TRESCANT PER LES DOLOMITES

Dolomites-Monti Pallidi. Le Corbusier els va considerar la més bella obra arquitectònica del món. Aire pur i panoràmiques excepcionals i d’encanteri. Murs de roca, penya-segats inacabables, glaceres, cims i agulles fascinants, valls profundes; prats tranquils i verds tacats pels colors de les darreres floracions. L’encís de la muntanya. El millor paratge per al trescador.

I DOLOMITI
Les Dolomites, els Alps del nord-est d’Itàlia, antigament coneguts com a Monti Pallidi. Aquesta zona de muntanyam es dilueix a les planures del Po i el mar Adriàtic. Déodat de Dolomieu (sXVIII), geòleg, ardent partisà de la Revolució francesa en un principi i opositor després, va deixar la seva empremta en aquesta contrada en descriure la composició de la roca: carbonat de calci i magnesi. Des d’aleshores, honrant el geòleg Dolomieu, coneixem aquesta roca com dolomita.

DADES DEL TRESC
Organització: Bonviure
Guiatge: Iñaki Zuza. Escalador apassionat;  guia tranquil. Ha demostrat criteri, senderi i paciència per compaginar i convergir varietat de personalitats. Ha reagrupat quan calia; ha atorgat autonomia abastament a les individualitats. Un plaer fer camí amb l’Iñaki.
Participants: 15. Grup molt ben cohesionat des de bon principi. Gran sentit de l’humor i bonhomia.
Aproximació (des de Barcelona)
Vols: BCN-Milà (anada) – Venècia-BCN (tornada).
Transport per carretera: des de l’aeroport de Milà fins a Madonna di Campiglio (provincia de Trento). De Madonna a San Vito di Cadore, amb aturada a Passo Pordoi, tresc curt del dia i continuació de viatge fins a San Vito; dolomític total.
Anotació: Esporqueret s’haguera estimat més fer tot el tresc en una sola zona de Dolomites, concretament en la zona de Cortina d’Ampezzo; no en dues. Hi ha prou trescs atractius per a 10 jornades i més en aquella contrada. Es perd temps en transport i la distància de Cortina a l’aeroport de Venècia és de més curt i fàcil accés. Tanmateix, també programaria una estada sencera a la zona Madonna di Campiglio; dóna per a molt més de dues jornades de tresc!
Distàncies
▪️ Aeroport de Milà a Madonna di Campiglio: 177 km (5h 45m)
▪️ Madonna di Campiglio a San Vito di Cadore: 245 km (3h 53m)
▪️ Cortina d’Ampezzo a Venècia: 146 km (2h 15m)

☀️ La méteo
És recomanable donar una ullada a la predicció meteorològica abans de cada tresc. Un bon consell a l’hora de preparar la motxilla d’atac del dia. Webs/Apps en l’àmbit mundial que poden ser del teu interès, entre d’altres possibilitats:
▪️ Meteoblue: App d’alta precisió. Disseny clar i intuïtiu. Pots veure inclús la predicció meteorològica del teu barri! Força útil. Versions per a IOS i Android. (Gràcies, Iñaki, pel bon consell).
▪️ Windyty: Precipitació, temperatura, vents, onades, pressió. Ràpid, intuïtiu, i detallat. Força útil. Versions per a IOS i Android.

🛄 Allotjament
▪️ Hotel Garni Cime d’Oro* * * (Madonna de Campiglio, 3 nits en habitació doble amb bany)
Hotel familiar situat a l’extrem oposat del centre neuràlgic de Madonna. Lloc tranquil i acollidor, a peu d’avetosa. Net i polit. Tracte exquisit. Cuina local i variada; productes de proximitat; molt difícil resistir la temptació de repetir plat!  Altament recomanable.
▪️ Albergo Hotel Dolomiti *** (San Vito de Cadore, 6 nits en habitació doble en bany)
Hotel amb tradició a la zona; llarg historial que es nota en la decoració (potser pendent d’una remodelació). A peu de carretera (11 km a Cortina d’Ampezzo), parada de bus al costat; a 1 km del centre comercial de San Vito. Tracte excel·lent, tant a recepció com a restauració. Cuina local i abundant.

