ELS TATRAS ESLOVACS I POLONESOS

TatrasCAP1CAP carpats
Trescar pels Carpats eslovacs i polonesos, parcs nacionals dels Tatras,  és tota una experiència! Impenetrables boscos a la base dels cims. Llacs d’aigües glacials. Pujar al Rysy (2503m), el cim fronterer amb Polònia. Pujar al llac Batizovske Pleso, als peus del Gerlach (2655m), el cim més alt dels Tatras. Admirar flora, fauna i paisatge. Trobar-te amb gent de la contrada. Tot això i més.

624px-Carpathians-satellite
Vista de satèl·lit dels Carpats

La serralada dels Carpats (en eslovac i txec, Karpaty), d’uns 1600km de longitud i de 150km d’amplada mitjana, és la segona més llarga d’Europa. Serralada en forma de ferradura. Conforma l’Europa oriental i marca la seva empremta en 9 països: Àustria, Bulgària, Eslovàquia, Hongria, Polònia, República Txeca, Romania, Sèrbia, Ucraïna. Segons sembla, el nom Carpats li ve de la tribu dàcia dels carps; vivien a Moldàvia. I no sabia que, en català, el mot Carpats es pronuncia fent tònica la segona a; un mot ben agut, com dirien a Mallorca!

TATRA on the map
Els parcs de TATRAS a Eslovàquia i Polònia

Les muntanyes del Tatras, el sector més alt  dels Carpats,  formen una serralada fronterera entre Eslovàquia i Polònia. La major part de la serralada (i els cims més alts) es troba a Eslovàquia; els majors llacs, però, es troben a Polònia. Els parcs nacionals dels Tatras eslovacs i polonesos van ser declarats Reserva de la Biosfera de la UNESCO el 1993.

DADES del TRESC
CAP trescantOrganització: A caminar travel
Guiatge: Francesc Masó / Aleix Rodríguez (en pràctiques)
Un xic de mà esquerra; un xic de dreta. Un comentari irònic; un mot amable. Un ‘roc‘ imaginari. Grans dosis de flexibilitat; capacitat d’improvisació. Sentit de l’humor. Tot això i molt de ‘brillo‘! Si mai no has fet un tresc amb en Francesc no saps el que t’has perdut! I n’Aleix no es queda enrere!
Participants: 14 + 2 guies
La méteo:
Stará Lesná (Tatras, Eslovàquia)
Zakopane (Tatras, Polònia)
Bratislava (capital, Eslovàquia)
Allotjament
Horizont Resort 4* (23-26 juliol, 3 nits, mitja pensió)
Stará Lesná, 05960 Tatranská – ESLOVÀQUIA
Als peus dels Carpats. Nou de trinca, sembla. Tracte excel·lent. L’spa fa les delícies del grup després del tresc. Sopar (de 18h a 21h) i esmorzar de bufet; excel·lent varietat per a tots els gustos, o quasi. Altament recomanable.

Hotel Wersal 3* (26-29 juliol, 3 nits, mitja pensió)
Tetmajera 14a, 34-500 Zakopane – POLÒNIA
Al centre de Zakopane (ciutat a tocar de les avetoses carpàtiques, sembla el Chamonix dels polonesos). No és l’excel·lència de l’Horizont, però és net i el tracte agradable. Sopar (20:00h) i esmorzar de bufet. Les amanides són delicioses.

Hotel Tatra 4* (29 juliol, 1 nit, dormir)
811 06 Staré Mesto, Bratislava – ESLOVÀQUIA
Hotel urbà; centre.  Només hi vam dormir 4 hores. Difícil opinar.

PARCS NACIONALS DELS TATRAS
Una carretera i tren comuniquen els llogarets propers als parc nacionals del Tatras amb els punts d’inici de trescs. La gent de la contrada mostra una ancestral tradició familiar pel senderisme. Aquesta serà una tònica general; potser encara més accentuada a Polònia. A Polònia (Zakopane) semblava la Rambla!

