TORRENT DE LA MASICA – CASTELL DE MILANY (Vallfogona de Ripollès, Ripollès, Girona)

CASTELL DE MILANY – Vallfogona de Ripollès, Ripollès, Girona (27 agost 2022)

La ruta d’ascensió al castell de Milany des de Vallfogona pel torrent de la Masica, amb la seva font de la Tosca i els seus gorgs i salts d’aigua, és un espectacle continuat que sobrepassa l’encanteri, sigui estiu, tardor, primavera o hivern.
Superat el recorregut del torrent, encara resta una estona per arribar allí on la llegenda ens diu que … “Prop d’un poble, en una cresta d’una serralada, hi ha encara les restes d’un castell: és el castell de Milany, un castell carregat d’anys i d’història. Tan antic és que ni els historiadors saben d’on ve el seu nom.” … (El cavaller de Milany, adaptat de Joan Amades). En qualsevol cas, serà una ascensió agradable, sense complicacions i de bon fer. Un cop assolit el cim, si el dia és diàfan i lluminós, les panoràmiques des del castell seran espectaculars. I si, a més, s’aixequen quatre cúmuls de formació diürna sobre el Pirineu, nord enllà, l’espectacle serà servit i la llegenda del cavaller de Milany cobrarà vida en el nostre imaginari. Això sí, millor ser matiner. El sol d’un migdia d’agost és sempre rigorós; sovint implacable i despietat. El retorn a Vallfogona, des del castell, es fa majoritàriament per pista forestal; un descens força agradable i còmode per concloure una jornada memorable.

DADES

Font de la Tosca (Torrent de la Masica)

ℹ️ Acompanyats
“- Què curta que és la vida! Si almenys poguéssem viure mil anys…” (El cavaller de Milany)
“Els herois van i venen; les llegendes són per sempre.” (Kobe Bryant)
Avui hem fet camí: Assumpta (guiatge GPS) i EsPorqueret

ℹ️ Aproximació (des de Barcelona)
Per la C17 fins a Ripoll. Entrar a Ripoll en direcció a Sant Joan de les Abadesses, per la C26. Dins el nucli central de la població, sobrepassada l’estació de ferrocarril, caldrà girar a mà dreta en direcció a Vallfogona del Ripollès per l’N-260a, la carretera d’Olot. Seguint per corbes i revolts, 12 km després, s’arriba a Vallfogona. Entrar a la població pel primer desviament, a mà dreta, i baixar pel carrer Prat de l’Om; continuar a mà esquerra, baixant pel Camí Meridià Verd fins a arribar a un petit aparcament (plaça de la Vila). Si no hi ha lloc, es pot aparcar al mateix Camí Meridià Verd (la ruta s’inicia des de l’aparcament, en direcció sud, pel GR 151-1).

ℹ️ Avituallament

● Club Del Cafè Novell (Ripoll)
Entrant a Ripoll, en direcció a Sant Joan de les Abadesses, per la C-26. Un cop passada l’estació de ferrocarril hi ha el Club Del Cafè Novell. A la seva altura, a mà dreta, hi ha l’aparcament de CondisLife; a primera hora és el millor lloc per aparcar per a un cafè al Club. El bar obre a les 5:00 els dies feiners i a les 7:00 els dissabtes (diumenges, tancat). És un lloc estratègicament ideal per fer un petit esmorzar o el cafè.

Restaurant/Cafeteria EL FORN (Vallfogona del Ripollès)
El Forn obre a les 9:00, un xic tard per a un esmorzar matiner. Tanmateix, fer un àpat al Forn és força recomanable: cuina casolana, preus raonables i amabilitat extrema del personal (dissabtes i diumenges força concorregut!). Recomanable fer reserva si es vol fer un àpat a migdia gran.

ℹ️ Castell de Milany

Milany, un castell de llegenda …

El castell de Milany està situat entre els municipis de Vidrà i Vallfogona i és el castell de Catalunya construït a més alçada. Sembla que els GPS moderns no es posen d’acord amb la seva altura: entre els 1.529 i 1.533 m. L’enciclopèdia catalana ens recorda que ja era “esmentat el 962, pertangué als vescomtes de Besalú i després als vescomtes de Bas. Era el centre de la baronia de Milany, que comprenia la parròquia de Vidrà (amb les sufragànies de Cabagés i Covidases) i la de Vallfogona i drets, en discussió, sobre part del terme de Llaés. En foren castlans la família Milany. El castell fou abandonat al s. XIV i els senyors s’instal·laren a Vallfogona; a partir del s. XVI s’anomenà, per això, baronia de Vallfogona. Pertangué als Milany i als Pinós.”

