ELS PORTS DE TORTOSA-BESEIT (La Franja de Ponent, Teruel-Tarragona)

ROQUES DE BENET / Els Ports de Tortosa-Beseit – 4-8 desembre 2021

Per a molts barcelonins, nadius o adoptats, els Ports de Tortosa-Beseit ens queden lluny. Resulta evident que els Pirineus són un gran atractiu i la imaginació ens porta nord enllà. La descoberta personal dels Ports ha sigut una troballa extraordinària que, injustificadament, s’havia fet esperar massa temps.

Quan es programa un tresc de diverses jornades, tenim una certa tendència a mirar més cap al nord, amb els Pirineus com a reclam. El pont de desembre, ara ja arrelat en l’imaginari col·lectiu, ha presentat l’oportunitat de fer una incursió dins un territori extraordinari; aquest cop en direcció sud, però. Els Ports és un indret sorprenent i espectacular, no tan sols per la seva orografia muntana de traca i mocador; també ho és per la seva història. Aquesta és la meva impressió després de la meva primera aproximació a aquesta vastíssima zona montuosa.

ROQUES DE MASMUT (Pena-roja de Tastavins)

ELS PORTS DE TORTOSA-BESEIT
El massís muntanyenc situat a l’extrem oriental del sistema Ibèric és conegut com a Ports de Tortosa-Beseit; topònim ben trobat que ens indica que inclou un ampli territori entre Catalunya, Aragó i el País Valencià. És contrada de confluències, coneguda també com a Ports de Tortosa, i també Ports de Beseit; o simplement els Ports, o lo Port, per a la gent de la rodalia. Els seus vuit-cents quilòmetres quadrats de terreny calcari estan sembrats de serralades, cims i turons i tosses, escarps i cingleres, formacions rocalloses impressionants i valls profundes esculpides pel pas del temps i dels elements. Aquesta és una de les impressions panoràmiques d’aquest trescador havent escodrinyat l’horitzó des de les Roques de Benet, el cim de Penyagalera, les Roques de Masmut i la Tossa. Tanmateix, m’he quedat amb ganes de tornar-hi i continuar explorant aquest bell territori. Caldrà, per descomptat, conquerir el Mont Caro (1.441 m), el cim més elevat; i també el Tossal d’En Canader (1.393 m), el segon en altitud; i, no cal dir-ho, el Tossal del Rei (1356 m) amb la seva connotació històrica.

El Tossal del Rei, també conegut com a Tossal dels Tres Reis, és quasi l’indret més occidental de Catalunya; confluència de les comarques del Montsià (la Sénia, al sud), Baix Maestrat (Fredes, al sud-est) i Matarranya (Vall-de-roures, al nord-oest). Aquí ens endinsem ja en la nebulosa mítica de la història. Efectivament, aquest cim representa la confluència històrica dels antics regnes d’Aragó i València i del Principat de Catalunya. Diu la llegenda que, en aquesta contrada, es podien reunir els tres reis d’aquests territoris i tractar els seus assumptes i les seves diferències sense haver de sortir dels seus propis dominis. Tanmateix, els més entenimentats ens diuen que aquest fet només es podia produir durant l’època musulmana; després de la conquesta cristiana, tots aquests territoris estaven sota el domini del rei d’Aragó. En qualsevol cas, dalt del Tossal del Rei hi ha un túmul de pedres en representació i memòria del lloc de trobada dels tres regnes de la Corona d’Aragó.

DADES

▶️ Organització: Bonviure
▶️ Guiatge: Anna Moragues
Guiatge i lideratge excel·lents; no és gens fàcil liderar un grup heterogeni i amb sensibilitats diferents, però ho va fer amb cura, diplomàcia i encert. Excel·lent professional.
▶️ Participants: 16

BESEIT, vista parcial

▶️ Allotjament i avituallament
Fonda Urquizu (Carrer Villanueva 6, 44588 Beseit, Teruel)
La fonda està ubicada a l’entrada del centre històric de la població; per tant, la ubicació és ben avinent i ofereix un espai d’aparcament de vehicles per als clients (tot i que amb limitacions en èpoques de molta demanda). Pel que fa a la comoditat d’allotjament, en règim de mitja pensió, caldrà valorar certs aspectes:
– La qualitat del menjar és normal; cuina casolana. Tanmateix, no la considero apropiada per a excursionistes. Semblava que racionaven les quantitats i l’esmorzar era molt fluix i poc variat.
– Les instal·lacions són molt bàsiques. Les habitacions justetes d’espai. Manca un espai apropiat per a reunions o sala d’estar; només hi ha el menjador.
– El servei és d’allò més cordial i amable. Tanmateix, sol ser un xic lent i molt poc previsor; la gestió és millorable.