➡️ Senyalització dels senders

Un dels detalls que el trescador agraeix és una bona senyalització de camins, senders i corriols. En aquest aspecte les Dolomites és un paradís. En general, la senyalització és extraordinàriament clara i avinent. A més dels senyals amb pals indicadors a cada indret i cruïlla, la senyalització en blanc i vermell de les rutes és abundant i molt freqüent; sempre ben visible. Tots els senders estan numerats i la numeració apareix, no només en els pals indicadors, sinó també sobre el blanc i vermell de les marques (en roca, paret o arbre). Fa goig i dóna confiança. Per arrodonir-ho, aquesta numeració apareix també en els mapes de zona; concretament, els mapes de l’editorial Tobacco (1:25.000).

📚 Referències
▪️ Merlo, Lucia. (2017). Fiori alpini del Triveneto. Seren del Grappa: Edizioni DBS.(Come riconoscere oltre 300 specie da fiore presenti e diffuse sulle nostre montagne).
▪️ Price, Gillian. (2002). Shorter Walks in the Dolomites (50 short walks and full-day expeditions). Cumbria: Cicerone. (Second edition, 2012).
Mapes (Es troben fácilment in situ)
▪️ Cortina d’Ampezzo (KOMPASS, Lexikon/Guida). Escala 1:50.000. Mapa plastificat. Útil per tenir una visió panoràmica de la contrada de Cortina; poca cosa més.
▪️ Mapes zonals: Editorial TOBACCO. Són mapes topogràfics 1:25.000 on es mostren totes les rutes degudament numerades.

ITINERARIS (DIA A DIA)
Jornada 1 (dimecres, 1 agost)
Jornada de viatge
Viatge en avió fins a Milà, a on s’arriba passat migdia. Trasllat en mini bus a les Dolomites  occidentals, Dolomites di Brenta, a Madonna de Campiglio. Viatge llarg.
Ens instal·lem a l’hotel; presentació del viatge per part del guia i sopar a les 19:30h.

Jornada 2 (dijous, 2 agost)
Madonna-Passo Grostè-Rif. Tuckett-Rif. Casinei-Rif. Vallesinella-Madonna
Travessem el poble caminant fins al telecabina Fortini. El telecabina ens puja fins a 2450m. Paisatge Alps-Monti Pallidi garantit -Passo Grostè i vistes a la vall de Madonna-: per sobre dels nostres caps, torres, agulles i castells naturals; per sota nostre, el bosc… i nosaltres, al mig, com trescadors que som! Gaudim de l’espectacle de l’entorn i baixem a buscar el bosc fins al Rifugio Casinei. Des del refugi Casinei continuem al Vallesinella i, després d’un breu descans, continuem per sender vestit d’avets i faigs, fins a Madonna di Campiglio. Jornada trenca-genolls.
🌍 Ruta wikiloc: Madonna-Grostè-Tuckett-Casinei-Vallsinella-Madonna
Galeria d’imatges
🌻 Floració de la contrada

Jornada 3 (divendres, 3 agost)
Val Genova: Rifugio Mandron-Glaceres de l’Adamello
Un curt viatge (45 min.) ens porta a Val Genova, entre els Grups de muntanyes de l’Adamello i la Presanella. Des dels prats de Magda Bedole ens endinsem vall amunt entre els cims que ens mostren el poder de la natura. Arribats al refugi Mandroon, passem pel Lago Mandron i continuem fins a les glaceres de l’Adamello, on cal abrigar-se. El contrast climàtic és evident. Uns minuts per admirar la força de la natura en un indret singular i solitari. Refem el camí de tornada. Quin espectacle! Ha sigut un plat fort el d’avui; en més d’un sentit.
🌍 Ruta wikiloc: Val Genova-Glacera d’Adamello
Galeria d’imatges
🌻 Floració de la contrada

Jornada 4 (dissabte, 4 agost)
Trànsfert: Madonna – San Vito di Cadore / Passo Pordoi-Lago Fedaia
En trànsit a les Dolomites nord-orientals. A mig camí, però, ens aturem per fer un tresc lleuger: un mirador natural i espectacular de la Marmolada i la seva gran glacera; un dels paisatges molt preuats de les Dolomites. Caminem entre la floració tardana dels prats, els boscos jolius i la blancor resplendent de la impressionant glacera de la Marmolada. Contrastes bellíssims. A mà dreta, el muntanyam de la Marmolada; a esquerra, panoràmiques sumptuoses de les serralades de la Sella. Tresc de bon fer. Espectacle garantit!
🌍 Ruta wikiloc: Passo Pordoi-Marmolada
Galeria d’imatges
🌻 Floració de la contrada