Si el castell fou abandonat al s. XIV, no ens hauria d’estranyar el seu estat ruïnós. Cal també imaginar que la llegenda del cavaller de Milany, en versió curta o més detallada, nasqué i es va alimentar i créixer sobre la base de l’estat d’abandonament del castell. Existeixen diverses versions de la llegenda del cavaller:

● La llegenda del cavaller Milany (Pep Coll, Llegendes d’arreu de Catalunya, 2012)
● El cavaller de Milany (Joan Amades, Les cent millors llegendes populars, 1953)
● El nom del castell de Milany (Mn. Antoni Pladevall, Mil anys de la parròquia de Sant Hilari de Vidrà, 1960)
● El Cavaller de Milany (Adaptat de Joan Amades, s. d.)

📷 Galeria: Castell de Milany – 10 imatges

RECORREGUT

ℹ️ Punt d’inici i final (ruta circular): Vallfogona del Ripollès
Aparcament de la plaça Major.

ℹ️ Itinerari
Vallfogona del Ripollès (aparcament de Plaça Major) – Pont de Vallfogona – Molí de Dalt – Font de la Tosca – Antic refugi Solà i Cortal – Balma del Boer – Gorgs varis – El Saltant – Saltant Costa de Llastanosa – La Barraca – Coll de Jonquer – Enllaç amb GR 151-1 – Coll de Milany – Castell de Milany – Coll de Milany – GR 151-1, per pista – Pont Medieval – Vallfogona

Degotall (Torrent de la Masica)

ℹ️ Senyalització de la ruta
La senyalització de la ruta és abundant en el tram d’ascensió pel torrent de la Masica (o del Tornall). Es veu que és un tram molt popular. El tram que va des del Saltant Costa de Llastanosa al coll de Jonquer i enllaç amb el GR 151-1, no està senyalitzat; tanmateix, és força horitzontal i evident fins al coll. Després del coll de Jonquer, es baixa suaument per pista forestal fins a enllaçar amb el GR. Hi ha alguna bifurcació en la qual el GPS fa bon servei. Un cop enllaçat amb el GR 151-1 només cal fer el darrer esforç, l’ascens seguint les marques del GR. El descens des del castell de Milany a Vallfogona pel GR 151-1 no presenta problemes rellevants de senyalització. És un descens ràpid i còmode, amb un tram d’uns 3 km de pista forestal.

▶️ Fent camí
Des de l’aparcament de Vallfogona, en direcció sud, cal enllaçar amb el GR 151-1 fins al pont de Vallfogona. Aquí cal desviar-se a mà esquerra en direcció al Molí de Dalt i seguir les indicacions a la font de la Tosca. El tram de pujada, des de la font de la Tosca, sempre pel torrent de la Masica, també conegut com a torrent del Tornall, és molt ombrívol i entretingut. De gorg en gorg, de salt en salt, s’arriba al Saltant de Costa de Llastanosa i al Pla del Ginebret. Aquí es fa un gir d’uns 170º per enllaçar amb el GR151-1 (un tram quasi horitzontal d’uns 3 km passant per la Barraca i el coll de Jonquer). Un cop al GR només cal seguir les marques per arribar al castell de Milany (tram d’uns 2 km). El descens a Vallfogona és de molt bon fer; sempre pel GR 151-1 des del coll de Milany i amb un tram d’uns 3 km per pista de terra. No hi ha pèrdua possible. 

● Ruta Wikiloc
Vegeu detalls del recorregut (ruta GPS, km, desnivells, temps invertit, imatges, descripció per trams, etc.) a rutes Wikiloc d’esporqueret: Vallfogona-Torrent de la Masica-Castell de Milany
📷 Galeria: Torrent de la Masica – Degotalls, saltants i gorgs

FLORA D’AGOST

Amb les calors de l’estiu, la floració ja havia pràcticament desaparegut. Això no obstant, s’han pogut admirar les sempre precioses coloracions més resilients d’un parell de cards que ens surten al pas a banda i banda de senders, corriols i viaranys. Entre els cards s’han albirat el card espinós (Carduus acanthoides L.), considerada planta invasora, i un que semblava Cirsium odontolepsis Boiss.

