PENYA-SEGATS de BEGUR i PLATJA de PALS

Captura de pantalla 2017-04-06 a la(s) 16.04.38Troballa Stachys maritima
L’objectiu d’aquesta sortida botànica consistia en explorar una gran varietat d’hàbitats litorals, algun dels quals és hàbitat prioritari d’interès comunitari. Tot això en un espai molt reduït. Ens seduïa, en primer lloc, la idea de poder veure des de vegetació pròpia de penya-segats molt especialitzada i en presència d’endemismes, fins a vegetació de sistemes dunars madurs. En segon lloc, volíem aprendre a valorar aquests espais tan fràgils i amenaçats en un entorn privilegiat.
La jornada va ser d’allò més aprofitada. No només es van assolir els dos objectius esmentats. També es va gaudir de cinc notables ‘spin-offs‘, com dirien els més moderns; llegiu ‘derivades’.

  • La gran troballa del dia: Stachys maritima (una única mostra trobada, planta en perill d’extinció)
  • En Joan Cuscó, excel·lent coneixedor de la zona, ens va oferir la seva visió de la problemàtica de la urbanització descontrolada d’aquest bell racó de la Costa Brava
  • Les explicacions sempre aclaridores sobre aspectes geològics de la contrada d’en Josep Ma. Nogué
  • Les trampes de la formiga lleó per atrapar formigues incautes que ens va fer notar Alfred Bellés
  • I, per suposat, la bellesa agresta de tot el recorregut.
    Spin-offs en cinc imatges…

DADES
Organització: ADENC (Sabadell)
Guiatge: Joan Cuscó, botànic
Participants: Socis i no socis
Itinerari: Penya-segats de Begur (banda i banda de la platja de Sa Riera) i platja de Pals
Punt de trobada: Davant el Supermercat Jodofi (Sa Riera, Begur)
Punt de partida: Platja de Sa Riera (Begur)
Distància: 6km aprox.
Condicions climàtiques
El dia va apuntar assolellat; al menys al Vallès i Barcelonès. Ai las, no era així quan arribàrem a l’alçada del Montseny: els núvols presagiaven pluja. Així va ser quan vam entrar dins l’Empordà. Arribats a Sa Riera (Begur), vam decidir refugiar-nos al bar Platja d’Aro, a peu de platja, i comentar detalls de la sortida mentre esperàvem que el cel s’obrís. Encara gotejava quan vam decidir obrir paraigües, arriscant incomodar Neptú. Va ser benèvol; al cap d’un quart vam plegar paraigües definitivament.  Tanmateix, el vent no facilitava fer una  macro de concurs.

Això sí, vam buscar un lloc arrecerat per fer l’àpat de la jornada: la platja de l’Illa Roja.APAT Platja Illa Roja
Com arribar-hi (des de Barcelona o Sabadell)
Indicacions (Si el cotxe no té un d’aquells ginys que et porten sols al lloc de trobada)
1. Per l’AP-7 en direcció a Girona
2. Sortir de l’AP-7 a la sortida 9A-9B (direcció Palamós)
3. Incorporació a la C-35 (16,9km)
4. Continuar per la C-65 (6,3km)
5. Continuar per la C-31 (23,2km)
6. Entrant a rotonda, sortir per la GI-653 (a l’alçada de Regencós)
7. A l’entrada de Begur (rotonda), girar a mà esquerra pel Carrer de Sa Riera; continuar fins pràcticament el final. Allí es veu el súper (encara que estigui tancat).

RECORREGUT BOTÀNIC
Penya-segats de Begur (Platja de Sa Riera)Joan Cuscó Introducció

Vam iniciar el recorregut a peu de platja, després de la introducció temàtica d’en Joan Cuscó. En la mateixa platja hi havia una font que rajava; al seu voltant s’acomodava una mostra de creixen bord (Apium nodiflorum). Naturalment, no vam trigar gaire a obrir l’etern debat entre plantes invasores i autòctones. Un parell de mostres d’invasores la vam trobar aviat: Dent de lleó (Carpobrotus edulis) i Mesembryanthemum espectabile. Malauradament, als inicis de primavera encara no es troba una floració abundant. Aquest és un inconvenient que, sovint, fa difícil identificar una planta en detall.
Llistat de la flora en imatges…

Spin-off: aspectes geològics de la contradaJosepM GEO

En Josep Ma. Nogué és sempre un mestre (magister) que fa encuriosir i sorprèn l’auditori amb les seves explicacions del terra que es trepitja. Vam fer un curt viatge a l’imaginari col·lectiu d’un passat llunyà de fa més de 60 milions d’anys. Vam caminar per aquelles platges ara ja petrificades; de fet. fossilitzades. En imatges…

Platja de Pals
Després d’un àpat, arrecerats a la platja de l’Illa Roja, s’inicia la segona part del recorregut: la platja de Pals. A la platja, la vegetació canvia notablement, com és natural. És aquí on fem la troballa del dia: Stachys maritima; llàtima que només podem veure els seus inicis de temporada. Entre tots només som capaços de trobar un exemplar! Arribem a l’alçada de la zona que el seu dia va ser Radio Liberty. Els més aguerrits, un grupet reduït, són capaços d’endinsar-se una estona en aquesta zona vallada. Tornen amb una troballa també interessant; la orquídea anomenada Abella rosada (Ophrys tenthredinifera). La resta del grup ens vam dedicar a plantes considerades més ‘vulgars’, com queda reflectit també en aquest llistat en imatges…

Els participants

Paisatges

La jornada va acabar, com no podia ser d’altra manera, en un bar de platja. Un bon moment per comentar les troballes del dia en companya d’uns pardals (aquests no semblaven teuladins, sinó de platja) que esperaven un bon berenar.

Aquest relat ha sigut revistat per l’ull de falcó d’en Ferran Turmo i Alfred Bellés. A ells, agraïment. Qualsevol error és només responsabilitat de l’autor.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.