Jornada 5 (diumenge, 5 agost)
Val Travenanzes: Passo Falzarego-Rif. Lagazuoi-Travenanzes-Val de Fiames
La Val Travenanzes és, per a Esporqueret, un dels gaudis més extraordinaris per als ulls i la imaginació. Baixada llarga i sostinguda de bon fer entre terrenys quasi lunars, rius i rierols, prats, boscos de làrix, cascades i, amb una mica de sort, un premi: poder admirar una flor de bellesa singular, el raponzolo chiomato (Physoplexis comosa). L’hem pogut contemplar en dos llocs diferents. Tot un premi i un petit gaudi intel·lectual.
🌍 Ruta wikiloc: Val Travenanzes
Galeria d’imatges
🌻 Floració de la contrada

Jornada 6 (dilluns, 6 agost)
Passo di Giau-Lago delle Baste-Pelmo-Rif. Senes
Iniciem el tresc al Passo di Giau, a uns 20 km de Cortina d’Ampezzo. Panoràmiques obertes en un dia clar i lluminós com el d’avui. El cim Pelmo presideix el tresc; imponent tot ell; tanmateix ben acompanyat per Civetta i Croda di Lago. També rebem el primer bateig; la tempesta de les 14:00h és puntual i fidel a la cita. Llamps i trons i calamarsa just sota la bauma; no és gens prudent quedar-s’hi i, a mig-mos, Iñaki aixeca la seguda! Encapelinats uns, més tècnics altres, baixem a la zona boscosa. Tots sans i estalvis, de baixada al refugi de Senes, ens endinsem en un misteriós i encisador bosc de làrix i avets monumentals. Un final de tresc per fer volar la imaginació.
🌍 Ruta wikiloc: Passo Giau-Rifugio Senes
Galeria d’imatges
🌻 Floració de la contrada

Jornada 7 (dimarts, 7 agost)
Diada de descans. Descoberta de l’entorn de Cortina.
Dia lliure, per descansar, llegir, llevar-se sense hores i fer la teva, diu l’organització. El grup es dispersa; uns fan el cim Tofana amb telecabina per admirar la immensitat de l’horitzó; d’altres visiten Cortina d’Ampezzo, el chamonix de les Dolomites (la pizza era una delícia). Tothom ha trobat objectius satisfactoris.

Jornada 8 (dimecres, 8 agost)
Muntanyams de Croda Rossa i Cristallo-Panoràmica Lavaredo
Ens desplacem a les Dolomites septentrionals, al grup de Fanes- Senes- Prag. L’organització ens ha anunciat un Itinerari que transcorre per un paisatge verd i suau…, envoltats pels muntanyams de la Croda Rossa, el Cristallo i el Mt. Piana. Vistes espectaculars d’aquests tres massissos i al fons, el grup de les Tre Cime di Lavaredo. Així ha sigut. Tre Cime di Lavaredo ens esperen.
🌍 Ruta wikiloc: Cimabanche-Croda Rossa-Cristallo
Galeria d’imatges
🌻 Floració de la contrada

Jornada 9 (dijous, 9 agost)
Faloria-Cristallo-Lago Sorapis-Passo Tre Croci
Des del centre de Cortina d’Ampezzo, el telecabina de Faloria ens puja fins a 2123m. Panoràmiques de foto sobre Cortina i també del Cristallo. Iniciem el tresc al llac turquesa i contrafort del Sorapiss. Tot el tresc és espectacular. La baixada al llac Sorapis és un trenca-genolls. El llac és realment turquesa! També avui, fidel a la cita de les 14:00h, arriba la tempesta. Per sort ja som al refugi Vandelli, ple de gom a gom; aprofitem un espai buit sota la volada, tots ben apretats, ja que la pluja ve acompanyada de ventada. El tram de baixada al Passo Tre Croci el negociem amb cura; tot moll i tràfic intensíssim. Diada per al record.
🌍 Ruta wikiloc: Faloria-Lago Sorapis-Passo Tre Croci
Galeria d’imatges
🌻 Floració de la contrada

