CALDES DE MONTBUI – La falla del Vallès

CAP1 wpressA Caldes de Montbui es poden reconèixer diferents materials geològics comuns a la base de les serralades costaneres catalanes: granits, materials metamòrfics, conglomerats, arenisques i argiles vermelles. Les pedres parlen. També es pot localitzar la Falla del Vallès i comprovar la relació que té amb les aigües termals d’aquella vila. La jornada pot finalitzar amb un bany a les aigües termals.

DADES
Organització: ADENC – Grup de botànica ESBARZER
Guiatge: Josep M. Nogué, geòleg
Participants: 15 (socis i no socis)
Punt de trobada: Passeig del Remei, 21 (Caldes de Montbui). Bar “El Passeig”
Punt de sortida i arribada del recorregut: Bar “El Passeig”
Climatologia: Dia solei, però amb alts nivells d’humitat a les fondalades i zones ombrívoles.
Avituallament: Bar El Passeig (Passeig del Remei, 21). Tanmateix, si es va en temps, no és mala idea atansar-se a la Plaça Font del Lleó on s’hi pot trobar un servei d’avituallament excel·lent (a 5 minuts, caminant). Per exemple, el bar Cafè Totote: informal, acollidor i varietat de possibilitats.

LLOCS D’INTERÈS
◼︎ Font del Lleó: Font termal amb un cabal constant i abundant a una temperatura de 74 °C; la segona temperatura més elevada de les fonts termals d’Europa. Font pública amb aigua útil per a força tasques: escurar, posar llegums en remull, rentar roba o cuinar.
◼︎ Pont Romànic: Documentat des del s.XIII. Entrada important a la vila medieval salvant el fort desnivell de la riera de Caldes. Comunicava Caldes amb poblacions importants: Martorell, Sabadell i Ègara
◼︎ Termes romanes: el centre històric de la vila de Caldes. A la vista a la plaça de la Font del Lleó.

CAP2 wpress

RECORREGUT
S’ha iniciat el recorregut amb un reconeixement del sauló, a la vora de la Riera de Caldes. S’ha comprovat la degradació ràpida del granit (sauló) a l’alçada del trencall que porta a la Masia Granja de Sant Antoni (40 anys no són res en temps geològic!). Vora camí s’han estudiat mostres d’esquists, conglomerats, gres vermell, argila vermella i gres verd; en aquest ordre. La ruta ha continuat fins a la Torre Roja i el Poblat Ibèric. De tornada, passant per la Font de les Escales (rajolí constant), s’ha arribat al nucli urbà i, com els joglars medievals, la comitiva ha fet l’entrada a la vila pel Pont Romànic. Seguint la ruta vora la riera s’ha arribat a la Passarel·la de Can Rius i, poques passes més endavant, passant per davant l’església de Santa Maria. Des de la placeta amb miranda s’ha observat la Falla de Caldes i també els petits i ben cuidats horts regats per les refredades aigües termals de la vila.
🏞 Detalls de la ruta (mapa, km, desnivell, temps, fites, imatges, etc.): Caldes de Montbui-Torre Roja-Caldes, Esporqueret

LES PEDRES PARLEN
Josep M. Nogué, un geòleg que també és savi i millor mestre, ens porta pel lluminós túnel del pas del temps geològic i ens ensenya a observar pedres i rocs amb ulls també geològics. Aquesta mirada va des de la ràpida degradació del granit de la contrada quan aflora a la superfície i que s’anomena sauló (amb només 40-50 anys; això no és ni  un esternut, en temps geològic!), fins a les formacions del mateix granit 400 milions d’anys enrere. El pas del temps, amb condicions de pressió i temperatures enormes, ha anat conformant esquists, conglomerats, gresos i argiles. Ai las, el pas del temps! La cirereta ha sigut fer l’observació de la Falla de Caldes i la consegüent surgència d’aigua termal al cor de la vila; una vila que bull!
📷 Galeria d’imatges: Sauló
📷 Galeria d’imatges: Esquists i conglomerats
📷 Galeria d’imatges: gres vermell, gres verd i argila vermella

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.