MARQUET – MONTCAU – FOGUEROSES

CAP1 Montcau 845x94 copia 2CAP MontcauInicis de febrer; ple hivern a casa nostra. Llevantada anunciada. Cal aprofitar una treva matinal que deixa veure el sol per pujar al Montcau i, des d’aquest mirador natural, contemplar panoràmiques hivernals del Montseny, Pirineus i Montserrat. També admirarem, més propers, els Emprius, Rocamur i la Mola. Fa bon sol i també bon fred. No ens traurem els guants; que les mans es tornen balbes en un tres i no res! Cercarem les Fogueroses, la famosa Roca Encavalcada i l’Agulla Petita. Ens encigalarem, com bons pinyolaires, però no perdrem ni la perspectiva ni la perseverança! Iniciarem la ruta matinal i circular a la Vall d’Horta (Marquet de les Roques).

DADESIMG_4101 copia
Com arribar-hi (des de Barcelona)
Des del centre de Sabadell cal agafar la carretera B-124 en direcció a Sant Llorenç Savall. Just passat el km 17 hi ha el trencall (a mà esquerra) que es porta a la Vall d’Horta per una pista/carretera encimentada. Continuar per aquesta pista 2,8 km. Al final s’hi troba el casal del Marquet de les Roques i aparcament adient.
Zona: Parc Natural de Sant Llorenç del Munt, Vallès Occidental, Vall d’Horta (prop de Sant Llorenç Savall).
Mapa: Sant Llorenç del Munt i Serra de l’Obac (E: 1:20.000). Centre Excursionista de Terrassa. Editorial Albada, S.A. Terrassa.
Es Pinyol: Assumpta, Mireia, Francesc, Es Porqueret.
Condicions de la ruta: Primer tram pel GR5. Sender evident i ben senyalitzat fins al Coll d’Eres. Pujada al Montcau sense problemes. El tram de Coll d’Eres fins a les Fogueroses i Roca Encavalcada és un xic més complicat. La senyalització és millorable. Des de la Roca Encavalcada fem una gran volta per baixar al Marquet de les Roques: per corriol fins a la Canal de la Revella i Rocamur.
Inici/final de ruta: Aparcament del Marquet de les Roques.
Condicions climàtiques: Sol resplendent, però matí fred. Cal negociar amb cura clapes d’aigua gelada en indrets menys exposats al sol. Visibilitat excel·lent.
Punts d’aigua: La Font del Llor és ufanosa, especialment després de les pluges recents.
Avituallament: Si la penya ho decideix per avançat, un bon lloc per acabar amb àpat de dissabte és El Racó de Can Brossa, a uns 2 km del Marquet de les Roques. Atenció: cal reservar amb antelació. Un lloc llaminer durant el cap de setmana; hi ha molt moviment!

RUTACAP3 Pirineu
Vegeu detalls de la ruta (mapa, punts d’interès, temps, distàncies i desnivells, etc.)

Llocs d’interès
Marquet de les Roques: casal historicista neoromànic, envoltat pel Montcau, els Emprius i les Fogueroses.
La Cova de Simanya: sembla que el nom li ve de l’època dels romans; Sima Magna (cova gran).
El Montcau (1058 m): Cim rocallós i monolític. Vist des del sud sembla una piràmide.
Les Fogueroses: lloc feréstec; entremat de cingles i grans agulles.
El Racó de Can Brossa: masia del segle XIII al bell mig de la Vall d’Horta; reconvertida en restaurant.

TRAM A TRAMCAP4 Rocamur

El Marquet de les Roques – Cova de SimanyaIMG_4095 copia.jpg
Aquest tram no ofereix complicació. Des del Marquet de les Roques seguim sempre el GR5. Travessarem el pont sobre el Torrent de la Font del Llor en pocs minuts i continuarem a mà esquerra. Sender ben senyalitzat. Farem una aturada a la Font del Llor, a uns 50 m del GR5. Tornarem al GR5 i enfilarem la pujada fins al primer collet; primeres vistes panoràmiques dels Emprius, Rocamur i El Marquet (enfonsat dins la vall). Continuarem GR5 amunt fins a trobar el senyal indicador a la Cova de Simanya. Ara deixem el GR5 per visitar la cova i també admirar les panoràmiques des d’aquest indret: Emprius, Montseny i Pirineus. En imatges…

Cova de Simanya – Coll d’Eres – Montcau (1056 m)IMG_4107 copia.jpg
Tornem sobre el camí cap al GR5. Continuarem amunt fins a arribar a l’esplanada de Coll d’Eres. A mà dreta, enfilarem la pujada directa al cim del Montcau. A partir d’ara cal respirar per poder contemplar amb calma les vistes espectaculars: el mas de la Mata, Montserrat, Montseny, els Emprius i Pirineu (no necessàriament en aquest ordre). Arribats al cim tindrem panoràmiques a 360º en un dia clar i diàfan com avui; un regal pels fotògrafs. En imatges…

Coll d’Eres – Les Fogueroses – Marquet de les RoquesIMG_4132 copia.jpg
La baixada del Montcau, pel mateix vessant, es fa ràpidament; això no obstant, si es fa tresc sense pals, cal negociar certs trams amb cura. Arribats al Coll d’Eres continuarem pel sender en direcció a la Mola –Carena del Pagès– fins a trobar el primer trencall a mà esquerra. Aquest corriol menys trepitjat caldrà seguir-lo avall i a mà esquerra fins a trobar, just al costat i a mà dreta, la finestra que ens mostrarà la Roca Encavalcada. Satisfeta la nostra curiositat, tornarem un tram curt enrere pel mateix corriol. Agafarem el primer trencall a mà esquerra que ara anirà sempre en paral·lel -més o menys- a la Carena del Pagès. Continuarem sempre per aquest viarany, força ombrívol, fins a arribar a l’altura de la Canal de la Revella. En aquest punt girarem a mà esquerra i baixarem ràpidament en direcció a Rocamur. En arribar al coll (Rocamur a les 12h) continuarem recte (bones vistes de la Màquina de Tren). No farem cas dels primers trencalls, a esquerra o dreta, fins a arribar quasi als peus de Rocamur. Aquí hi ha un corriol, a mà esquerra (en principi no gaire evident), que ens portarà en línia recta al Marquet de les Roques. En imatges…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.