LLAÉS i MILANY – CINGLERES i BALMES

Tresc circular pel sud de la comarca del Ripollès
Tot història, paisatge i natura de bellesa excepcional. Des del nucli del rústic vilar de muntanya de Llaés, passant pel seu castell dalt del cim de Sant Bartomeu (909 m), per l’Ermita de la Mare de Déu de la Cau, per la Font de l’Obi, per les restes del Castell de Milany. El tram final del recorregut n’ofereix admirar l’entorn de les Balmes del Teixidor. Força al·licients per a una sola trescada!

DADES
▶️ Anotacions
◼︎ Trobaràs una descripció amb altres detalls de la ruta a Wikiloc: Esporqueret.
◼︎ Ruta programada i portada a terme per gentilesa i guiatge d’Atlas Natura.

▶️ Aproximació per la C-17 (Barcelona – Vic – Ripoll)
◼︎ Des de Ripoll (estació Bus): Agafar l’N-260a en direcció a Vallfogona de Ripollès. Al km 11 cal sortir de l’N-260a, a mà dreta, en direcció a Llaés (senyalitzat). Seran 10 km de pista asfaltada. Arribats al nucli de cases de Llaés cal continuar 2 km més fins a arribar a la zona d’aparcament (a mà esquerra i senyalitzat).
◼︎ Des de Sant Quirze de Besora: Agafar la BV-5227 en direcció a Santa Maria de Besora i Vidrà. Arribats a Santa Maria de Besora, sortir de la BV-5227, a mà esquerra, en direcció a Llaés (per pista asfaltada). Just passat el Castell de Llaés (a mà dreta) es troba la zona d’aparcament (2 km abans del nucli de cases de Llaés). Si es ve del sud per la C-17, aquest trajecte és més curt que l’anterior des de Ripoll).
◼︎ Com arribar-hi: Aparcament (prop del Castell de Llaés)

▶️ SENYALITZACIÓ EXCEPCIONAL: Banderoles
Aquest cop la senyalització dels senders del recorregut no ens preocupava ni poc, ni gens. El guiatge i programació del tresc, gentilesa d’Atlas Natura, era de luxe: Meritxell Gascon, Pau Lopez i Francesc Blasco. Tot i la massiva participació (73 persones), la gestió de la ruta va ser impecable.
Atlas Natura sempre segueix els mateixos paràmetres:
● Un guia a l’inici del grup. Porta banderoles de color groc-taronja, visibles inclús amb poca llum, boira o a llarga distància. Planta una o més banderoles en llocs estratègics o d’intersecció.
● Ningú del grup pot passar davant d’aquest primer guia (de fet, és quasi impossible fer-ho; especialment si aquest guia és en Francesc!).
● Ningú no pot caminar per darrere del darrer guia; aquest guia recollirà, al seu pas, les banderoles. Si algú té necessitat de sortir del sender per alguna raó, ha de deixar la motxilla al mig del sender; el guia l’esperarà que torni.

Aquesta gestió de tresc en gran grup ofereix, d’una banda, seguretat quasi absoluta que no et pots perdre; d’altra banda, tens la comoditat i tranquil·litat de poder caminar al teu aire i ritme, sigui tot sol o acompanyat.
📷 Galeria d’imatges: Guiatge i lideratge – Equip Atlas Natura