RECORREGUT

Aquesta primera aproximació als Ports de Tortosa Beseit es va programar amb una ruta d’aproximació a la serra de Llaberia, amb inici i final a Pratdip. La resta, tres jornades, des del poble de Beseit: Roques de Benet, Cim de Penyagalera i les Roques de Masmut.

▶️ Senyalització de les rutes
En general, la senyalització de les rutes és força bona. Senyals verticals a les cruïlles rellevants i senyals de PR (blanc/groc de petit recorregut) sobre pedres i a troncs d’arbres; també senyals blaus en algun corriol secundari. Tanmateix, en alguna cruïlla i algun petit tram, el GPS o mapa són d’utilitat per aclarir dubtes. Senders, en general, ben cuidats.

▶️ RUTA 1
PRATDIP – MONT-REDON – CAVALL BERNAT – PRATDIP (Pratdip, Serra de Llaberia, Baix Camp, Tarragona, CAT)

CAVALL BERNAT DE LLABERIA, Pratdip

➡️ Itinerari
Pratdip (aparcament a uns 300 m del poble) – Mirador de la Ventosa – Mirador de la Carabassa – Pla dels Aladerns – Cova del Tabac – Tarteres – Pla de Fornells – Mont-redon – Pla de Fornells – Cavall Bernat de Llaberia – Pla dels Aladerns – Aparcament.

Interessant ruta circular que ens permet endinsar-nos al moll de l’os del massís calcari de la Serra de Llaberia.
(dissabte, 4 desembre 2021)

Des del llogaret de Pratdip, aquesta ruta circular que ens permet endinsar-nos al moll de l’os calcari de la serra de Llaberia. Pratdip és el cor que fa bategar els turons, penya-segats i muntanyes de la Serra de Llaberia. Aquest llogaret encastellat està envoltat per la llegenda d’uns animalons vampírics, petits llops negres que feien estralls entre els ramats i també entre els homes que, amb un parell de copes de més, que s’atrevien a voltar de nit. Pratdip és el punt d’inici d’aquest tresc circular espectacular que porta al cim de Mont-redon i, si ve de gust, grimpar també el roc singular conegut com a Cavall Bernat de Llaberia.

➡️ Ruta wikiloc
Vegeu tots els detalls del recorregut (km, desnivells, temps invertit, imatges, descripció per trams, etc.) a rutes wikiloc d’esporqueret: PRATDIP – MONT-REDON – CAVALL BERNAT – PRATDIP
📷 Galeria: 10 panoràmiques de la ruta

▶️ RUTA 2
ROQUES DE BENET (Arnes / Horta de St. Joan, Els Ports, Terra Alta, Tarragona, CAT)

Aproximació a ROQUES DE BENET

➡️ Itinerari
Aparcament (Cruïlla de les Eres) – Pena del Gall – Cova Benaixa – Coll de Membrado – Pujador de la Roca Grossa – el Castell – Pujador de la Roca Grossa – Cova de l’Angerra – Cruïlla de les Eres / aparcament.

Avui ens enfilarem a les Roques de Benet; un espectacular conjunt monolític de silueta inconfusible. Farem un itinerari circular que ens durà fins al cim principal la Roca de Benet de 1013 m. El camí transcorre per camins i corriols passant per alguns masos i boscos de pi a mesura que va guanyant alçada i s’obre davant nostre una extensa panoràmica de les carenes dels Ports.
(diumenge, 5 desembre 2021)

Des d’un petit indret amb espai per aparcar, conegut com la Cruïlla de les Eres, al qual s’arriba venint de l’entrada al parc natural dels Ports per la carretera d’Horta de Sant Joan (des de la T-330), s’anirà fent una aproximació llarga a les Roques de Benet per la Pena del Gall, la Cova Benaixa i el coll de Membrado. Les panoràmiques que ofereix aquest recorregut són ben singulars i sorprenents. Una ruta circular altament recomanable per fer un reconeixement de la majestuosa geografia física dels Ports de Tortosa-Beseit.

