LA MUNTANYA DE SAL DE CARDONA

CAP1 salCAP MuntanyaLa Muntanya de Sal de Cardona és un fenomen geològic espectacular. Aquest fenomen té un nom entre els geòlegs i gent entenimentada: diapir. El diapir de Cardona és quasi únic en el món i no para de créixer. Una muntanya d’uns 120 metres d’altura; poca alçada, pensarem, però només representa la punta d’un iceberg de prop de 2 km de profunditat. Avui, durant la sortida de geologia, n’aprendrem més detalls d’aquesta singularitat geològica…

CAP grupPer cert, aquest actuari no en tenia ni idea de què era un diapir (del grec diaperein: travessar). Ara hem après que un diapir és una intrusió geològica: un material dúctil i fàcilment deformable (sal, per exemple) força el trencament de materials més durs (roca) i, amb el temps, els travessa i surt a la superfície. Tampoc no associava bòfia amb una gran cavitat produïda per esfondrament de material (a Tarragona i altres indrets una bòfia és una butllofa; en castellà, és una referència despectiva als cossos de seguretat). La bòfia més espectacular és, evident, la Bòfia de la Sal Roja, que hem vorejat. Aquests i d’altres fenòmens els podem observar a la Muntanya de Sal de Cardona. Espectacular singularitat.

DADESCAP Josep M
Organització: ADENC (Sabadell)
Guiatge: Josep M. Nogué, geòleg.
Participants: 15 – Socis i no socis.
Zona: El Bages, Cardona (Barcelona).
Condicions climàtiques: No eren gaire bones, segons les previsions. Tanmateix, per deferència dels deus de la pluja, hem tingut un matí tranquil; inclús amb estones de sol.
Punt de trobada: Aparcament de la Muntanya de Sal de Cardona, al peu de la Mina Ma Teresa: https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1dwFbqzM1eiaSVAYU033bwhxcwjXRq_Oc&ll=41.908877602122914%2C1.6754432149234617&z=15
Punt de partida/arribada: Aparcament.
Avituallament: En aquestes ocasions, al migdia, normalment es fa un mos sobre el terreny. Tanmateix no es podia desaprofitar el fet de ser al costat del nucli urbà de Cardona  per fer un mos més digne en un dels restaurants del centre urbà. Hem gaudit de cuina casolana al restaurant El Menut de la Bauma, a la Plaça de la Fira, just davant de l’Ajuntament i arrecerats per l’omnipresent castell.

Llocs d’interès
El Castell de Cardona: Més de 2.000 anys d’història s’amaguen dins aquest fortí.
Parc Cultural de la Muntanya de Sal: Àrea Museogràfica, Centre d’Artesania de Sal, Audiovisual, Maquinària del Pou d’Extracció M. Teresa, Exposició Fotogràfica, Bar.
Bar-Restaurant El Menut de la Bauma: Per a tapejar, fer el vermut, menús i carta, esmorzars, sopars. Cuina casolana. Obert cada dia.

RECORREGUT GEOLÒGIC (Itinerari doble)IMG_4296 copia 3

▶︎ Exteriors – La Bòfia de la Sal Roja
Cap2 JosepMEl primer ha sigut un recorregut curt d’anada i tornada (2×2 km). Hem fet la volta a la Muntanya de Sal i la Bòfia de la Sal Roja per observar amb un cert detall aquest fenomen geològic singular. S’han comentat detalls de l’explotació minera al llarg de la història i del seu impacte social i ambiental en la comarca. Per descomptat, el gruix de l’observació sobre el terreny s’ha dedicat a explicar i observar ben de prop  l’enorme diapir (muntanya de sal), la gran Bòfia de la Sal Roja i alguns glacis d’acumulació (peu de mont o raiguer: dipòsit de graves, gravetes i pedres). Josep M. Nogué no ha deixat pedra sense aixecar. El recorregut ha finalitzat, de tornada, en el bar de la mina. Allí hi ha també una petita exposició de peces d’art de sal i també de fotografies d’època i, a l’exterior, uns plafons explicatius del perquè-de-tot-plegat força entenedors.

▶︎ Interiors – La Mina Nieves (1929-1990)
El segon recorregut ha sigut una visita a la Mina Nieves.

Tres SALS
Les tres sals de Cardona

Des del mateix Parc Cultural de la Muntanya de Sal surten els vehicles que transporten els visitants fins a la Mina Nieves; recorregut curt passant per sobre del material de rebuig extret de la muntanya (ara també una muntanya!). La part visitada no és sinó un simple aperitiu de què representava l’explotació minera; un recorregut per galeries a nivell horitzontal (800 m). Podem contemplar i admirar les vetes de sal de diferents colors i la formació -en temps real- d’estalactites i estalagmites. Alguns no hem pogut evitar fer un tast de les parets; efectivament, són ben salades. Si es vol fer una visita virtual més detallada es poden visionar els tres reportatges de TV3 en la secció Per saber-ne més d’aquest article.

UNA IMATGE … MIL PARAULES
Rajoles de sal
Segur que algun enginyer enginyós trobarà la solució per fer servir una nova denominació d’origen -D.O. RSC (Rajoles Sal Cardona)- per pavimentar  terrasses i patis. Les vetes de la roca salina són certament belles.  Quan aquesta troballa sigui comercial segur que voldran copiar alguns models que aquí es proposen. RSC – Colecció futurista, en imatges …

Sal i muntanya
L’entorn amb mirada geològica. Imatges …

Interiorisme
Dins la Mina Nieves. Imatges …

Un castell omnipresent
El Castell de Cardona; guardià de les essències. Imatges …

Per saber-ne més
Josep M. Nogué ens recomana donar una ullada a aquestes fonts d’informació. Mai no tindrà la frescor, detalls anecdòtics i vulgaritats rellevants amb les quals ell mateix ens ha regalat al llarg de la jornada, però. Tanmateix, és una bona aproximació. Em permeto recomanar els tres vídeos -producció de TV3-; són molt intuïtius i aclaridors.

