most es transforma en vi). Tracte excel·lent i cuina mediterrània. Preus raonables. Recomanable trucar i reservar (depenent dels dies, especialment diumenges).
◼︎ La Santa Cova (Montserrat)
Lloc on l’any 880 es va trobar la imatge de la Mare de Déu de Montserrat.
◼︎ Coves del Salnitre (Collbató)
També conegudes com a Coves de Collbató o Coves de Montserrat.

☛ Senyalització de ruta
◼︎ El recorregut, molt trepitjat (com no podia ser d’altra manera) està força ben senyalitzat a cada tram. No presenta cap dificultat tècnica remarcable. El tram d’ascensió fins a arribar al Pla de Sant Miquel o dels Soldats és bo de fer. El tram de baixada, des del Monestir, pel Camí del Rosari o de la Santa Cova és pavimentat fins passada la Santa Cova. Després en converteix en un corriol ben fressat sense dificultat especial.
◼︎ Cartografia: Montserrat – Parc Natural (2015/2016). Escales 1:5.000 – 1:10.000. Alpina 10. Editorial Alpina.

EL RECORREGUT
Punt de sortida/arribada: Esplanada al costat de l’edifici dels Bombers de Collbató (Carrer de Muntanya, 43)
🏞 Vegeu descripció per trams i detalls de la ruta a Wikiloc (mapa i perfil, km, desnivells, temps, fotos, etc.): Wikiloc – Esporqueret

Collbató va ser, durant segles, el portal d’entrada a la muntanya de Montserrat i al Monestir. Des de Collbató s’iniciava la pujada a un indret sagrat; refugi d’ascetes, ermitans i monjos que contemplaven amb serenitat i reflexió el pas del temps. Aquesta vila medieval guarda, ben segur, un bon grapat de secrets del pas de la història. Aquí confluïren pelegrins i visitants de tota mena, condició i creença per iniciar l’ascensió al lloc més sacrosant de Catalunya. Per tant, iniciar aquí aquest recorregut ofereix al caminant un tast d’història d’aquestes contrades. Un bon tast. Un bon tresc.
🎞 El tresc en poc més d’un minut

Salut i bona via,
Esporqueret

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.