Jornada 10 (divendres, 10 agost)
Tre Cime di Lavaredo: bressol de l’alpinisme extrem
Un tresc circular realment extraordinari; un espectacle majestuós i d’encanteri. Diuen que és la ruta més famosa dels Alps. I, amb una mica de sort, podem contemplar les tres torres gegantines i impressionants; sovint porten el capell ben posat. Avui es poden gaudir a estones. Bocabadats, contemplem els escaladors (dos puntets a la roca) a mitja ascensió. Les panoràmiques dels voltants, cims i agulles, no són menys fascinants. És un tomb per a la imaginació i contemplació. Els tres gegants vetllaran sempre la contrada. Final de la trescada; molt millor que un final de festa major amb gran castell de focs d’artifici!
És hora de tornar a casa.
🌍 Ruta wikiloc: Tre Cime di Lavaredo
Galeria d’imatges
🌻 Floració de la contrada

🌸FLORA DOLOMÍTICA
A l’agost la gran floració de la vegetació dolomítica ja es troba a les acaballes. Això no obstant, encara es pot admirar gran varietat de floració més tardana o permanent. Tot dependrà dels microclimes i dels cicles de pol·linització de cada espècie o família. Qui vulgui admirar la bellesa de les flors encara farà troballes interessants i belles, algunes ben sorprenents. Durant vuit dies de trescar s’han pogut captar imatges espectaculars per al record i gaudi. També s’ha tingut la bona sort de poder contemplar una de les rareses espectaculars de la contrada, el raponzolo chiomato (Physoplexis comosa) a la Val Travenanzes i al sender 34, en ruta per la vall, des del cim Specie. Assumpta ha sigut qui, en tots els avistaments, ha tingut l’ull de falcó! És un petit plaer poder presentar aquí una col·lecció de les troballes, en format de rajola. Seran 100 rajoles per empaperar un raconet de la imaginació. Seran 100 rajoles d’acompanyament, de record i gratitud a la bonhomia d’Iñaki i tots els trescadors que han acompanyat Esporqueret durant unes jornades inoblidables.
🌻100 rajoles per decorar la imaginació
Esporqueret

🙏🏻 A peu de pàgina
▪️ Esporqueret no és fotògraf; tampoc no ho pretén. Segur que algunes imatges són millorables. Potser en el futur ho seran.
▪️ Esporqueret no és botànic. És un aficionat, molt aficionat a la natura en general; i amb una feblesa per captar imatges de la flora de l’entorn (especialment tot allò que no es mou gaire). Segur que el lector trobarà imprecisions en la identificació de la flora; responsabilitat exclusiva d’Esporqueret, naturalment. L’intent no és més que un senzill estímul d’aprenentatge. Gustosament es corregiran imprecisions amb la col·laboració d’amistats i gent més entenimentada. Amb agraïment, per descomptat.
Salut, trescadors.

8 thoughts on “TRESCANT PER LES DOLOMITES

 1. Caram Julià.  Fa anys hi vaig estar. Llegint el teu magnífic text m’he tornat a trobar. Felicitats i que acabeu de passar un bon estiu.  Toni Noguer. Folgueroles

  Enviat des de Samsung Mobile

  ——– Missatge original ——–De: esporqueret Data:25/08/2018 19:26 (GMT+01:00) A: tonifolgue@gmail.com Assumpte: [New post] TRESCANT PER LES DOLOMITES

  M'agrada

  1. Gràcies, Toni.
   Tanmateix, si haguessis estat amb nosaltres també les converses haguessin sigut més riques. Dolomites, un monument de la natura!
   Esporqueret
   El 25 ago 2018, a las 21:11, esporqueret <comment-reply@wordpress.com> escribió:

   M'agrada

 2. Ohhh!

  Quins paratges!

  Quan ens veiem ja en parlarem, jo he estat pels Alps Julians, a Eslovènia. No he trescat tant com vosaltres, però són bonics, bonics!

  Ens veiem l’11 de setembre, oi?

  Ja ens direu què cal que portem.

  Una abraçadaaaa!

  Marta

  ________________________________ De: esporqueret Enviat el: dissabte, 25 d’agost de 2018 17:26 Per a: martagavellaneda@hotmail.com Tema: [New post] TRESCANT PER LES DOLOMITES

  esporqueret posted: ” Dolomites-Monti Pallidi. Le Corbusier els va considerar la més bella obra arquitectònica del món. Aire pur i panoràmiques excepcionals i d’encanteri. Murs de roca, penya-segats inacabables, glaceres, cims i agulles fascinants, valls profundes; prats tra”

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.