▶️ LLOCS D’INTERÈS
◼︎ Castell de Llaés
Situat sobre un turonet, es troba prop del nucli de Llaés. Documentat des del s.X, ha sigut restaurat. Actualment és un allotjament rural. Dins el recinte hi ha l’església de Sant Bartomeu.
Turisme rural
◼︎ El Panteó de Llaés (relat i imatges)
Monument dedicat als 72 carrabiners afusellats la primavera de 1876; Tercera Guerra Carlina, 1872-1876 (vegeu relat dels fets; Costa Oller, “Cartografia i referències”).
Indrets i racons: el Panteó de Llaés (relat i imatges)
◼︎ Santuari de la Mare de Déu de la Cau (relat i imatges)
Situat a 1300 m d’altitud a l’extrem occidental de la Serra de Milany. Daniel Pi creu que és el monument més lleig de Catalunya (Pi i Tramunt, D. (1985). De bon de veres, quan el veus de lluny mai diries que es tracta d’una ermita o santuari.
◼︎ Castell de Milany
Situat sobre un turó (1517 m) està documentat des del s.X. Actualment només es conserva una part de la Torre de l’Homenatge. L’entorn és captivador i espectacular. Panoràmiques a 360º: Pedraforca, Cadí, Puigmal i Canigó són els punts més emblemàtics.
◼︎ Balmes del Teixidor (relat exhaustiu i imatges d’època)
“Les Balmes del Teixidor van ser un dels nuclis de baumes habitades més importants de Catalunya, fins a mitjans del segle XX. Algunes de les edificacions a l’interior de les baumes encara estan força conservades. Normalment aquestes balmes formen part dels llits dels torrents. Per tant, disposaven d’aigua dins dels habitatges. Es poden observar canalitzacions i piques d’aigua en el seu interior. Realment, tot el conjunt d’aquest entorn que formen les balmes, dóna lloc a uns racons sensacionals i molt peculiars.” (Atlas Natura)
Racons de Catalunya: La Balma del Teixidor (relat i imatges)

RECORREGUT
Aquest recorregut pel sud del Ripollès és en si mateix espectacular. Atlas Natura ho havia ja anunciat: “Transitarem per camins de ferradura dins de fantàstiques fagedes i gaudint d’espectaculars panoràmiques des de la Serra de Milany, principalment de la serralada pirinenca des de la Serra del Cadí (Pedraforca) fins al Massís del Canigó. No són de menysprear els increïbles boscos d’avellaners que hi ha al llarg de la senda. D’altra banda, no és sovint que un recorregut passi per tants llocs d’interès.

Al final de la jornada vam trepitjar aquests indrets i en aquest ordre: nucli de Llaés, el Castell de Llaés, L’Hostal de Llaés, el Coll de l’Oli, l’Ermita de la Cau, la Serra de Milany, la Font de l’Obi, el Pla del Castell, el Castell de Milany, el Mas de Milany, el Torrent de les Fleus, la Balma de les Fleus, la Balma del Burbau, la Balma del Teixidor, el Torrent del Grau, El Grau i tornada al punt d’inici al nucli de Llaés.
◼︎ Descripció més detallada (mapa, km, desnivells, temps en moviment, etc.) i imatges de la ruta:
🌍 Ruta wikiloc – Esporqueret: Castells de Llaés i Milany – Balmes del Teixidor (Llaés, Ripollès, Girona)
📷 Galeria d’imatges de l’aplec Atlas Natura
📽 El tresc en poc més d’un minut …

▶️ Cartografia i referències
◼︎ Casabosch, M. i C. Navarro. (2018). Ripollès. Bolets en ruta. Guia + mapa 1:50.000. Editorial Alpina, SL.
(Si ets aficionat boletaire, aquesta és una bona guia per a no iniciats).
◼︎ Costa Oller, F. (2016). Batalles carlistes a Catalunya. Mataró. Format PDF: http://www.academia.edu/24906867/Batalles_carlistes_a_Catalunya. (Vegeu el capítol “Els assassinats de Llaers”, pp. 88-98).
◼︎ Editorial Alpina, Societat Gestora d’Informació Territorial Geoestel, S.A. (s.d.). ITINERANNIA (RIPOLLÈS). Xarxa de senders Ripollès – Garrotxa – Alt Empordà. Escala 1:50.000. (No l’he trobat gaire útil; manquen detalls de ruta)
◼︎ ICC Institut Cartogràfic de Catalunya. (s.d.) Mapa topogràfic de Catalunya. Capitals Comarcals. Ripoll. Sant Joan de les Abadesses, Rasos de Tubau, Parc del Castell de Montesquiu. Escala 1:25.000 (1cm = 250m). http://www.icc.cat (L’escala està bé, però no és la millor opció per a senderisme).
◼︎ Pi i Tramunt, D. (1985). Santuaris muntanyencs del Ripollès. Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat. (L’autor comenta sobre les peculiaritats del Santuari de la Mare de Déu de la Cau).

Salut i bon tresc,
Esporqueret

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.