➡️ Ruta wikiloc
Vegeu tots els detalls del recorregut (km, desnivells, temps invertit, imatges, descripció per trams, etc.) a rutes wikiloc d’esporqueret: ROQUES DE BENET
📷 Galeria: 10 panoràmiques de la ruta

▶️ RUTA 3
PUNTA DE PENYAGALERA (Beseit, Els Ports, Matarranya, Aragó, Terol)

PENYAGALERA, Beseit

➡️ Itinerari
Beseit – Riu Ulldemó (La Pesquera) – Punta de Penyagalera – Coll de Pelele – Riu Ulldemó – Racó de les Olles – Beseit.
El Cim del Penyagalera és el punt més alt d’aquesta muntanya que, vista des de Beseit, sembla una quilla de vaixell cap amunt. Una bona talaia sobre el vessant ponentí dels Ports i especialment de les planúries del Matarranya i la Terra Alta.
(dilluns, 6 desembre 2021)

Allotjats a Beseit, la gràcia d’aquest tresc rau en el fet que l’inici es pot fer des del mateix poble; no hi ha pèrdua de temps en trasllats en vehicles. Iniciant el tresc des del poble allarga la jornada uns 7 km, però val la pena per poder copsar millor l’entorn geogràfic de Beseit i la seva rodalia. Només cal gaudir d’un grau normal de resistència física per fer els 18 km de recorregut. Una ruta entretinguda i amb grans panoràmiques des de Penyagalera.

➡️ Ruta wikiloc
Vegeu tots els detalls del recorregut (km, desnivells, temps invertit, imatges, descripció per trams, etc.) a rutes wikiloc d’esporqueret: PUNTA DE PENYAGALERA
📷 Galeria: 10 panoràmiques de la ruta

▶️ RUTA 4
PEÑAS DE MASMUT (Peñarroya / Pena-roja de Tastavins, Comarca del Matarraña, Aragó, Terol)

ROQUES DE MASMUT, Pena-roja de Tastavins

➡️ Itinerari
Pena-roja de Tastavins – Peiró del Pont Xafat – Río los Prados (Masia de Peret) – Río los Prados (km 7) – Peñas de Masmut – Mirador Peñas de Masmut – Maset de Borla / Pou de glaç – La Tossa (1195 m) – Mirador de la Tossa – Balsa de San Miquel – Pena-roja de Tastavins.

Les Roques del Masmut és un dels conjunts de roques solitàries més capritxoses i espectaculars del Matarranya. Font de poesies i llegendes, es tracta d’un impressionant monòlit de parets verticals de més de cent metres d’altura, amb diferents formes i perspectives. El nostre itinerari les envolta i ens permet veure aquestes parets com un castell inexpugnable, el miris per on el miris.
(dimarts, 7 desembre 2021)

Des del llogaret de Pena-roja de Tastavins (Peñarroya de Tastavíns), aquesta ruta circular ofereix l’al·licient d’unes perspectives i panoràmiques de les Roques de Masmut realment excepcionals. És veritat que, plantejada en sentit horari, requereix un bon estat de forma física; és llarga, amb un desnivell positiu considerable, i el darrer tram de baixada es fa feixuc i interminable. Tanmateix, es tracta d’una ruta espectacular i altament recomanable. Naturalment, hi ha alternatives menys exigents.

➡️ Ruta wikiloc
Vegeu tots els detalls del recorregut (km, desnivells, temps invertit, imatges, descripció per trams, etc.) a rutes wikiloc d’esporqueret: PEÑAS DE MASMUT
📷 Galeria: 10 panoràmiques de la ruta

Salut i bon tresc,
EsPorqueret

4 thoughts on “ELS PORTS DE TORTOSA-BESEIT (La Franja de Ponent, Teruel-Tarragona)

  1. Moltes gràcies per compartir.

    El ds., 25 de des. 2021, 12:39, esporqueret va escriure:

    > esporqueret posted: ” Per a molts barcelonins, nadius o adoptats, els > Ports de Tortosa-Beseit ens queden lluny. Resulta evident que els Pirineus > són un gran atractiu i la imaginació ens porta nord enllà. La descoberta > personal dels Ports ha sigut una troballa extraordinària ” >

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.