• Carreras, J. (s. d.). Geozona 217 Cardona – Muntanya de la Sal. (Generalitat de Catalunya, Direcció General del Medi Natural). Rescatat, 15 febrer 2018, de: http://mediambient.gencat.cat/web/.content/home/ambits_dactuacio/patrimoni_natural/sistemes_dinformacio/inventari_despais_dinteres_geologic/consulta_de_les_fitxes_descriptives_dels_eig/documentos/217_descrip.pdf
[Interès i valor patrimonial / Dades fisiogràfiques / Situació geològica / Paraules clau (terminologia( / Edat dels materials i processos presentats / Informació geològica / Rellevància geològica / Rellevància com a registre geològic / Referències bibliogràfiques / Informació geològica gràfica (gràfics i fotografies) / Informació complementària).

• Consell Comarcal del Bages. (s. d.). GeoParc Mundial UNESCO de la Catalunya Central. Rescatat, 15 febrer 2018, de: http://www.geoparc.cat/
[Explica en seccions: Què és el Geoparc / Patrimoni geològic i miner / Geoturisme / Formació i recerca (en català, castellà i anglès)].

• Museu de Geologia Valentí Masachs. (s. d.). GeoMuseu. Rescatat, 15 febrer 2018, de: http://www.geomuseu.upc.edu/
[Explica què, com i on visitar aquest GeoMuseu. Programa sortides geològiques i ofereix notícies diverses sobre el tema].

• Oficina de Turisme Avinguda del Rastrillo. (s. d.). Cardona. Els Senyors de la Muntanya de Sal. Rescatat, 15 febrer 2018, de: http://cardonaturisme.cat/ca/
[Explica què fer a Cardona: Muntanya de Sal / El Castell de Cardona / El Centre històric / Agenda cultural, fires i festes, etc.].

• TV3 (Divendres). (2011). Viatge al centre de la muntanya de sal de Cardona (I). Rescatat, 15 febrer 2018, de: https://www.youtube.com/watch?v=8hOdqFBzHIo
[Una passejada per dins d’una de les galeries de la Muntanya de Sal de Cardona. Molt bona explicació a càrrec  d’Alex Tripiana, guia. (Duració: 13 minuts)].

• TV3 (Divendres). (2011). Viatge al centre de la muntanya de sal de Cardona (II). Rescatat, 15 febrer 2018, de: http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/divendres/viatge-a-linterior-de-la-muntanya-de-sal-de-cardona-ii/video/3750110/
[Alex Tripiana, guia de la Muntanya de Sal, explica molt gràficament els 3 tipus de minerals i les seves aplicacions: sal de taula (Halita – NACI – Clorur de sodi); sal magnèsica (carnal·lita – clorur de potassi i magnesi -KMgCl3 . 6H2O); potassa (silvina o silvita – clorur potàssic – KCl). (Durada: 8 minuts)].

• TV3 (Què, qui, com.) (s. d.). Cardona i les mines de sal. Rescatat, 15 febrer 2018, de: https://www.youtube.com/watch?v=5Hwf85G3B64
[Toni Mestres explica les propietats i utilitats de la sal; rellevància de la sal en la història de Cardona. També explica com es va formar la Muntanya de Sal de Cardona i algunes conseqüències de l’explotació de la sal en aquella contrada (anticlinal, anticlinal,  bòfies, etc.). (Duració: 17 minuts)].

• Wikipedia. (2017). Carnal·lita. Rescatat, 15 febrer 2018, de: https://ca.wikipedia.org/wiki/Carnal%C2%B7lita
[Explica el que cal saber d’aquest mineral compost de clorur de potassi i magnesi. Cristal·litza en sistema ortoròmbic].

• Wikipedia. (2017). Halita. Rescatat, 15 febrer 2018, de: https://ca.wikipedia.org/wiki/Halita
[Explica el que cal saber de la sal gemma o sal comuna (clorur de sodi). Cristal·litza en sistema cúbic].

• Wikipedia. (2017). Silvina. Rescatat, 15 febrer 2018, de: https://ca.wikipedia.org/wiki/Silvina
[Explica el que cal saber de la silvina o silvita (és un clorur potàssic); de gust amarg, forma masses cristal·lines incolores o vermelles. Cristal·litza com la sal gemma, en sistema cúbic].

• Wikipedia. (2018). Muntanya de sal de Cardona. Rescatat, 16 febrer 2018, de: https://ca.wikipedia.org/wiki/Muntanya_de_sal_de_Cardona
[Visió general: geològica, de planificació i gestió, flora i fauna, explotació, parc cultural i referències].

2 thoughts on “LA MUNTANYA DE SAL DE CARDONA

  1. Com sempre Julià molt i i molt interessant.  Gràcies pel teu esforç i dedicacio. Salut Toni Noguer

    Enviat des de Samsung Mobile

    ——– Missatge original ——–De: esporqueret Data:22/02/2018 10:21 (GMT+01:00) A: tonifolgue@gmail.com Assumpte: [New post] LA MUNTANYA DE SAL DE CARDONA

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.