Sota el guiatge del professor Josep Maria Panareda, fill i excel·lent coneixedor de la contrada, iniciem el recorregut amb una explicació breu de la sortida. La vida no es pot enquadrar en un sol factor. Josep Ma. Panareda, en lloc d’oferir-nos respostes planteja temes (evolució – adaptació) i preguntes; moltes preguntes.
No vam envejar gens els peripatètics d’Atenes en temps d’Aristòtil. Caminant entre ombra i ombra, amb aturades breus, sorgien les qüestions… Què és un bosc natural? Quina és la seva història? S’ha de mantenir una espècie? Com? Què són les plagues? S’han de combatre les plagues? Quin hauria de ser l’eix de la conservació? Perquè aquest any els faig per sobre de 1,400 m presenten el seu fullatge sec (cremat), de color marronós? Perquè els que veiem per sota d’aquesta cota ens regalen la vista amb el seu color verd primaveral habitual? Aquesta ha sigut la tònica del recorregut d’avui.
L’objectiu d’aquesta sortida botànica consistia bàsicament en explorar tres comunitats de vegetació:
- Boscos: roureda de roure de fulla grossa amb arbres grossos, avellanosa, freixeneda, castanyeda (perxada), bosc de ribera (verneda), fageda, bosquets de llorer de Portugal (Prunus lusitanica) raríssim al Montseny, alzinars i bosc mixtos d’alzines, roures, cirerers i blades.
- Matollars: landes de ginestell, bruguerola i falguera aquilina i bardissa d’esbarzer, aranyoner i arç blanc.
- Vegetació herbàcia: diversos tipus de pastures, vegetació fontinal a les fonts i rierols i vegetació rupícola als cingles, esqueis i tarteres o pedregueres.
DADES
Organització: ADENC (Sabadell)
Guiatge: Josep Maria Panareda, geògraf
Participants: 20 (socis i no socis)
Punt de trobada: Aparcament; Coll de Sant Marçal
Punt de partida: Taula dels Tres Bisbes
Punt d’arribada: Aparcament; Coll de Sant Marçal
Distància: 7km aprox.
Condicions climàtiques: dia primaveral, sense núvols. Temperatura agradable.
Itinerari: Circular, des del Coll de Sant Marçal (1,107 m)
- Coll de Sant Marçal, 1.107 m: aparcament
– Creu de Sant Marçal, 1.120 m: visió general, landa de ginestell.
– Font Bona, 1.085 m: naixement convencional de la Tordera, fageda, til·lers grossos.
– Roureda de Sant Marçal, 1.110 m: fageda, roureda de roure de fulla grossa, avellanosa, bosc caducifoli mixt amb blada, roure de fulla grossa, avellaner i freixe de fulla grossa. Dinàmica de la roureda de roure de fulla grossa i de l’avellanosa. Cap a fageda? Cap a freixeneda?
– Perxada, 970 m: plantació de castanyers, afectats per la vespeta i el xancre. Dinàmica natural de la perxada.
– Fabriqueta d’en Tolín, 828 m: construcció d’una antiga serradora, ran de la Tordera, bosc de ribera (verneda). Més enllà hi ha les IIles, feixes d’una antiga masia actualment un càmping, la Font de les Nàiades i els cingles de Bovilar.
– La Tordera: verneda enmig de la perxada, alzinar i fageda.
– Pista fins al sot dels Llorers, 955 m: mosaic de boscos diferents segons l’exposició i la cota: verneda al fondals, alzinar al solell i fageda a l’obac; notable extensió de bosc mixt amb predomini del trèmol.
– Sot dels Llorers, 955 m: fageda al vessant i verneda al sot amb poblacions de llorer-cirerer de Portugal.
– Pedreguera Gran, 1050 m: un pedregar allargassat seguint el pendent del vessant, enmig de fageda. Més amunt hi ha la Font de les Arrencades amb restes d’un poblat de cabanes de pedra seca.
– Sot del Pedregar Rodó, 1.127 m: sot amb fageda densa. Seguint el GR de les Agudes hi ha places carboneres, un matollar de cirerola i una població de Saxifraga geranioides.
– El Puig-la Fabriqueta, 1.172 m: masia antiga i serradora. Pel camí, bosc caducifoli mixt, alzinar, landes de ginestell i falguera, ginebrars i pastures.
– Coll de Sant Marçal, 1.107 m.
LLISTAT DE PLANTES OBSERVADES
Foto galeria (Algunes de les plantes observades)
Gent i paisatge