SICÍLIA: TRES PARCS NATURALS

CAP1 SiciliaCAP2 Etna
Sicília sempre ha sigut, sempre serà, un indret ple d’encanteri. Terra de confluències històriques, geogràfiques i de cultures. Aquesta visita a l’illa s’ha emmarcat més en l’àmbit geogràfic i paisagístic. Un tresc per tres parcs naturals: Riserva Naturale dello Zíngaro, Parco Naturale delle Madonie i Parco dell’Etna. Qui podria resistir a aproximar-se al cràter fumejant de l’Etna! És el que vam fer.Les condicions climàtiques de Setmana Santa solen ser variables a la mediterrània. Aquesta vegada, però, el temps va ser molt favorable. Dies assolellats i temperatura agradable. Vàrem trescar vora mar la primera jornada (Riserva dello Zíngaro, en plena floració primaveral) i també a les més altes cotes de l’illa (Madonie i Etna) la resta de dies.

DADES
Organització: Bonviure
Guia: Iñaki Zuza
Participants: 18 (grup que va acabar força cohesionat, detall que no sempre és dóna)
La méteo: PalermLa MadonieL’Etna
Allotjament:
Hotel Tonic (***): Dues nits. Al centre de Palerm. Net i les habitacions confortables per aquesta categoria. L’esmorzar, de bufet, és suficient i variat. El cafè (expresso) excel·lent. El servei galant i atent; estem a Itàlia.
Albergo Il Castello (***): Una nit. El llogaret de Petralia Sottana és un lloc ‘per quedar-s’hi’. Excel·lent acollida. Esmorzar i sopar excel·lents. Una bona base per passar uns dies trescant pel Parco della Madonie.
Rifugio Sapienza: Tres nits. Refugi hotel (cota 1.990m) a peu de l’Etna. Personal molt atent. Habitacions petites però còmodes. Àpats excel·lents també.
Àpats: Inclosos excepte les dues nits a Palerm. Vam fer una troballa interessant molt prop de l’hotel. Una osteria que no és una trampa per a turistes; de fet, quan hi entres et trobes amb força gent de la contrada. Preus molt raonables; excel·lent, tant el tracte com els productes locals. Altament recomanable: Osteria Lo Bianco (La tradizione della cucina siciliana).
Itinerari: Pel meu gust, massa distància per cobrir en 5 dies; hem creuat Sicília de punta a punta (Palerm-Catània). M’hauria estalviat Palerm i el tresc per la Riserva dello Zíngaro (prop de Palerm); tot i que es tracta d’un indret preciós. M’hauria concentrat en la zona més propera a Catània (Parco Naturale delle Madonie i Parco dell’Etna). S’hauria estalviat en temps de trasllat i canvis d’allotjament.

DIA A DIA (Tres ambients diferents)

 • Reserva Natural del Zíngaro: El tresc comença vora mar. El camí transcorre entre la costa i sota els pendents de les muntanyes properes. Ruta circular gustosa en plena floració de primavera avançada. El groc de la Ferula comunis (ferla o canya) i el beix de l’Ampelodesmus mauritanica (càrritx) ofereixen un espectacle singular.  Passem per cales, per restes d’antics llogarets i per camins 400m per sobre del nivell del mar, amb belles vistes panoràmiques. El darrer tram es fa vorejant cales encisadores d’aigües cristal·lines.
  Desnivells aprox.: +740m / -740m. Distància aprox.: 14km.                                          Paisatge de primavera

  La flora de la contrada és sempre presidida per la Ferula comunis (canya o ferla); de fet, és dominant per tota l’illa … N.B. No sóc botànic, sinó un simple afeccionat. Veuràs que hi ha plantes no identificades i algunes identificacions poden ser errònies. Si detectes errors, agrairé els teus suggeriments.

 • Parco Naturale delle Madonie (Pizzo Carbonara, 1979m): Massís calcari a l’interior de Sicília, però proper a la costa. Des de les seus altiplans i cims  contemplem vastes panoràmiques que arriben fins al mar i l’omnipresent Etna. Ascensió al Pizzo Carbonara (1979m), la segona muntanya més alta de Sicília després de l’Etna. Paisatge lunar calcari, amb grandioses dolines com cràters, bosquets de faig i vistes espectaculars dels massissos circumdants, el Nebrodi, el Monte dei Cervi, el mar, l’Etna, les Illes Eòlies.                                                   
Desnivells aprox.: +550m / -550m. Distància aprox.: 11km.                                Paisatge encara un xic hivernal
 • Parco Naturale delle Madonie (Monte dei Cervi, 1794m): Tresquem pel massís dei Cervi, muntanyam occidental del parc. Planures idíl·liques, boscos caducifolis, valls suaus i vistes esplèndides  d’un mar de muntanyes que s’estenen fins el mar Tirré.                                                                                                                            Desnivells aprox.: + 550m / -550m. Distància aprox.: 12km.                                          El paisatge

  Flora de La Madonie … N.B. No sóc botànic, sinó un simple afeccionat. Veuràs que hi ha plantes no identificades i algunes identificacions poden ser errònies. Si detectes errors, agrairé els teus suggeriments.

 • Parco Naturale dell’Etna (3350m): L’alçada de l’Etna varia sovint, degut a les freqüents erupcions. Pugem fins la cota 2.900m; allí hi trobem, a més de la lava reescalfada, la ‘polizia’. Alçada màxima permesa per qüestions de seguretat; que ningú no prengui mal. Acompanyats obligatòriament per un guia local oficial que ens fa entendre aquest paisatge tan especial. Envoltats de cràters, sota la presència de cràters somitals del gegant sicilià, gaudim de vistes espectaculars de la planura al voltant del volcà, del mar i Catània al fons.                                                    Desnivells aprox.: +350m / -350m. Distància aprox .: 9km.                                                Gent i paisatge
 • Parco Naturale dell’Etna: Durant la segona jornada a l’Etna tresquem els seus paisatges de lava, conjunts de cràters, paisatges negres, vermellosos, marrons; terres de tots els colors esquitxades, en algunes zones, per la poca vegetació que s’adapta al medi. Ens enfilem pel llom de l’ase (schiena dell’asino) i fem el cim del cràter La Montagnola. Paisatges inhòspits; potser per això, de tanta bellesa.
  Desnivells aprox.: +500m / -500m. Distància aprox .: 10km.                                       Gent i paisatge

  Flora de l’Etna … N.B. No sóc botànic, sinó un simple afeccionat. Veuràs que hi ha plantes no identificades i algunes identificacions poden ser errònies. Si detectes errors, agrairé els teus suggeriments.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.