Els senders, corriols i viaranys estan, en general, en perfecte estat de manteniment. La senyalització és extraordinàriament clara i visible. És difícil perdre’s; inclús amb poca visibilitat. Totes les rutes estan marcades amb colors que van del verd al negre; seguint el grau de dificultat. Generalment, sempre trobes un o més refugis en ruta; llocs d’aixopluc i reparació de forces (Francesc ens mostra com fer-ho amb una ‘fesolada‘!)
Senyalització de senders en imatges …

DIES DE TRESC
DIUMENGE 23
CAP Stará LesnàDiada de viatge. Girona-Bratislava-Stará Lesná
Sortida de Girona a l’hora i arribada a Bratislava a l’hora. Fem temps a la ciutat i, després de dinar, partim cap Stará Lesná, al peu dels Carpats. Són 4 hores de camí. Entre son i son observem l’ondulada planura eslovaca. Tres hores després, la silueta dels Carpats majestuosos provoquen ‘ahs’ i ‘ohs’. Arribada a les 20:00h i a sopar; aquí el sopar comença a les 18:00h! A aquesta hora el menjador ja sol estar ple. El pas breu per Bratislava …

DILLUNS 24
Tresc quasi circular: Llacs Zelene (Chata Zelenom) i Skalnaté (Skalnatá chata)
Durant els propers dies aprendrem dues paraules clau: ‘pleso: llac’ i ‘chata: refugi’.
Iniciem el tresc cap el Zelene pleso de bon matí; és jornada llarga i de pujada (1300m de desnivell). Paisatge espectacular; vistes formoses. Se’ns escapa més d’un ‘què maco’ (i això que la majoria no són de Can Fanga!). Els més ‘aguirres‘, però, no en tenen prou i pugen el cim Svistovka (2030m). El meu genoll ha fet figa i decideixo ser conservador. Em dedico a captar flors i violes; romaní no, que no n’he vist. Gaudim de vistes espatarrants de la planura i també de la serralada. Diada memorable.
RUTA WIKILOC: Poc editada i millorable, peró ofereix detalls interessants (Kms, desnivells, temps, etc.)
Tresc en imatges …

DIMARTS 25
Dia plujós; 12 graus. Estiu a Barcelona; hivernal a Eslovàquia!
‘Lo temps’ mana. Es decideix visitar el castell Spisské, al poblet de Spisské Podhradie, i dinar a Poprad, població més gran de la comarca. Sota plugim, aprofitem per observar les ondulacions dels camps de conreu i pastura del pla. Potser ha anat bé un dia així, després de l’entrada ‘de cavall’ d’ahir. A l’hotel s’aprofita per gaudir de l’spa; lloc i temps que generen complicitats i bones vibracions.
Imatges sota plugim …

DIMECRES 26
Dia radiant i de tresc total. Rysy (2503m), alçada màxima de Polònia!

Traginaire Tatras
Traginer en acció

Amb les furgos ens dirigim a Strbské Pleso; inici del tresc. Fem 4kms de pista asfaltada fins el Popradské pleso i Majláthova chata. Boscatges d’avets. Ara sí, per corriol ben fressat i senyalitzat enfilem cap el Rysy. Una gentada fa el mateix que nosaltres!
Camps sencers d’epilobi. Floració espectacular. Vistes que no cansen l’admiració. Pujada pronunciada. Pas de cadenes. Refugi Chata pod Rysmi (2250m); fa el ple. Coll Váha (2340m) i el cim pels més valents; és la ‘cirereta’. De baixada, ens topem amb un dels traginers del Tatras carregat amb super-motxilla d’entre 45-80kg. Arribats al Majlátohova chata no ens queixarem de la nostra broma de 28 litres a l’espatlla!
De tornada, no cansats d’admirar la contrada, ens dirigim a Zakopane (Polònia). Base de les tres properes jornades.
RUTA WIKILOC: Poc editada i millorable, peró ofereix detalls interessants (Kms, desnivells, temps, etc.)
Tresc en imatges …

DIJOUS 27
CAP ZakopaneDespertar a Zakopane (Polònia). Tresc i ascensió al Giewont (1894m)
Del centre a Kuznice, inici dels trescs, amb taxi (2kms). Cua llarguíssima al telefèric; passem. Pujada per l’avetar joliu i esplendorós. En alçada ja només queden pins resilients que no acaben de créixer. El paisatge es torna cada cop més extens i espectacular. Les voreres són un pom de flors d’estiu. Fem el coll Kondracka Przelecz (1725m). Ara, el grup i la multitud inicia l’ascens al Giewont; vistes a 360º. Zakopane als peus.
Fem la baixada per ‘vermell i negre’. Aturades freqüents per la gentada que encara puja. A cota més baixa ens acullen, altra volta, els avets; alts i majestuosos. Trenca-genolls total. Contents arribem al punt d’inici. El bus de tornada al centre és tota una aventura. Diada completa.
Tresc en imatges …