Salut i natura,
EsPorqueret

 

WEBGRAFIA- Per saber-ne més

● AELC. (s. d.). Pep Coll. (“La llegenda del cavaller Milany”, dins del llibre Llegendes d’arreu de Catalunya). Associació d’escriptors en llengua catalana, pàgina web.
Rescatat, 24 setembre 2022, de: https://www.escriptors.cat/autors/collp/llegendes-darreu-de-catalunya
⁃ Versió de Pep Coll de la llegenda del cavaller del castell de Milany. Potser la més detallada i completa.

● Ajuntament de Vidrà. (…). Castell de Milany. Web Oficial de L’Ajuntament de Vidrà.
Rescatat, 24 setembre 2022, de: http://www.vidra.cat/coneix/llocs-dinteres/castell-de-milany/
⁃ Breu descripció històrica

● Diputació de Barcelona. (s. d.). Castell de Milany. Consorci de la Vall del ges, Orís i Bisaura. Diputació de Barcelona.
Rescatat, 24 setembre 2022, de: https://territori.gesbisaura.cat/castell-de-milany/
⁃ Una mica d’història

● Dokumen. (s. d.). El Cavaller de Milany. (Adaptat de Joan Amades). DOKUMEN.TIPS.
Rescatat, 25 setembre 2022, de: https://dokumen.tips/documents/el-cavaller-de-milany.html?page=2
⁃ Versió adaptada de Joan Amades

● Fàbregas i Espadaler, M. (2017). Sota l’enderroc: Les restes del Castell de Milany. Revista AUSA. XXVIII. 179 (2017) P. 139-151. Patronat d’Estudis Osonencs.
Rescatat, 24 setembre 2022, de: file:///Users/julia/Downloads/335979-Text%20de%20l’article-483480-2-10-20180402.pdf
⁃ Treball de recerca: objectius, coneixement històric, intervenció arqueològica, conclusions i bibliografia.

● Fàbregas Espadaler, M. i Pujol Russell, F. (2013). Memòria de la intervenció arqueològica al Castell de Milany (T.M. de Vidrà, Osona). ATICS – Gestió i difusió del patrimono arqueològic i històric.
Rescatat, 24 setembre 2022, de: http://calaix.gencat.cat/bitstream/handle/10687/425498/qmem10757.pdf?sequence=1&isAllowed=y
⁃ Situació geogràfica i geològica, introducció històrica, descripció de restes visibles, objectius, metodología, desenvolupament dels treballs, conclusions, bibliografia, annex, inventari, repertori estratigràfic, documentació fotogrfica i planimètrica.

● Prat i Puig, A. (2015). Llegendes i tradicions: El Castell de Milany, la llegenda del cavaller de Milany. VALLGESBISAURA (bloc).
Rescatat, 24 setembre 2022, de: https://www.vallgesbisaura.com/llegendes-i-tradicions/llegendes-i-tradicions-la-llegenda-del-cavaller-de-milany/
⁃ Tres versions de la mateixa llegenda del cavaller de Milany

● Prat i Puig, A. (2017). Indrets i racons: el castell de Milany, a Vidrà. VALLGESBISAURA (bloc).
Rescatat, 24 setembre 2022, de: https://www.vallgesbisaura.com/territori/indrets-i-racons/indrets-i-racons-el-castell-de-milany/
⁃ Breu citació de l’historiador Mn. Antoni Pladevall i Font
⁃ Excel·lent reportatge fotogràfic (amb imatges antigues)

● Viquipèdia. (2022). Castell de Milany. Wiquipèdia – L’enciclopèdia lliure.
Rescatat, 24 setembre 2022, de: https://ca.wikipedia.org/wiki/Castell_de_Milany
⁃ Arquitectura, història i referències.

 

4 thoughts on “TORRENT DE LA MASICA – CASTELL DE MILANY (Vallfogona de Ripollès, Ripollès, Girona)

  1. Com sempre, Julià, molt suggeridors els teus apunts!… l’ascenció al castell de Milany és fantàsticament descrita i com són d’interessants, aquestes llegendes dels castells i el dimoni; n’hi ha una, bretona, segons la qual una noia de setze anys, Katell Gollet, vivia en el castell del seu oncle a la Roche-Maurice, que, com el cavaller de Milany, també va invocar el dimoni… Les runes del castell encara les podem visitar.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.