DIVENDRES 28
Diada d’alçades i llacs (els més grans i bonics de l’Alt Tatras)…i pluja
Com ahir, iniciem la diada a Kuznice. Cúmuls espectaculars. Decidim tirar de funicular; les pluges arribaran més tard. Arribem a Kasprowy Wierch (1987) on hi ha un observatori; edifici del punt més alt de Polònia, diuen. Carenejem admirant les vistes a banda i banda; Polònia i Eslovàquia. Baixem per corriol a la zona dels llacs. En zones colmatades admirem l’herba cotonera (Eriophorum). Anem fent; les nuvolades també. Tots encapelinats salvem un tram de pujada cap el super-llac Czarny Staw Gasienicowy. Temps d’espectacle. De tornada, reparen forces al refugi Murovwaniec. Les 26 taules a la fresca es buiden sobtadament; la pluja ha tornat per una estona breu. Baixem entre prats d’epilobi i ens endinsem a l’avetar protector, camí de Kuznice. S’agraeix la tornada a l’hotel en taxi-furgo.
RUTA WIKILOC: Poc editada i millorable, peró ofereix detalls interessants (Kms, desnivells, temps, etc.)
Tresc en imatges …

DISSABTE 29
Inici del darrer tresc des de Kiry, llogaret proper a Zakopane.
No som 16; som multitud que iniciem el tresc. Avui seran camins verds i grocs; una passejada agradable entre avetoses, epilobi, adenòstil, astrància, cards (Cirsium helenoides), enciam alpí (Latuca alpina) i d’altres. Ben entrenats, tenim temps per admirar el verd i majestuós paisatge. El darrer tram per pista asfaltada se’ns fa llarg i un xic pesat. Tanmateix arribats a restaurant vora carretera tenim temps per païr la setmana i reparar forces amb un bon àpat. Ai las, tot arriba; temps de tornada a Bratislava. Sopar turístic. Breu descans a l’hotel i, de matinada, tornada a casa.
RUTA WIKILOC: Poc editada i millorable, peró ofereix detalls interessants (Kms, desnivells, temps, etc.)
Tresc en imatges …

LA FLORA (flors i violes, que no romaní)
CAP floraNo sóc botànic; un simple afeccionat. Tanmateix m’he aventurat a posar nom a la majoria de les imatges. Si algú hi troba qualque error (segur que n’hi ha) i m’ho fa saber, amb gust el corregiré. Aquest és només un exercici d’aprenentatge.

La flora no en sap de fronteres. Per tant, aquí agruparé les imatges de la flora de la contrada del Tatras. Evidentment, només les que he pogut captar sense separar-me gaire del grup; no fos cas que m’haguessin de venir a rescatar!

AVETAR: el bosc joliu
CAP avetars CarpatsEl 90% dels boscos del Tatras els conformen avets; alts i majestuosos. Sempre tenim tendència a admirar el que no trobem a casa. Aquest n’és un exemple. Per aquesta raó els hi dedico, als avets del Tatras, aquest espai en imatges …

LES VULGARITATS de la FLORA
El bon amic J.M. Nogué anomena vulgaritats aquelles plantes que els botànics més entenimentats tenen tendència a passar per alt. Sovint són les més massives i evidents. Com a simple afeccionat, conèixer i admirar de prop aquestes vulgaritats s’ha convertit amb quasi una obsessió. Per aquesta raó he agrupat aquesta flora i li dedico aquest espai.

Adenostyles alliariae – ADENOSTIL
Abundant vora l’aigua i llocs humits. Fulles de gran mida i flors precioses …

Astrantia major – ASTRÀNCIA
La floració més abundant que mai no he vist. Flors en perfecta simetria i bellesa …

Cirsium helenoides – CARD
Colors vius, estiuencs. Tiges altes i primes …

Colutea arborescens – ESPANTALLOPS
Trobada en un jardí particular, just al costat de l’hotel, a Zakopane …

Epilobium angustifolium – EPILOBI
Ah, els prats d’epilobi a les voreres dels corriols i viaranys! Ens han acompanyat tot el camí. Flors delicades i de llarga durada …

Eriophorum sp – HERBA CONTONERA
Quan arribes a un llac colmatat i et trobes aquesta herba no pots sinó admirar la seva resiliència …

Lactuca alpina – ENCIAM ALPÍ
Crec que es diu així. Els poms de floració lila són certament vistosos …

Polygonum bistorta – LLENGUA DE BOU / BISTORTA
Actualmente se la considera una sinonimia de Persicaria bistorta; delicada flor. Prats sencers entre 1000m i 1500m …

ALTRA FLORA (la resta)
Les quatre primeres, sense identificar. La resta, en ordre alfabètic. Un gaudi per a la mirada; un petit goig sensorial …

6 thoughts on “ELS TATRAS ESLOVACS I POLONESOS

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.